Triksene som hjelper

Dette hjelper mot hovne øyne

Skyldes kosthold, stress og allergier - her er løsningen.

HOVNE ØYNE: Demp og forebygg hovne øyelokk med disse eksperttipsene.
HOVNE ØYNE: Demp og forebygg hovne øyelokk med disse eksperttipsene. Foto: Foto: Stella
Publisert Oppdatert

Årsaker til hovne øyne

Hevelser rundt øynene kan bestå av hevelser med vann eller fett. Hovne øyne på grunn av vannansamling er lettere å bli kvitt enn poser under øynene som skyldes fettansamling.

Det er flere årsaker til hovne øyne. Her er noen av dem:

Søvnmangel

Gråt

For mye salt i kosten

For høyt inntak av alkohol

Stress

Arvelige faktorer

Allergiske reaksjoner

Irritasjon pga kontaktlinser

Endringer i væskebalansen på grunn av hormonsvingninger

Hudaldring som gir redusert elastisitet slik at posene blir mer permanente

Kilde: Kjersti Johansen, Nordisk fagsjef i Dermanor

Tips som hjelper mot hovne øyne

Ansiktsvask med iskaldt vann

Begrense saltinntak

Legge agurkskiver over øynene

Legge avkjølte fuktede teposer på øynene

Avklare eventuelle allergier

Øyeprodukter som reduserer hevelsene

Kilde: Kjersti Johansen, Nordisk fagsjef i Dermanor

Mange kvinner sliter med hovne øyenlokk, som gjør at man ser både sliten og trøtt ut.

Men hvorfor får vi det, og hva kan vi gjøre med det?

Vi har fått tre eksperter innen hudpleie til å dele sine beste tips.

Del

Derfor får du hovne øyne

Kjersti Johansen er fagsjef i hudpleiefirmaet Dermanor. Hun forteller om en rekke årsaker til at øynene blir hovne.

- Det kan handle om søvnmangel, gråt, for høyt inntak av salt eller alkohol, stress, allergi eller arvelige faktorer, sier Johansen.

I tillegg kan hormonsvingninger føre til endringer i væskebalansen, og aldring av huden gir redusert elastisitet i huden slik at posene blir permanente.

- Hevelser rundt øynene kan bestå av hevelser med vann eller fett. Hovne øyne på grunn av vannansamling er lettere å bli kvitt enn poser under øynene som skyldes fettansamling, sier Johansen.

Har du ofte hovne øyne, bør du sjekke om det er noe du reagerer allergisk på. Linser eller makeup kan for eksempel skape irritasjon på øynene.

- Styr unna karbohydrater

- Det finnes veldig mange årsaker til hovne øyne, sier hudpleiegründer Linda Johansen, men peker på kosthold som et vesentlig problem.

- Sukker og salt vann binder vann i cellene i kroppen vår. Dette gir ofte hovenhet, og du føler deg blubbete i hele kroppen, inkludert øyelokkene, sier Johansen.

Hun nevner også sene måltider og høyt karbohydratinnhold i kosten som vanlige årsaker.

- Ligger du veldig flatt om natten vil mye av kroppens væske samles i overkroppen, noe som også kan gi hovne øyne, sier Linda Johansen.

Dersom hodeputen din er for flat, kan dette faktisk også være en årsak, mener hun.

Vibeke Formann, som underviser ved Bergen Hudpleieskole, forteller at allergi er en av de vanligste årsakne til væskeansamlinger rundt øynene.

- Det kan være snakk om alt fra matallergi eller pollenallergi, til en allergisk reaksjon fra bruk av makeup. Medisinske årsaker som problemer med lavt stoffskifte (hypotyreose), vil også gi hovne øyne. Noen kvinner opplever at de får hovne øyne relatert til menstruasjonen, forteller Formann.

Hva kan du gjøre?

- Alle bør ha en egen øyekrem. Sliter du med hevelser rundt øynene, bør denne øyekremen inneholde ingredienser som demper dette, sier Kjersti Johansen.

Hun nevner fire ingredienser som er effektive mot hovne øyne:

Koffein: Virker drenerende og fettforbrennende og motvirker dermed poser av både fett og vann.

Legestenskløveressens: Virker sammentrekkende på kapillærene, noe som gir drenerende effekt og dermed reduserer poser. Motvirker også mørke ringer under øynene.

Peptider: Det finnes flere ulike typer peptider med ulik effekt. Peptider er bygget opp på samme måte som proteiner, men er mye mindre i størrelse og kan penetrere dypt ned i huden. Peptider kan stimulere mikrosirkulasjonen og redusere lekkasje ut fra blodårene slik at poser motvirkes. Peptider kan også styrke hudens bindevev slik at huden blir fastere, og poser ikke så lett oppstår.

Hestekastanjeekstrakt: Virker sammentrekkende og drenerende.

Ekspert på hovne øyne

Linda Johansen har selv prøvd det meste av midler mot hovne øyne.

- Jeg vil kalle meg personlig «ekspert» på hovne øyne, da jeg hver eneste morgen våkner med øyne som noen ganger ikke tåler dagens lys. Jeg er plaget av allergi og har i tillegg øyne som renner hver natt, forteller Linda Johansen.

- Det viktigste er en god øyekrem. Det finnes også masker som kan gi en umiddelbar oppfriskende effekt. Men det du gjør hver dag er avgjørende for hvordan øyepartiet ser ut.

Johansen nevner spesielt én ingrediens som hun opplever som ekstra effektiv.

- Det finnes en fantastisk ingrediens som virkelig drenerer væske, og den heter Eyeliss. Eyeliss inneholder tre viktige peptider som, når formulert sammen, reduserer hovenhet under øynene meget effektivt, sier Linda Johansen.

Vibeke Forsland mener du bør være ekstra kresen når du velger ut produkter til øyeområdet.

- Når det gjelder kosmetikk er det viktig å unngå fete produkter i øyeregionen. Tunge øyenkremer og balmer forverrer situasjonen. Lett kjølende og astringerende produkter virker godt. Øyekrem i geléform som inneholder aloe barbadensis, har god effekt, mener Forsland.

Kjerringrådene som virker

Om du ikke er interessert i å bruke penger på dyr kosmetikk, er det også ingredienser du finner i kjøleskapet som kan gjøre nytten.

Ifølge ekspertene er nedkjøling av øyepartiet et viktig punkt.

KJØL NED: Kaldt vann hjelper på å dempe hevelsen.
KJØL NED: Kaldt vann hjelper på å dempe hevelsen. Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock

- Det finnes en mengde kjerringråd, men effekten vil nok variere avhengig av hvorfor man har fått hovne øyne. De fleste rådene går ut på å legge noe kjølig på øynene. Det kan være alt fra potetskiver og agurkskiver til kalde poser med kamillete og kalde skjeer, sier Vibeke Forsland.

- Iskaldt vann på en klut stimulerer drenasje og får huden til selv å kvitte seg med væske. Trykkpunktsmassasje rundt øynene hjelper også. Press fingertuppene mot tinningen, under øyet og mot øyekroken i sirkel bevegelser. Utover det er øyekremer med agurk og kamille veldig mye anvendt, men etter min mening ganske virkningsløst, mener Linda Johansen.

Et mye omdiskutert Hollywood-triks er å bruke hemoroidesalve under øynene for å få huden til å trekke seg sammen. Kjersti Johansen ber folk være forsiktige med dette.

- Det kan være veldig effektivt, men man har ingen kunnskap om hvordan den tynne og skjøre huden under øynene reagerer på dette over tid. Det er tryggest å bruke produkter på områdene de er laget for.

Les også:

Sannheten om skjønnhetsmytene

Slik blir du kvitt mørke ringer

50 kjerringråd som virker

Raser mot hemoroide-tips

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen