Slik blir du fin på bilder - ta fine bilder av deg selv

Slik tar du skikkelig bra bloggbilder

Blogger Cathrine Heienberg og fotograf Renate Torseth vet alt du må vite om hvordan du kan ta fine bilder av deg selv.

FOTOGRAFERER SEG SELV: Cathrine Heienberg driver bloggen Cath In The City. Bildene til bloggen tar hun enten selv eller med hjelp fra kjæreste eller venner - å spørre om hjelp på gata synes hun er altfor flaut.
FOTOGRAFERER SEG SELV: Cathrine Heienberg driver bloggen Cath In The City. Bildene til bloggen tar hun enten selv eller med hjelp fra kjæreste eller venner - å spørre om hjelp på gata synes hun er altfor flaut. Foto: FOTO: Cahtrine Heienberg
Publisert Oppdatert
Tenk på bildet som en helhet, ikke bare hvordan du ser ut på bildet.

På en vanlig uke er det over 115 000 unike lesere inne hos henne.

Cathrine Heienberg står bak bloggen Cath In The City og vet hva som skal til for å gjøre bloggsuksess.

Hun mener gode bilder er en av de tingene som må være på plass for at bloggen din skal bli populær.

- Det viktigste tipset er nok å ta outfitbilder og lignende i naturlig dagslys, enten man er ute eller inne. Disse blir alltid finest.

Se Det Nye-fotografens tips nederst i saken!

Cathrine har lært seg hva som funker og ikke funker når hun tar bilder av seg selv. Bloggen skal stadig oppdateres, så tilværelsen som storblogger har lært henne masse om fotografering.

En av favoritteknikkene hennes er å ta bilder i motlys.

- Det skaper en nærmest magisk stemning! Prøv å unngå å bruke blitzen med mindre det er helt nødvendig, og invester i et kamerastativ fremfor å ta bilder i speilet. Tenk på bildet som en helhet, ikke bare hvordan du ser ut på bildet. Tar du bilde inne og det er rotete, rydd! Tar du bilde ute bør du finne en fin og diskret bakgrunn, uten for mange forstyrrende elementer.

DE FINESTE BILDENE: Både Cathrine og Renate mener du får det aller fineste lyset om du tar bildene i naturlig lys, enten utendørs eller om du for eksempel står ved et vindu.
DE FINESTE BILDENE: Både Cathrine og Renate mener du får det aller fineste lyset om du tar bildene i naturlig lys, enten utendørs eller om du for eksempel står ved et vindu. Foto: FOTO: Cathrine Heienberg

Hvordan får du en dus og fin bakgrunn på bildene dine?

- Jeg har en fantastisk portrettlinse, Canon 50mm f1.4. Den gir mulighet for helt ufokusert bakgrunn. Jeg pleier å ha på innstillingen AV på kameraet, da låser jeg kameraet på et lavt blendertall for å få liten dybdeskarphet. Sørg for at du, eller gjenstanden du tar bilde av, er i fokus, så går resten som en lek.

Hvordan tar du bilder av deg selv?

- Jeg har kamerastativ og fjernkontroll til kameraet mitt. Dette tar jeg gjerne med ut i hagen og knipser bilder der, i naturlig dagslys. I de mørke vintermånedene tar jeg ofte bilder etter at solen er gått ned. Da bruker jeg en fotolampe som gir et naturlig lys, så slipper jeg å bruke blitz. Kameraet jeg bruker til å ta disse bildene har en flippskjerm som jeg kan vippe opp, slik at jeg ser meg selv mens jeg tar bilder. Da vet jeg at jeg er i fokus på bildene og sparer masse tid.

Spør du noen gang andre mennesker om å ta bilder av deg på gaten?

- Nei, det har jeg aldri gjort. Det er selvfølgelig fristende de gangene jeg er alene i New York, men jeg syns det blir altfor flaut! Oftest har jeg venner eller kjæresten min rundt meg som kan ta bilder.

Hvilket kamera bruker du?

- Jeg har to speilreflekskameraer, Canon 600 D, som har flippskjerm, og Canon 5D Mark II. Jeg bruker 50mm f1.4-linsen til begge. Det siste kameraet er nytt, og tar helt fantastiske bilder.

Ta vår quiz: Visste du dette om Tone Damli?

Fotografens tips

NATURLYS: Blogger Ulrikke Lund i naturlys. Her er bildet tatt mot solen, og lyset blir mykt og flatterende.
NATURLYS: Blogger Ulrikke Lund i naturlys. Her er bildet tatt mot solen, og lyset blir mykt og flatterende. Foto: FOTO: Ulrikkelund.com

Fotograf Renate Torseth tar mange av fotoseriene og coverbildene du ser i Det Nye.

EKSPERTEN: Renate Torseth er fotografen bak mange av Det Nyes moteserier og forsider. hun vet hvordan du kan lære deg å ta bedre bilder.
EKSPERTEN: Renate Torseth er fotografen bak mange av Det Nyes moteserier og forsider. hun vet hvordan du kan lære deg å ta bedre bilder. Foto: FOTO: Renate Torseth

Her er hennes beste tips til bedre bilder:

Hvilket kamera skal vi velge?

- Har du råd og plass i vesken anbefaler jeg speilreflekskamera eller systemkamera, som gir deg mulighet til å bruke objektiv og manuelle innstillinger. Tredje alternativ er et enklere og mindre kompaktkamera, de er billigere, men her er også kvaliteten dårligere.

Hvilket innstillinger bør vi kunne?

- Lukkertid bestemmer hvor lenge bildebrikken utsettes for lys. Lang lukkertid brukes for å slippe inn mer lys, men kan gjøre bildene uskarpe. Velg Tv-innstillingen på kamera for å justere lukkertiden, og la kamera stille inn resten automatisk.

- Blenderåpningen regulerer mengden lys som slipper inn, og er også det du skal lære deg om du vil ha bakgrunnen uskarp. Om du kun vil ha noe av motivet i fokus må du bruke en stor blenderåpning, større blenderåpning får du jo lavere tall du bruker, f.eks. F2.0 eller F2.8. Velg Av-innstillingen for å justere dybdeskarpheten, og la kamera stille inn resten automatisk.

- ISO bestemmer følsomheten til bildesensoren. Lav ISO-verdi, 100-200, gir best bildekvalitet. Er det mørkt kan du justere opp ISO-verdien, 400-800, da vil du ha mulighet til å ta bilder i mørkere omgivelser.

Hva er det beste fotolyset?

- Det aller beste er å ta bilder ute i dagslys. Tar du bilder mot solen får du mykt lys og med solen får du et hardt lys. Om det er for mørkt med kun naturlig lys kan du bruke blitz. Bruk en ekstern blitz og vend den mot taket, da får du et mykere lys.

DUS BAKGRUNN: For å få en så dus bakgrunn som mulig, må du sørge for å ha liten dybdeskarphet. Det er det blenderen på kameraet ditt som bestemmer. Sett denne på så lavt tall som mulig. Bruk gjerne AV-funksjon, så fikser kameraet lukkertiden automatisk.
DUS BAKGRUNN: For å få en så dus bakgrunn som mulig, må du sørge for å ha liten dybdeskarphet. Det er det blenderen på kameraet ditt som bestemmer. Sett denne på så lavt tall som mulig. Bruk gjerne AV-funksjon, så fikser kameraet lukkertiden automatisk. Foto: FOTO: Fotballfrue.no

Les også:

De fineste lookene direkte fra catwalken: Slik vil du se ut i vår

Følg Det Nye på Facebook

Her er tidenes mest uforglemmelige kjoler

Trenger du hårinspirasjon? Sjekk ut Det Nyes store hårguide

Meld deg på Det Nyes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning