Nettbutikker

Satser på vintage på nett

Bruktbutikker er ikke hva de engang var. Nå blir klærne håndplukket av drevne moteeksperter - og selges på nett.

VINTAGE PÅ NETT: Flere norske moteeksperter satser på eksklusive nettbutikker med vintageklær.
VINTAGE PÅ NETT: Flere norske moteeksperter satser på eksklusive nettbutikker med vintageklær.
Publisert Oppdatert

Mari Ruus

Artikkelforfatteren Mari Ruus er skjønnhetsansvarlig i Det Nye.

Hun er utdannet journalist og makeupartist, og har tidligere jobbet som journalist i VG Nett, som skjønnhetsansvarlig for minMote.no, og som digital redaksjonssjef for motestoff på Klikk Mote.

Følg Mari sin nydelige skjønnhetsblogg her.

Synes du det er vanskelig å finne bra vintageklær? Flere norske nettbutikker gjør nå grovarbeidet for deg, og plukker vintagekupp fra hele verden.

Én av dem er Monica Johansen, som i et halvt år har drevet vintagebutikken «Flashdance» i Posthallen i Oslo, hvor hun selger håndplukkede klær, smykker og tilbehør fra 80- og 90-tallet.

Her kan du også finne vintage designerplagg fra merker som Dior, Chanel, YSL og Versace.

Idag åpner Flashdance egen nettbutikk, Flashdancevintage.no.

- Jeg hadde først en egen Facebook-gruppe hvor jeg la ut bilder av klærne, og fikk etter hvert mye henvedelser via gruppen fra folk som ikke bor i Oslo, forteller Monica Johansen, som i tillegg til butikk og nettbutikk også er artist under navnet Miss Harmonica.

Jakter på det unike

Som artist er Monica Johansen opptatt av å finne særegne plagg som hun kan bruke på scenen og gir henne muligheten til å skille seg ut i mengden. Hun har en spesiell forkjærlighet for vintageplagg fra 80-tallet, som hun mener er mye mer spennende enn det man finner i vanlige butikker.

- Jeg tror vintage blir mer og mer populært nettopp fordi folk har lyst til å føle seg spesielle ved ha på seg noe ingen andre har. Man trenger selvsagt ikke gå i vintage fra topp til tå, men om man blander vintage med nye plagg og tilbehør får man en mer personlig stil, sier Johansen.

Lukten av møllkuler og innestengt kroppslukt er som regel det man forbinder med bruktbutikker her i Norge, men slik er det ikke for de nye butikkene.

- Det er viktig å skille mellom fine vintagebutikker og loppemarked. På «Flashdance» er alle klærne renset eller nyvasket, og jeg tar kun inn ting som enten er ubrukt eller veldig pent brukt. Jeg er veldig kresen på hva jeg plukker, forteller Johansen.

Miss Harmonicas beste tips for vintageshopping på nett:

- Hvis man er ny på store nettsteder som Ebay, kan det virke litt uoverkommelig. Finn derfor ut hva du leter etter. Søk så spesifikt som mulig i starten, gjerne med stilepoke og detaljer du er ute etter.

- Sjekk alltid størrelser og mål, så du ikke risikerer å sitte igjen med et plagg som er for lite. Spør selgeren om det er noe du lurer på før du kjøper.

- Hvis man er nybegynner kan det lønne seg å kjøpe direkte fra egne nettsteder som har gjort mye av letejobben for deg. Finn den butikken som matcher mest med din smak og start skattejakten!

FLASHDANCE: Monica Johansen aka Miss Harmonica satser på klær som skiller seg ut i mengden.
FLASHDANCE: Monica Johansen aka Miss Harmonica satser på klær som skiller seg ut i mengden. Foto: Foto: Flashdance

Vil skape et eget moteunivers

Jakten på det unike er også hovedgrunnen til at stylist Jeanette Hoff valgte å starte nettbutikk for vintageklær. Elegantly-wasted.com åpnet webdørene tidligere i år, og tilbyr kundene særegne vintageplagg håndplukket av en av bransjens mest erfarne stylister.

- Intensjonen min med butikken er å sette vintage inn i et moderne konsept. Man skal kunne style vintageplagg sammen basisplaggene du allerede har, og få et personlig og interessant utrykk, sier Jeanette Hoff.

Stylisten ser etter klassiske kvalitetsplagg når hun plukker til butikkken, men klærne skal alltid ha noe ekstra som skiller seg ut.

- Jeg velger ut plagg som er i tiden nå, for eksempel en 50-talls kamelkåpe eller leopardmønstrede bukser fra 80-tallet. Det skal ikke se typisk vintage ut, men heller gi en luksus- og designerfølelse.

- Mangler kunnskap

Det var dårlig utvalg av vintage i Norge som ga Hoff et ekstra push til å starte nettbutikken. Hun har lenge hatt en stor interesse og teft for vintage, og drømte om å skape et eget moteunivers hvor kvalitet, estetikk og stil står i fokus.

- I Norge føler jeg fremdeles at mange ikke er så opptatt av vintage og bruktklær, de er heller ikke opptatt av å skille seg ut eller ha på seg noe spesielt som ingen andre har.

- Jeg tror mye av det handler om at mange mangler kunnskap om hvor man finner bra vintage og hva man skal se etter, i tillegg til hvordan man faktisk skal bruke disse plaggene, sier stylisten.

Jeanette Hoffs beste vintagetips:

- Ebay er faktisk et veldig bra sted å finne vintage. Det krever en del scrolling og det er mye søppel, men man kan finne noen favorittbutikker som jevnlig oppdaterer med kule ting.

- Nettstedene www.vagabondnyc.com og www.nastygal.com er kule konseptbutikker som selger vintage og nytt. Her er det også håndplukket og man betaler mer enn på Ebay, men alle som har vært på vintagejakt vet at det er veldig vanskelig å finne godbitene.

- For designervintage kan man finne mye lekkert på www.atelier-mayer.com, som har en klassisk og moderne side som ikke skriker antikk og retro.

Forskjell på vintage og secondhand

ELEGANTLY WAISTED: Jeanette Hoff satser på unike vintageplagg i sin nettbutikk. Foto: Even Knudsen/Trond W Andersen/privat
ELEGANTLY WAISTED: Jeanette Hoff satser på unike vintageplagg i sin nettbutikk. Foto: Even Knudsen/Trond W Andersen/privat

Lisa Mari Kvalvik startet nettbutikken Vanityvintage.no i 2009, og satser på klær som stammer helt fra 1920-tallet og fram til tidlig 90-tall. Også Kvalvik plukker alt av klær til butikken selv, og ser etter vintagekupp overalt hvor hun reiser.

- Jeg har alltid hatt en egen fascinasjon for å kjøpe vintageplagg over nett. Det er noe spesielt med historien som følger plagget, at noen der ute i verden har brukt det og ivaretatt det slik at det fremdeles er intakt.

Kvalvik merker også en økende interesse for vintage blant nordmenn, men mener at det fortsatt er stor forskjell fra Norge til utlandet.

- Det er ikke alle som skjønner forskjellen på vintage og secondhand. Mange ser ikke helt verdien av vintage og lever i den tro at ekte vintageplagg skal koste det samme som det gjør på loppemarked. Det er en helt annen kategori enn det jeg driver med, forklarer Kvalvik.

- For å få det unike og spesielle ved vintage er man nødt til å betale litt ekstra. Å lete etter ordentlige vintageplagg er som en skattejakt, og det er utrolig morsomt, avslutter Kvalvik.

Lisa Mari Kvalviks beste vintagetips:

- Kjøp på steder som er kjent for å ha ekte vintage, da gjør man ofte et vellykket kjøp.

- Sjekk gjerne opp om plagget er 100 prosent rent, uten skjemmende flekker og dårlige lukter.

- Tenk gjerne at å kjøpe vintage er som å samle på kunst, så noen investeringer er det verdt å ta.

Share

Les også:

De beste norske nettbutikkene

VANITY VINTAGE: Lisa Mari Kvalvik mener vintageshopping er som en skattejakt.
VANITY VINTAGE: Lisa Mari Kvalvik mener vintageshopping er som en skattejakt.

De beste vintage nettbutikkene

Slik gjør du et kupp på nett

Derfor bør du kjøpe vintage

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning