Skjønnhet: Her er frisyren han helst vil se deg med

Derfor liker gutta denne hårlengden best

Gutta har talt. Her er frisyren han helst vil se deg med.

DEN FINESTE FRISYREN: Gutta har talt. Her er frisyren de helst vil se oss med. - Ikke overraskende. Og vi vet hvorfor, avslører ekspertene. Kan du gjette hva grunnen er?
DEN FINESTE FRISYREN: Gutta har talt. Her er frisyren de helst vil se oss med. - Ikke overraskende. Og vi vet hvorfor, avslører ekspertene. Kan du gjette hva grunnen er? Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

Dette mener gutta:

Av de 2052 svarene, her er resultatet fra avstemningen:

1. Langt og gradert (62%)

2. Halvlangt og oppklipt - «The Shag» (15%)

3. Bobben (9%)

4. Langt med pannelugg (8%)

5. Helt kort - «The Pixie» (5%)

Kilde: Detnye.no

For en tid tilbake la vi ut en liten avstemning til gutta. Denne gangen var det spørsmålet: «Hvordan vil du at dama skal se ut på håret?» som gjaldt.

Og havet av frisyrer - ja, det valgte vi å koke ned til disse fem alternativene: Helt kort, eller «The Pixie» som den også blir kalt, langt og gradert, bobben, langt med pannelugg, eller halvlangt og oppklipt - også kjent som «The Shag».

For ifølge det amerikanske nettstedet Good Housekeeping, bør jenter satse på nettopp én av disse fem klassiske klippene.

- Dette er frisyrer de aller fleste kler - og som aldri går av hårmoten, skriver nettstedet.

Og det er både vel og bra, men sier lite om hva gutta egentlig foretrekker (for tro det eller ei, det vil vi jo vite) å se på når det kommer til manken vår. Frem til i dag...

Vinnerlooken

Nå, hele 2052 svar senere - og med så mye som 62 prosent av stemmene, har vi en helt overlegen vinnerlook. Frisyren «langt og gradert» er definitivt den hårlengden som har fått flest stemmer fra det motsatte kjønn.

Overrasket? Det er ikke Agnes Marie Gulbrandsen, frisør og eier av salongen Gevir i Oslo.

- Redaktøren av herremagasinet GQ har sagt at en kvinners hår appellerer mest til mannen når det er i «nipple length». Akkurat som vi ser her, sier hun og fortsetter:

- Dette er en frisyre som kjennetegnes ved at den lener seg mot brystet - noe som oppfattes som svært moderlig, og derfor også veldig feminint. Den rammer videre inn ansiktet, og fremhever både øyne, munn, nese - ja, egentlig hele senteret i fjeset og alle de kvinnelige trekkene. Det gjør at du blir oppfattet som både myk og mild, sier Gulbrandsen.

VINNERLOOKEN: Ifølge gutta skal manken helst være lang og gradert - eller oppklipt som det også heter. Eksempler på denne frisyren finner vi blant annet hos (fra venstre) Jennifer Aniston, Blake Lively og Winter Ave Zoli.
VINNERLOOKEN: Ifølge gutta skal manken helst være lang og gradert - eller oppklipt som det også heter. Eksempler på denne frisyren finner vi blant annet hos (fra venstre) Jennifer Aniston, Blake Lively og Winter Ave Zoli. Foto: FOTO: Stella Pictures

- Gode nyheter

Tenk på dette når du velger frisyre:

Frisør Agnes Marie Gulbrandsen mener det er særlig én ting du må tenke på når du velger deg en frisyre.

- Ta utgangspunkt i din egen ansiktsform og dine farger. Jeg som er blond og har et firkantet ansikt kan for eksempel ikke ta utgangspunkt i Jennifer Aniston - som har en oval ansiktsform. På samme måte som jeg ikke kan la meg inspirere av Salma Hayek med brunt hår og brune øyne når jeg skal få inspirasjon til sminkelooker. Se på dine farger, toner når du henter inspo fra modeller og kjendiser. Finn de du kan se egne likheter med. Og selvfølgelig; du bestemmer. Gå for en variant du føler deg komfortabel i og med.

Andrès Kløvstad, kreativ leder ved Inch Hegdehaugsveien Frisør og Makeup, sier seg enig.

- Dette er absolutt en frisyre som appellerer til oss fordi den er så feminin. Det er jo det vi vil at kvinner skal være - i hvert fall ifølge de fleste menn jeg kjenner, sier han, før han omtaler vinnerlooken som «en typisk girl next door-look».

Gulbransen mener avstemningen er gode nyheter for mange jenter her til lands.

- Langt hår som er oppklipt eller gradert kan være både søtt og sexy. Det er en frisyre som er med på å forme ansiktet ditt og skape bevegelse i håret slik at det ser mindre tungt ut. Det er i tillegg en hårlengde veldig mange kler. Den er lett å style, og krever ikke så mye styr på travle morgener. Bare pass på å skreddersy den etter nettopp ditt ansikt. Her er mulighetene mange, sier hun.

Et langt hår rekker også å bli solbleket - gjerne i en til tre nyanser lysere enn din naturlige hårfarge.

- Det vil få både deg og håret ditt til å ose av vitalitet og sunnhet - nettopp på grunn av denne sol-looken som tilser at du er en friskus som liker deg ute i naturen, sier Gulbrandsen og legger til:

- Jennifer Aniston har denne lengden, Marry Kate & Ashley Olsen, Kate Moss og utallige kjendiser. Og de fleste lysner håret nettopp for å oppnå et friskere og mykere uttrykk.

Den største tabben

ET PAR NYANSER LYSERE: Det er flere fordeler ved å la håret gro, mener ekspertene. - Et langt hår rekker å bli solbleket, gjerne i en til tre nyanser lysere enn din naturlige farge. Det vil få håret ditt til å ose av vitalitet og sunnhet - nettopp på grunn av denne sol-looken som tilser at du er en friskus som liker deg ute i naturen, sier Agnes Marie Gulbrandsen, frisør og eier av salongen Gevir i Oslo. Her er to slike eksempler; både med tanke på en solbleket look og hårlengde - dog med litt hjelp av frisører. Fra venstre: Sienna Miller og Elizabeth Olsen.
ET PAR NYANSER LYSERE: Det er flere fordeler ved å la håret gro, mener ekspertene. - Et langt hår rekker å bli solbleket, gjerne i en til tre nyanser lysere enn din naturlige farge. Det vil få håret ditt til å ose av vitalitet og sunnhet - nettopp på grunn av denne sol-looken som tilser at du er en friskus som liker deg ute i naturen, sier Agnes Marie Gulbrandsen, frisør og eier av salongen Gevir i Oslo. Her er to slike eksempler; både med tanke på en solbleket look og hårlengde - dog med litt hjelp av frisører. Fra venstre: Sienna Miller og Elizabeth Olsen. Foto: FOTO: Stella Pictures

Frisørene påpeker likevel at det er lett å tabbe seg ut dersom du går for akkurat denne hårlengden.

- Et nordisk hår er ofte fint, og da blir det fort for tynt og flatt om du klipper det opp for mye. En lang manke som ser slitt ut, er heller ikke å foretrekke. Dersom håret vokser lengre enn ti centimeter uten at du gjør noe med det, vil det se slitent ut, sier Gulbrandsen og fortsetter:

- Nå finnes det utallige produkter med oljer som gir håret de fettsyrene det trenger. Det er også et godt tips å kure det i tre til fem minutter hver gang du vasker det. Og tilfør ekstra volum ved å føne manken opp ned.

- Menn foretrekker det ungdommelige

Ifølge Ingela Lundin Kvalem, psykolog og førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo som i en årrekke har forsket på kroppsidealer og menneskers syn på skjønnhet, er det gjort lite forskning på hårlengde hos kvinner.

- Det eneste jeg fant var en studie fra 1993, sier Kvalem og fortsetter:

- Der kom det blant annet frem at langt hår gir kvinner en mykere kontur av ansiktet og fremhever rundheten, noe som kan gi et ungdommelig utseende. Det er fortsatt slik i vårt samfunn at langt hår er mer vanlig hos unge jenter enn hos voksne kvinner. Det å være ung er jo et sentralt utseendeideal i dag - jamfør bruk av kosmetisk kirurgi.

Nina Olsen, helsesøster ved nettsiden Klara-klok.no, sier seg enig.

- Dagens skjønnhetsideal er nok ikke så ulikt det idealet som har vært gjennom århundrer. Vi påvirkes av de signaler som gis i samfunnet i den tiden vi lever i, og skjønnhet og femininitet har alltid blitt sett på som viktig. Dagens skjønnhetsidealer påvirkes, nå som da, av hva som oppfattes som vakker og sensuelt; hva som får en kvinne til å se «mer kvinnelig ut», trender og en industri som stadig treffer oss gjennom mote, reklame, sunnhet og helse, sier Olsen.

Dagens skjønnhetsideal

Ifølge Olsen blir det lange håret fort en slags bekreftelse eller forsterkelse av kvinners kjønnsidentitet.

IKKE EN FAVORITT: Helt kort , eller «The Pixie» som den også blir kalt, fikk lusne fem prosent av de 2052 stemmene, og endte dermed på siste plass. Dette er med andre ord ikke yndlingsfrisyren blant mannen i gata...
IKKE EN FAVORITT: Helt kort , eller «The Pixie» som den også blir kalt, fikk lusne fem prosent av de 2052 stemmene, og endte dermed på siste plass. Dette er med andre ord ikke yndlingsfrisyren blant mannen i gata... Foto: FOTO: Stella Pictures

- Samtidig vil det være kulturelle forskjeller, og vår oppfatning av hva som er vakkert og attraktivt, er ikke nødvendigvis den sammen i andre kulturer. Håret er en del av hvem vi er, og i så måte en kommunikasjonskilde, sier Olsen.

Hun mener vi mennesker alltid har vært opptatt av det estetiske, og at et langt hår har gitt muligheter til kreativ eksperimentering med utseendet vårt.

- Håret har alltid betydd mye. Det omkranser ansiktet, og dette fokuset er viktig når vi skal forholde oss til et annet menneske. Håret gir hele tiden en melding som sier noe om hvilken mennesketype du er. Det er den delen av kroppen som er spesielt lett å endre på. Du kan uttrykke hvem du er, og velge det du har lyst til ved å «bruke» frisyren, sier hun og legger til:

- Selv om langt hår er populært, er det mange som foretrekker en fin eller tøff og kort frisyre. Noen kler langt hår, andre kler det ikke. Når det kommer til stykket, vil det ikke være håret ditt som avgjør om du blir likt av andre, eller treffer en partner. Det er andre verdier som vil være avgjørende.

Det korte håret

Det sier frisørene seg enige i.

- Det er selvfølgelig viktig å huske at smaken er som baken. Helt kort, eller «The Pixie», som kom veldig dårlig ut i i denne avstemningen, kan så absolutt være en vel så feminin og vakker frisyre. I Norge ser en jo mest jenter med langt hår, mens i Frankrike er det mer chic og mer «tillatt» med kort og typete hår, sier Kløvstad.

Gulbrandsen mener det er særlig én grunn til at den korte frisyren ikke treffer mannfolka fra avstemningen i samme grad som den lengre varianten.

- Menn liker ikke for mye sveis på kvinner, og for kort hår kan virke maskulint, og dermed gi deg strengere i uttrykket enn en myk og lengre frisyre.

Kløvstad påpeker videre at det, nokså selvfølgelig, finnes menn som foretrekker kort hår.

- Michelle Williams sier jo at grunnen til hennes korte hår er for å hedre mannen som elsket nettopp denne frisyren. Nemlig Heath Ledger, sier Kløvstad.

Les også:

Disse hårtriksene gjør deg yngre

Derfor er uvasket hår best

Den mest googlede frisyren akkurat nå

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning