Betente hårsekker

Alvorlige konsekvenser ved barbering

Selv om det er kjapt og enkelt å fjerne kroppshår ved barbering, kan man faktisk ende opp på legevakten.

BETENTE HÅRSEKKER: Visste du at du faktisk kan havne på antibiotikakur bare av å ha barbert deg under armen?
BETENTE HÅRSEKKER: Visste du at du faktisk kan havne på antibiotikakur bare av å ha barbert deg under armen? Foto: FOTO: Thinkstock.com
Publisert Oppdatert

Du trodde kanskje det var uproblematisk å barbere vekk hårene under armene?

Vel, som oftest er det jo ikke noe problem å fjerne hår med en barberhøvel, men det kan faktisk få uante konsekvenser!

Faktisk var vi ikke klar over hvor heftig konsekvensene faktisk kan være. Scenarioet under skjedde en mandag morgen her på kontoret hos oss:

- God morgen! Hadde du det fint på tur?

- Joa, men jeg endte opp med å måtte reise hjem noen dager tidligere enn planlagt.

- Å? Hva skjedde?

- Det er litt flaut. Jeg kjente en liten kul under armen før vi dro, men plutselig vokste den noe voldsomt. Den var så stor og vond at jeg ikke klarte å holde armen rett ned - det var for smertefullt, så jeg satt konstant med en pute under armen i et par dager. Etter hvert klarte jeg ikke å bevege den noe særlig i det hele tatt, så vi måtte til slutt bare pakke sammen og komme oss på legevakten. Da jeg kom dit, viste det seg at det var en betent hårsekk.

- Hva? Hvordan er det mulig?

- Nei, jeg har visst barbert meg for hyppig. Og den hårsekken var såpass betent at jeg nå må gå på antibiotikakur!

Vi som hadde fått med oss historien, satt med måpende munner. Ingen av oss hadde noen gang tidligere hørt om at man har måttet begynne på antibiotikakur bare fordi man har barbert seg under armene.

Betente hårsekker

Ifølge ekspertene er det veldig vanlig at det oppstår infeksjon i en hårsekk når man barberer seg.

- Dette er ikke en uvanlig problemstilling. Det beste er å la hårene være der de er, men det er jo ikke akkurat fancy - i hvert fall ikke på damer, sier hudlege Bjørn E. Bondevik ved Dr. Bondeviks Hudklinikk.

Hudspesialist, og forfatter bak boken «Frisk Hud», doktor Rolah O. Lønning bekrefter at det er vanlig med betente hårsekker:

- Folikulitt er en overfladisk infeksjon av hårsekkene som ofte kommer i forbindelse med barbering. Dette er en svært vanlig problemstilling hos både kvinner og menn. Furunkulose er en noe mindre problemstilling, dette er en dyp infeksjon av hårsekkene som presenteres i form av en eller flere «byller» som inneholder puss og nekrotisk materiale, forklarer legen.

Videre forteller hun at disse byllene av og til kan tømme seg spontant, men at de som oftest trenger en kirurgisk drenasje og eventuelt også en antibiotikakur mot bakterien Staphylococcus Auerus.

HÅRFJERNING: De aller fleste jenter fjerne hårene under armen ved barbering. Herldigvis er det sjelden det oppstår alvorlige infeksjoner.
HÅRFJERNING: De aller fleste jenter fjerne hårene under armen ved barbering. Herldigvis er det sjelden det oppstår alvorlige infeksjoner. Foto: FOTO: Thinkstock.com

Når må du oppsøke lege?

- En furunkel, som det høres ut som din kollega hadde, er uvanlig

Bondevik understreker at du bør oppsøke lege med en gang hvis du kjenner en kul under armen.

- Da er det, i første omgang, lurt med en rask høykonsentrert antibiotikakur for å se om hevelsen roer seg ned. Hvis antibiotika ikke hjelper, kan kulen snittes og tømmes, eller eventuelt fjernes kirurgisk i sin helhet, forteller han.

Hudlege Ernst-Jan Veer ved Oslo Hudlegesenter er enig med sin kollega:

- Hvis du får en øm, varm og vond kul under armen etter barbering, bør du oppsøke lege. Om plagen debuterer etter to dager eller to uker er uvesentlig, sier han.

Dette er selvfølgelig bare nødvendig hvis det oppstår en kul, understreker Veer. Små, bagatellmessige betente hårsekker som går over trenger ikke undersøkes av lege.

Lønning på sin side sier at de fleste byller vil ha tømt seg spontant etter to uker, slik at medisinsk hjelp ikke lenger er nødvendig, Og hun påpeker at de aller fleste med furunkulose ikke oppsøker hjelp av lege.

- Men ved smertefulle og harde byller som ikke tømmer seg, gjentatte infeksjoner, feber eller tegn til hudinfeksjon i området rundt, vil du ofte ha behov for medisinsk hjelp.

Hun sier videre at du bør være oppmerksom hvis byllen øker i størrelse, eller hvis du blir rød og får en hevelse i området rundt.

Legen advarer også sterkt mot er å prøve å klemme på kulen selv. Dette kan nemlig føre til at infeksjonen sprer seg til dypere vev.

Ufarlig å bruke barberhøvel

Dette høres kanskje avskrekkende ut, men hudlegen beroliger oss med at det ikke er farlig å barbere seg.

- Når det gjelder barbering, er det trygt. Du kan selvfølgelig være uheldig å pådra seg en lettere infeksjon, men alvorlige infeksjoner er heldigvis sjeldne, sier Veer.

- En furunkel, som det høres ut som din kollega hadde, er uvanlig, legger han til.

Han mener likevel at en bedre, og mer permanent, løsning er å fjerne hår med laser.

Tilbake til historien - den endte selvfølgelig godt! Antibiotikakuren funket som bare det etter et par dager. Kulen og smertene forsvant helt. Nå har vår kollega kun et lite arr som bevis.

Tips til sikker barbering:

Hudlege Veer sitt generelle tips når det kommer til barbering er at huden alltid bør være fuktig og varm før du begynner å barbere seg - og at du alltid bør bruke rent og nytt utstyr.

Hans kollega Bondevik tipser om at det kan være bedre å bruke en god barbermaskin, enn barberblader med vann og skum.

- Maskinene som finnes i dag har såpass gode brukeregenskaper at de bør kunne slå knockout på andre metoder - mener nå jeg.

Dr. Rolah sine råd er som følger:

  1. Skift barberblad jevnlig. Hvis du barberer deg hver dag, bør du skifte minst annenhver uke.
  2. Bruke en mild eksfolierende krem jevnlig. Denne fjerne døde hudceller, og forebygger tilstopping av porene.
  3. Bruk alltid barberskum eller gelé, slik at høvelen glir lettere over huden.
  4. Barber deg i dusjen eller i badekaret. Dampen vil åpne porene og gjøre barberingen enklere og glattere.
  5. Skyll området med kaldt vann når du er ferdig, og klapp huden tørr med et rent håndkle.
  6. Vask barberbladet grundig i varmt vann slik at hud og hårrester fjernes.

Les også:

Fikset smilet med Botox

Slik kan sprengte blodkar fjernes

Dette hjelper deg med å få hvitere tenner

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning