TRENDY VESKER PÅ BUDSJETT

10 gode grunner til å droppe luksusveskekjøpet

Journalist Thea Steen gir deg ti gode grunner til hvorfor billige vesker er bedre enn dyre.

BILLIGE vs. DYRE VESKER: Journalist Thea Steen har reist til New York, Paris og Mexico for prisen av en veske. For henne er opplevelser mer verd.
BILLIGE vs. DYRE VESKER: Journalist Thea Steen har reist til New York, Paris og Mexico for prisen av en veske. For henne er opplevelser mer verd. Foto: Privat
Publisert Oppdatert
BILLIGE vs. DYRE VESKER: Ved å droppe dyre veskekjøp unngår du å befinne deg i en kronisk bekymret tilstand, skriver Thea Steen.
BILLIGE vs. DYRE VESKER: Ved å droppe dyre veskekjøp unngår du å befinne deg i en kronisk bekymret tilstand, skriver Thea Steen. Foto: Privat

Tidligere denne uken raste debatten om tenåringer og deres rådyre vesker i riksmediene. Både NRK og TV 2 skrev sak om jenter helt ned i 15-års alderen, som kjøpte vesker for 11.000 kroner.

Vår egen mote- og skjønnhetsansvarlig Cecilie Mevatne var sjokkert over forbruket, og mente det var fullt mulig å finne stilige og budsjettvennlige alternativer hos kjedebutikkene i Norge.

Journalist Thea Steen oppsummerer veskedebatten med å liste opp ti grunner til hvorfor du bør gå for et rimeligere alternativ.

1. Lettjente voksenpoeng. Vis foreldrene dine, samboeren din, vennegjengen og deg selv at du er i stand til å fungere økonomisk. Du vet at vesken du drømmer om, googler daglig og sikler på, er kostbar.

Du vet at det på et eller annet vis får konsekvenser dersom du kjøper den (eller maser på noen andre helt til de kjøper den til deg), både hva økonomi og samvittighet gjelder. Enten du er 15 eller 25: Voksenpoeng er så sykt mye bedre å leve med enn dårlig samvittighet.

Få med deg Thea Steens blogg her

2. Du har også en gyllen mulighet til slå et slag for miljøet her, og samtidig få kreativitetspoeng: Hva med å kjøpe en veske fra en bruktbutikk og sette ditt eget preg på den? Det er jo tross alt rimelig og trendy, dette DIY-opplegget.

3. Det er en viss fare for at luksuskjøpet gjør deg avhengig. Dyre vesker er litt som tatoveringer. Du kjøper én, og så vil du ha en ny veldig snart, og gjerne en enda dyrere.

Jo da, «Luksusfellen» søker fortsatt etter hjelpeløse gjeldsofre, men kom igjen – det er da ikke noe å hige etter.

4. Hvis du lener deg på argumentet om at du «alltids kan selge vesken for omtrent samme sum»: De svindyre veskene minker i verdi, de også. Kraftig. Skole- og hverdagsvesker har tross alt en tendens til å bli slitt med årene, og ikke tro at superdesignerne har funnet en slags magisk formel som gjør veskene de lager er herdet mot klissete tyggegummi, knust solpudder og kulepennblekk.

Alt skinn kan bedra, og alt skinn kan fort ende opp flekkete og ripete.

FÆRRA TE MEXICO? Thea Steen tilbrakte nylig to uker på en deilig strand i Mexico.
FÆRRA TE MEXICO? Thea Steen tilbrakte nylig to uker på en deilig strand i Mexico. Foto: Privat

5. Med denne ferske redselen for flekker og riper, ender du kjapt opp med stadig å være et eller annet sted mellom «stressa» og «sur» på humørskalaen. Etter å ha investert omtrent alle sparepengene dine i det som henger på armen din, er det forståelig at du ønsker å beskytte din nå kjæreste gjenstand.

Thea Steen

Driver bloggen www.theasteen.com

Frilansjournalist fra Stavanger. Tidligere Oslo-beboer. Bosatt i Brooklyn, New York.

Studert journalistikk ved Norges Kreative Høyskole i Stavanger. (2009-2011)

Vært kulturansvarlig i bydelsavisen Utsiktsposten. (2010)

Presseansvarlig for musikkfestivalen Numusic. (2010)

Deltidsansatt i Rogalands Avis. (2009-2011)

Informasjonsmedarbeider i Rogaland Teater. (2010-2011)

Jobbet i Dagbladet fra september 2011 til oktober 2014.

Til slutt sitter du der på rommet ditt, sliten og søvnløs, og stirrer på vesken som du er ganske sikker på at du nå kanskje hater

Men med dette ekstreme behovet for å være påpasselig, er det fort gjort å bikke over i kjerring-sonen. Plutselig begynner du å kjefte på små barn fordi de er litt for nær deg (les: vesken din), og du begynner å begrense hvor du ferdes med praktgjenstanden din, og når.

6. Du unngår også å befinne deg i en kronisk bekymret tilstand. Ikke bare for at vesken din skal bli ødelagt, eller for at noen skal stjele den, men også fordi du vet at du har en rekke mer kjedelige utgifter framover og at bankkontoen din – etter veskekjøp – ikke tillater deg å gjøre særlig mye spennende fremover.

Til slutt sitter du der på rommet ditt, sliten og søvnløs, og stirrer på vesken som du er ganske sikker på at du nå kanskje hater. Voilà: Det du trodde skulle øke livsgleden og -kvaliteten din, har hatt en stikk motsatt innvirkning.

7. Det må dessverre nevnes: Det finnes andre måter å bli sosialt akseptert på enn via veskekjøp.

8. Ærlig talt, trenger du en veske til flerfoldige tusenlapper? Hvis du er i vurderingsfasen, er det iallfall et relevant spørsmål å stille seg selv.

9. Greit. Du har nikket litt til de åtte ovennevnte argumentene, og av en eller annen grunn – du er ikke helt sikker på hvorfor – leser du fortsatt. For du har egentlig bestemt deg for at du skal ha et statussymbol av en veske. Hva med å inngå et kompromiss med deg selv, da?

Det finnes jo et hav av varianter som ikke koster en arm og en sjel. Både Michael Kors og Marc by Marc Jacobs tilbyr «rimeligere» designervesker.

Og ønsker du å skille deg litt mer ut, kan du jo sjekke norske Cala & Jade, eller merker som Kate Spade, Tori Burch, Zac Posen og Rebecca Minkoff (og gjerne under salgsfanen hos de store nettbutikkene).

10. Sist, men ikke minst: Vet du hva du kan få for 11 000 norske kroner? Du kan dra til New York, eller Paris, eller London, og betale både flybilletter og hotell, og fortsatt ha greit med kroner igjen til en ganske så flott og brukbar veske. Eller være Sats Elixia-medlem i ett og et halvt år.

BILLIG vs. DYRE VESKER: Det finnes et hav av varianter som ikke koster en arm og en sjel. Både Michael Kors og Marc by Marc Jacobs tilbyr «rimeligere» designervesker.
BILLIG vs. DYRE VESKER: Det finnes et hav av varianter som ikke koster en arm og en sjel. Både Michael Kors og Marc by Marc Jacobs tilbyr «rimeligere» designervesker.

Eller slippe å spise nudler resten av året, og være den personen som alltid takker nei til å bli med ut på ting, fordi bankkontoen din ikke tillater det. Og bare for å spille litt på klumpen i magen: I stedet for å kjøpe en veske til 11 000 kroner, kan du være Plan-fadder i 40 – førti – måneder. Ifølge Iphone-kalkulatoren min, er det tre år og fire måneder, det.

Veskekjøp handler tross alt, som det meste annet her i livet, om valg og prioriteringer.

FØLG DET NYE PÅ FACEBOOK

FLERE SAKER PÅ DET NYE

Få veske og 10 utgaver av Det Nye til 299 (+porto)

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning