Shopping på reisen - New York

- Ingenting slår vintageshoppingen her

Manhattans fashionistas nøler ikke med å bytte ut plaggene i garderoben. Og fyller opp vintagesjapper og loppemarkeder med designerklær til en fjerdedel av nypris.

NEW YORK:Hvem drømmer vel ikke om en shoppingtur til New York...?
NEW YORK:Hvem drømmer vel ikke om en shoppingtur til New York...? Foto: FOTO: Hege Norman Og Anna-Ma Olsson
Publisert Oppdatert

En lørdag i Hell's Kitchen

Området rundt Hell's Kitchen og Chelsea er mest kjent for sine mange kunstgallerier og homsebarer, men det er like mye de store loppemarkedene som får folk til å strømme hit.

- Her er det bare fine ting, sier en selger når jeg ser på vintagesmykkene hennes.

Det er naturligvis en smakssak, men markedet har faktisk blitt utnevnt til en av verdens beste shoppinggater av National Geographic, og det stemmer at det er forholdsvis lite skrap mellom funnene. Hell's Kitchen Flea Market har holdt til på forskjellige steder siden 1976, og flyttet i 2003 til sin nåværende adresse på 39th Street. Her finner du alt fra 50-tallsklær og 40-tallsvesker til gamle grammofonplater.

Siden selgerne har stålkontroll på hva alt er verdt kommer du sannsynligvis ikke til å gjøre ditt livs kupp, men du behøver heller ikke være redd for å bli lurt. Et tips er å kikke på tilbudsbordene der alt koster fem dollar. Der finner jeg blant annet en helt ubrukt lommebok i skinn fra 50-tallet.

Klærne koster noen norske hundrelapper og det går utmerket å prøve dem på om man ikke har noe imot å skifte bak et klesstativ. Dessuten skal det være mulig å returnere klær som ikke passer perfekt.

HELL'S KITCHEN OG CHELSEA: Passer for deg som liker klassiske og velassorterte lopper.
Her finner du: Vintagesmykker, bokstavstempler, rammer og klær fra midten av forrige århundre.
HELL'S KITCHEN OG CHELSEA: Passer for deg som liker klassiske og velassorterte lopper. Her finner du: Vintagesmykker, bokstavstempler, rammer og klær fra midten av forrige århundre. Foto: FOTO: Hege Norman Og Anna-Ma Olsson

- Utrolig mye fint

Adresser Hell's Kitchen

Hell's Kitchen Flea Market

West 39th Street & 9th Avenue

Lørdag og søndag kl. 9-17

The Antiques Garage og West 25th Street Market

West 25th Street mellom Broadway og 6th Avenue

Lørdag og søndag kl. 9-17

Chelsea Antiques Co-Op

120 West 25th Street.

Tirsdag-søndag kl. 10-18

New York Vintage

117 West 25th Street

Se åpningstider på newyorkvintage.com

Pippin vintage Jewelry

112 West 17th Street

Mandag-lørdag kl. 11-19, søndag kl. 12-18

Housing Works Chelsea Thriftshop

143 West 17th Street

Mandag-fredag kl. 10-19, lørdag kl. 10-18, søndag kl. 12-17

Angel Street Thrift Shop

118 West 17th Street

Mandag-fredag kl. 11-19, lørdag kl. 10-19, søndag kl. 12-17

- Det finnes helt utrolig mye fint her. Jeg synes prisene er gode, spesielt om man tenker på at man slipper å lete blant gammelt skrap, sier østerrikske Eva Konzett, som har funnet seg en cape for 100 dollar.

- Jeg trenger virkelig ikke en ny cape, men den var så fin, så jeg klarte ikke å motstå den.

Noen kvartaler sørover mot Chelsea ligger 25th Street som også er kjent for sine mange velassorterte antikk- og vintagebutikker. Mellom 5th og 7th Avenue finnes blant annet Chelsea Antiques Co-op med 20 mindre butikker med antikviteter spredt over to etasjer. Vegg i vegg ligger The Antiques Garage, og akkurat som navnet tilsier er det en stor garasje med loppisbord overfylt med gamle saker. Her kan du finne mye fint, men et bra tips er å være der grytidlig på morgenen i helgen.

Hva med en koffert?

Har du ikke plass i bagasjen til å shoppe videre er det ingen grunn til å fortvile, annenhver bod selger nemlig vintagebager og -kofferter i lyse og brune nyanser. De har dessverre ingen hjul, men blir fine interiørdetaljer når du kommer hjem.

Tvers over gaten ligger New York Vintage, som bare selger de aller mest eksklusive designermerkene. Her selger Hollywood-stjernene sine rød løper-plagg, og en del av plaggene er så dyrebare at man ikke får ta på dem. Dette er ikke stedet du går for å gjøre billigkupp, men er vel verdt et besøk om du liker å se på vakre ting.

Er du på jakt etter lavere priser kan du fortsette ned til 17th Street der det ligger en rad second hand-butikker mellom 6th og 7th Avenue. Her finner du alt mulig og kvaliteten varierer, men prisene er også deretter, så har du flaks kan du finne et plagg du liker for noen dollar. Her ligger også Pippin, en butikk med vintagesmykker til gode priser.

Det finnes koseligere områder å ta en kaffe, men om du behøver å hvile føttene har City Bakery på 18th Street god brunsj. De er dessuten kjent for kakaoen sin.

Glem ikke å gå innom The High Line når du likevel er i området. Det er en 2,4 kilometer lang park oppe på den gamle togbanen.

En søndag i Williamsburg

WILLIAMSBURG:Passer for deg som liker hippe, kule vintagekupp og interiør i retrostil. Her finner du: Forrige sesongens high street-mote, retroklær, industriskilt og vintagevesker.
WILLIAMSBURG:Passer for deg som liker hippe, kule vintagekupp og interiør i retrostil. Her finner du: Forrige sesongens high street-mote, retroklær, industriskilt og vintagevesker. Foto: FOTO: Hege Norman Og Anna-Ma Olsson

For et par tiår siden var Williamsburg en søvnig Brooklyn-forstad for ultraortodokse jøder. Da Manhattans leiepriser ble for høye, flyttet kunstnere ut hit og bygget om de gamle industrilokalene til atelierer og leiligheter med teglstensvegger og enorme vinduer.

Adresser Williamsburg

Crossroads Trading

133 North 7th Street, Williamsburg

Mandag-lørdag kl. 11-20, søndag kl. 12-19

Artists & Fleas

70 North 7th Street, Williamsburg

Lørdag-søndag kl. 10-19

Williamsburg Flea

East River Waterfront (mellom North 6th Street og North 7 Street i Williamsburg)

I vinterhalvåret flytter markedet inn i et gammelt banklokale på 1 Hanson Place i Fort Greene

Søndager kl. 10-17

Beacons Closet

88 North 11th Street (ved Bedford Ave)

Mandag-fredag kl. 11-21, lørdag-søndag kl. 11-20

The Meatball shop

170 Bedford Ave (mellom North 7th Street & North 8th Street), Williamsburg

Cafe Colette

79 Berry Street, Williamsburg

Det er så mye å se på og det meste er veldig hipt og trendy

I dag er Williamsburg et av de mest populære og hippe områdene i New York. De mange nyåpnede barene og vintagebutikkene har dessuten lokket mange skandinavere til å bosette seg her.

Er du på loppisjakt må du komme hit på en søndag. Da strømmer folk fra Brooklyn ned mot vannet for å gå på Williamsburg Flea. Men salgsbodene begynner allerede når du kommer opp fra undergrunnen ved Bedford Avenue (ta L-toget fra Manhattan). Her henger klærne i fantasifulle kombinasjoner på de grafftitimalte husveggene. Ikke glem å prute om du finner noe du liker!

Kjoler til 5 dollar

Gå ned 7th Street så finner du Crossroads Trading på høyre side. Det er en helt fantastisk liten second hand-butikk, som ser kjedelig ut fra utsiden, men er perfekt for den som vil finne forrige sesongs hverdagsgarderobe. Her finner du jakker fra Marc by Marc Jacobs for 60 dollar, vinterjakker fra Paul Frank for 16 dollar og kjoler fra 5 dollar.

Fortsett så ned mot vannet. På venstre side blinker skilter med «Artists and Fleas» med gule og røde lys. Her samles vintageselgere fra amerikanske småsteder og unge lokale designere rundt et stort, gammelt lagerlokale. I bodene henger YSL-blazere side om side med cowboyboots og hårpynt i 20-tallsstil. Liker du ny design i retrostil har du også gode sjanser for å komme ut med velfylte poser.

Men spar litt plass i kofferten, for det er nede ved havnen, med Manhattans slående skyskrapersilhuett i bakgrunnen, at selve loppemarkedet er. Williamsburg Flea er paradis for den som vil innrede hjemmet i retrostilen som har dominert det siste året.

Her finnes industriskrivebordslamper, gamle bokstavsskilter i stål (jeg ser lenge på et stor O, men må la den gå når jeg innser at bagasjegrensen er nådd), stempler fra gamle trykkerier, filmer, lekeklosser fra 50-tallet og sirlige fuglebur.

Jeg finner dessuten en fin, hvit 60-tallsveske fra Chanel for 60 dollar og vintagekjoler for 30.

Vil du gjøre ordentlige funn bør du være beregne god tid, for det er ofte fullt med folk!

Ved et bord står svenske Bella Ståhl og prøver solbriller til 15 dollar. Hun studerer for å bli fotograf i New York og bor sammen med kjæresten i Greenpoint, Brooklyn.

- Jeg er egentlig her for å se på kjoler, men har ikke rukket det ennå. Det er så mye å se på og det meste er veldig hipt og trendy. Jeg skulle bare ønske at det var litt billigere! På loppis vil jeg helst føle at jeg gjør et skikkelig kupp. Men det er veldig koselig å gå her likevel, det er en perfekt søndagsaktivitet - uansett om man ikke kjøper noe, sier hun.

Spis på Colette

Blir du sulten finnes det flere bra brunsjsteder i Williamsburg. Koseligst er franskinspirerte Cafe Colette, som har fantastiske hamburgere og posjerte egg. The Meatball shop er ett annet bra alternativ. Ettersom brunsjdater er veldig populært i New York, er det ofte lange køer. Om du er for sulten til å vente finnes det boder med kaffe og grillede maiskolber på loppisen. Er det fint vær går det også fint å sitte på gresset og ha piknik.

Har du fortsatt ikke brukt opp shoppingenergien din kan du avslutte vintagerunden på Beacons Closet, Williamsburgs største og mest kjente second hand-butikk. Her finnes alt, men utrust deg med tålmodighet, for utvalget kan gjøre selv den mest erfarne vintageshopperen svimmel.

En onsdag i East Village

Bohemske og populære East Village er Manhattans hipstermekka. Leieprisene er høye, men uteserveringer, parker og en lang rad med second hand-butikker lokker til seg New Yorkere og tilflyttende skandinavere med kreative yrker.

EAST VILLAGE: Passer for deg som foretrekker små vintagebutikker fremfor loppemarkeder og gjerne kler deg i fine designermerker.
Her finner du: Klassiske, tidløse plagg og sko fra merker som YSL, Chanel, Diane von Furstenburg og Versace til en fjerdedel av den opprinnelig prisen.
EAST VILLAGE: Passer for deg som foretrekker små vintagebutikker fremfor loppemarkeder og gjerne kler deg i fine designermerker. Her finner du: Klassiske, tidløse plagg og sko fra merker som YSL, Chanel, Diane von Furstenburg og Versace til en fjerdedel av den opprinnelig prisen. Foto: FOTO: Hege Norman Og Anna-Ma Olsson

Det beste vintagestrøket ligger på 9th street mellom 1th og 2nd Avenue, og fortsetter ned på 7th Street. Her finner du alt fra 20-tallsbrudekjoler til vintagesmykker og forrige sesongs Marc by Marc Jacobs. Sett gjerne av en hel ettermiddag, for det finnes mye å se på. De fleste butikkene åpner etter lunsj, men til gjengjeld holder de åpent til åtte om kvelden.

Adresser East Village

Matiell Inc

350 East 9th Street

Mandag-søndag kl. 12:30-20

9th St. Haberdashery

346 East 9th Street

Mandag-søndag kl. 13-20

Archangel Antiques

334 East 9th Street

Onsdag-søndag kl. 15-19

Fabulous Fanny's

335 East 9th Street

Mandag-fredag kl. 12-20

Tokio7

83 East 7th Street

Mandag-fredag kl. 12-20

Goldwater Thriftique

84 East 7th Street

Mandag-fredag kl. 12-20

Peels (kafé og restaurant)

325 Bowery (mellom 2nd Street & Bleecker Street)

Mud (kafé)

307 East 9th Street (mellom 1th og 2nd Avenue).

Hjelp, nå kan jeg ikke prøve mer, da blir jeg ruinert

Luksus

Er du på jakt etter litt mer luksuriøse designmerker bør du starte på Matiell Inc på 9th Street. Her finner du nesten ubrukte kjoler fra YSL, Versace, Armani og Diane von Furstenburg til en fjerdedel av nypris.

- Hjelp, nå kan jeg ikke prøve mer, da blir jeg ruinert, sier Darla Baker og ler.

Hun har fått tak i en grønn bluse fra Alberta Ferretti for 42 dollar og et par boots fra Florentini+Baker for 180.

Darla jobber som skuespiller og bor her i området. Hun sier at ingenting slår vintageshoppingen på Manhattan:

- Det finnes så mange mennesker her med fantastiske garderober. Dessuten bytter de ut klærne hver sesong. Det betyr at det alltid finnes spennende plagg i butikkene.

Klær fra en svunnen tid

Et par dører bortenfor ligger 9th Street Harberdashery, en nyåpnet liten butikk som har spesialisert seg på mote fra tidlig 1900-tallet. Hva sier du for eksempel om en badedrakt med matchende sko fra 1920-tallet? Eller lange, silkenattkjoler fra 1910? Det er ikke særlig billig, men vel verdt et besøk for den som liker å drømme seg bort til en svunnen tid.

Heite knapper

Mangler noen av plaggene en knapp kan du gå en dør bort, til Archangel Antiques som har over 2,5 millioner vintageknapper på lager. Hit kommer alle store designere for inspirasjon til nye knapper, og prisene varierer fra noen cent til 225 dollar per stykk. Her kan du også finne herredresser, kofferter, klokker, rammer og fine, gamle ytterjakker.

Er du på jakt etter et par vintage brilleinnfatninger kan du gå tvers over gaten til Fabulous Fanny's. Bestselgerne her er tynne, runde Harry Potter-lignende stålinnfatninger fra 20- og 30-tallet.

Økologisk

Trenger du å hvile føttene kan du ta en pause på Mud for litt økologisk lunsj. Dessuten et bra sted for å smugtitte på kjendiser. Et annet alternativ er Peels, som serverer god brunsj og deilige kaker.

Så er det på tide å gå mot 7th Street. Mellom 1th og 2nd Avenue ligger Tokio7 der du kan finne forrige sesongs klær fra Acne og Sonia Rykiel. Om du ikke har noe imot at skoene er litt inngått kan du komme over et par Manolo Blahnik, Chanel eller Jimmy Choo for noen norske hundrelapper.

Bryr du deg ikke så mye om merker er second hand-butikken Goldwater Thriftique på andre siden av gaten vel verdt et besøk. Her finnes et velassortert utvalg av klær fra bare 5 dollar.

Les også:

De fineste høstanorakkene

Denne mannen snur vi oss etter på gata

Trenger du hårinspirasjon? Sjekk ut Det Nyes store hårguide

Maten som gjør deg penere

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning