Parfymefri kan likevel være full av lukt

Derfor blir du lurt av dette

Visste du at selv om produktet ditt ikke inneholder parfyme, kan det likevel inneholde massevis av kjemiske "godlukter"?

IKKE UTEN LUKT: "Ingen parfyme" trenger ikke å bety at ikke produsentene har brukt andre duftstoffer i produktet.
IKKE UTEN LUKT: "Ingen parfyme" trenger ikke å bety at ikke produsentene har brukt andre duftstoffer i produktet. Foto: FOTO: Burke
Sist oppdatert

De fleste av oss har en del skjønnhetsrutiner som må på plass før vi forlater huset om morgenen. Vi dusjer kanskje. Smører oss med bodylotion når vi er ute av dusjen. Litt sminke. Mascara kanskje. Leppestift. Hårspray. Pusser tenner. Og til slutt en liten dusj med yndlingsparfymen.

De aller fleste kosmetiske produkter lukter godt. Og vi bruker mange av dem nettopp av denne årsaken - for man SKAL jo lukte nydusjet og usvett og blomsterfrisk. Men ifølge Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) er det stadig flere som reagerer på nettopp parfyme og lukt.

For å unngå dette, eller i et forsøk på å velge produkter som er så milde mot huden som mulig, er det mange som lar seg friste av produkter som er parfymefrie. Men her blir de fleste av oss ifølge det amerikanske skjønnhetsnettstedet Youbeauty grundig lurt.

Parfymefri eller luktfri?

Ifølge nettstedet hersker det nemlig mye og stor forvirring blant forbrukere når det gjelder hva som egentlig er hva når det kommer til produkter som er merket som parfymefrie eller passende for deg med parfymeallergi eller sensitiv hud.

For visste du at "parfymefri" er et relativt diffust begrep? Eller at selv om et produkt er merket som "uten parfyme", som kan det inneholde en hel haug med duftstoffer likevel?

LUKTEN AV PARFYMEFRI: At et produkt er merket som "parfymefritt" betyr absolutt ikke at det ikke inneholder luktstoffer.
LUKTEN AV PARFYMEFRI: At et produkt er merket som "parfymefritt" betyr absolutt ikke at det ikke inneholder luktstoffer. Foto: FOTO: Colourbox

- Om du tror at du ved å velge parfymefritt unngår tilsatt lukt og duftstoffer, ja så tar du skammelig feil, forklarer nettstedet.

Disse duftstoffene kan gi allergiske reaksjoner

Alpha-Isomethyl Ionone

Amyl Cinnamal

Amylcinnamyl Alcohol

Anise Alcohol

Benzyl Alcohol

Benzyl Benzoate

Benzyl Cinnamate

Benzyl Salicylate

Butylphenyl Methylpropional

Cinnamal

Cinnamyl Alcohol

Citral

Citronellol

Coumarin

Eugenol

Evernia Prunastri (Oakmoss) Extract

Evernia Furfuracea (Treemoss) Extract

Farnesol

Geraniol

Hexyl Cinnamal

Hydroxycitronellal

Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde

Isoeugenol

Limonene

Linalool

Methyl 2-Octynoate

(Kilde: Grønn Hverdag, Ingrid Fallet/ACO Hud Norge)

- Det finnes et helt arsenal av ingredienser som kan være med på å forandre lukten i hud- eller kroppspleien din. Eteriske oljer, aromaekstrakter eller destillert blomstervann brukes alle for å endre lukt på skjønnhetsprodukter.

De aller fleste produkter har en duft tilsatt for å endre den ofte kjemiske lukten produktet egentlig har.

- Så det er faktisk de færreste produkter som er luktfrie, forklarer nettstedet.

- Men fordi parfyme ikke har blitt tilsatt, kan produsenten fortsatt reklamere med produkter som er "parfymefrie".

Skjuler egenlukt

Parfymefrie produkter som ikke er tilsatt parfymestoffer kan lukte rimelig nøytralt, men har likevel en viss egenlukt uansett. Mange av stoffene som inngår i hudkremer er for eksempel fettstoffer, og vil derfor ha en litt spesiell lukt.

- Dette vil produsentene gjerne maskere, og har da nærmere 3059 muligheter til å pynte på sannheten, forklarer seniorrådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund, Kent Hart, til Detnye.no.

- Det er et tankekors egentlig, om å duftmaskere en god krem med noen dråper kjemi som dufter litt er parfymering, eller bare en forbedring av en litt ubehagelig egenlukt. Det er ingen enkel vurdering å vite hva som er verst; en krem som er helt trygg, men som ingen helt liker egenlukten av, eller en krem som ikke har denne egenlukten, men som medfører en minimal økning av risiko fordi det er tilsatt små mengder av stoffer som kan tenkes at noen få kan reagere på?

Fagsjef hos ACO Hud Norge, Ingrid Fallet, bekrefter at det kan være lukt i produkter som er merket som fri for parfyme.

- I noen tilfeller dreier dette seg om eteriske oljer eller plantestoffer som kan lukte og minne om parfyme, men som ikke merkes med dette da de strengt tatt ikke regnes som parfyme, forklarer Fallet til Detnye.no.

- Mange produsenter utnytter selvsagt dette, da de er klar over at å merke noe som parfymefritt ofte har en verdi i seg selv hos forbrukeren.

Som regel tilsettes parfymen for å dekke over egenlukten til ingrediensene i produktet.

Men Fallet forklarer at en del ingredienser faktisk også kan minne om parfyme da de har en søtlig egenlukt.

- Et eksempel er shea butter, som brukes i svært mange fuktighetskremer.

Vil ha god lukt

Hovedårsaken til at duftstoffer tilsettes skjønnhets- og hygieneprodukter, er av den enkle årsak at de fleste forbrukere velger et produkt med god eller behagelig lukt over et som lukter vondt eller ubehagelig.

Hva er parfyme?

Parfyme er som regel en salig blanding av ingredienser av både naturlig og syntetisk opphav. Ingredienslisten i parfyme kan noen ganger være lengre enn hele ingredienslisten i produktet til sammen, og som regel er ikke produsenten pålagt å liste absolutt alle ingrediensene, da man på denne måten gjør det enkelt for andre å kopiere duften.

(Kilde: Youbeauty)

- Parfyme er jo selvsagt mest en forfengelighets- og smakssak, forklarer Fallet.

- Det er ikke viktig for den «fysiske» effekten av produktet, men mer fordi det jo gir en viss psykisk effekt av at noe lukter godt eller "rent", og dermed gir oss en bedre følelse når vi bruker produktet.

Fallet forklarer at parfyme som regel gjør produktet mer attraktivt for forbrukeren.

- Mange liker gode dufter, og dette varierer veldig fra hvor man befinner seg i verden. Sør i Europa er det blant annet mer vanlig at kvinner liker og bruker "tyngre" og mer fremtredende dufter enn det vi gjør her i Norden.

For å forstå hva som er hva når det gjelder duftstoffer og parfyme bør man være stødig på noen av de engelske begrepene som benyttes.

- For eksempel vil merkingen "unscented" - som man ofte kommer over når det gjelder kosmetikk og hudpleie - benyttes om man vil få frem at produktet ikke lukter, men er tilsatt parfyme av ulike årsaker, forklarer Fallet.

- Den vanligste årsaken er som regel at man skal dekke over generende lukt fra øvrige ingredienser i produktet.

Står det derimot "fragrance free" på produktet du kjøper, betyr det at produktet IKKE inneholder parfymeingredienser.

MEN, advarer nettstedet Youbeauty, at produktet ikke inneholder parfymeingredienser, betyr ikke nødvendigvis at det ikke er tilsatt andre stoffer med lukt i produktet.

"Unscented" derimot, betyr rett oversatt "uten lukt", forklarer nettstedet.

Men om det dukker opp navn på ingredienslisten som tilsier oljer eller blomsterekstrakter, bør det ringe en bjelle, da disse som regel har noe med duft å gjøre.

- Her er man litt prisgitt sin egen kunnskap, forklarer Hart.

- For på tross av at lovverket regulerer bort de aller verste stoffene, så er det de aller færreste i befolkningen som har inngående kunnskap om de stoffene som inngår i produktene de kjøper.

Les ingredienslisten

Ordet parfyme kommer opprinnelig fra ordet -per funum- som betyr gjennom røyk.

- Dette henger sammen med at de første duftene kom fra røkelse og ble utvunnet av blomsterblader, røtter og ulike treslag, forklarer Fallet.

Luktoverfølsomhet og kontaktallergi

Det er forskjell på å være allergisk (ha kontaktallergi) mot noe, og det å være overfølsom for en lukt eller et tilsetningsstoff.

Luktoverfølsomhet

Luktoverfølsomhet er en reaksjon overfor forskjellige lukter eller dufter, eller mot kjemikalier som kan fordampe. Subjektive symptomer som svimmelhet, hodepine, kvalme og så videre kan forekomme.

Den ene hensikten med å ikke parfymere produkter som kosmetikk ligger i å ta hensyn til den gruppen mennesker som er luktoverfølsomme. Jmf. tall fra Danmark så forventer man at 0,5% av befolkningen er så sterkt rammet at det både går ut over privat- og arbeidslivet og forringer livskvaliteten betraktelig så langt som at det umuliggjør sosial deltagelse. Denne overfølsomheten finnes også i flere mildere grader og da øker totalantallet som er rammet.

Kontaktallergi er å få en allergisk reaksjon, enten utbrudd av eksisterende kontaktallergi eller nyutvikling av kontaktallergi, når man er i kontakt med et produkt.

(Kilder: Intoleranse.no, Norges Astma- og Allergiforbund, Fitness magazine)

- Først i vår tid er parfyme allment benyttet og brukes som tilsetning i hudprodukter, vaskemidler, leker, luftrensere med mere.

Fallet forklarer at dersom produktet du kjøper inneholder parfyme, så skal dette stå listet som "parfum" i produktets inci-liste, også kjent som ingrediensliste.

I tillegg skal det stå merket dersom produktet du kjøper inneholder noen av de 26 duftstoffene som i EU i dag er identifiserte som allergener og derfor regulerte.

- Disse duftstoffene er tillatt, men myndighetene har bestemt at de skal merkes spesielt da de kan gi allergi og allergiske reaksjoner, forklarer Hart.

- Dette er parfymestoffer som er kjente kontaktallergener og som er regulerte for å forhindre at nye allergier mot disse skal oppstå eller at de som har utviklet allergi skal kunne unngå produktene.

Det ser ifølge Hart også ut til at Den Europeiske Vitenskapskomitéen i nær fremtid kommer til å oppjustere antallet regulerte parfymestoffer.

- Dette kommer ettersom ny kunnskap om allergiutviklingen mot parfymestoffer nå har vist at det er langt flere enn de 26 som behøver å reguleres, forklarer eksperten.

- Det er også snakk om å forby bruk av enkelte parfymestoffer, som for eksempel Lyral (på kosmetikk kalles det Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde), noe som indikerer at den eksisterende reguleringen av de 26 ikke kan ha vært tilstrekkelig.

Totalt er det per i dag 3059 stoffer som kan brukes til å duftsette produkter ifølge parfymeindustriens egen bransjeforening, IFRA.

- Nå er det gjerne slik at noen av stoffene på listen også har andre funksjoner i produktet, og ikke alle har kjente allergene egenskaper, forklarer Hart.

Den skumle cocktaileffekten

Stadig flere velger produkter som er milde og uparfymerte fordi man er bekymret for den skumle cocktaileffekten av alt man smører på seg. Amerikansk forskning anslår at gjennomsnittskvinner smører mer enn 500 kjemikalier på huden hver eneste dag. Mange av disse har vist seg å utløse både allergier og også mer alvorlige bivirkninger.

Faktum er at vi vet ikke nok om cocktaileffekten ennå.

- Hver for seg gjør de hormonforstyrrende stoffene liten skade - i alle fall i de konsentrasjonene vi utsettes for, forklarer miljørådgiver Håkon Lindahl i Fremtiden i Våre Hender til Detnye.no.

- Problemet er at vi utsetter for så mange av dem.

Ifølge Hart er det dessverre oftest slik at når hormonforstyrrende stoffer og andre kjemikalier risikovurderes, tas det sjelden hensyn til at disse kan virke sammen.

- Hver for seg gjør de hormonforstyrrende stoffene liten skade, men vi vet ikke nok om hva som skjer om man påvirkers dem.- i alle fall i de konsentrasjonene vi utsettes for, forklarer Lindahl .

Parfymestoffer er spesielt kjente for å utløse allergiske reaksjoner.

(Kilder: Daily Mail, Erdetfarlig.no, Mattilsynet, Norsk Folkehelseinstitutt, Natural News, San Fransisco Chronicle)

Les også:

Disse kosmetikkproduktene kan gi bivirkninger

Parabener - bedre enn sitt rykte?

Dette må du vite om økologisk kosmetikk

DERFOR LUKTER KREMEN DIN: Kjenn etter, selv parfymefri kosmetikk har en lukt.
DERFOR LUKTER KREMEN DIN: Kjenn etter, selv parfymefri kosmetikk har en lukt. Foto: FOTO: Colourbox

Denne saken ble første gang publisert 18/12 2013, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også