Jeans for menn

Her er den store jeansguiden, gutter!

Vi gir deg tipsene til hvordan du finner den beste jeansen for deg.

DENIMJUNGEL: Det finnes et hav av jeans for menn i alle slags fasonger og vasker. Under får du tips til hvordan du kan finne en jeans som er perfekt for deg! Bukser fra Levi's og 7 For All Mankind.
DENIMJUNGEL: Det finnes et hav av jeans for menn i alle slags fasonger og vasker. Under får du tips til hvordan du kan finne en jeans som er perfekt for deg! Bukser fra Levi's og 7 For All Mankind. Foto: FOTO: Produsenten
Publisert Oppdatert

Å finne den perfekte jeansen som sitter som et skudd, ikke vider seg ut etter et par gangers bruk og beholder fargen etter vask, kan være en kjempeutfordring. Stemmer det ene, så stemmer ikke det andre.

Og det er vel ikke å stikke under en stol at menn ikke er like shoppeglade som vi damer er, så det å gå timesvis i butikker på jakt etter en ny yndlingsjeans frister vel sjeldent.

Sammen med fire jeanselskere, som alle jobber med eller selger denim, har vi laget den ultimate jeansguiden som vil gjøre det lettere for deg neste gang behovet for en nye jeans melder seg.

Slik skal en jeans sitte

Generelt sett, er der ingen regler for hvordan jeans skal sitte på menn. Ifølge Jens Berg, co-founder for Emmett Jeans og designer hos Carlings, finnes det mange myter når det gjelder denim.

- Det som er så kult med denim og passform, er at det er så individuelt. En og samme jeans sitter ulikt på alle, så hvordan den skal sitte er egentlig opp til deg selv.

Det er innkjøper for Carlings, Deniel Langerhorst, enig i.

- Så lenge du selv føler deg bra i jeansen, så bør du gå for den. Noen liker de smale eller vide, korte eller lave. Folk trives i det de føler de ser bra ut i. Det finnes ikke noe rett eller galt når det gjelder jeans og passform.

Likevel kan det være greit å ha noen grunnleggende "regler" i bakhodet.

- Jeans skal ikke se veldig trange ut, en skal ikke se definisjoner av benmuskulaturen. Da må man enten gå opp en størrelse eller finne en modell som er litt større, sier designer og mannen bak klesmerket Johnny Love, John Vinnem.

- Har man veldig tynne ben og kjøper veldig vide bukser, er heller ikke det så fint, legger han til.

Jørgen Rosenlund, tekstilkonsulent hos Retro i Trondheim, mener du bør tenke litt over bredde og lengde i jakten på de perfekte denimbuksene.

- Har du brede hofter eller rumpe bør du ha en smalere lommeplassering og vice versa. Har du store lår bør den være videre i lårene. Har du korte bein bør du aller helst ha en smal fot på jeansen, sier han.

Disse modellene finnes

Du går inn i en klesbutikk med utallige jeans fra forskjellige merker, klør deg litt i hodet og vet ikke helt hvor du skal starte. Det er jo så mange modeller og vasker å velge mellom?!

Selv om både Berg og Langerhorst mener du bør gå for en jeans du selv føler deg bra og komfortabel i, kan det være greit å ha en liten oversikt over hvilke modeller det finnes der ute.

Ikke absolutt alt kler absoutt alle, sånn egentlig.

Super skinny:

- Denne modellen er superstretchy og minner egentlig om tights. Er man veldig tynn, vil man se litt beinrangel ut. Er man tykk, blir det litt for pølseskinn, sier Berg, og fortsetter:

- Dette er den buksa superrockeren bruker, som også av og til tar den helt ut og kjører på med smale jentebukser.

Skinny/tight:

- Denne modellen har én prosent elastisitet i seg, og sitter ganske tight og inntil bena. Disse buksene vil jeg si passer yngre gutter, i kanskje alderen 15-25 cirka, sier Langerhorst.

- Dette er jeansen som passer bra til de med tynne ben og som vil ha et "rockete" uttrykk, legger han til.

Slim:

- Dette er den mest populære og smale modellen. Straight og slim er de jeansmodellene som er mest in nå for tiden, sier Langerhorst.

- Denne modellen passer de aller fleste med normale ben, sier Rosenlund.

- Alle menn kler smale bukser, men ut i fra bentypene må man velge modeller som sitter ut i fra egne ben. En som har kraftige ben vil ikke kle de smaleste modellene, fordi det vil se ut som en strømpebukse, sier Vinnem og fortsetter:

- Da velger man heller en modell med litt mer plass i bena, som da likevel vil se fint smal ut. Mens de som har smale bein må bruke smale bukser for at de ikke skal se løse ut.

SLIM FIT: Fra venstre: Clean Jim - 020 D Slim Fit Washed Denim Jeans fra Johnny Love, kr 1400. Ace Cash Slim-Fit Denim Jeans fra Acne, kr 1295. Commuter 511 - Slim Fit Jeans - Performance Indigo Light Chain fra Levi's, kr 999.
SLIM FIT: Fra venstre: Clean Jim - 020 D Slim Fit Washed Denim Jeans fra Johnny Love, kr 1400. Ace Cash Slim-Fit Denim Jeans fra Acne, kr 1295. Commuter 511 - Slim Fit Jeans - Performance Indigo Light Chain fra Levi's, kr 999. Foto: FOTO: Produsenten

Carrot fit/tapered:

- Dette er en jeans som er litt større i lårene, men som er smal fra kneet og nedover. Den kler ofte de som har litt lårmuskler eller bredere hofter, som vil ha en smal bukse uten at det blir for trangt i lårene, sier Rosenlund.

Han mrnrt også at den passer godt til de som vil ha en "baggy" bukse, men med smal fot.

Straight/regular:

- Dette er den tradisjonelle, rette og vanlige jeansen. Det er den pappaer og mannen i gata går med, sier Langerhorst.

- Denne modellen er for de som enten har for store lår eller legger til å passe inn i en carrot fit eller de smale passformene, sier Rosenlund.

- Man har også loose fit, boot cut og flare, men de er ikke så mye brukt blant mannen i gata, sier Langerhorst.

Bootcut, loose fit og flare:

Disse tre modellene er de type jeansene man kanskje ikke ser så mye av nå om dagen.

- Leter du hardt finner du også bootcut, men det er helt ute av trendbildet, sier Vinnem.

- Man har også loose fit, bootcut og flare, men de er ikke så mye brukt blant mannen i gata, sier Langerhorst.

Jeansen for alle

Hvor greit hadde det ikke vært om det fantes en jeans som passet alle uansett kroppsform? 

Det finnes faktisk, nesten.

- En passelig smal bukse med komfort-strecth vil passe mange. Mange er nok vant til mer rette jeans, men det er oftest en vanesak,  sier Vinnem.

Rosenlund hos Retro mener også at carrot fit er en jeansmodell som passer de aller fleste, selv om noen kanskje må jobbe litt ekstra for å få den på seg.

- De med de mest ekstreme leggmusklene sliter kanskje litt, men ofte kommer slike jeans med stretch som gjør det hele litt mer komfortabelt, sier han.

STRAIGHT FIT: Fra venstre: Larkee - Straight leg jeans - 0830Y fra Diesel, kr 899. New Standard Regular-Fit Dry Selvedge Denim Jeans fra  A.P.C., kr 1624. Max LT Vintage Washed-Denim Jeans fra Acne, kr 1595.
STRAIGHT FIT: Fra venstre: Larkee - Straight leg jeans - 0830Y fra Diesel, kr 899. New Standard Regular-Fit Dry Selvedge Denim Jeans fra A.P.C., kr 1624. Max LT Vintage Washed-Denim Jeans fra Acne, kr 1595. Foto: FOTO: Produsenten
CARROT FIT: Jeans Tapered Fit fra H&M, kr 399. Type C 3D Loose Tapered - Slim Fit Jeans - medium aged fra G-Star, kr 1045. 508 Regular Tapered - Relaxed fit jeans - sort fra Levi's, kr 899.
CARROT FIT: Jeans Tapered Fit fra H&M, kr 399. Type C 3D Loose Tapered - Slim Fit Jeans - medium aged fra G-Star, kr 1045. 508 Regular Tapered - Relaxed fit jeans - sort fra Levi's, kr 899. Foto: FOTO: Produsenten

Husk dette når du kjøper jeans

Når du skal kjøpe jeans, bør du unngå å tenke på hva som er in og trendy. Jeansekspertene sine beste tips å velge en bukse med kvalitet som passer til flere anledninger og som lett lar seg kombinere med andre plagg i klesskapet ditt.

- Velg kvalitet og kjøp noe som du kan gå med hver dag, eller i alle fall noe som passer med mye av det andre du har i garderoben. Om du selv er usikker på passformen og ikke føler deg helt fornøyd foran speilet, så la deg ikke overtale til å kjøpe buksa. Da blir den bare liggende i skapet, råder Vinnem.

Rosenlund mener du bør spørre både deg selv og betjeningen hva du er ute etter.

Han råder deg til å tenke over hvilke farger du har fra før, hvilket formål du skal bruke jeansen til, som for eksempel jobb, fritid, fest, og hvordan passform det er du foretrekker?

- Spør gjerne betjeningen, de bør ha god oversikt over utvalget. Kanskje har de også noen tips til hva som passer for deg ut i fra hvilken kropp du har, tipser han.

Jeansdesigner Berg sier du gjerne kan kjøpe en fashion jeans som er in der og da, men at du da ikke vil få en jeans som er særlig anvendelig.

- For meg skal jeans være long lasting. Du bør kjøpe en jeans som du kan ha lenge, med en vask som gjør at du kan bruke den både til jobb og ute på byen. Jeg ville gått for en i mørkeblå eller sort vask, sier han.

- Ikke kjøp de for store

Å kjøpe bukse i riktig størrelse kan være en liten utfordring. For det første varierer størrelsene fra merke til merke, og for det andre er det ikke alle som vet hvordan en jeans bør sitte når du prøver den i butikken. Knappen skal nemlig da akkurat gå igjen.

- Den største feilen man gjør når man kjøper jeans, er å kjøpe de for store. Alle jeans vider seg ut uansett. Alt trykk, press og spenning som oppstår når man bruker en jeans gjør at den former seg, spesielt etter lår og rumpe. Et belte skal ikke brukes for å stramme en jeans, en bukse skal sitte fra start, sier Langerhorst.

- Det verste jeg ser når menn snurrer belte stramt rundt en for stor jeans. Belte er et tilbehør, og skal ikke brukes for å stramme, sier Berg.

Han mener videre man må respektere en jeans passform.

- Jeans er en komplisert konstruksjon, og det tar lang tid å utarbeide en passform. Når du velger jeans skal knappen akkurat gå igjen, da er den passelig og i riktig størrelse, sier han.

Så ja, buksa skal sitte litt trangt i prøverommet. Sitter den sånn helt passelig og perfekt der, vil den nemlig ikke gjøre det etter noen uker.

- Jeansen skal sitte litt "tight" når de kjøper den, av den enkle årsak at den utvider seg etter en liten stund (dette avhenger så klart ut i fra kvaliteten hvor fort den går ut, men man bør gi den 1-2 måneder). Kraftigere kvaliteter går ut mindre enn de som er litt tynne, sier Rosenlund.

Vinnem råder deg til å snakke med butikkpersonalet, som ofte vet om jeansen går seg ut eller ikke.

- Vanlige jeans skal ofte sitt ekstra godt i livet, for at de ikke skal bli alt for store og ramle av når de går seg ut, sier han og legger til:

- Sjekk også hvor de er produsert. Ting som er laget i Europa er ofte av god kvalitet både på materialer og i sømmen. Men vær også klar over at hardt vaskede bukser har dårligere kvalitet enn bukser som er forsiktig vasket, da det er industriell slitasje, gjennom bleking og steinvasking som gir disse slitasjevaskene.

Og det er akkurat det de gjør. De sliter dem for deg, og du må betale for det, forteller Vinnem videre.

- Striper i buksene må lages manuelt og koster da ekstra, sier han.

ULIKE STILER: Enten du går for en slim, rett, mørk eller lys jeans, er plagget alltid like aktuelt.
ULIKE STILER: Enten du går for en slim, rett, mørk eller lys jeans, er plagget alltid like aktuelt. Foto: FOTO: Stella Pictures

Dette er trendene fremover

Selv om jeans er en klassiker som alltid er i motebildet, er der noen modeller og vasker som peker seg større ut enn andre. Fremover er det fortsatt smale jeans som er trendy.

- I dag er det slim og straight (regular eller rett) som dominerer. Jeansene skal være smale, men ikke  slik som strømpebukser lenger. De skal være smale også for menn over 50 år, men selvfølgelig er det flere under 50 som følger denne trenden, sier Vinnem.

Det sier Rosenlund seg enig i.

- De som er 40 år pluss vil gjerne ikke ha den for trang, men det er jo forskjell på slank og trang. Kunder som har slanke ben bør ha en bukse som følger kroppen, altså en smal silhuett og som ikke er for vid i beina. De som er under 40 år ønsker gjerne en litt smalere passform, og de aller smaleste modellene appellerer gjerne til de aller yngste kundene, sier han.

Fremover sier Rosenlund hos Retro at det fremdeles skal være en smal silhuett, og at stretch er fremtredende i de aller fleste kvaliteter.

- Sort og grått viser i alle krinkler og kroker. Vi ser at et par av våre leverandørene våre begynner i det små og vise frem ripped jeans (bukser med hull og masse slitasje). Disse kommer i grått, svart og litt lyse blåvasker, sier han.

Ifølge Vinnem er det i Skandinavia cleane jeans i forholdsvis smale materialer som fortsetter å dominere.

- Det er penere og nøytrale vasker som gjelder i motsetning til de syrevaskene vi så for noen år siden. Ellers ser vi også noe til alternative denimmaterialer i andre farger. Da tar man denimvevde materialer og farger inn i farger man ser mer hos tradisjonelle chinos, sier han og fortsetter:

- Gjennomfargede sorte jeans kommer også til å være viktig i 2015, som kan brukes som både pent og rocka, sier Vinnem.

Jeansdesigner Berg mener at alle type jeans funker og er in. De ulike motehusene har også forskjellige jeansmodeller hver for seg, og det blir så mye forskjellig.

- Alle typer jeans er akseptert, og det er vanskelig å definere hva som er den klare trenden, sier han.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning