Maria Skappel strikkegenser

Skappel-genseren tar Norge med storm

Maria Skappel la i sommer ut oppskriften på Skappel-genseren på bloggen sin. Nå er det utsolgt for alpakkagarn i hele landet.

MAMMAS STØRSTE FANS: Skappel-søstrene Maria Skappel Holzweiler og Marthe Skappel iført mamma Dorthes superpopulære strikkegenser.
MAMMAS STØRSTE FANS: Skappel-søstrene Maria Skappel Holzweiler og Marthe Skappel iført mamma Dorthes superpopulære strikkegenser. Foto: FOTO: Maria Skappel Holzweiler
Publisert Oppdatert

Det har vært et Instagram-fenomen i hele sommer, og var på God Morgen Norge i går.

Skappel-genseren er sommerens store snakkis og må-ha, og har blitt så populær at strikkelystne jenter nå fortviler over at det er utsolgt for alpakkagarn i det ganske land.

Historien bak Skappel-genseren

Men for å begynne med begynnelsen. Hvordan starter egentlig historien om Skappel-genseren?

Vi snakket med Maria Skappel Holzweiler, kjent blogger på mariaskappel.no, designer i Bikbok, datter av ikke ukjente Dorthe Skappel og søster til nå mer og mer kjente Marthe Skappel.

- Historien starter med at mamma strikket en genser i romjulen 2011 som søsteren min umiddelbart adopterte og senere omtalte som sitt favoritt plagg i bladet Costume. Samtidig hadde mamma strikket en lik til meg som jeg omtalte som favorittplagg på bloggen. Selv ble mamma avbildet i en variant i Dagbladet nesten samtidig, og vi fikk alle masse spørsmål om hvor den var kjøpt, hvordan man kunne lage den, om mamma strikket på bestilling og så videre.

SKAPPEL-GENSEREN: Her er Maria i sin fine Skappel-genser.
SKAPPEL-GENSEREN: Her er Maria i sin fine Skappel-genser. Foto: FOTO: Maria Skappel Holzweiler

La ut oppskrift på bloggen

MAMMA DORTHE OG SOPHIA: Her ser vi mamma Dorthe og Marias eldste datter, Sophia iført fargerike fine Skappel-gensere. Nå har Maria også lagt ut en skalert oppskrift på bloggen sin, slik at du enkelt kan strikke genseren til barn i alderen 2-3 år.
MAMMA DORTHE OG SOPHIA: Her ser vi mamma Dorthe og Marias eldste datter, Sophia iført fargerike fine Skappel-gensere. Nå har Maria også lagt ut en skalert oppskrift på bloggen sin, slik at du enkelt kan strikke genseren til barn i alderen 2-3 år. Foto: FOTO: Maria Skappel Holzweiler
Alle kan strikke denne genseren, den er også superkomfortabel, lett å bruke og rett og slett et favorittplagg

Etter mange forespørsler, gjør Maria den berømte Skappel-genseren tilgjengelig for alle.

- Jeg fant ut at jeg skulle legge ut oppskriften på bloggen min, slik at folk kunne strikke den selv. Mamma dikterte og jeg skrev og tegnet forklaring, postet på bloggen og svarte på spørsmål.

Så tar det bare helt av. Alpakkagarnet som mamma Skappel anbefaler blir utsolgt over alt, og Maria blir nedrent av entusiastiske strikkere.

- Flere hundre mennesker har kontaktet meg via Instagram, bloggen og på mail og fortalt om deres vellykkede strikkeprosjekter, og jeg har fått utrolig mange fine bilder som jeg planlegger å lage en collage av på sikt. Utrolig gøy! På sykehus deles oppskriften ut til pasientene så de kan ha noe morsomt å bruke tiden på, og genseren har vært "årets sommerprosjekt i hele Norge"!

Hvorfor så ettertraktet?

Hva er det med denne genseren som gjør den så populær, spør vi Maria.

- Jeg tror den er blitt så populær fordi den er så enkel. Alle kan strikke denne genseren, den er også superkomfortabel, lett å bruke og rett og slett et favorittplagg!

- Hva sier moren din til all denne responsen?

- Hun er bare superglad for å ha kunnet inspirere til at folk i alle aldre har tatt frem strikkepinnene. I familien vår har vi alltid strikket og holdt på, men det har jo ikke vært så vanlig i alle andre familier.

Dessverre er vi ikke alle velsignet med et godt håndlag med strikkepinner og garn.

OPPSKRIFTEN: Maria la heldigvis ut oppskriften på bloggen sin.
OPPSKRIFTEN: Maria la heldigvis ut oppskriften på bloggen sin. Foto: FOTO: Maria Skappel Holzweiler

- Hvor lang tid bruker du på å strikke Skappel-genseren? Kan alle klare å strikke denne genseren, tror du?

Lillesøster har brukt et garn som heter Fairytale istede for Iris, og det funket bra det også

- Ja, absolutt! Personlig skal jeg ikke skryte på meg å ha strikket så mye, for jeg har bare strikket den lille varianten til datteren min, men lillesøster er blitt en racer, og strikker en genser på fire dager. Hun har laget tre gensere nå! Mamma har strikket syv...!

- Kan vi bruke noe annet enn alpakkagarn?

Som sagt, så er det vanskelig å få tak i alpakkagarn. Har du noen forslag til andre typer garn som er fine å bruke?

- Ja, folk skriver til meg at alpakkagarnet som er nevnt i oppskriften er utsolgt over hele landet, og strikkebutikkene har ventelister til langt ut i oktober. Garntypene Iris og tynn alpakka er en spesielt heldig blanding, men lillesøster har brukt et garn som heter Fairytale istede for Iris, og det funket bra det også!

- Hvordan bruker du genseren?

- Jeg bruker den hele året! Om sommeren styler jeg den med shorts og Uggs (!), om vinteren med tights eller jeans.. det er ikke så hokus pokus.

- Hva er det beste med å strikke/lage sine egne klær?

- Det er utrolig stas å lage/ strikke egne plagg. Man blir så stolt når det funker!

Vi strikker også!

Stolt er også Karine Thyness (27), journalist i Det Nye og ihuga nybakt strikkefantast. Hun har strikket en genser til sønnen sin og har bare halvannen arm igjen på sin egen.

VI STRIKKER OGSÅ: Henriette (øverst) er ferdig og nyter fruktene på båttur. Karine (stort bilde) jobber med det siste ermet, mens Charlotte (nederst) strikker snart sine siste ullmasker på Skappel-genseren.
VI STRIKKER OGSÅ: Henriette (øverst) er ferdig og nyter fruktene på båttur. Karine (stort bilde) jobber med det siste ermet, mens Charlotte (nederst) strikker snart sine siste ullmasker på Skappel-genseren. Foto: FOTO: Privat

- Jeg så i en kommentar på Instagram at nå hadde Maria Skappel endelig lagt ut oppskriften til genseren. Og da tok det bare 10 minutter før jeg sto i butikken og kjøpte garn!

- Men hva er det med denne genseren som gjør den så ettertraktet?

- Dorthe går alltid i fantastiske gensere, og både Maria og Marthe har omtalt morens fine strikkegenser. Og når blogger Camilla Pihl skrev at hun hadde strikket den på sin blogg, tok det jo helt av.

- Nå flyter Instagram over av jenter som har latt seg inspirere og gått til innkjøp av strikkepinner og garn. Hvor har du lært deg å strikke, Karine?

- På Youtube.

Ble inspirert

Charlotte Grimstad, redigerer i Det Nye-redaksjonen er også i full gang med genserstrikking.

- Jeg så oppskriften på bloggen til Maria og ble inspirert. Jeg har ikke strikket på mange år, så jeg måtte ringe mamma for å få hjelp til å felle av masker. Men det gikk til slutt!

Charlotte strikker med mye tykkere garn i ren ull, og det fungerer veldig fint.

- Det blir en mye tykkere og fyldigere genser. Jeg er ikke helt ferdig ennå, men jeg tror den blir veldig fin!

Vi snakket med Det Nye-leser Henriette Kofoed Gjeldvik, stolt strikker og eier av Skappel-genseren.

- Hvordan oppdaget du oppskriften?

- Jeg leser Maria sin blogg jevnlig.

- Hvorfor ville du strikke den?

- Jeg ville strikke den fordi den så enkel ut å strikke, men også fordi jeg er i mangel på store, myke og varme gensere til høsten. Det er typisk at jeg ser for meg en genser, men aldri finner den i butikken. Denne kunne jeg justere litt og få akkurat som jeg ville.

- Hvor lang tid brukte du?

- Siden prosjektet ble lagt til sommerferien gikk det unna. Den er også som veldig enkel å strikke, så den var ferdig på 10 dager.

Helt sinnsykt!

Anne-Grethe Sandin er daglig leder av Nøstet mitt (strikkebutikk på Storo-senteret, Lambertseter og Tveita) Der begynte de tidlig i sommer å merke etterspørsel etter de to garntypene fra oppskriften.

- Først skjønte vi ikke helt hva som skjedde, det kom stadig inn jenter som skulle ha disse to garnene, så etter hvert måtte jeg spørre en kunde om hva hun skulle strikke. Da fortalte hun at Maria Skappel hadde lagt ut en genseroppskrift på bloggen sin. Utover sommeren økte etterspørselen til et helt utrolig nivå, og for tre-fire uker siden gikk vi helt tomme for dette garnet i grått. Vi venter på nytt garn fra leverandøren, men de er helt tomme der også, så nå får vi ikke ny levering før i slutten av måneden, og vi har opprettet venteliste på det grå garnet. Jeg har aldri opplevd noe lignende, det har vært helt sinnsykt, forteller daglig leder Anne-Grethe Sandin.

Garnbutikker går som regel litt trått om sommeren. Men ikke sommeren 2012, nei!

Vi ser at veldig mange som strikker den, strikker for første gang.

- Vanligvis har ikke strikkebutikkene noen kjempeomsetning på sommeren, men nå kan vi takke Dorthe og Maria for en sommer med veldig mange kunder.

- Hvorfor har denne oppskriften blitt så enormt populær, tror du?

- Det er en veldig enkel oppskrift, som samtidig blir en utrolig fin, moderne genser. Den kan jo brukes til alt. Vi ser at veldig mange som strikker den, strikker for første gang. Jeg tror også den ble så populær fordi den kom fra en ny innfallsvinkel, med en ung, kul jente som blogget om den, for tidligere har nok mange tenkt at strikking er litt traust. Nå er det flere som har sett at strikking faktisk kan være hipt, det også.

I går la Maria ut oppskriften på Skappel-genseren for barn på bloggen sin. Den finner du her!

Les også:

Skappel-genseren venter på deg

- Jeg har aldri vært komfortabel med å være sexy

De beste nettbutikkene

Vi testet lipglosser

78 solbriller du vil digge

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning