- Oi, hvordan skal vi komme oss gjennom alle sammen? spør kjæresten min og ser på den lange listen jeg har dratt frem. Det er en liste over byens matmarkeder, antikkmarkeder, loppemarkeder, blomstermarkeder, kunstmarkeder, kreative markeder... Her finnes til og med et fuglemarked og et frimerkemarked!

GAMMEL STIL: Resirkuler stilen fra gamle moteblader. © Foto: Camilla Harbu Bielecki

VELDEDIGHET: På loppemarkedet i Vanves sto de blide damene Nadine (fra venstre), Annie, Dominique og Raymonde. De samlet inn penger til fattige barn. © Foto: Camilla Harbu Bielecki

Verdens største marked

Fortvil ikke, kunsten er å plukke ut noen få markeder og konsentrere seg om disse. Velg etter interesse og nysgjerrighet. Vi bestemte oss for å bruke god tid på det svære loppemarkedet Les Marché aux Puces de Saint-Ouen, som ligger litt utenfor sentrum. Skjønt, lopper og lopper, her finnes alt fra gamle, kostbare møbler og smykker, til dekketøy, antikke sølvskjeer og vintagekjoler. Selv om det er lov å prute, er prisene en god del høyere enn på et vanlig, norsk loppemarked, men så er også de flotte gjenstandene eldre og mer verdifulle.

Dette loppemarkedet er Paris' eldste, og det sies faktisk å være verdens største. Det har dessuten dannet utgangspunktet for dagens loppemarkeder. Markedet åpnet offisielt i 1885, og det er i dag satt sammen av mange mindre markeder. Her gjelder det derfor å ha god tid og komme tidlig på dagen.

Blide Marjorie Bessaïh selger antikviteter på Marché Vernaison, en del av det store markedet i St. Ouen. Hun pusser opp de antikke møblene og gjør dem mer moderne og tidsriktige. Slik blir tingene mer tilgjengelige for de unge.

- Mine kunder er gjerne litt yngre enn de tradisjonelle antikvitetssamlerne. De liker at ting ser nye ut, smiler Marjorie og viser frem et par flotte stoler. Tenk å kunne drikke ettermiddagste i disse stolene...

PERLER: I alle regnbuens farger og fasonger. © Foto: Camilla Harbu Bielecki

BALLKJOLER: Disse kjolene sto utstilt utenfor butikken Falbalas. © Foto: Camilla Harbu Bielecki

Tidsreise

Det er lett å drømme seg bort blant bodene. Mange av dem er innredet i stil med antikvitetene, og det er nesten som om markedet tar oss med tilbake i tid. Vi peker imponert på fantastiske lysekroner og romantiske malerier, og rundt ethvert hjørne dukker det opp nye, pene ting. Selgerne forteller at de gjerne kan arrangere frakt av antikvitetene, men lommeboken, og ikke minst magen, sier nei. Det er i stedet tid for lunsj. Endelig, ifølge kjæresten min, som er mer enn klar for brokkolipai og fransk rødvin på den lille restauranten Le Voltaire.

En ting er vi iallfall sikre på, dette markedet må vi tilbake til neste gang vi er i Paris. For hvem kan vel motstå skattejakt?

SØLV: Enten du samler på sølvskjeer, porselen eller smykker, i St. Ouen finner du det du mangler! © Foto: Camilla Harbu Bielecki

Oversikt over markeder

Det sies at det finnes hele 95 forskjellige markeder i Paris, og disse ligger spredt over hele byen. Her er et lite utvalg av de mest kjente:

Loppemarkeder:

 • Les Marché aux Puces de Saint-Ouen (lørdag-mandag). Antikviteter, smykker og gamle gjenstander. Husk å gå fort forbi det lille Marche Malik du kommer til først, der selges mest billig skrap og kopier av merkeklær. Metro: Porte de Clignancourt.
 • Marché de la Porte de Vanves (lørdag-søndag). Diverse pyntegjenstander, klær og sko. Kom tidlig om morgenen. Metro: Porte de Vanves.
 • Marché aux Puces de Montreuil (lørdag-mandag). Metro: Porte de Montreuil.
 • Le Marché d'Aligre (tirsdag-søndag). Metro: Ledru-Rollin.
Reisereportasje fra Paris 22.-25.sept.07=

MAT PÅ FAT: Den som leter finner det meste.

Kart over Paris


Vis større kart

Matmarkeder:

 • Rue Mouffetard er et av de eldste matmarkedene i byen (tirsdag-søndag). Ivrige selgere og fristende delikatesser, som ost, gåselever og sjokolade. Metro: Cencier Daubenton, Place Monge.
 • "Bio"-markedet langs boulevard Raspail tilbyr økologiske grønnsaker og frukt. Metro: Sèvres Babylone.

Diverse markeder:

 • I Parc Georges-Brassens er det bokmarked, Marché aux Livres, hver lørdag og søndag. Metro: Porte de Vanves.
 • På Marché aux Fleurs de Ile de la Cité bugner det av blomster. Dette blomstermarkedet er åpent mandag-lørdag. Metro: Cité.
 • Hver søndag byttes blomstermarkedet ut med et fuglemarked, Marché aux oiseaux, på øya Ile de la Cité. Metro: Cité.
 • Frimerkemarkedet Philatelie, rett ved Champs-Élysées, er åpent torsdag, lørdag og søndag.
 • Kreativt marked finner du flere steder i byen, for eksempel ved Edgar Quinet, i Montparnasse. Dette er åpent på søndager, og her finner du kunstverk av unge og ennå ukjente kunstnere. Metro: Edgar Quinet.
Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!