Begrepet ølbriller har endelig blitt bevist

Derfor blir folk rundt deg vakrere etter et par øl

Forskere mener nå å kunne dokumentere at de rundt deg faktisk blir penere etter et par øl innabords.

ØLBRILLER: Greier du ikke se forskjell på bildene? Da har du antakeligvis på deg ølbriller.
ØLBRILLER: Greier du ikke se forskjell på bildene? Da har du antakeligvis på deg ølbriller. Foto: FOTO: Printscreen Youbeauty.com
Publisert Oppdatert
MED ØLBRILLENE PÅ: Og etter et par iskalde pils ble plutselig alle mye penere, til og med jeg!  Nå er det til og med bevist
MED ØLBRILLENE PÅ: Og etter et par iskalde pils ble plutselig alle mye penere, til og med jeg! Nå er det til og med bevist Foto: FOTO: Thinkstock.com

Det er lørdags kveld og tid for øl.

Og plutselig blir alle rundt deg hakket vakrere (helt til du våkner opp til sannheten dagen derpå).

Ja, til og med ditt eget speilbilde oppfattes som penere etter et par glass. Men hvorfor det, egentlig?

Det er her det velkjente ølbrille-fenomenet kommer inn i bildet - de imaginære brillene som dukker opp på nesa så fort alkoholprosenten i blodet begynner å stige.

Les også: Derfor har vi sex med drittsekker

Har funnet en vitenskapelig årsak

Ifølge forskning finnes det faktisk en vitenskapelig årsak til at mennesker rundt deg blir penere så fort du får ølbrillene på.

Eksperimentet, som er omtalt i den britiske nettavisen Daily Mail, er utført av forsker Lewis Halsey og hans kollegaer ved Roehampton Universitetet i London.

Forsøket gikk ut på å vise bilder av hele 20 ulike ansikter til mer enn 100 studenter.

Hvert av ansiktene kom i to versjoner - et som var manipulert til å være symmetrisk, altså at den ene halvdelen av ansiktet fremsto som et speilbilde av den andre delen.

Det andre bildet viste derimot et umanipulert og naturlig bilde - såkalt asymmetrisk hvor den høyre og den venstre side av ansiktet er noe ulike.

Studentene ble deretter bedt om å velge ut hvilken versjon av det samme ansiktet som var det mest attraktive, i tillegg til å avgjøre hvilket av ansiktene som var "det ekte".

Noen av deltakerne ble servert vodka og tonic. Andre fikk mineralvann.

SYMMETRI: På bildet til venstre ser du Blake Lively slik hun egentlig ser ut - altså et asymmetrisk bilde. De to andre bildene viser derimot hvordan skuespillerinnen hadde sett ut dersom hun hadde hatt et helt symmetrisk ansikt - enten med utgangspunkt i høyre siden eller utgangspunkt i venstre siden av ansiktet.
SYMMETRI: På bildet til venstre ser du Blake Lively slik hun egentlig ser ut - altså et asymmetrisk bilde. De to andre bildene viser derimot hvordan skuespillerinnen hadde sett ut dersom hun hadde hatt et helt symmetrisk ansikt - enten med utgangspunkt i høyre siden eller utgangspunkt i venstre siden av ansiktet. Foto: FOTO: Printscreen Youbeauty.com

Resultatet

Og ikke overraskende; studentene som ble gitt vodka og tonic, slet mer med å finne frem til den symmetriske versjonen av ansiktet enn deltakerne som kun ble servert mineralvann.

Og motsatt; jo lavere promille studentene hadde, jo lettere var det for dem å skille de symmetriske ansiktene fra de asymmetriske.

- Det vi har bevist, er at menneskers evne til å oppdage symmetri er en del av forklaringen bak ølbrille-effekten, sier Halsey til nettavisen.

Linken til skjønnhet

Ifølge Daily Mail har det lenge vært kjent blant forskere at det er en sammenheng mellom skjønnhet og symmetri - som skal være et tegn på gode gener og god helse.

Det amerikanske nettstedet Youbeauty skriver:

- Vi kan faktisk ikke se symmetri veldig godt (med mindre vi får presentert ekstreme eksempler), så våre personlige preferanser er som regel ubevisste.

Tror på ølbrille-effekten

VANSKELIG Å SKILLE: Her er Meryl Streep i originalversjon (bildet til venstre) og manipulert (bildet i midten og til høyre). I det utførte eksperimentet ble det derimot brukt to bilder - et originaltbilde og et manipulert - omtrent som dette. Resultatet viste at jo mer du drikker, jo vanskeligere er det å skille originalbildet fra det manipulerte bildet.
VANSKELIG Å SKILLE: Her er Meryl Streep i originalversjon (bildet til venstre) og manipulert (bildet i midten og til høyre). I det utførte eksperimentet ble det derimot brukt to bilder - et originaltbilde og et manipulert - omtrent som dette. Resultatet viste at jo mer du drikker, jo vanskeligere er det å skille originalbildet fra det manipulerte bildet. Foto: FOTO: Printscreen Youbeauty.com

Alkohol påvirker ulike reseptorer i hjernen, og fører til at sentralnervesystemet blir svekket. Det forteller overlege Vigdis Vindenes som har en doktorgrad innen rusmiddelavhengighet:

- Videre vil alkoholkonsentrasjonen i blodet medføre blant annet hevet stemmeleie og økt impulsivitet. Du vil bli mindre oppmerksom på det som skjer rundt deg, og vil i mindre grad være i stand til å oppfatte andre menneskers ansiktsuttrykk og stemningsleie, sier Vindenes.

Hun mener det ligger noe i ølbrille-forskningen som er gjennomført, men påpeker at evnen til å se symmetri ikke kan være hele forklaringen på at ruspåvirkning gjør at personer oppfattes som «penere».

- Også andre kroppslige forhold kan oppfattes mer positive i ruspåvirket tilstand enn uten. Kritikkløshet vil jo også spille inn her. I tillegg kommer svekket hukommelse, bevissthetsreduksjon og redusert bedømmelsesevne.

Ifølge Vindenes er dette den såkalte ølbrille-effekten - som vil påvirker våre valg, og blant annet vår evne til å oppfatte symmetri.

- Allerede etter første glasset vil alkoholens effekter være tydelig for noen, mens andre trenger større mengder, sier Vindenes.

Bekrefter linken mellom symmetri og skjønnhet

Ifølge nettsiden Youbeauty er det så og si ingen som har et perfekt symmetrisk ansikt, men det finnes flere eksempler på ansikter som er tilnærmet symmetriske. Både Brad Pitt og Natalie Portman er flere ganger trukket frem som eksempler på dette.

SÅ OG SI HELT SYMMETRISKE: Både Natalie Portman og Brad Pitt blir trukket frem som eksempler på ansikter som er så og si helt symmetriske.
SÅ OG SI HELT SYMMETRISKE: Både Natalie Portman og Brad Pitt blir trukket frem som eksempler på ansikter som er så og si helt symmetriske. Foto: FOTO: Stella Pictures

Siw Jarbryn jobber som makeupartist i NRK, og bekrefter linken mellom et symmetrisk og et vakkert ansikt.

- Som makeupartister er det vår jobb å kjempe for å få et ansikt til å fremstå så symmetrisk som overhode mulig, sier Jarbryn.

Hun trekker frem enkle midler som frisyre og øyesminke som måter å gjøre dette på.

- Etter at du fyller 15-16 år, begynner det å skje ting med ansiktet ditt. Det forandrer seg sakte, men sikkert. Som for eksempel at øynene kan begynne å henge litt. Det vil påvirke ansiktets symmetri, sier Jarbryn.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning