Jakketrend: Coat slinging

Nå skal jakka henge på skuldrene

Det ser både kult og avslappa ut, men den nye jakketrenden krever sin kvinne.

POPULÆRT: Moteinteresserte over hele verden har kastet seg over den nye jakketrenden. - Det er veldig stilig, men ikke akkurat praktisk, innrømmer Ida Elise Eide Einarsdottir. Til venstre ser du it-jenta Olivia Palermo iført den nye jakketrenden; jakka henger på skuldrene. Til høyre går Miranda Kerr for den gode, gamle varianten.
POPULÆRT: Moteinteresserte over hele verden har kastet seg over den nye jakketrenden. - Det er veldig stilig, men ikke akkurat praktisk, innrømmer Ida Elise Eide Einarsdottir. Til venstre ser du it-jenta Olivia Palermo iført den nye jakketrenden; jakka henger på skuldrene. Til høyre går Miranda Kerr for den gode, gamle varianten. Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

De beste tipsene:

  • Unngå materialer som silke og ull under jakka.
  • La det se naturlig og tilfeldig ut.
  • Gå for sterke farger for å få et kult uttrykk.
  • Sy inn stropper inni jakka, eller finn en jakke med stropper.
  • Kjøp riktig størrelse, den må være akkurat passe.
  • Alle jakker funker, men noen kan føles tunge. Prøv deg frem. Det kan være enklere med jakker i lettere materialer.
  • Ha det gøy med jakka, og ikke ta det for alvorlig.
  • Få inspirasjon fra femtitallet, eller sør-europeiske land som Italia, Frankrike og Spania.
  • Hvis du synes trenden blir for upraktisk, gå for en kul cape i stedet.

Kilder: Redaktør for motemagasinet Vixen, Ida Elise Eide Einarsdottir, og motejournalist Greta Agar-Hutton.

Årets jakketrend, eller "coat slinging" som Vogue kaller det, er blitt selve definisjonen på chic anno 2014.

Redaktører, bloggere, stylister og modeller verden over sverger til ubrukte jakkeermer, og nettet florerer av ulike varianter av jakker som henger på skuldrene som en cape.

- Dette er faktisk et gammelt fenomen som har gjenoppstått, forteller motejournalisten Greta Agar-Hutton.

- På femtitallet var det å ha jakka over skuldrene sett på som eksklusivt, sier hun.

- Ser veldig kult ut

Det finnes mange forklaringer på hvorfor skulderjakkene har blitt populære igjen.

- Noen spøker om at trenden har gjenoppstått fordi trendsetterne vil vise at de har en assistent som kan holde tingene deres, sier Ida Elise Eide Einarsdottir.

Hun er redaktør for det norske livsstilsmagasinet Vixen, og er en av mange trendbevisste kvinner som har latt seg rive med på jakketrenden.

- Jeg synes det ser veldig kult ut. Samtidig er det jo ikke akkurat praktisk, så jeg vil ikke kalle det hverdagsmote, sier hun.

Ikke prøv for hardt

Flere av de store stilikonene, som Kate Moss, Anna Wintour og Alexa Chung, dukker ofte opp med en jakke slengt over skuldrene.

- Ikke minst vår egen Hanneli Mustaparta, sier Einarsdottir, og legger til at hennes personlige favoritt er Carine Roitfeld.

- Roitfeld er det perfekte eksemplet på hvordan skulderjakka tilfører en chic og parisisk look, mener Einardottir.

Det er ikke så lett å kopiere stilen, derimot. Mange ser stive og påtatte ut, og får det ikke helt til. Hemmeligheten bak en suksessfull slinging coat er, ifølge Einarsdottir, å få det til å se tilfeldig ut.

- Det skal ikke se ut som om du har planlagt det, sier Einarsdottir.

Hun minner om at denne stilen ble til på gata og ikke catwalken, og det er derfor viktig å få til det kule, avslappede uttrykket.

- Dette er et typisk gatemote-fenomen, og jeg tror det er mye av grunnen til at skulderjakka har blitt så populær. Det blir feil hvis man prøver for hardt, sier hun.

TRENDSETTERE: Alexa Chung og Miroslawa Duma er alltid i forkant. Begge to har lenge gått med jakka henslengt over skuldrene, og nå følger flere etter.
TRENDSETTERE: Alexa Chung og Miroslawa Duma er alltid i forkant. Begge to har lenge gått med jakka henslengt over skuldrene, og nå følger flere etter. Foto: FOTO: Stella Pictures

Materialer og størrelse

FAVORITT: Carine Roitfeld ser fantastisk ut med jakka hengende over skuldrene, mener Einarsdottir.
FAVORITT: Carine Roitfeld ser fantastisk ut med jakka hengende over skuldrene, mener Einarsdottir. Foto: FOTO: Stuff.co.nz

Det er ikke nødvendigvis like lett å forholde seg kul og avslappet når man hele tiden er redd for at jakka skal falle av.

- Heldigvis er det noen triks som gjør det hele litt lettere å få til, sier Einarsdottir.

Hun understreker at materialet du bruker under jakka er alfa og omega.

- Unngå glatte stoffer, som for eksempel silke, som vil få jakka til å skli ned.

Einarsdottir foreslår også at du bruker tid på å skaffe deg en jakke i helt rett størrelse.

- En for stor jakke vil se for klumpete ut, og en liten vil få jakka til å falle ned fra skuldrene, sier Einarsdottir.

Det er også lurt å tenke ut på forhånd hvordan du skal bære veska di.

- Fashion week-standarden er å holde veska mellom armen og kroppen som en clutch, forteller hun.

For å gjøre stilen mer bevegelig, kan du også sy på stropper på innsiden av jakka, eller skaffe deg en jakke som allerede har dem. Isabel Marants nye jakkekolleksjon kommer med egne stropper, nok et tegn på at trenden bare blir større.

- Jeg tror ikke dette vil dominere det norske gatebildet, men trenden vil nok definitivt leve en stund til for de ekstra moteinteresserte, sier Einarsdottir.

Passer til alt

ULIKE JAKKER: Det er ikke bare ullkåpa som fungerer til denne trenden. Prøv for eksempel med en trenchcoat (H&M, kr 299) eller skinnjakke (H&M, kr 399).
ULIKE JAKKER: Det er ikke bare ullkåpa som fungerer til denne trenden. Prøv for eksempel med en trenchcoat (H&M, kr 299) eller skinnjakke (H&M, kr 399). Foto: FOTO: Produsentene

Jakketrenden kan styles med alle mulige forskjellige jakker, ifølge Einarsdottir.

BITT AV BASILLEN: Ida Elise Eide Einarsdottir er redaktør for motemagasinet Vixen, og slenger gjerne jakke over skuldrene til spesielle anledninger. - Dette er ikke hverdagsmote, men det er veldig kult, sier hun.
BITT AV BASILLEN: Ida Elise Eide Einarsdottir er redaktør for motemagasinet Vixen, og slenger gjerne jakke over skuldrene til spesielle anledninger. - Dette er ikke hverdagsmote, men det er veldig kult, sier hun. Foto: FOTO: Privat

- Både skinnjakka, trenchcoaten, blazeren og den store ulljakka kan henge på skuldrene, sier hun, og legger til at nesten alle antrekk fungerer med jakka på skuldrene.

- En jakke hengende på skuldrene kan tilføre litt ladylike eleganse til et ellers casual antrekk som jeans og en enkel genser, eller være akkurat det du trenger for å kunne dra rett fra jobben og ut på byen, mener Einarsdottir.

Hun foreslår at du prøver deg frem med forskjellige antrekk, for å finne stilen som passer til deg.

Hennes favorittjakker er den tunge ullkåpa eller skinnjakka.

- Jeg bruker ullkåpa hengende på skuldrene til hverdagsplagg som jeans og skjorter, og skinnjakka til å rocke opp antrekket på fest, forteller hun.

Gå for farger

Også Greta Agar-Hutton synes skulderjakka kan brukes til det meste.

CATWALKEN: Mange designere har kastet seg over jakketrenden. Oscar De La Renta  (t.v) og Michael Kors går for hver sin klassiske stil, med lange, tunge ullkåper.
CATWALKEN: Mange designere har kastet seg over jakketrenden. Oscar De La Renta (t.v) og Michael Kors går for hver sin klassiske stil, med lange, tunge ullkåper. Foto: FOTO: Stella Pictures

- Dette er en veldig allsidig trend som kan fungere både på jobb og på fest, sier hun, og understreker at du ikke bør være redd for å bruke farger.

CAPE: Synes du det blir for kronglete å la jakka henge over skuldrene? Gå for en kul cape i stedet.
CAPE: Synes du det blir for kronglete å la jakka henge over skuldrene? Gå for en kul cape i stedet. Foto: FOTO: Stella Pictures

- Det finnes så mange flotte fargerike kåper der ute for tiden, det er bare å komme seg ut å finne din favoritt.

Agar-Hutton synes ikke det er noe i veien for å eksperimentere litt.

- Et statement-smykke i halsen, for eksempel, gir uttrykket ditt litt mer edge.

Hun trekker spesielt frem den sorte skinnjakken, og foreslår å style den over skuldrene med maxi-skjorte under, ankelstøvletter og en lett genser eller t-skjorte.

- Og ikke glem solbrillene og en beanie-lue. Det blir garantert en suksess, sier hun.

Les også:

Det hotteste plagget kan du få helt gratis

Oppskriften på OL-lua hele Norge vil ha

FARGER: Jakka di trenger ikke å være beige, brun, hvit eller sort. Prøv deg frem med forskjellige farger. Her ser du fra venstre jakke fra Urban (kr 599), H&M (kr 999) og statementsmykke fra Asos.com (kr 80)
FARGER: Jakka di trenger ikke å være beige, brun, hvit eller sort. Prøv deg frem med forskjellige farger. Her ser du fra venstre jakke fra Urban (kr 599), H&M (kr 999) og statementsmykke fra Asos.com (kr 80) Foto: FOTO: Produsentene

Slik ble Kenza (22) en av verdens mest leste motebloggere

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning