Basisgarderoben

Her er klærne som redder dagen

Har du disse plaggene i garderoben kan du vinke favel til kleskriser for alltid.

DISSE REDDER DAGEN: 1. Smale jeans, kr 299, Cubus. 2. Hvit bluse med broderier, kr 399, Vero Moda. 3. Ballerinasko fra Tory Burch, kr 1200, Shopbop.com. 4. Sort dressjakke, kr 399, Gina Tricot. 5. Sorte pumps fra Christian Louboutin, kr 2700, Netaporter.com. 6. Sort kjole, kr 199, Vero Moda.
DISSE REDDER DAGEN: 1. Smale jeans, kr 299, Cubus. 2. Hvit bluse med broderier, kr 399, Vero Moda. 3. Ballerinasko fra Tory Burch, kr 1200, Shopbop.com. 4. Sort dressjakke, kr 399, Gina Tricot. 5. Sorte pumps fra Christian Louboutin, kr 2700, Netaporter.com. 6. Sort kjole, kr 199, Vero Moda. Foto: FOTO: Produsenten
Publisert Oppdatert

Hånda i været: Hvem har vel ikke stått foran klesskapet - som flyter over av klær - og tenkt: "Jeg har ingenting å ha på meg i dag!"? Et klesskap fullt av klær og ingenting å ha på seg er et velkjent fenomen, og ofte noe som inspirerer til både paniske handlerunder og mer eller mindre suksessfulle nyanskaffelser til garderobe. Dessverre er det slik at panikkhandling svært ofte ender med bomkjøp.

Løsningen, som lover null mer kleskriser og en garderobe hvor du alltid finner noe å ha på deg, er nemlig ifølge magasinet Harper's Bazaar å legge de hardt tjente pengene dine i en basisgarderobe bestående av noen velkjente klassikere. På den måten har du alltid noe å ty til, og kan heller raske med deg ett og annet trendplagg til å kombinere med klassikerne om du skulle føle for noe nytt nå og da.

Her er nemlig plaggene enhver kvinne bør ha i garderoben:

1. Ballerinasko

Et par pene flate ballerinasko er supert å ha i gardroben. Passer til det meste, og ser elegant ut på dager du bare ikke orker å forholde deg til høye hæler.

Sats på et par i en klassisk farge som sort eller beige. Tory Burch, Chanel og Yosi Samra har alle et godt utvalg.

STIL OG KOMFORT: Ekspertene har talt: Det lønner seg å ha et par med pene ballerinasko i garderoben. Det har tydeligvis Kate Winslet fått med seg. 1. To-farget ballerinasko, ca. kr 1300, Chanel.  2. Supermyk balerinasko i skinn fra Yosi Samra, 480, Shopbop.com 3. Leopardmønstret Reva flats, kr 900, Toryburch.com.  4. Ballerinasko i tofarget skinn fra Yosi Samra, kr 550, Shopbop.com.
STIL OG KOMFORT: Ekspertene har talt: Det lønner seg å ha et par med pene ballerinasko i garderoben. Det har tydeligvis Kate Winslet fått med seg. 1. To-farget ballerinasko, ca. kr 1300, Chanel. 2. Supermyk balerinasko i skinn fra Yosi Samra, 480, Shopbop.com 3. Leopardmønstret Reva flats, kr 900, Toryburch.com. 4. Ballerinasko i tofarget skinn fra Yosi Samra, kr 550, Shopbop.com. Foto: FOTO: Stella Pictures/Produsenten

2. En hvit bluse

En klassisk hvit bluse, gjerne i silke, er også et plagg du kommer til å komme tilbake til igjen og igjen. Perfekt i kombinasjon med både penbukser og jeans, eller dyttet forsiktig ned i en lekkert blyantskjørt.

Moteredaktør i Det Nye, Rubi Sørvik, er enig:

- En hvit bluse er en garderobeklassiker, og bør være fast inventar i enhver kvinnes garderobe. Å ha bluser - og også andre basisplagg - i nøytrale farger, gjør at man med letthet kan kombinere med andre farger og plagg.

3. En veske i sort skinn

IT-vesker kommer og går, men legger du pengene i en klassisk sort skinnveske, har du en følgesvenn for livet påstår Harper's Bazaar.

- En fin skinnveske, gjerne sort, passer til det meste, forklarer stylist og blogger, Line Kirkhus i Lilisfashion.com, til Det Nye.

- Det er et godt tips å legge litt penger i ting som vesker, da dette kan være med på å løfte hele resten av antrekket også.

4. En klassisk trenchcoat

Jakken over alle jakker, som ser like bra ut knytt over en liten sort kjole, som den gjør over jeans og Hunter-støvler. Velg klassisk og sats på en fra engelske Burberry, eller finn rimeligere varianter hos Zara, H&M eller Maje.

Skaff deg en nuppekam, som du får tak i på en garn- eller stoffbutikk. Gå over strikkplagg med denne etter bruk, så ser klærne like fine og nuppefrie ut neste gang du tar de frem igjen.

- En klassisk jakke eller kåpe vil alltid være en garderoberedder, forklarer Sørvik.

- Den vil kunne fungere i kombinasjon med trendplagg, som ofte bare varer et par sesonger, i tillegg til å kunne gi hele antrekket en klassisk vri.

5. En stor strikkegenser

Både Sørvik og Kirkhus anbefaler å inkludere en stor, gjerne over-sized, strikkegenser i basisgarderoben. Du må gjerne strikke den selv (Skappel-genseren for eksempel).

- Hold gjerne strikkegenseren også i nøytrale fargertoner, tipser Kirkhus.

- Da vil den passe uansett hva du tenker å ha den til. Strikk kan være en flott måte å tilføre antrekket en vri på, så kombiner gjerne med både skinnbukser, penskjørt og jeans.

Kirkhus har et godt tips for å holde strikkeplaggene fine:

- Skaff deg en nuppekam, som du får tak i på en garn- eller stoffbutikk. Gå over strikkplagg med denne etter bruk, så ser klærne like fine og nuppefrie ut neste gang du tar de frem igjen.

6. En hvit t-skjorte

Denne er ifølge Harper's Bazaar nok et plagg enhver garderobe bør inneholde.

Våre eksperter er skjønt enige.

- En bra basisgarderobe er alfa og omega, forklarer Kirkhus.

- Enkle, klassiske plagg i god kvalitet gjør at man har noe å bygge på, uansett hva man velger å ha til. Har man basisplaggene i orden, kan man supplere med mer spenstige og trendy plagg når man måtte ønske det.

Stylisten forklarer at en hvit t-skjorte, gjerne bør man ha med både kort og lang erm, er et must i skapet, og passer til og under et vell av andre garderobefunn. Men pass på kvaliteten.

- Kvalitet trenger ikke nødvendigvis bety at plagget er dyrt, forklarer Kirkhus.

- Mange av kjedebutikkene satser også på bra kvalitet på varene sine, men husk å lese på lappen hva slags materialer plagget er laget av, og unngå for mye syntetiske tekstiler. Da varer klærne lengre og ser dyrere ut.

7. Den lille sorte

Alle vet at man trenger en liten sort kjole i garderoben. Og er det noe som kan redde enhver festantrekk-krise, så er det nettopp denne.

- En god basisgarderobe er som en god bestevenninne, forklarer personlig shopper hos Lindex på Karl Johan, Elin Månsson, til Det Nye.

- Og en liten sort kjole er en venninne alle burde ha. Denne klassikeren kan raskt og lett oppdateres og fornyes med sko, pynt eller hva slags tilbehør man velger til.

Pass på å velge en fasong som passer til nettopp deg, og du har en kjole du alltid kommer til å vende tilbake til.

- Denne er med deg på dager du ikke vet hva du skal ha på deg, forklarer Månsson.

- Og perfekt å kombinere med nye freshe moteplagg.

8. En dressjakke

Ofte er det ikke så mye som skal til for å både stamme opp og gjøre et antrekk litt mer lekkert. En dressjakke kan absolutt hjelpe deg med dette, og burde henge trygt i skapet ditt. Sleng over sommerkjolen for en litt tøffere look, eller bruk sammen med en hvit t-skjorte og en velsittende mørk jeans for en look som sier du mener business.

- En sort blazer eller dressjakke trenger alle, forklarer Månsson.

DEN LILLE SORTE: Realitystjernen Kim Kardashian vet også at man alltid kan stole på den lille sorte. 1. Sort kjole med v-utringning, kr 199, Vero Moda. 2. Kjole med paljetter, kr 299, Gina Tricot. 3. Sort kjole med lange ermer, kr 299, Cubus.
DEN LILLE SORTE: Realitystjernen Kim Kardashian vet også at man alltid kan stole på den lille sorte. 1. Sort kjole med v-utringning, kr 199, Vero Moda. 2. Kjole med paljetter, kr 299, Gina Tricot. 3. Sort kjole med lange ermer, kr 299, Cubus. Foto: FOTO: Stella Pictures/Produsenten

- Den kan stramme opp ethvert antrekk umiddelbart.

Kirkhus er enig:

- En mørkeblå eller sort dressjakke med rett snitt til din kropp er et skikkelig gå-til plagg. Funker like fint til jobb og lunsj, som over kjolen til fest.

9. Den perfekte jeansen

Hvilken kvinne kan vel leve uten jeans? Det er ikke måte på hvor allsidig denne garderobefavoritten kan være, og finner du den beste passformen til nettopp din kropp, ja, da har du et plagg du garantert kommer til å bruke igjen og igjen i årevis.

Mange elsker modellen skinny, men et par med litt bootcut eller utoversving nede på beinet er også en flott klassisk jeansfasong, som ofte gjør at beina dine ser både lengre og slankere ut.

- Alle bør ha et par skinnyjeans i garderoben, forklarer Sørvik.

PASSER TIL ALT: En sort dressjakke kommer garanter til å redde deg fra mang en påkledningskrise. 1. Sort blazer, kr 1400, J. Crew. 2. Sort dressjakke i lang modell, kr 499, Lindex. 3. Sort blazer med én knapp, kr 799, Zara. 4. Dressjakke, kr 399, H&M.
PASSER TIL ALT: En sort dressjakke kommer garanter til å redde deg fra mang en påkledningskrise. 1. Sort blazer, kr 1400, J. Crew. 2. Sort dressjakke i lang modell, kr 499, Lindex. 3. Sort blazer med én knapp, kr 799, Zara. 4. Dressjakke, kr 399, H&M. Foto: FOTO: Produsenten

- De passer til det meste, og kan brukes til både hverdag og fest, alt etter hva du kjører som tilbehør til.

Kirkhus mener man må lete litt for å finne den absolutt perfekte fasongen til egen kropp.

- Og når du finner den, kjøp en i sort, en i blå og en i grå. forklarer stylisten.

- Da har du garantert en til enhver anledning.

10. Støvletter

Enten du foretrekker knelange støvletter eller ankelversjonen, å ha dette fottøyet i garderoben gjør at du med letthet kan kle deg med både stil og komfort i tankene.

- De alle fleste ankelstøvletter, og også knelange boots, ser bedre ut med litt hæl, forklarer Kirkhus.

- De må selvsagt også være gode å gå i, og gjerne også varme nok til å bruke om vinteren. Eventuelt; kjøp støvlettene så store at du har plass til en ullsokk inni når det blir kaldt ute.

Sørvik er enig i at støvletter hører med i basisgarderoben:

- Sorte ankelstøvletter passer til det meste.

11. En kasjmirgenser

En klassiker som aldri går av moten. Dyr og deilig. Det er ikke måte på hvor mye fint man kan si om en genser i ekte kasjmirull. Og vil du ha en genser i garderoben din som alltid vil se "riktig" ut, ja, da bør du legge pengene i en av disse.

- En tynn kasjmirgenser er både varm, deilig og ser luksuriøs ut, forklarer Kirkhus.

- I år ser vi mange høyhalsede gensere, men vil du velge klassisk, tar du en med rundt hals, eller en liten v-utringning.

12. Sorte pumps

Sorte pumps løser enhver "Hva-i-alle-dager-skal-jeg-ha-på-beina" krise. Alltid. Velg et par med passe høy hæl, som både kan være en del av jobbantrekket og jenteturen på byen.

- Pumps er et must i enhver garderobe, forklarer Sørvik.

Kirkhus er enig:

- Sorte pumps er en livredder, og passer til alt. Vil du legge litt penger i noen skikkelige klassikere, ja så satser du med et par med røde såler fra selveste Christian Louboutin.

Les også:

Her er høstens lekreste kåper

Nå kommer monstersko trenden

Her er de beste motebutikkene på nett

Denne jeansen gir deg finest rumpe

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning