Det er fargene som gir liv til ansiktet vårt. Feil fargekombinasjoner kan derfor gi helt feil uttrykk, og til og med uønskede ekstra år.

På grunn av dette er det viktig å kle seg i farger som kler akkurat deg, og bruke denne kunnskapen når du skal style basisgarderoben din.

Riktig farger gir selvtillit

Kjendiser har stylister og fargeeksperter til å hjelpe seg med å velge riktige klær og farger, men hva med oss vanlige dødlige?

Fiona Ingham er fargekonsulent ved House of Colour, og hun sier at de riktige fargene får deg ti å se både sunnere, yngre og friskere ut.

- Å vite hvilke farger som er i perfekt harmoni med din hud og hårfarge og øyne vil gi deg en fornyet følelse av spenning og selvtillit, sier hun til The Sun.

Hun forteller at hvis du har blek hud og mørke ringer rundt øynene, så bør unngå sort. Det bare fremhever de mørke partiene, og sorte tett opp mot ansiktet gjør at du ser eldre ut .

Sort kombinert med lyse farger kan også gå galt. Den sorte fargen blir dus, og fargene ser monotone ut, tipser Ingham.

Et annet tips er å unngå store kontraster på over- og underkroppen hvis man er veldig liten eller veldig stor. Dette vil nemlig «kutte» kroppen din.

Velg farge ut ifra hudtypen

- Det er viktig at man velger en farge ut i fra om man er varm eller kald i huden, sier farge- og stilkonsulent Liv Kjos.

Velger man riktig tone, ser man strålende og fresh ut. Velger man derimot feil, kan man trekke utseendet ned, og man ser gusten og grå ut. Dette ser man gjerne selv også ved å titte i speilet.

Men det er flere ting man må tenke over når det gjelder fargekombinasjoner. Hud, hår, øyne, alder og årstider spiller alle store roller.

Hudtonen er alfa omega. Det er tross alt hud det er mest av på en kropp.

Bruk kontrastfarger

Er du ung er det fint med klare, varme farger, mens eldre heller burde bruke litt dusere farger.

- Varme og kalde farger er viktig for perfekt resultat, men det kan være vanskelig for et utrent øye, sier Kjos.

Hun mener det er en god investering å ta en fareganalyse eller et fargekurs.

- Bortsett fra det , kan jeg anbefale å ta en titt på kontrastfargene på fargehjulet. Det å bruke kontrastfarger gjør at man får det lille ekstra glimtet i øyet, og gløden i huden, nettopp fordi man tilfører det lille ekstra, råder hun.

På nettstedet SoFeminine har de laget en enkel oversikt over hvilke farger som kler folk best. Se oversikten under

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!