Lær deg å bruke skjorta riktig:

Når skal du kneppe igjen den øverste skjorteknappen?

Den øverste knappen er ikke bare for bryllup og begravelse.

SKAL DEN ØVERSTE KNAPPEN KNEPPES?: Tradisjonelt sett bruker man bare den øverste knappen i spesielle andledninger, men nå er dette i ferd med å endre seg. - Det har blitt en trend, nesten ubevisst, tror jeg. Se deg rundt i byen, og du finner mange trange halser, sier den norske motebloggeren Johnny Hyunh.
SKAL DEN ØVERSTE KNAPPEN KNEPPES?: Tradisjonelt sett bruker man bare den øverste knappen i spesielle andledninger, men nå er dette i ferd med å endre seg. - Det har blitt en trend, nesten ubevisst, tror jeg. Se deg rundt i byen, og du finner mange trange halser, sier den norske motebloggeren Johnny Hyunh. Foto: Foto: Getty Images/
Publisert Oppdatert

Du står foran speilet, knepper opp, knepper igjen. Hvor mange knapper skal du egentlig kneppe? Og hva med den øverste knappen? Skal du ta med den også?

Det er ikke lett å vite hvordan skjorta egentlig skal kneppes til ulike anledninger, men heldigvis er det noen motebloggere der ute som vet råd.

- Tradisjonelt sett forbindes kneppede skjorter med bryllup, dåp og mer formelle settinger, mens flere åpne knapper utstråler en mer avslappet holdning, sier Johnny Hyunh.

Han har drevet den norske motebloggen JHFRESH for menn siden 2008, og har mange tanker om hvordan guttas skjorte bør styles.

Den øverste knappen

- Det finnes ingen fasit, men det er klart at ulike stiler sender ut ulike signaler. Likevel går det fint an å snu de gamle reglene på hodet i hverdagen, så lenge man er obs på tilbehøret, sier Huynh.

Det er for eksempel lenge siden at den øverste knappen bare ble brukt i høytidelige anledninger.

- Det er blitt mer og mer populært å kneppe den øverste knappen i hverdagen, forteller han og legger til at trenden ikke bare sees på gata, men også hos de større motehusene.

- Den rene, androgyne og litt preppy stilen har slått an, se for eksempel på merkene Acne og Céline, sier Huynh.

Styling er alt

KJENDISER: Både Harry Styles og January Jones sees stadig med den øverste knappen i skjorta kneppet, også til hverdags.
KJENDISER: Både Harry Styles og January Jones sees stadig med den øverste knappen i skjorta kneppet, også til hverdags. Foto: FOTO: Stella Pictures
FARGERIKT: Hvis du er redd for å se for ordentlig ut med den øverste knappen kneppet, kan det være lurt å gå får en fargerik skjorte.
FARGERIKT: Hvis du er redd for å se for ordentlig ut med den øverste knappen kneppet, kan det være lurt å gå får en fargerik skjorte. Foto: FOTO: Stella Pictures

Selv har han alltid vært glad i å kneppe opp den øverste knappen.

- Jeg gjør det ofte og føler meg aldri formell, sier Huynh.

Han har en avslappa stil, og styler gjerne skjorta med en collagegenser eller jeans.

- Det er kontrastene som virkelig gjør antrekket, røper han.

Hvis man føler seg formell og ukomfortabel med den øverste knappen igjen, men likevel ønsker å kjøre denne stilen, så kan det være lurt å velge en annen farge på skjorta, ifølge Huynh.

- Den hvite skjorta er jo et must i garderoben, men velg gjerne en annen farge for å myke det opp litt, sier Huynh.

Han minner også om at det kan være fint med en v-hals over, så lenge ikke v-halsen går for langt ned.

- Det er ikke noe fint med kneppet skjorte når v-halsen går helt ned til midten av brystet, det blir for stort mellomrom, påpeker Huynh. Han synes også det kan være stilig med en caps, en lang frakk eller et par sneakers til en kneppet skjorte, slik at antrekket får et mykere uttrykk.

Huyn nevner også at det er forskjell på hvilket stoff du bruker.

- Flanell og silke gir for eksempel et mykere uttrykk, sier Huynh

Ikke behagelig

I FORKANT: Johnny Huynh, også kjent bak bloggenavnet JFRESH, har gått med den øverste skjorteknappen kneppet i en årrekke. - Jeg synes det er kjempefint, det gir antrekket noe ekstra, sier han.
I FORKANT: Johnny Huynh, også kjent bak bloggenavnet JFRESH, har gått med den øverste skjorteknappen kneppet i en årrekke. - Jeg synes det er kjempefint, det gir antrekket noe ekstra, sier han. Foto: FOTO: jhfresh.com

Fredrik De Lange, mannen bak den norske motebloggen for menn WAYWT (What Are You Wearing Today), er enig i at det er blitt en trend å kneppe skjorten helt opp.

Seks huskeregler:

1. Jo mer formelt, jo flere knapper kneppes.

2. Tenk derimot ikke at den øverste knappen ikke kan kneppes i hverdagen. Den gir antrekket et særegent uttrykk.

3. Gå for kontraster.

4. Prøv gjerne ut silke og flanell, det gir deg en avslappet look.

5. Button-down skjortene passer til alt, og er enkle å style. Dessuten ligger kragen fint, uansett hvor mange knapper du knepper opp.

6. Hvis du ønsker å vise litt mer hud, så er det ok å kneppe ned noen knapper, men aldri mer enn tre.

Kilder: Johnny Huynh (JFRESH) og Fredrik De Lange (WAYWT)

- Vi har sett mye av dette i det siste, sier han, og legger til at det også er mange som bare knepper de to øverste knappene, mens resten av skjorta henger løst.

- Dette er veldig 90-talls. Tenk Fresh Prince i Bel Air, sier han.

Selv om det er mange som går for et strammere uttrykk for tiden, er ikke De Lange en av dem som har latt seg rive med.

- Det er jo ikke spesielt behagelig å ha den en øverste knappen igjen, så jeg liker som regel å kneppe opp et par knapper, sier De Lange.

I høytidelige festsammenhenger velger han gjerne å ha én knapp åpen, men det kommer an på hvor og med hvem.

- Jeg pleier å tenke at jo mer formelt, jo flere knapper kneppes. Samtidig står man ganske fritt i dag, jeg bruker for eksempel nesten aldri slips eller sløyfe, uansett anledning. Det er få som ville rynket på nesen av at du ikke har den øverste knappen kneppet, sier De Lange.

Hans favoritt er button-down-skjorten.

- Altså der kragen er kneppet ned. Det er som er så fint med denne kragen er at selv om man åpner noen av de øverste knappene i stolpen, så vil ikke kragene legge seg ut til siden, slik de gjerne gjorde på 70-tallet. De holder seg pent på plass og det ser kult ut, sier han.

Også for jenter

Huynh foreslår å prøve ut kinakragen eller en høyhalsa genser i stedet for den kneppede skjorten, hvis man synes den er ubehagelig.

BUTTON-DOWN: Disse skjortene er moteblogger Fredrik De Langes storfavoritt. - Kragen er kneppet ned, så den ligger pent nedover, uansett hvor mange knapper du knepper opp eller igjen, sier De Lange. Her ser du to varianter fra J-Crew (begge kr 450).
BUTTON-DOWN: Disse skjortene er moteblogger Fredrik De Langes storfavoritt. - Kragen er kneppet ned, så den ligger pent nedover, uansett hvor mange knapper du knepper opp eller igjen, sier De Lange. Her ser du to varianter fra J-Crew (begge kr 450). Foto: FOTO: Produsentene

- Disse gir samme effekten som å lukke igjen den øverste knappen. Du ser mer stelt ut, rett og slett, men på en kul og avslappa måte, sier Huynh.

IKKE FINT: Det er greit å kneppe opp noen knapper, men pass på at det lett kan se vulgært ut. - Man skal ikke by på for mye, mener Huynh.
IKKE FINT: Det er greit å kneppe opp noen knapper, men pass på at det lett kan se vulgært ut. - Man skal ikke by på for mye, mener Huynh. Foto: FOTO: Stella Pictures

Begge er enige i at knept skjorte også er fint på jenter. - Dette er blitt mer og mer populært blant jenter, du ser det overalt, sier De Lange.

Han tror det kommer av at det maskuline uttrykket har vært fremtrendende i motebildet de siste årene.

- Den maskuline og minimalistiske gir en mer mystisk look, sier Huynh.

Han synes det er fint både for gutter og jenter å holde litt igjen når det kommer til skjorteknapper.

- Det er vel sånn at man utover kvelden gjerne knepper opp noen knapper, for å senke skuldrene, men jeg syns det er fint når man ikke viser for mye. Tre knapper er maks etter min mening, så lenge du ikke har en t-skjorte eller noe slikt under, sier han.

På jenter synes han det ser stilig ut med en blondetopp under skjorta.

- La blondene titte frem rett ovenfor skjorteknappen, gjerne i samme farge som skjorta. Det ser både streit og sexy ut, råder Huynh.

- Og et siste tips, det er veldig fint med et enkelt smykke under kragen på jenter. Bare en kort gull eller sølvlenke med eller uten anheng som titter frem mellom kragen, avslutter han.

Les også:

Denne mannen ville vi snudd oss etter på gata

Derfor liker gutta denne hårlengden best

KULT FOR ALLE: Det er populært å kneppe opp den øverste skjorteknappen både for kvinner og menn.
KULT FOR ALLE: Det er populært å kneppe opp den øverste skjorteknappen både for kvinner og menn. Foto: FOTO: Stella Pictures

Slik rydder gutta i klesskapet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning