GATEMOTE

Vær forsiktig når du kopierer it-jentene

Konkurransen om å knipses av de kuleste gatemotefotografene har skapt en ny tid der helt ekstremt er helt riktig.

Jo mer spesielt antrekk, dess flere tar bilder av fashionistaene!
Jo mer spesielt antrekk, dess flere tar bilder av fashionistaene! Foto: Foto: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

STREETSTYLE

- Ble først stort med blogger som knipset tilfeldige, stilfulle mennesker på gata

- Tidligere, da blogger og motenettsteder ikke var en del av folks mediehverdag (tenk dét!), refererte streetstyle og streetfashion til trender som var startet i ungdomskulturer fremfor designerhusene, som punken og hippiestilen

- Amerikanske Scott Schuman startet bloggen The Sartorialist i 2005, og regnes som en pioneer som motebloggfotograf. Han driver fortsatt bloggen, i tillegg til at han gjør oppdrag for reklame, motemagasiner, har utstillinger og gir ut bøker

Det er en stund siden moteukene var en eksklusiv happening for de med invitasjonen i veska.

Etterhvert som gatemotefenomenet vokste seg gigantisk, ble det nesten vel så attraktivt for spirende fashionistaer å henge utenfor showene - i håp om å bli knipset av de kuleste gatemotefotografene.

Og dermed forsvant alle grenser for hva som er innafor å dra på seg.

Ny maksimalisme

I takt med at det ble flere og flere hangarounds på fortauene har dagens fashionistaer pushet hver eneste grense og moteregel som finnes, i håp om å havne på de største bloggene og de kuleste nettsidene.

Og det beste med dette? At det gagner deg og meg.

Mens 90-tallet var en mer konform tid med ekstremt mange uskrevne regler og horder av mennesker som så prikk like ut, har vi de siste årene fått noe av 80-tallets maksimalisme over oss.

More is more. Kle deg personlig. Finn din egen greie og kjør hardt på den.

For, som så mange av dagens fashionistaer har erfart: du blir ikke knipset av de hotteste gatemotefotografene hvis du har dressed safe.

Det holder ikke nødvendigvis med nye stilletthæler i gull, kanskje må du kombinere dem med den spesielle kjolen, alle smykkene, de store solbrillene, it-vesken og hatten.

Mer er mer på gata i 2013.

Les også: Tipsene med klinegaranti!

OVER THE TOP: Fashionistaene som knipses av gatemotefotografene kler seg utvilsomt etter mottoet "more is more".
OVER THE TOP: Fashionistaene som knipses av gatemotefotografene kler seg utvilsomt etter mottoet "more is more". Foto: FOTO: All Over Press

Naturlig stil

– Vær forsiktige når dere etterligner det dere ser på bloggene, og ta inn én trend av gangen.

Opprinnelig handlet gatemote om fotobloggeres snapshots av tilfeldige menneskers naturlige stil.

Ironien i dagens gatemotee er at den nå ofte handler om antrekk som er nøye planlagt og valgt ut for den provisoriske fortauscatwalken som danner seg utenfor moteshowene.

Da bloggene vokste seg like store som nettavisene og 14-åringer begynte å ønske seg speilreflekskamera til jul, var det ikke lengre forbeholdt motemagasinene og kleskjedene å ta bilder som fikk stor moteinnflytelse.

Mer motemakt til folket, rett og slett, og for alle som er tilhengere av demokrati er dette i seg selv en fin ting.

Men det er ikke alle som synes gatemote er like imponerende lenger.

Will Welsch, moteansvarlig i magasinet GQ, mener gatemoten har blitt mer ekstrem enn catwalkantrekkene noen gang har vært.

- Vær forsiktige når dere etterligner det dere ser på bloggene, og ta inn én trend av gangen. Hvis du har på deg sko med blå såler trenger du kanskje ikke matche de med blått cowboyslips, skrev han syrlig i magasinet.

Lar seg inspirere

Det Nyes moteansvalig Rubi Sørvik inspireres likevel fortsatt av gatemote.

- Dersom det skinner gjennom at noen bare vil bli sett, så mister jeg fort interessen. Men det er klart at man kan hente inspirasjon fra ekstremstil, den må bare være troverdig. Tavi (thestylerookie.com) og Susie Bubble (stylebubble.co.uk) er to bloggere som gjør sin greie og man får en følelse av personligheten deres gjennom estetiske uttrykk, både i antrekk og fotostil. Aller mest inspirerert blir jeg av dem som gjør trender til sine egne, som får det til å se naturlig ut å kombinere en superoversized mønstret og metallisk jakke med skrikende bukser og statementsko.

Rubi sier moteeliten, etter litt nøling, har sluppet de nye stjernene inn i varmen.

- De ettertraktede front row-plassene deles mellom moteredaktører som sitter langs én side av catwalken og de hotteste bloggerne på den andre siden. I overgangen var det mange som skulte over på bloggerne, men nå er begge sider i stor grad avhengige av hverandre for status.

Frihet og personlighet

Gatemote har blitt noe annet enn det var for fire år siden. Mye av det vi ser på de største bloggene er mer utstudert og «se på meg!» enn det tidligere var.

Mye av det vi ser på de største bloggene er mer utstudert og «se på meg!» enn det tidligere var

Men fenomenets store ess i ermet er fortsatt at det har ristet litt i den tidligere eksklusive klubben av aktører med motemakt, og banet vei for nye motepersonligheter.

Og selv om vi ikke nødvendigvis har lyst til å gå med like ekstreme plagg og stilmikser selv, så kan vi la oss inspirere.

Gatemoten har vært med å skape en ny tid med få rammer og masse plass til å leke seg frem til sin egen stil. Finne ut hvem man er og uttrykke det gjennom klærne.

Så gjenstår det bare å klare dét, da.

Les også:

Alle vil ha de nye vippene

Meld deg på Det Nyes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet

Få looken til Sofi Fahrman

Følg Det Nye på Facebook

Trenger du hårinspirasjon? Sjekk ut Det Nyes store hårguide

Ikke bli lurt av hudpleie på nett

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning