Dyre og billige kremer

Derfor er det forskjell på dyr og billig krem

Her er ingrediensene du bør se etter.

KOSMETIKK: Se hvordan di kan sjekke om produktene fortsatt holder.
KOSMETIKK: Se hvordan di kan sjekke om produktene fortsatt holder. Foto: Foto: Crestock.com
Publisert Oppdatert

En fuktighetskrem består i hovedsak av:

1) Et krem/salvegrunnlag (fra plante-dyreriket eller delvis fremstilt gjennom kjemiske prosesser, for eksempel lanolin fra sau, vaselin fra petroleumsindustrien).

2) Vann.

3) Emulgator som får kremen til å løse seg i vannet eller omvendt (mye vann og lite fett gir lotion/dagkrem, lite vann og mye fett gir fet krem/nattkrem).

4) Konserveringsmiddel som gir holdbarhet, for eksempel parabener.

5) Duft/parfymestoffer som gir behagelig lukt.

6) Aktive ingredienser som for eksempel fruktsyre, solbeskyttelse, A-vitaminsyre, antioksidanter eller annet.

Kilde: Hudlege Jon Langeland/Hudklinikken

Selv om de lærde strides om effektiviteten til mange skjønnhetsprodukter, er det heldigvis en del kosmetiske ingredienser som er dokumentert effektive.

Antioksidanter, peptider, glykolsyre og vitamin A er gode eksempler på dette.

Du vil finne både dyre og rimelige kremer i butikkhyllene som inneholder en eller flere av disse aktive ingrediensene.

Best i test

Produsentene av eksklusive produkter ønsker selvsagt å overbevise oss om at det koster litt å få et effektivt produkt, mens Forbrukerrådet utførte i 2009 en test på antirynke øyekremer, og konkluderte med at av utvalget på 17 kremer som fås i vanlige butikker eller parfymerier, var billigst best i test.

Her var det L'Oréal Paris Dermoexpertise Revitalift Double Lifting Eye Cream (er ikke lenger å få i Norge, men kan fås på nettet) som kom best ut. Nivea Visage Antiwrinkle Q10 Plus kom også godt ut i testen.

Ingen produkter som selges i hudpleiesalonger var for øvrig med i denne testen.

Er denne testen en indikasjon på at eksklusive kremer bare er løfter om gull og grønne skoger på boks? Er det slik at dyrt er for dyrt, og billig er bra nok?

Vi etterforsker saken.

Share

Dyrt er best, men billig er bra

Anita Anker Eng er faglærer i kosmetisk kjemi ved Hudpleieakademiet. Hun mener at pris indikerer kvalitet, men at billig også kan være bra.

- Mange rimelige produkter har gode stoffer i seg, og det kan være vanskelig å skille klinten fra hveten, sier hun.

Det er heller ikke slik at du gjør noe dårlig for huden din ved å velge billige alternativer.

- Du gjør ikke noe galt mot huden din ved å bruke rimelige produkter. Billig kan også være bra.

Men dyrere kremer inneholder ofte flere og større konsentrasjon av aktive stoffer.

- I tillegg er produsentene er gjerne langt fremme på forsking, og bruker mye ressurser på å finne nyere og mer banebrytende ingredienser. Vil du gi huden din maksimalt av det hudpleie har å tilby, ville jeg satset på en dyrere krem.

Ett eksempel

Vi sjekket ingredienslisten i to øyekremer, for å se om det faktisk er slik at dyre kremer inneholder flere aktive ingredienser. Dette er hva vi fant.

DYRT OG BILLIG: I vår lille ingredienssjekk, kom Decléor sin mer ekslusive øye- og leppekrem bedre ut enn testvinneren L'Oreal Paris Dermoexpertise Revitalift Double Lifting Eye Cream.
DYRT OG BILLIG: I vår lille ingredienssjekk, kom Decléor sin mer ekslusive øye- og leppekrem bedre ut enn testvinneren L'Oreal Paris Dermoexpertise Revitalift Double Lifting Eye Cream. Foto: Foto: Produsentene

Topp 5 aktive ingredienser

For mange er ingredienslisten som gresk å regne, og det kan være vanskelig å vite hva kremen egentlig inneholder. Da er det greit å ha en sjekkliste i bakhånd.

Alle de fem ingrediensene som er listet under er veldokumenterte, hudpleiende ingredienser som du bør se etter i ingredienslisten på kremene dine.

1. Retinol/Retinylpalmitat - vitamin A

Omdannes i huden til vitamin A-syre som fungerer som et hormon som stimulerer cellefornyelsen samt hudcellenes produksjon av bindevev (kollagen) og fuktighetsbindende stoffer. Huden vil se forynget ut, med mer spenst og volum.

2. AHA - alfahydroksysyrer

Disse naturlige syrene kalles gjerne fruktsyrer. Glykolsyre og melkesyre utvinnes fra henholdsvis sukkerroer og syrnet melk, og er de to minste alfahydroksysyrene. Den nette størrelsen gjør at de kan trekke dypt ned i huden og styrke bindevevet og øke produksjonen av hyaluronsyre. Hudlaget med levende hudceller blir tykkere, mens laget med døde hudceller blir tynnere. Alfahydroksysyrer har effekter både mot hudaldring og urenheter.

3. Peptider - signalstoffer

Peptider er korte kjeder av aminosyrer som kan være små nok til å trenge ned i hudlagene og påvirke hudcellene. Det finnes mange typer med ulike effekter.

Palmitoyl oligopeptide: Består av fem aminosyrer som egentlig er et fragment av bindevevsproteinet kollagen. Peptidet stimulerer hudcellene til å øke produksjonen av bindevev og fuktighetsfaktorer i huden. Dette gir på sikt glattere hud med færre linjer og rynker.

Palmitoyl tetrapeptide-7: Består av fire aminosyrer som bedrer kvaliteten til bindevevet i huden, og dermed motvirker aldringssymptomer som rynker og slapp hud.

4. Koffein

Et stoff som brukes mye i slankende produkter og cellulittkremer. Koffein har god effekt i øyekremer siden det virker både fettforbrennende og drenerende, og dermed motvirker poser under øynene, enten de består av fett eller vann.

5. Ascorbic Acid - vitamin C

Det finnes et utall versjoner vitamin C som alle har god effekt på huden. For det første fungerer vitamin C som en antioksidant som øker effekten av vitamin E. Vitamin C virker også lysnende på huden, og kan jevne ut ujevn pigmentering samt gi fornyet glans og glød. I høye konsentrasjoner vil vitamin C øke bindevevsproduksjonen og virke oppstrammende.

Den ene, Decléor Excellence Antiage Øye-og Leppekrem viste seg å inneholde totalt 75 ingredienser. Av disse, er 43 regnet som aktive. Basestoffene er vann og planteoljer.

Testvinneren fra Forbrukerrådets test fra 2009, L'Oréal Paris Dermoexpertise Revitalift Double Lifting Eye Cream, inneholder til sammenlikning 30 ingredienser, hvorpå åtte av dem er aktive. Basen består av vann og silikon, samt litt plantefett og paraffin (en variant av mineralolje).

Hva gjør en krem effektiv?

Én ting er mengden aktive ingredienser. Men for at en krem skal være effektiv, bør den være satt sammen helt etter boka.

Det betyr riktige mengder aktive stoffer, ingredienser som forsterker hverandre, pluss at det hele bør blandes i en base som gir huden næring og har evne til å transportere næringsstoffene nedover i hudlagene der de gjør nytte for seg.

Konserveringsaspektet er også viktig selvsagt, slik at det ikke dannes sopp og skadelige bakterier i kremkrukkene.

Hvor mye kremer kan påvirke huden utenfra, kommer an på ingrediensene som benyttes og hva produktet for øvrig inneholder.

Se på ingredienslista

Det er dessverre vanskelig for en vanlig forbruker å skille effektive produkter fra middelmådige.

- Se på ingredienslisten, og se etter aktive stoffer som vitaminer, peptider og antioksidanter. Det bør være flere av dem, og de bør ikke ligge nederst på lista sammen med konserveringsmidlene, råder hudterapeut Stokke.

Mengden avsløres ikke

Det er et krav til alle produkter at ingredienser skal stå i synkende rekkefølge, altså det som står først på listen er det mest av.

Det som gjør det hele litt vanskeligere, er at mengden av ingredienser ikke står oppført.

- Det kommer ikke frem av ingrediensoversikten hvor mye av stoffene som er i produktet. Det kan stå at det inneholder et virksomt stoff, men behøver ikke være mye av dette stoffet. Selv om det står på andre plass på listen, forklarer Anker Eng.

- Mange produkter inneholder aktive stoffer som aldri når ned i huden fordi basestoffene i kremen hemmer absorbering, advarer hudterapeut Ann-Kristin Stokke.

Nå begynner det å bli vanskelig for oss vanlig dødelige. Kosmetisk kjemi er ikke allmennkunnskap. Hva slags basestoffer er bra og hvilke, bør vi unngå?

Gode basestoffer

Basestoffer utgjør opptil 90 prosent av en krem, og er kremens fyllstoff. Ofte er det en emulsjon, altså en blanding av olje og vann, og forholdet mellom olje og vann varierer ut i fra hva slags hudtype produktet er beregnet på.

Vann er blant de gode basestoffene, sammen med planteoljer, voks og silikoner for eksempel. Når det kommer til mineralolje, er det ikke gitt at det er en god base for en krem.

- Det brukes mye mineraloljer i skjønnhetsprodukter. Det har ikke noen negative effekter på normal eller tørr hud, men kan virke tilstoppende for akne-hud, forteller Anita Anker Eng.

Mineralolje trekker ikke ned i huden, men legger seg som en hinne oppå.

- Store konsentrasjoner av mineraloljer i produktet, opp mot 10 prosent kan virke tilstoppende for huden. Stor konsentrasjon av mineraloljer vil også redusere effekten av de aktive stoffene. Særlig vitaminer og plantestoffer kan få dårligere penetrasjon gjennom huden, utdyper hun.

Hva er bra nok?

En krem med en godt sammensatt base ispedd en fin dose aktive ingredienser utgjør en bra krem.

Ønsker du deg det beste av det beste, anbefaler eksperten å gå for de mer eksklusive variantene. Men har du ikke så mye penger til overs, er det ingen krise - billigkremene kan absolutt være bra de også.

Så er det opptil deg å velge hva som er bra nok for deg.

Les også:

Slik blir du kvitt kvisene

KREMER: Her er et lite utvalg av både rimelig og dyrt. Nederst fra venstre ser du Boots No7 Protect and Perfect Night Cream. Boots har vitenskapelig testet kremene sine, så dette er et rimelig og godt alternativ. Denne lover å redusere synligheten av dype linjer og rynker. Kr 298. Litt dyrere er MD Formulations Continous Renewal Complex, et serum som skal virke effektiv mot problemhud og aldrende hud til kr 549. Skikkelig dyrt blir det når prisen bikker 1000 kr . Priori Idebenone Complex Moisturizing Facial Cream inneholder blant annet antioksidanten Idebenone, AHA-syrer og A-vitamin og skal hjelpe på både rynker og pigmentflekker. Kr 1098. Dermalogica sin Multivitamin Power Recovery Mask byr på blant annet A-,C- og E-vitaminer for gjenopprette og reparere skadet hud. Kr 570.
KREMER: Her er et lite utvalg av både rimelig og dyrt. Nederst fra venstre ser du Boots No7 Protect and Perfect Night Cream. Boots har vitenskapelig testet kremene sine, så dette er et rimelig og godt alternativ. Denne lover å redusere synligheten av dype linjer og rynker. Kr 298. Litt dyrere er MD Formulations Continous Renewal Complex, et serum som skal virke effektiv mot problemhud og aldrende hud til kr 549. Skikkelig dyrt blir det når prisen bikker 1000 kr . Priori Idebenone Complex Moisturizing Facial Cream inneholder blant annet antioksidanten Idebenone, AHA-syrer og A-vitamin og skal hjelpe på både rynker og pigmentflekker. Kr 1098. Dermalogica sin Multivitamin Power Recovery Mask byr på blant annet A-,C- og E-vitaminer for gjenopprette og reparere skadet hud. Kr 570.

10 goder råd som gjør underverker for huden din

Disse fem produktene må du ha på badehylla

Stor test av neglelakker

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning