Hvordan gå med høye hæler

Slik holder du ut på hæler

Høye hæler kan være en utfordring for noen. Vi gir deg de beste tipsene for å holde ut hele kvelden!

KNALL OG FALL: Det er ikke alltid like lett å holde seg på bena når man går med høye hæler.
KNALL OG FALL: Det er ikke alltid like lett å holde seg på bena når man går med høye hæler. Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

Høye hæler er, i likhet med partykjolen, en essensiell del av desember og alle dens tilstelninger, feiringer og sammenkomster for oss jenter.

Noen gleder seg til å komme seg litt opp i høyden, mens andre nesten gruer seg. Å gå på høye hæler er jammen ikke lett om man er uerfaren og ikke gjør det så mye ellers i hverdagen.

For de fleste handler det som regel ikke om å ha lyst eller ikke, men om man klarer å holde ut lenger enn de første fem minuttene av kvelden – for alle vet hvor smertefullt det er å gå med feil sko.

- Vi ser at hæler mellom 4-6 centimeter er det som er mest populært. Stødige hæler på cirka 5 centimter er nok det beste når en ikke går mye med høye hæler, sier Silje Brøter Olsen, Brand Manager hos Aldo, og legger til:

- I disse blir en mindre sliten i ankel og fot, og det passer bra for dansing på julebord. I tillegg må en alltid ha en såle som ligger foran i skoen. Denne demper på trykket og gjør at skoene sitter bedre.

Er du en erfaren hælbruker, er det kanskje problemfritt for deg med hæler mange andre bare kan drømme om å mestre, men de aller høyeste passer seg kanskje ikke på fest med mingling, dansing og farting.

- Høye stilletthæler på 10-14 centimeter med glatt såle er vanskelig å gå med over lengre tid. Disse burde du kun bruke når du vet at det blir taxi til og fra fest og at det er stoler på festen, sier Olsen.

Tykkelsen på hælen er også viktig

Også hvilken type hæl du går for har mye å si for behageligheten og hvor lenge du holder ut.

- Tynnere hæl gir mindre støtte og krever bedre balanse. En tykkere hæl er bedre for de som til vanlig ikke går i høyhælte sko, sier Olsen.

- Om du skal gå langt, er det bedre å gå med tykkere hæler. Da fordeler du vekten på en større flate og du vil gå mer stabilt, sier Eva Dalen, daglig leder hos Lille Vinkel sko på Majorstuen og Hector.

Likevel ser de tynne, smale hælene hakket mer elegante og lekre ute, men går du for den lave varianten med tynn hæl, ser nok ikke skoene like fine ut etter et par gangers bruk.

- Går du med en tynn, lav hæl, vil den slites mye fortere enn en høy, tynn hæl. Dette er fordi du legger mer tyngde på hælen i lave sko enn i høye, sier Dalen.

Skulle skaden skje, finnes det heldigvis skomagikere som kan trylle skoene dine fine igjen.

- Flikken, navnet på den ytterste delen på hælen, bør byttes hos en skomaker. Det er en jobb som alle skomakere klarer å gjøre veldig bra, sier Dalen.

LAVE HÆLER: Fra venstre: Zara, kr 399. Bianco, kr 499. Givenchy, kr 6842. Din Sko, kr 499. Bianco, kr 899. Zara, kr 399.
LAVE HÆLER: Fra venstre: Zara, kr 399. Bianco, kr 499. Givenchy, kr 6842. Din Sko, kr 499. Bianco, kr 899. Zara, kr 399. Foto: FOTO: Produsenten

Nye sko, for små eller store? Ingen problem!

Alle festlighetene desember byr på, er helt klart en gyldig grunn til å gi skogarderoben noen nye tilskudd. Husk bare å gå de inn når de er splitter nye.

- Ofte så trenger skoene å gå seg litt inn, hvis de er av skinn, så det kan være fint å ha prøvd de hjemme i stuen litt før du begir deg ut på en lang kveld på byen, råder Dalen.

Å gå med for store sko og snuble i egne ben er verken gøy eller særlig elegant. Likevel er ikke alt håp ute om drømmeskoene ikke finnes i størrelsen din.

- En såle kan alltids kjøpes når skoen er litt stor, halv- eller helsåle etter behov. Dette gjør det også litt mykere, sier Olsen.

- Du kan også legge inn en kippekappe bak i hælen slik at den fyller litt, slik at du unngår å kippe, råder Dalen.

Har du sett deg ut et par skinnsko som egentlig er pittelitt for små men som du bare ha, finnes det noen triks i boka som gjør at du slipper å pine deg gjennom smerten.

- Du kan ta på deg en våt strømpe slik at skinnet blir fuktig og tøyes fortere, eller bruke en spray som heter Leather stretch, sier Dalen.

Sprayen fungerer på samme måte som strømpen, men den kan sprayes både på utsiden og innsiden – og skoen kan brukes umiddelbart.

- Du kan ta dem på med en gang når de er fuktige og gå med dem til de tørker. Dette gjelder da igjen om skoene er av skinn, sier Dalen og legger til:

- Hvis du ikke orker og gå ut skoene selv, kan du eventuelt ta de med til en skomaker og han vil blokke dem ut for deg.

MIDDELS HØYE HÆLER: Fra venstre: Bianco, kr 899. H&M, kr 399. Bianco, kr 899. H&M, kr 499. Michael Kors, kr 999.
MIDDELS HØYE HÆLER: Fra venstre: Bianco, kr 899. H&M, kr 399. Bianco, kr 899. H&M, kr 499. Michael Kors, kr 999. Foto: FOTO: Produsenten

Joda, du kan ta de av deg

Kvelden går over til natt, føttene er slitne og trøtte etter flere timer på høye hæler, og alt som frister er å slenge de av seg og løpe rundt på sokkelesten. Men er det helt innafor, da?

- Det viktigste er å ha det moro, og hvis skoene er i veien for det, så ta dem av deg. Men, sko er en viktig del av antrekket, og en ser jo ikke like bra ut i strømpelesten, sier Olsen.

- Det er jo selvfølgelig lov til å sparke av seg skoene utpå kvelden om de er veldig ubehagelige. Er man ute på byen er det ikke å anbefale, men om du er hjemme hos noen er det veldig vanlig, sier Dalen.

Ofte kan det holde å ta av skoene bare en liten stund før du tar de på igjen, men kjenner du det har dukket opp et gnagsår i løpet av kvelden er ikke det det lureste du gjør.

- Har du fått gnagsår vil det da gjøre alt vondt verre om du tar dem av og så på igjen, synes Dalen.

HØYE HÆLER: Fra venstre: NLY Shoes, kr 349. NLY Shoes, kr 399. H&M, kr 499. Bianco, kr 499. Pura Lopez, kr 1295.
HØYE HÆLER: Fra venstre: NLY Shoes, kr 349. NLY Shoes, kr 399. H&M, kr 499. Bianco, kr 499. Pura Lopez, kr 1295. Foto: FOTO: Produsenten

Billig versus dyrt

Når du kjøper sko kan du enten investere i et skikkelig par med god kvalitet som varer lenge, eller et par som det ikke er så farlig med og som du kanskje ikke tenker å bruke mange ganger.

- Er det klassiske sko du vet du får brukt igjen, så er det vel litt lettere å betale mer for dem. Er det sko i en spesiell motefarge som er «in» akkurat nå, kan det kanskje være greit å finne et rimelig alternativ, sier Olsen.

Er du ute etter behagelige pensko, anbefaler Dalen et par med skinn både innvendig og utvendig, slik at de lett kan forme seg etter foten din.

- Disse skoene ligger ofte litt høyere i pris enn pensko som er laget av dels eller kun syntetisk materialer. Er skoen syntetisk, vil den ofte også føles klammere på foten enn en skinnsko, sier hun.

Det kommer rett og slett an på hva målet med skoene er og når du skal bruke de.

- Vil du ha en sko du kan bruke mange ganger og som føles behagelig for foten, ville jeg gått for en i skinn som også er litt dyrere. Skal du kun bruke de én gang, så er det ikke så nødvendig og investere så mye i dem kanskje, legger Dalen til.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning