Garderobeguide:

Slik rydder du i klesskapet ditt

Her er ryddetipsene som forvandler klesskapet ditt fra tragisk til magisk på 1-2-3.

FÅ ORDEN I GARDEROBEN: Har du oversikt, er det mye enklere å finne frem til det perfekte antrekket.
FÅ ORDEN I GARDEROBEN: Har du oversikt, er det mye enklere å finne frem til det perfekte antrekket. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Crestock.com
Publisert Oppdatert
GARDEROBEHJELP: Stylist Eirik Mogseth deler et par av sine beste tips for å få et freshere klesskap.
GARDEROBEHJELP: Stylist Eirik Mogseth deler et par av sine beste tips for å få et freshere klesskap. Foto: FOTO: STIG JARNES.

«Hjelp! Jeg har ingenting å ha på meg». Høres det kjent ut?

De aller fleste av oss har opplevd frustrasjonen foran speilet: Skapet ditt er fylt til randen med klær - og likevel klarer du ikke finne frem til plaggene som funker.

Men før du løper ut døren og shopper et par nye, impulsive løsninger, kan det lønne seg å finne ut hva du faktisk har fra før!

Her er oppskriften på hvordan du blåser nytt liv i din gamle garderobe.

Rydd ut alt

- Rydding av klesskapet gir deg et overblikk over garderoben din og hvordan nye antrekk kan komponeres, sier stylist Eirik Mogseth.

Det høres kanskje enkelt ut, men når vi sier rydde, mener vi virkelig rydde.

- Begynn ved å tømme alle skap og skuffer. Her er det viktig å gå nøye til verks. Det vil gjøre det lettere å sortere og organisere ulike plaggtyper senere i ryddeprosessen. Husk å rydde i tilbehøret også, det trengs som oftest, sier Mogseth.

Stylist Margrethe Gilboe sier seg enig med Mogseth. Alt må ut!

- Ta en runde med støvfilla om nødvendig, tipser Gilboe.

Målet med oppryddingen skal være å effektivisere garderoben din, mener hun.

- Ved å få en oversikt over det du har, er det lettere å vite hva du trenger. Så sett på litt deilig musikk, og ta deg tid til å finne nytt liv til glemte plagg, sier Gilboe.

Hva bruker du?

ÅRLIG ORDEN: Stylist Margrethe Gilboe anbefaler deg å rydde i garderoben din minst én gang i året.
ÅRLIG ORDEN: Stylist Margrethe Gilboe anbefaler deg å rydde i garderoben din minst én gang i året. Foto: FOTO: privat

Fordel deretter alle klærne dine i to hauger; det du vil beholde, og det du skal kvitte deg med.

- Har du ikke brukt et plagg de siste tre årene, er det på tide å resirkulere det. Gi det bort om det er pent, og kast alt som er utvasket og hullete. Selv ikke Frelsesarmeen vil ha ødelagte klær, sier Gilboe.

Partyantrekk er det viktig å ta vare på, mens impulskjøp lett kan havne i Fretex-posen, mener Mogseth.

Husk at mye i motebildet går på rundgang, så behold plaggene du tror kan komme på moten igjen. Klær som er inspirert av 1940-, 50-, 60-, 70- og 80-tallet går mye inn og ut av trendbildet.

- Er det noe du er glad, men ikke anvender så mye, kan du henge det på loftet eller i boden. Fine klesposer med stativ fra IKEA er helt supre. Blir det hengende der et år uten at du savner det, så resirkuler, sier Gilboe.

Hun foreslår bakgårdssalg som er et annet godt alternativ.

- Sist tjente jeg omtrent 10 000 kroner på en dag! Byttekveld med venninner er også fint, men det er lett å bytte i noe du heller ikke kommer til å bruke, så vær disiplinert, sier Gilboe.

Unngå!

BYTTEKVELD: Inviter jentene på en byttekveld hvor dere alle sammen tar med dere plagg dere ikke bruker lenger. hvem vet, kanskje venninnen din har siklet lenge etter den skjørtet du har gått lei?
BYTTEKVELD: Inviter jentene på en byttekveld hvor dere alle sammen tar med dere plagg dere ikke bruker lenger. hvem vet, kanskje venninnen din har siklet lenge etter den skjørtet du har gått lei? Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Crestock.com

Mogseth advarer likevel mot å kaste klærne helt ukritisk.

- Tenk praktisk og rasjonelt. Ikke løp til nærmeste Fretex-boks med nyinnkjøpte designerklær. Disse kan heller selges i en kommisjonsbutikk, tipser han.

Du kan også knipse et bilde av de dyre, ubrukte plaggene, og legge det ut på salg på for eksempel Bazar - vår egen nettsiden hvor du kan kjøpe og selge klær og tilbehør.

Her kan du lett tjene penger på fine ting du selv ikke bruker lenger, og som andre drømmer om å ha i klesskapet sitt.

Tenk nytt

Når du har sortert vekk klærne du ikke skal ha i skapet, er det på tide å få en oversikt over hva du sitter igjen med.

- Legg antrekk ut over sengen eller en annen ren flate. Tenk over nye kombinasjoner og antrekk du ikke har prøvd før. Sett sammen plagg, og lek med det du har vært litt redd for å bruke tidligere, sier Mogseth.

Skriv en liste over det du mangler i garderoben din. Savner du en svart stroppløs BH? Kanskje et par tøffe boots? Listen kan komme godt med på neste shoppingtur, og vil forhåpentligvis spare deg for bomkjøp.

Ifølge Gilboe kan det lønne seg å ha en skikkelig klesopprydding minst én gang i året - dersom du er flink til å holde orden.

- Helst to ganger. Jeg rydder hver vår og hver høst. Da er det lettere å få en oversikt over hva du trenger å kjøpe deg for sesongen, sier Gilboe.

Til slutt

Det finnes uendelig med alternativer til hvordan du kan organisere klærne dine. Mogseth liker best å arrangere plaggtyper sammen.

- Bukser, skjorter og gensere for seg. Ellers er fargesortering oversiktlig og estetisk lekkert, sier han.

BEHOLD ELLER KAST? Det er mange dilemmaer du kan møte på når du først har satt av tid til å rydde i klesskapet ditt.
BEHOLD ELLER KAST? Det er mange dilemmaer du kan møte på når du først har satt av tid til å rydde i klesskapet ditt. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Crestock.com

Gilboe gjør det på en litt annen måte.

- Jeg sorterer etter sesong. To skap rett og slett. I tillegg har jeg et stativ ute på gulvet med det jeg bruker aller mest. Det funker kjempefint. Heng skjorter og topper sammen, skjørt og kjoler sammen, dressjakkene sammen og så videre. Ikke hulter til bulter, sier Gilboe.

Sørg for å prioritere hengeplass til de plaggene som lettest krøller seg. Eksklusive plagg bør også henges opp.

- Kjøp deg tynne hengere så får du plass til mer. Gensere, jeans og T-skjorter kan trygt brettes ned i skuffer, sier Gilboe.

Vesker og sko holder seg finest om du fyller dem med noe, for eksempel sammenkrøllet papir.

Nøkkelplaggene

Dersom du har et lite budsjett å bruke på klær, er det en god regel å kjøpe basisplagg av god kvalitet og trendplagg på rimelige butikker.

- De fleste antrekk består nettopp av basisplagg. Det er de enkle plaggene som får de fineste skattene til å skinne, sier moteansvarlig i Det Nye, Rubi Sørvik.

Hele grunnlaget for en god garderobe er nettopp disse klesplaggene, og med en fullverdig basisgarderobe har du alltid noe å ha på seg - uansett sesong og anledning.

Rubi foreslår disse basisplaggene til garderoben din:

 • Tynn strikkegenser: Sats på gode kvaliteter som mohair og kasjmir. Gå for svart, grå, beige eller hvit, og kanskje et fargeinnslag som burgunder eller mørk blå.
 • Grove strikkegensere: Gjerne to stykker. De kan godt være litt store, en lys og en mørk. Perfekt å holde varmen med og svært stylingvennlig.
 • Bluser/skjorter: Enkle bluser kan styles både med jeans eller et fint skjørt. Minst én hvit er et must.
 • Denimskjorte: Et nytt innslag på basislisten, som har gjort seg stadig mer gjeldende i trendbildet.
 • Blazer: Velg fasong etter hva slags type du er. Foretrekker du en gutteaktig silhuett med rette linjer, er sannsynligheten stor for at du gjør det neste sesong også. Liker du mer feminine snitt, velger du en som er innsvinget og fremhever midjen.
 • Den lille sorte kjolen: En klassiker du ikke bør være foruten. Gå for en helt enkel en, så blir den fort en hverdagsfavoritt.
 • Skinnjakke: Den kan enten være bikerinspirert eller feminin. Den er minst like fin om vinteren, stylet med en god og varm strikkegenser.
 • T-skjorter: Helt enkle T-skjorter uten trykk og med rund hals er et must. Ha gjerne et utvalg farger. Bruk noen hundrelapper ekstra på kvalitet, så varer de lengre.
 • Skinnyjeans: Et trygt valg uansett fasong! Du bør ha minimum én mørk blå og én svart.
 • Skinnbukse: Gå for kvalitet og invester i en bukse i ekte skinn. Buksa vil vare lenge, og den vil tilpasse seg din fasong og få perfekt fit.
 • Bomullsskjørt: Et drapert skjørt à la T by Alexander Wang er en reddende engel. Det er også et veldig flatterende plagg, da det rynker seg over hoftene.
 • Skinnskjørt: Kan brukes både til hverdag og fest! Og igjen er det verdt noen kroner å investere i ekte skinn.
 • Ankelboots: Ankelbootsene er skosamlingens viktigste innslag. Minimum to par! Én god hverdagsfavoritt med litt hæl og rund tupp. Og én smalere, mer feminin festversjon med høyere hæl og spissere tupp.
 • Pumps: Du trenger et par svarte pumps med høy hæl, men ikke så høye at du ikke klarer å gå med dem.
 • Hverdagsveske: En svart veske som rommer mye er et must. Vesker er ypperlige å investere litt ekstra i. En veske varer mye lengre enn et par sko, av rent praktiske årsaker.
 • Skulderveske/clutch: En liten, svart Chanel-inspirert veske til fest passer til alle antrekk.

Er du lur, setter du i gang med ryddeprosjektet like før lønningsdag. På den måten kan du la den gode innsatsen resultere i en velfortjent shoppingrunde - helt uten dårlig samvittighet.

Nå vet du jo hva du må gå til anskaffelse av for å få den ultimate garderoben. Eller kanskje du allerede har den etter en skikkelig rydderunde?

Les også:

Disse shoppereglene du bør kunne

Følg Klikk Mote på Facebook

Dette synes gutta om it-plaggene

Slik holder du stilen i vinterkulda

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning