Undertøy gjennom tidene

Tenk at noe så lite kan skape så stor debatt

100 år i undertøy og skandaler.

PUPPEGLIPP: Øyeblikket der puppen faller ut av sceneantrekket blir ikke glemt med det første.
PUPPEGLIPP: Øyeblikket der puppen faller ut av sceneantrekket blir ikke glemt med det første. Foto: FOTO: Scanpix.no
Publisert Oppdatert
FRA KORSETT TIL RETT: Mens tidlig 1900-tallet korsetterte kvinnene til det gikk på helsa løs, var trenden på 1920-tallet at man skulle være rett og gutteaktig, la garconne var idealet.
FRA KORSETT TIL RETT: Mens tidlig 1900-tallet korsetterte kvinnene til det gikk på helsa løs, var trenden på 1920-tallet at man skulle være rett og gutteaktig, la garconne var idealet. Foto: FOTO:Faksimile fra Fashion-era.com

Tenk at noe så lite kan skape så stor debatt!

Det Nyes moteekspert Rubi Sørvik har gått undertøyet i sømmene og sett på hvordan trendene har preget alt fra kvinnekampen til kroppsidealet.

1900: Timeglassfigur

En av historiens mest nevneverdige undertøystrender, er korsettet - som fremdeles var aktuell på begynnelsen av 1900-tallet.

Korsettet ble brukt til å forme kvinnekroppen til en timeglassfigur, og midjen skulle helst bli så smal som overhodet mulig.

Historiene om brukine ribbein og pusteproblemene er mange, derfor har korsettet blitt brukt som symbol på kvinneundertrykkelse. Korsettet er fortsatt i bruk, men innebærer heldigvis ikke lenger noen helserisiko ...

1914-1918: Gutteaktig

Under første verdenskrig måtte kvinnene overta mange av de typiske mannsrollene i samfunnet. Å gjøre fysisk krevende arbeid i et korsett var rett og slett ikke mulig, og bh-en og underskjørtet meldte herved sin ankomst.

Dette ble trenden helt fram til 60-tallet, da strømpebukser erstattet strømpene, og underskjørt med strømpeholdere ikke lenger var nødvendig.

20-tallet var preget av et gutteaktig ideal, og smal midje sto dermed ikke lenger på ønskelista!

1930: Burlesk

Etter krigen blomstret burlekstrenden i USA, og showene skiftet sjanger fra komedie til stripping. Burleskdanserne var kledd i minimale kostymer, gjerne med dusker på brystene, og var preget av glitter og glamour.

Det luksuriøse undertøyet ble raskt revet av danserne, og det eneste de behold var skoene.

1940: Pinup

På 40-tallet var underskjørtene blitt hofteholdere - og nylonstrømper var statusvare. Igjen ble det fokus på kvinnelige former, og ikke minst: struttene bryster!

Den spisse bullet bh-en, kjent fra pinupmodellene, ble en stor trend. Brystene skulle ikke være runde igjen før på 60-tallet.

1950: Glamour

Romantiske blonder, forførende nattkjoler, hofteholdere og og nylonstrømper var det som preget 50-tallets undertøystrend. Helst kombinert med bølget hår og kraftig eyeliner.

Kvinnene skulle være fomfulle, ha en innbydende byste og en flørtende atferd - og i spissen sto ingen ringere enn Marilyn Monroe.

1960- og 1970-tallet: Da bh-ene brant!

1950-TALLET: I dette tiåret kom kurvene for fullt tilbake. Det skulle gå inn og ut på de rette stedene. Marilyn var en av de største forbildene.
1950-TALLET: I dette tiåret kom kurvene for fullt tilbake. Det skulle gå inn og ut på de rette stedene. Marilyn var en av de største forbildene. Foto: FOTO: Stella Pictures

På slutten av 60-tallet sto det kvinnefrigjøring på plakaten, og symbolet på hele bevegelsen ble nettopp bh-en. Den representerte seksualiseringen og mange hundre år med kvinneundertrykkelse, der undertøyet formet kvinnekroppen tilfredsstille mannen.

UNDERTØY: En side fra en vintage Victoria's Secret-katalog fra 1977. Teddyen er veldig populær!
UNDERTØY: En side fra en vintage Victoria's Secret-katalog fra 1977. Teddyen er veldig populær! Foto: FOTO: Faksimile fra Victoria's Secret Catalogue

I 1968 samlet 400 kvinner seg under Miss America-finalen, og i protest kastet de typiske skjønnhetsprodukter, deriblant bh-er, falske øyenvipper, høyhælte sko og lignende i en søppelkasse.

70-tallet ble en hyllest til den naturlige kvinnekroppen - og nakenhet ble ikke lenger et like stort tabu.

1977: Victoria's Secret

Verdens desidert mest berømte undertøysmerke, Victoria's Secret, så dagens lys på slutten av 70-tallet.

De lanserte en kolleksjon med lekkert undertøy, og silke-nattkjoler - og fanget med det både kvinner og menns oppmerksomhet.

Det er blitt en ære å være Victoria's Secret modell - spesielt Victoria's Secret Angel - og hvert år arrangeres det et spektakulært undertøysshow.

1980: Høy skjæring

Dette er tiåret da aerobic fikk sitt gjennombrudd. Det var rene supermanntendenser - med truse utenpå tightsen - og looken var maskulin, med fokus på brede skuldre og smale hofter.

Høy skjæring ble gjeldene for både undertøy, badetøy og treningstøy. Jane Fonda representerer et sunt kroppsideal - hun hadde fokus på styrke og trening.

HØY SKJÆRING: Jane Fonda sto for både høy puls og høy benskjæring på 80-tallet.
HØY SKJÆRING: Jane Fonda sto for både høy puls og høy benskjæring på 80-tallet. Foto: FOTO: Stella Pictures

1990: Sexy is back!

Det skapte furore på 80- og tidlige 90-tallet, da Madonna utfordret med dristige kostymer og opprørske holdninger.

Kvinnefrigjøringen var ikke glemt, men den var godt gjemt - og kvinner ville igjen være sexy fristerinner.

90-tallet ble Wonder Braens store tiår, og trenden ble runde, dråpeformede bryster i pushup-bh.

1993: Sporty og naturlig

90-tallet var Kate Moss' og Calvin Kleins æra. Supermodellen ble hyllet av moteverdenen, men fordømt av resten av verden som altfor tynn og et dårlig forbilde.

Likevel skrev hun og Calvin Klein historie da de sammen med Mark Wahlberg gjorde denne kampanjen i 1993.

MADONNA: Madonnas legendariske Jean Paul-scencekostyme fra Blonde Ambition-Tour i 1989.
MADONNA: Madonnas legendariske Jean Paul-scencekostyme fra Blonde Ambition-Tour i 1989. Foto: FOTO: Scanpix

Den inneholder viktige elementer fra 90-tallet, som: «Less is more». Undertøyet skulle være enkelt og behagelig, looken androgyn og naturlig.

2000: Hold-in

Med sin store truse gjorde Renée Zellweger historie som Bridget Jones tidlig på 2000-tallet.

Interessen for hold in- og shaping-undertøy var stor, og takket være det stretchy stoffet elastan (som ble oppfunnet allerede i 1959), var ikke lenger forming av kroppen like smertefullt som 100 år tidligere.

2004: Puppeglipp!

PUSHUP OG MINIMALISTISK: To undertøystrender som gjorde seg gjeldende på 90-tallet var Wonderbra sin ikoniske pushup-bh, her frontet av Eva Herzigova. Mark Wahlberg og Kate Moss skapte også oppstandelse i denne reklamen for Calvin Klein.
PUSHUP OG MINIMALISTISK: To undertøystrender som gjorde seg gjeldende på 90-tallet var Wonderbra sin ikoniske pushup-bh, her frontet av Eva Herzigova. Mark Wahlberg og Kate Moss skapte også oppstandelse i denne reklamen for Calvin Klein.

Janet Jackson fikk oppmerksomhet da det ene brystet falt ut av sceneantrekket under Superbowl i 2004. Puppestuntet skapte så stor furore i «puppeskye» USA, at vi har valgt å ta med hendelsen i undertøyshistorien vår.

Janet Jackson viste at verden fremdeles lar seg sjokkere av kropp! Hvorvidt glippen var planlagt eller ikke, er usikkert. Men Janet hadde sørget for brystet som falt ut var pent dekorert med petals - stofflapper som skjuler brystvorten.

Petals har for øvrig blitt en trend på stranden.

2010: Idealet utfordres

Det enorme kroppsfokuset i vår tid toppet seg i 2010, da skuespilleren Megan Fox viste en skremmende tynn kropp i Armanis undertøyskampanje - og ble beskyldt for å oppfordre et sykelig kroppsideal.

Undertøysmerket Pilé slo tilbake ved å bruke formfulle Tara Lynn som kampanjemodell, og dermed ble Lynn anklaget for å oppfordre til fedme.

Les også:

Bildet hele USA snakket om

PUPPEGLIPP: Øyeblikket der puppen faller ut av sceneantrekket blir ikke glemt med det første.
PUPPEGLIPP: Øyeblikket der puppen faller ut av sceneantrekket blir ikke glemt med det første. Foto: FOTO: Scanpix

Minst ett av disse bør du investere i til våren

HOLD-IN: Bridget Jones sine truser fikk en hel verden til å bryte ut i latter....
HOLD-IN: Bridget Jones sine truser fikk en hel verden til å bryte ut i latter.... Foto: FOTO: Filmweb

Designeren alle vil ha nå (til en pris som passer din lommebok!)

Maskaraen som gir deg drømmevipper

SYLSLANK OG PLUS SIZE: Megan Fox sylslanke figur frontet Armani-kampanje, og opprøret mot det tynne kroppsidealet kom med flere og flere plus-size modeller. Her ser vi formfulle Tara Lynn.
SYLSLANK OG PLUS SIZE: Megan Fox sylslanke figur frontet Armani-kampanje, og opprøret mot det tynne kroppsidealet kom med flere og flere plus-size modeller. Her ser vi formfulle Tara Lynn. Foto: FOTO: Faksimiler

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen