Tok ett års shoppepause

- Jeg kjøpte ting jeg allerede hadde hjemme

Klesskapet fullt av klær og ingenting å ha på deg? Kanskje det er på tide å gå på shopping i din egen garderobe.

LÆRTE SEG Å BRUKE DET HUN HADDE: Caitilin Moran er moteblogger. I fjor tok hun ett års handlepause - og fant massevis av skatter i klesskapet hjemme.
LÆRTE SEG Å BRUKE DET HUN HADDE: Caitilin Moran er moteblogger. I fjor tok hun ett års handlepause - og fant massevis av skatter i klesskapet hjemme. Foto: FOTO: Caitilin Moran/Style Within Reach
Publisert Oppdatert

Alle har vi vært der. Stått foran klesskapet, som truer med å eksplodere av salgsfunn, superkjøp og investeringer, og tenkt: Herregud; jeg har ingenting å ha på meg!

Panikken setter inn og så løper man ut og shopper det man tror man trenger. Helt til neste gang man står der, like fri for antrekk, og midt i samme kleskrisa. For dessverre er det jo slik at panikkhandling ofte fører til bomkjøp.

Eller er du av den typen som føler at du alltid bare ligger to-tre kjøp unna å virkelig ha drømmegarderoben? Du handler og handler, men kommer liksom bare aldri helt dit. Tror du.

Det var nemlig det amerikanske Robin oppdaget at hun drev med.

Innså at hun allerede hadde det hun trengte

Det var i januar i fjor at 33 år gamle Robin Anderson fra Boston i USA lovet mannen sin - og seg selv - at hun ikke skulle kjøpe ett eneste plagg (inkludert sko og tilbehør) det kommende året. I et innlegg på bloggen sin forklarer Anderson hvordan hun i det siste hadde oppdaget at hun, mer eller mindre, kjøpte de samme plaggene på nytt og på nytt, og begrunnet hvert kjøp med at det var en investering, en klassiker eller rett og slett et må-ha plagg.

- Jeg så aldri på meg selv som noen hysterisk shopper, som kjøpte fordi ting var på salg eller bare fordi jeg hadde lyst på noe nytt, forklarer Anderson til Det Nye.

- Jeg handlet plagg som jeg så på som tidløse og i god kvalitet, og var alltid snar med å poengtere til venninner og familie at det lønner seg å satse på kvalitetsplagg og klassikere, da man da endelig én dag vil ende opp med å ha en garderobe med plagg man kan bruke til alt og kombinere i det uendelige.

"En dag" var for Anderson 1. januar 2013.

GARDEROBEN FULL: Hvem er vel ikke skyldig i å handle og handle, selv om garderobeskapet hjemme flyter over av klær?
GARDEROBEN FULL: Hvem er vel ikke skyldig i å handle og handle, selv om garderobeskapet hjemme flyter over av klær? Foto: FOTO: Theadoredlife.com

- Jeg innså at jeg hadde nådd det punket, forklarer Anderson.

SHOPPE-STOPP: Robin innså at hun allerede hadde alt hun trengte i skapet, og tok en pause fra handlingen.
SHOPPE-STOPP: Robin innså at hun allerede hadde alt hun trengte i skapet, og tok en pause fra handlingen. Foto: FOTO: Privat/Robin Anderson

- Jeg hadde faktisk en garderobe bestående av de plaggene jeg alltid hadde ønsket at den skulle bestå av, og som bare ville trenge små oppdateringer nå og da. Rett og slett den perfekte basisgarderobe.

Bloggeren forklarer at hun, i stadig større grad, begynte å innse at hun kjøpte variasjoner av plagg hun allerede hadde.

- Jeg falt for ting og kjøpte dem basert på det at de, for meg, var klassikere, tidløse, plagg enhver kvinne burde ha i garderoben, forklarer Anderson.

- Men når man tenker seg om; hvor mange tidløse og perfekte ting trenger man egentlig? Uken har jo bare syv dager. Det begrenser seg jo hvor mange antrekk man klarer å komme gjennom.

Kvittet seg med klær før hun sluttet å handle mer klær

Anderson forklarer at før hun gikk i gang med sin "No Shopping Shopping Challenge" tok hun et krafttak i garderoben, og endte faktisk opp med å gi bort og kaste en hel haug med klær før hun tok fatt på sitt handlefrie år.

- Jeg innså i likhet med at jeg bare kjøper de samme tingene, så bruker jeg også bare favorittene jeg allerede har i garderoben, forklarer Anderson.

- Med færre plagg å velge mellom ble det faktisk mye enklere å kle på seg. Jeg brukte plaggene jeg virkelig elsker å ha på meg hver dag, og ble mye flinkere til å kombinere de klærne jeg har.

Liksom-handler for inspirasjon

INGENTING Å HA PÅ DEG? Slapp av, du trenger ikke kjøpe nytt, bare å lære deg å bruke det du allerede har.
INGENTING Å HA PÅ DEG? Slapp av, du trenger ikke kjøpe nytt, bare å lære deg å bruke det du allerede har. Foto: FOTO: Thinkstock

Anderson tror absolutt at året uten shopping gjorde at hun ble flinkere og mer kreativ når det gjelder å bruke de klærne hun allerede eier.

- Når man ikke bare kan ta en handlerunde for å finne noe nytt og lekkert å ha på seg, så tvinges man jo til å tenke nytt med det man allerede har, forklarer bloggeren.

- Jeg sluttet jo ikke å se på klær og å la meg inspirere av nye ting selv om jeg ikke kunne kjøpe dem.

Anderson forteller at hun pleide å liksom-handle på nett, noe som tilfredsstilte shoppetrangen litt, og etterlot henne med massevis av ideer når det gjaldt sin egen garderobe.

- Når jeg kom over et plagg jeg bare elsket på en nettbutikk, klikket jeg på "legg i handlevognen"-symbolet, og prøvde å forestille meg hva jeg hadde allerede som lignet på dette. Jeg så på hvordan de hadde stylet plagget, og lot meg inspirere til å prøve noe lignende selv. Og så slettet jeg handlevognen. Full av ideer og ikke en krone fattigere.

In med shoppestopp

Også i Norge har det det sist året vært mye snakk i media om handlestopp, og det kan se ut som om flere og flere har latt seg friste av ideen om å klare seg en viss periode uten nyinnkjøp. Selv kjendiser som Jenny Skavlan, som i fjor annonserte at hun hadde pålagt seg selv seks måneders fullstendig handlestopp, kastet seg på bølgen.

- Jeg savner å sette pris på ting, forklarte Skavlan i fjor i forbindelse med lanseringen boken sin Sy Om.

- Jeg føler nesten at jeg har blitt litt blasert med tiden. Da jeg var yngre sparte jeg opp til et plagg i blant, og da satt jeg så enormt pris på det ene plagget.

Og mange deler Skavlans syn.

- Ofte har man jo skapene fulle av ingenting som det heter, forklarte Trømsø-kvinnen Lill-Jorid Andreassen, som sammen med datteren Karianne i fjor innførte handlestopp, nylig til avisen Nordlys.

- Det er befriende å slutte med kleshandlingen, og vi oppfordrer andre til å også bli mer bevisste når de er på shopping.

Tromsø-damene mener man blir flinkere til å sette krav til klær om man handler mindre.

- Vi skal ikke forandre verden, men mener det er viktig å gå foran som et godt eksempel. Legg bort klærne du har en stund og ta dem fram på nytt. Da vil du se hvor mye fint du faktisk har.

Mettet på meningsløs handling

Sosialantropolog og trendforsker i Eye;Watch, Gunn Helen Øye, er slett ikke overrasket over trenden med shoppestopp som synes å bre om seg.

HANDLEPAUSE: Det er blitt in å ta en pause fra shopping. Flere og flere velger å legge vekk kredittkortet og heller bruke ting man allerede har.
HANDLEPAUSE: Det er blitt in å ta en pause fra shopping. Flere og flere velger å legge vekk kredittkortet og heller bruke ting man allerede har. Foto: FOTO: Thinkstock

- Jeg tror at dette er en slags naturlig motreaksjon på hvordan ting har vært de siste årene, forklarer Øye til Det Nye.

- Her i Norge tjener folk godt, rentene er lave og kjedebutikkene flommer over av billige plagg, salg og supertilbud. Shopping har på mange måter utviklet seg til å bli et legitimt tidsfordriv de siste årene, i motsetning til det å gå i butikken for å kjøpe den tingen eller det plagget man trenger.

Og selv om mange fortsatt handler, og da gjerne billig og mye, så tror Øye vi har begynt å, sakte men sikkert, se tegn på at mange er mettet på denne hysteriske og ofte meningsløse handlingen.

- Det vi gjerne også ser nå, er at det er yngre mennesker som tar ansvarlige valg om å handle mindre eller ta seg en pause fra handlingen fullstendig, forklarer trendforskeren.

- Dette går hånd i hånd med at den generasjonen som er unge nå, er flinkere til å ta ansvar enn generasjonen før. De ser problemer med ting slik de er, og velger faktisk å ta fatt i det og gjøre noe aktiv for å skape endring.

Sosialantropologen mener dette også viser seg i at mange unge velger å bruke penger på færre, men dyrere plagg, enn mange billige.

- Det ligger selvsagt også status i det å kjøpe dyre plagg for mange, men jeg tror også at det har med å velge kvalitet over kvantitet, forklarer Øye.

- Velger vi å handle, så skal det ikke gå på bekostning av menneskene som produserer klærne eller miljøet der klærne blir til.

Lærer kvinner å gå på handletur i klesskapet hjemme

Det var et veddemål om ett år uten shopping som ga amerikanske Eve Cantor ideen som nå er blitt til hennes levebrød. Den tidligere personlige shopperen ved det berømte varemagasinet Barney's i New York oppdaget da hun skulle klare seg uten shopping i ett år at hun ble nødt til å tenke helt annerledes om klærne hun allerede hadde i skapet.

- Jeg elsker å shoppe og plutselig kunne jeg ikke shoppe mer, forklarer Cantor, som nå driver firmaet Shop Your Closet, til Det Nye.

- Det jeg ble nødt til, var å gå nøye gjennom ting jeg allerede eide, finne nye måter å kombinere og bruke disse på, og rett og slett skape nye antrekk av klær som ikke var nye.

Slik unngår du impulsshopping:

I sin bok «Motemanifestet - Håndbok for stilsmarte» deler svenske Sofia Hedströmsine beste tips for å kunne bekjempe den irrasjonelle og ofte akutte shoppinglysten.

Slik vinner du over impulshandlingen:

- Vit at shopping ikke er en fritidsinteresse: Å gå i samme butikker helg etter helg er ikke en interesse, men en rutine som er blitt til en uvane.

- Vit at de butikkansatte ikke er dine venner: Har du noensinne handlet noe for ikke å skuffe en butikkansatt? Du skylder dem ingenting.

- Unngå butikker når du ikke er på topp: Du er mer tilbøyelig til å shoppe når du ikke har det bra. Husk at shopping ofte ikke handler om lyst på klær, men altfor ofte er et substitutt for noe annet.

- Ikke shop i flokk: Du faller lettere for impulskjøp. Har du tilbrakt en hel lørdag på kjøpesenteret med venninner, har du ikke lyst til å komme tomhendt hjem.

- Gjenkjenn dine lyster. Hva er dine svakheter? Har du en haug med svarte overdeler i skapet ditt som ser helt like ut? Vet du at du er svak for en bestemt type plagg, unngå dem helt når du er i butikkene.

- Ta tiden til hjelp: Impulsen til å handle er langt raskere enn den rasjonelle tankegangen. Derfor skal du gi deg selv og lommeboken din litt betenkingstid før du slår til.

- Ikke ta på klærne: Du er mer tilbøyelig til å handle når du først har plagget i hånden. Uten at du merker det, tilhører genseren deg følelsesmessig når du har tatt i den. Derfor begynner du å fantasere fram ting som kommer til å skje når du har på deg plagget, og da er det vanskelig å stå imot lysten.

- Regn ut prisen: Et plaggs egentlige pris står ikke på prislappen. Den får du ved å dele prisen på antall ganger du tror plagget vil bli brukt.

Kilde: Boka «Motemanifestet - Håndbok for stilsmarte» av Sofia Hedström

Det var denne utfordringen som gjorde at Cantor fikk inspirasjon til å starte firmaet Shop Your Closet, hvor hun hjelper andre kvinner med å organisere og gjøre det beste ut av sine garderober.

- Her snakker vi om å virkelig gå gjennom ting du har, kaste det som ikke brukes og som ikke kommer til å bli brukt, og finne måter å style og sette sammen det du har, forklarer gründeren.

- For samme sum som du helt sikkert hadde måttet betale for en ny kjole, vil kundene mine nå kunne få minst ti helt nye antrekk - satt sammen av plagg som allerede finnes i skapet.

Dette lover Cantor at hennes service kan gjøre for de som vil ha hennes hjelp:

1. Gi deg en fullstendig løsning på problemet med klesskapet fullt av klær og ingenting å ha på seg.

2. Hjelpe deg å maksimere det du har i skapet, slik at det passer inn med din stil og din smak.

3. Skape en hel rekke antrekk som passer sammen og som kan brukes til mange forskjellige anledninger.

4. Gi deg et nytt bilde av garderoben din og også deg selv.

5. Hjelpe deg med å ta avgjørelser på hva som kan beholdes og hva som burde kastes eller gis bort.

6. Hjelpe deg å kvitte deg med ting du ikke bruker eller trenger.

7. Foreslå småting som vil kunne forandre et helt antrekk og hjelpe deg med å finne disse detaljene.

Moteblogger med shoppestopp

Amerikanske Caitlin Moran driver motebloggen Style Within Reach, og er også en av redaktørene hos mote- og livsstilnettstedet Glitter Guide. I fjor tok hun utfordringen om ett år uten shopping. Det gikk over all forventning.

- Det var jo en utfordring spesielt siden jeg blogger om dette og det er jobben min, forklarer Moran i en e-post til Det Nye.

- Det meste av det jeg skriver om dreier seg jo ofte om klær og shopping, så å finne måter å skrive om dette uten å handle selv, var ikke helt enkelt bestandig.

Men Moran innså at det var ikke den konstante shoppingen som var målet hennes.

- Jeg ville vise leserne mine hvordan man kunne se flott og velkledd ut hver dag, og hvordan man kan leve stilfullt, uten at dette bare dreier seg om å hele tiden kjøpe nye ting.

Så utfordringen Moran satte seg var som følger: Kjøp mindre, verdsett det du allerede har og lær deg å finne ut av hva det er du egentlig trenger eller mangler.

Her er hennes beste tips:

1. Rydd i skapet. Flytt favoritt-tingene frem og gjem bort ting du ikke vil ha og heller ikke bruker.

2. Unngå fristelser. Gå utenom butikkene du vet du lar deg friste av. Der samme gjelder nettbutikker.

3. Være realistisk. Om ikke fullstendig shoppestopp er for deg, hva med å "bare" kjøpe fem plagg hele året?

4. Lær deg forskjellen på "har lyst på" og trenger.

5. Sett deg mål. Tenk på hva du kan gjøre med pengene du sparer.

Les også:

Kan du motespråket? Ta testen og finn ut

Slik blir du lurt: Her er ordene som får oss til å bruke penger

Her er shoppereglene du MÅ kunne

GI MASTERKORTET EN PAUSE: HAr du prøvd å "shoppe" i ditt eget klesskap?
GI MASTERKORTET EN PAUSE: HAr du prøvd å "shoppe" i ditt eget klesskap? Foto: FOTO: Rasmus Kongsøre

Lidenskapen for klær har kostet meg dyrt

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning