Moteekspertene deler sine råd

Her er motedronningenes beste tips

Hvilke trender må vi kaste oss over denne våren? Og hvordan skal vi egentlig takle en dårlig stylingdag? Vi har spurt tre moteeksperter.

Publisert Oppdatert
SMYKKELIG: Smykkedesigner Celine Engelstad mener jenter bør være litt ekstra synlige på smykkefronten.
SMYKKELIG: Smykkedesigner Celine Engelstad mener jenter bør være litt ekstra synlige på smykkefronten. Foto: FOTO: Isabel Watson
Smykk deg før du kler deg!

Dette er motetipsene du vil ha nå - enten du liker å sko deg pent, blir lett betatt av smykker som glitrer, eller har en greie for nydelige klesplagg.

Vi har snakket med tre motedronninger som lever av å følge og forme motebildet, og dermed står med bena godt plantet innenfor hva som er verdt å vite akkurat nå.

Her avslører de hvilke vårtrender du må kaste deg over, hvordan du takler en dårlig stylingdag og hva du gjør for å bli fin og festklar i en fei.

Celine Engelstad, smykkedesigner

Smykkedesigner Celine Engelstad blir lykkelig når hun er smykkelig, og har en inspirerende filosofi når det kommer til bruk av det glitrende tilbehøret.

- Jeg elsker å leke meg med smykker. Akkurat nå er jeg helt hekta på å gå med mange armbånd, særlig på klokkearmen. Og ting trenger ikke alltid matche. Det kan være spennende og morsomt å blande forskjellige materialer og lage ulike uttrykk. Vi må tørre mer og være mer lekne. Mitt hotteste tips er at du velger deg ut et lekkert tilbehør, spesielt de dagene du føler deg litt nede. Det er alltid lurt å rette fokuset mot noe du vet er fint, og som andre vil legge merke til, sier Engelstad.

Hun synes du bør tenke i helt nye baner neste gang du står foran speilet en tidlig morgen.

- Smykk deg før du kler deg! Jeg bestemmer gjerne hvilke smykker jeg vil ha på meg før jeg velger antrekk. Og ikke glem at «more is more» når det kommer til tilbehøret. Jeg synes det er fint når jenter skinner og glitrer, og er litt ekstra synlige på smykkefronten, sier Engelstad.

Designeren mener smykker virkelig er en jentes bestevenn, og at ingenting gjør underverker med hverdagsantrekket som et pent tilbehør.

- En helt plain kjole kan plutselig se eksklusiv og spennende ut med de rette smykkene. Det er veldig lite som skal til for å gjøre et antrekk mer sprekt og pyntet. Noe så enkelt som ørepynt kan gi ansiktet ditt et skikkelig løft og mer glød. Det samme kan smykker med farger og fine former, sier Engelstad.

I tiden fremover skal hun gå for statementsmykker i krystall og knæsje farger.

- Det er virkelig en smykketrenden vi bør satse på denne våren, gjerne blandet med skinn i et litt etnisk uttrykk - det kan ikke slå feil. En smykketrend jeg overhodet ikke er noe fan av, er kjeder som sitter helt oppe i halsen eller rundt halsen, det vil si «chokers». Det kutter lengden på halsen, og ser bare ubehagelig ut.

SMYKK DEG LEKKER: Fra venstre: Turkise øredobber fra Celine Engelstad, kr 950. Gult kjede fra asos.com, 398 kr. Øredobber fra Cubus, kr 99. Krystallkjede fra J.Crew, kr 848.
SMYKK DEG LEKKER: Fra venstre: Turkise øredobber fra Celine Engelstad, kr 950. Gult kjede fra asos.com, 398 kr. Øredobber fra Cubus, kr 99. Krystallkjede fra J.Crew, kr 848. Foto: FOTO: Produsentene

Nina Jarebrink, klesdesigner

FESTFIN: Klesdesigner Nina Jarebrink synes det er viktig at du kommer i riktig stemning før du gjør deg festklar.
FESTFIN: Klesdesigner Nina Jarebrink synes det er viktig at du kommer i riktig stemning før du gjør deg festklar. Foto: FOTO: Andreas Öhlund
Den første tanken er ofte den beste

Klesdesigner Nina Jarebrink satser på antrekk i spesielt to farger denne våren, og røper trikset du må få med deg før du gjør deg festklar.

- Mitt aller beste stylingtips for våren er å gå for et antrekk i offwhite eller gull. Et generelt godt tips er å velge kvalitet fremfor kvantitet på klærne. Velg heller noe som ikke bare er moderne denne sesongen, men som holder seg både når det kommer til design og kvaliteten på plagget, sier hun.

Jarebrink har, som de aller fleste jenter, dårlige stylingdager der ingen plagg funker, men har opp gjennom årene funnet frem til en gyllen regel.

- De dagene jeg prøver ti antrekk og ingenting passer, pleier jeg å gå tilbake til det originale antrekket jeg planla å ha på meg i utgangspunktet. Den første tanken er ofte den beste. Dersom du begynner å prøve andre antrekk, ender det ofte opp i et kaos uten like. Bad stylingdager har jeg de gangene jeg har dårlig tid, og kommer hjem en time før jeg skal videre på en event eller middag, sier Jarebrink.

Det aller viktigste er likevel at du føler deg fin. Da blir du nemlig også det, mener designeren.

- Pass på å komme i riktig stemning før du gjør deg klar til fest. Ta et skikkelig hjemmespa på badet med stearinlys, rolig musikk, en skikkelig kroppsskrubb og en god ansiktsmaske, før du begynner å fikse hår, make-up og kveldens antrekk. På den måten vil du føle deg fresh innenfra og ut. Når du er i gang med den siste finishingen, er det viktig med bra musikk, gjerne et glass champagne og et par dansemooves underveis.

Ingunn Birkeland, sko- og klesdesigner

Skodesigner Ingunn Birkeland har et nyttig skotriks du ikke vil gå glipp av. Hun deler også tips som kommer godt med neste gang du skal på shopping!

KLEDELIG: Skodesigner Ingunn Birkeland kaster seg aldri over de siste skotrendene, men går heller for det hun vet kler henne.
KLEDELIG: Skodesigner Ingunn Birkeland kaster seg aldri over de siste skotrendene, men går heller for det hun vet kler henne. Foto: FOTO: Knut Bry
Mitt beste skotips er å ha stor veske med plass til skoskift

-Etter at jeg begynte å designe sko, kler jeg meg nesten alltid i jeans og en ensfarget topp. På den måten kommer skoene i fokus. Det synes jeg er fint. Et enkelt antrekk som dette går like fint til sneakers som til høye hæler, sier Birkeland.

Designeren mener et par spesielle sko alltid vil løfte et ellers kjedelige plagg eller antrekk, men synes det er et par ting det er viktig at du tar hensyn til.

- Ikke glem at skoene skal ha riktig farge, størrelse og høyde til både deg og det du har på deg. Og ikke la antrekket slå ihjel skoene eller omvendt, sier Birkeland.

Hun har et par må-ha i garderoben som hun ikke klarer seg uten.

- Denne vinteren har jeg bodd i et par svarte skinnboots. Det gjør antrekket passe typete, og går til hva som helst. På vinteren er en garderobemust svarte jeans. På sommeren er det en blå jeans og en hvit singlet som kan kombineres med en ensfarget skjorte eller bluse. Om du tar en titt i klesskapet mitt, er det mye mint, grønt og noe rødt. Etter mye prøving og feiling opp igjennom årene, har jeg kommet fram til en fargeskala jeg vet kler meg. Det gjør det lettere å ta riktige shoppingvalg fordi du alltid vet hva du ser etter, i tillegg til at det er mye som utelukker seg selv.

Birkeland forteller at hun aldri kaster seg over de siste skotrendene, men går heller for det hun vet kler henne.

- For meg et det viktig at skoene passer meg og min garderobe. Noen sko har jeg bare fordi de er fine, men jeg må selvfølgelig også ha noen som er gode å gå i! Start med et par klassiske, komfortable sko, og i neste runde de mer spesielle - velg gjerne noen med fine detaljer. Til våren blir det lettere å gå i høye hæler igjen, for da kan man sykle overalt. Mitt beste skotips er å ha stor veske med plass til skoskift. Da kommer du deg helskinnet hjem fra fest, og risikerer ikke å brekke bena for å se bra ut.

Les også:

Den fineste jakka akkurat nå

VELG SKO MED FINE DETALJER: Fra venstre: Sandaler med metallisk hæl, Mango, 799 kr. Ballerinasko fra brownsfashion.com, 957 kr. Rosa sandaler med striper fra Ingunn Birkeland.
VELG SKO MED FINE DETALJER: Fra venstre: Sandaler med metallisk hæl, Mango, 799 kr. Ballerinasko fra brownsfashion.com, 957 kr. Rosa sandaler med striper fra Ingunn Birkeland. Foto: FOTO: Produsentene

Følg Klikk Mote på Facebook

Slik bruker du rettetang

Dette legger kvinner merke til hos andre kvinner

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning