Test av impregnering

Stor test av impregnering

Bare noen få gir god beskyttelse.

IMPREGNERING: Vi sprayet to ulike typer skinn for å se hvilken impregnering som er best.
IMPREGNERING: Vi sprayet to ulike typer skinn for å se hvilken impregnering som er best. Foto: FOTO: Marit Olsen og Lena Hansen, HM Foto
Publisert Oppdatert

Om testen:

Denne testen er gjennomført av Textil & Läderlaboratoriet i Stockholm. Utvalget er fra en rekke skobutikker og sportshandlere.

Nubuck

Nubuck er skinn av toppkvalitet framstilt av en oksehud som er pusset på den kornete utsiden. Dette gir en myk og fløyelsaktig overflate. Nubuck er et sterkt, nærmest uslitelig skinn - det finnes både hvite og fargede varianter.

Nubuck likner semsket skinn, men er vanligvis dyrere. Mens semsket skinn er laget av innsiden av hudstykket, er nubuck laget av innsiden. Dette gir mer styrke og tykkelse og en mer finporet kvalitet. Huden blir gjerne kraftig farget for å dekke over synlige merker etter produksjonsprosessen. Skinnet er mykt å ta på og får lett riper. Vann vil gi mørke flekker som går bort når skinnet tørker. Ordet nubuck kommer trolig av "new" + "buck" (skinn).

Kilde: en.wikipedia.org

Med den våte og kalde sesongen rett rundt hjørnet, har du alt å hente på å gi klær, støvler og sko det de fortjener.

Vått vær er egentlig det verste sko og klær av skinn vet. En god impregnering skal beskytte skoene mot vann og smuss. Derfor måtte vi sjekke hvilken som er best.

Denne testen er gjennomført av Textil & Läderlaboratoriet i Stockholm.

Testen er gjort på to stykker av nubuck, skinntypen som er vanligst i klær og sko. Skinnstykkene er av ulik kvalitet, et stykke er friskt/nytt og ubrukt, et annet er brukt, tørt og slitt.

Slitt skinn er kjørt

Ved å teste hvor lang tid det tar for vann å trenge gjennom og hvor mye egenvekten øker, kan vi skille mellom kvaliteten på impregneringssprayene, forklarer laboratorieingeniør Jan Svedberg.

- Testen viser tydelig at å impregnere skinn som allerede er slitt, har i praksis ingen effekt, sier Svedberg.

Sprik i kvaliteten

Testen viser at de beste sprayene demonstrerer god motstand mot vann og fuktighet.

Aller best ut kommer Springyard Waterguard, som gjør at skinnet knapt øker i vekt (2,5 %) etter å ha ligget i vann. Testen varer en halvtime, og dette er ikke tid nok til at vannet rekker å trenge gjennom skinnet, når det er behandlet med denne sprayen. Det gjelder også Nikwax Nubuck

Vi får et nesten like godt resultat med Boston Rainguard Protector. Her er vektøkningen på snaue 5 prosent, mens det tar 25 minutter før vi registrerer gjenomtrenging i det friske skinnet. 

I den andre enden av karakterskalaen finner den andre sprayen fra Boston, Waterbased Protector. Denne sprayen gir dårligst beskyttelse mot vann i denne testen.

Slik testet vi

Testen er gjort på to stykker av nubuck, skinntypen som er vanligst i klær og sko. Skinnstykkene er av ulik kvalitet, et stykke er friskt/nytt og ubrukt, et annet er brukt, tørt og slitt.

Alle skinnstykkene i testen er behandlet med impregneringssprayen to ganger med 10-20 minutters intervall. Samtlige biter har tørket i minst 18 timer før testingen.

Testtiden (nedsekning i vann) er 30 minutter. For å avgjøre forskjellen på kvaliteten, har vi målt hvor lang tid det har tatt for vann å trenge gjennom og hvor mye skinnstykkets egenvekt øker etter nedsenkingstesten.

Les også:

Nødhjelp for vinterskoene

Slik fjerner du saltflekker fra sko

Slik fjerner du flekker fra semskede sko

Størrelsesguide til sko

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning