De ti største sminkesyndene

Dette gjør jenter feil når de sminker seg

Det er mer enn én feil på dette bildet...

SMINKETABBER: Sjekk ut de verste sminketabbene som både vanlige jenter og kjendiser begår.
SMINKETABBER: Sjekk ut de verste sminketabbene som både vanlige jenter og kjendiser begår. Foto: Foto: Stella
Publisert Oppdatert

Har du noen gang stått på badet, sett deg inn i speilet og oppdaget at du ser helt rar ut etter at du har sminket deg? Fortvil ikke, det er mange som har hatt samme opplevelsen.

Det å legge perfekt sminke kan nemlig være veldig vanskelig, og det er mange jenter som begår bommerter som gjør at resultatet ikke blir like fint som man kunne ønske.

I tillegg er det mange som glemmer at sminke er ferskvare og derfor går ut på dato. Sjekk derfor alltid utløpsdato på sminken din, og kast produkter som begynner å lukte vondt.

Husk også at det kan være farlig å oppbevare sminke på badet.

Vi har snakket med et knippe sminkeeksperter og laget en liste (se under) over de ti vanligste sminketabbene - og vi forteller deg hvordan du kan unngå dem. Les og lær!

Les også:

Slik får du modellhud

De seks vanligste motetabbene

Makeupartistenes beste sminketips

For mye av det gode

Den vanligste tabben er rett og slett at man tar på seg altfor mye sminke.

FOR MYE: Taylor Momsen og Leighton Meester har brukt sterk sminke på både øyne og munn, Christian Aguilera har rett og slett bare altfor mye sminke på seg i hele ansiktet, mens Lily Allen sin øyneskygge er altfor mye.
FOR MYE: Taylor Momsen og Leighton Meester har brukt sterk sminke på både øyne og munn, Christian Aguilera har rett og slett bare altfor mye sminke på seg i hele ansiktet, mens Lily Allen sin øyneskygge er altfor mye. Foto: Foto: Stella

Det er ikke noe vits å kline på seg masse sminke, faktisk liker gutter den naturlige looken bedre.

Et god mantra å ha i bakhodet er KISS: Keep It Simple, Stupid.

Det skal ikke se ut som om du har ramlet oppe i sminkeskrinet ditt. Det er selvfølgelig lov å sminke seg, men alt med måte. Har du altfor mye sminke i ansiktet, ender du bare opp med å se veldig unaturlig ut.

Du bør også være forsiktig med å bruke for mye mørk øyenskygge. Det beste er å begynne litt og litt, og heller bygge opp fargen slik at du har kontroll over hvor mørk sminken blir.

Et godt tips er å sminke seg med øynene åpne når du legger mørk skygge.

- Veldig mange jenter legger øyenskygge med øynene lukket. Mitt beste tips er å se rett inn i speilet, tilt hodet litt bakover og hev øyenbrynene når du legger øyenskygge, råder makeupartist og kreativ leder for MAC, Gregory Arlt.

På denne måten ser du umiddelbart hvordan resultatet blir, og du sminker deg dermed ikke i blinde. Legger du øyenskygge med øyet lukket er det vanskelig å se utfallet, og plasseringen kan bli helt feil.

En annen tommelfingerregel er at du enten kan ha sterk sminke på øynene eller på leppene - aldri begge deler samtidig. Er både øynene og leppene mørke, kan man nemlig ende opp med se altfor sminket og hard ut.

Concealer

En annen klassisk feil er at man bruker en altfor lys farge på concealeren som man legger under øynene.

Velger man en for lys concealer ender man bare opp med å få altfor lys hud under øynene.

CONCEALER: Eva Longoria har valgt en altfor lys farge på concealeren sin.
CONCEALER: Eva Longoria har valgt en altfor lys farge på concealeren sin. Foto: Foto: Stella

Husk også at blitz reflekterer de lyse partiklene i concealeren, noe som gjør at den ser enda lysere ut når du blir tatt bilde av.

Dessuten kan en for lys farge gi deg et grått drag under øynene, noe som igjen gjør at du bare ser mer sliten ut.

Makeupartist Bobbi Brown forteller at man skal kjøpe en concealer som er en liten tone lysere enn huden.

Hun råder oss også til å se etter en kremaktig concealer, som har en gul undertone.

- En god concealer kan gjøre den mest umiddelbare og dramatiske forskjellen i hvordan du ser ut. Den lysner mørke ringer under øynene, lysner opp ansiktet ditt og får deg til å se uthvilt ut, sier hun.

Foundation

Mange jenter bruker en foundation som har helt feil farge.

- Den klassiske feilen mange gjør når det gjelder sminke, er at de velger en foundation med helt feil tone, sier makeupartist hos The Body Shop, Karim Sattar.

- Det er veldig viktig å velge en foundation med en farge som passer akkurat deg, legger han til

FOUNDATION: Drew Barrymore har tatt på seg en altofr lys foundation, mens Kom Kardashian sin foundation er for gul i forhold til hennes egen hudtone.
FOUNDATION: Drew Barrymore har tatt på seg en altofr lys foundation, mens Kom Kardashian sin foundation er for gul i forhold til hennes egen hudtone. Foto: Foto: Stella

Foundationen din skal ikke brukes for å gjøre huden din brunere, poenget med produktet er å jevne ut hudtonen og danne et godt grunnlag for resten av sminken.

Det er derfor veldig viktig å velge en foundation som har samme tone som huden din.

Test alltid foundation på kjevebeinet og ikke på hånden din. Er du usikker på om fargen passer til akkurat deg, så be om hjelp fra de som jobber i butikken.

Øyenbryn

For markerte øyenbrynkan få deg til å se veldig streng ut.

En annen sminketabbe flere jenter begår er å sminke øyenbrynene altfor mye, slik at de blir for opptegnende og markerte. Dette resulterer i at man kan se veldig streng ut.

For å unngå dette kan du bruke en øyenbrynsblyant eller skygge som matcher den naturlige fargen på brynene dine.

Begynn med små, lette bevegelser slik at du legger litt og litt farge, og jevn ut fargen til slutt med en øyenbrynskost.

ØYENBRYN: Sienna Miller har brukt en litt for kraftig farge på øynebrynene sine.
ØYENBRYN: Sienna Miller har brukt en litt for kraftig farge på øynebrynene sine. Foto: Foto: Stella

Karim Sattar sitt beste råd er å bruke et øyenbrynspudder, som gjør brynene dine sterke og markerte uten at de blir altfor sterke.

Husk også at overplukkede øyenbryn er veldig utdatert.

- Du må aldri begynne å nappe øyenbrynene fra oversiden, napp dem alltid fra undersiden, sier Sattar.

Pudder

For mye pudder kan se veldig unaturlig ut.

En annen klassiker er at mange bruker altfor mye pudder eller solpudder når de sminker seg, noe som også gir et veldig unaturlig og skittent resultat.

For å unngå å bli blanke i fjeset, er det mange jenter legger altfor mye pudder på nesen og i pannen.

Dette bør man være litt forsiktig med fordi hvis man legger flere lag med pudder over hverandre, kan man få et kakete resultat, og ansiktshårene synes mye bedre.

Dessuten kan pudderet etter hvert legge seg i linjer og rynker, noe som bare er med på å fremheve dem.

PUDDER: Catherine Zeta-Jones har brukt altfor mye solpudder, mens Nicole Kidman har brukt pudder med silica som reflekterer i blitzen.
PUDDER: Catherine Zeta-Jones har brukt altfor mye solpudder, mens Nicole Kidman har brukt pudder med silica som reflekterer i blitzen. Foto: Foto: Scanpix, Stella

Det er også mange som bruker solpudder for å få en solkysset hud, men husk at «less is more» også når det gjelder dette produktet.

For å unngå en altfor unaturlig look, bør du legge solpudder dagslys og litt og litt av gangen.

Unngå også å legge masse solpudder i hele ansiktet, men heller der hvor solen naturlig ville ha gitt mer farge i ansiktet slik som på kinnbena, nesevingen og i pannen.

Maskara

For mye maskara kan resultere i klumpete vipper.

Bruker du for mye maskara, kan du få et klumpete og lite flatterende resultat som kan minne om edderkoppben, noe som ikke er så veldig flatterende.

Klumpete maskara er også veldig utdatert. Dette var en stor trend på 1960-tallet, men makeupartist Bobbi Brown mener at dette ikke fungerer i dag.

Den beste måten å oppnå tykke vipper på er å legge flere tynne lag med maskara.

Hvis du opplever at maskaraen klumper seg, kan du tørke av overflødig produkt fra børsten på litt papir.

Rouge

For mye kan få deg til å se ut som en klovn.

VIPPER: Kim Kardashian har brukt altfor mye mascara, og endt opp med å få edderkoppvipper.
VIPPER: Kim Kardashian har brukt altfor mye mascara, og endt opp med å få edderkoppvipper. Foto: Foto: Stella

Karim Sattar mener at en annen feil vi jenter gjør, er at vi har en tendens til å bruke altfor mye rouge.

Unngå å bruke altfor mye av produktet, da kan resultatet blir veldig hardt og unaturlig. Og du kan dessuten ende opp med å se ut som en klovn.

Sattar påpeker at du alltid skal kunne kjenne igjen deg selv i speilet, det skal bare være en vakrere versjon av deg selv.

Meningen med rouge er at det skal fremheve kinnbena dine og gi ekstra glød i ansiktet.

Velg en lys farge i ferskentoner eller lyse rosatoner, disse gir et finest resultat, og unngå rouge med altfor mye rødt.

Begynn med å legge litt rouge på eplekinnene, så kan du heller bygge på med mer hvis det blir for lite. Ton ut fargen med en stor kost, og legg litt kremskimmer på kinnbena for ekstra glød.

Lipliner

ROUGE: Leighton Meester har brukt altfor mye rouge, og ender derfor opp med å se litt klovnete ut.
ROUGE: Leighton Meester har brukt altfor mye rouge, og ender derfor opp med å se litt klovnete ut. Foto: Foto: Stella

En annen klassisk sminketabbe er en lipliner som er synlig.

Meningen med lipliner er at den skal hindre leppestiften i å blø, og ingenting annet.

Makeupartist Karim Sattar understreker at det å bruke en lipliner som er mørkere enn leppestiften var trendy tidlig på 90-tallet, og at dette nå ikke er noe man bruker lenger.

For å unngå at liplineren synes, bør man velge en farge som enten matcher leppestiften du bruker eller fargen på leppene dine. På denne måte får du en usynlig liner rundt leppene.

Det er også noen som tegner liplineren utenfor leppene for å prøve å få leppene til å se større ut enn de egentlig er. Dette er heller ikke særlig flatterende, og veldig lett å gjennomskue.

Liplineren skal tegnes opp langs innerkanten på leppen, eller du kan farge hele leppen med lineren før du legger leppestiften for å få et holdbart resultat.

Synlige overganger

Hemmeligheten er å duse ut overgangene.

Når du legger øyenskygge og rouge, må du huske på å duse ut overgangene. Glemmer du dette, ender du opp med å få et veldig kantete resultat.

LIPLINER: Pamela Anderson har flere enn én gang brukt en litt for markant lipliner.
LIPLINER: Pamela Anderson har flere enn én gang brukt en litt for markant lipliner. Foto: Foto: Stella, Scanpix

Dette er spesielt viktig å huske på når du skal legge en sotet look på øynene, eller når du bruker mørke farger generelt.

Fargene skal ikke ha noen synlige kanter, men gradvis jevnes ut til ingenting.

Dette oppnår du ved å bruke en myk kost, som du forsiktig duser ut overgangene med.

Glemmer at man har en profil

Husk at folk også ser deg fra siden – ikke bare rett forfra.

- En av de største sminketabbene jenter gjør er at de glemmer at de har en profil når de sminker seg, sier ansvarlig makeupartist for Max Factor i Danmark, Mina Ingerslev.

Hun mener at mange rett og slett glemmer at man har flere sider enn rett frem når de legger sminken, og derfor bare ser rett frem i speilet.

Husk derfor å sjekke hvordan sminken din ser ut fra siden før du løper ut døren.

OVERGANGER: Victoria Beckham sin sminke har litt for markante overganger.
OVERGANGER: Victoria Beckham sin sminke har litt for markante overganger. Foto: Foto: Stella

Et godt eksempel på hva som kan gå galt når man glemmer å sjekke profilen sin, er at man avslutter eyelineren altfor tidlig i ytterkanten av øyet, noe som gjør at øynene ser mindre ut enn de egentlig er.

Og så glemmer man gjerne også å sminke nesevingen - som ikke er like synlig forfra, men veldig synlig i profil.

PROFIL: Lily Allen sin sminke er ikke like fin i profil som den kanksje var sett forfra.
PROFIL: Lily Allen sin sminke er ikke like fin i profil som den kanksje var sett forfra. Foto: Foto: Stella

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning