Trendene endres fra sesong til sesong, mens en personlig stil og gode garderobeinvesteringer kan vare livet ut.

Vi har sporet opp de beste motetipsene fra damer i forskjellige aldre som virkelig kan kle seg, slik at du enklere kan finne din egen stil og gjøre de beste kjøpene til den nye sesongen.

Carine Roitfeld

Den tidligere redaktøren for Vogue Paris er både aktuell med sitt nye magasin CR Fashion Book og en egen makeup-kolleksjon for Mac.

Hun er kjent for sin klassiske og sexy stil, som består av mye sort, blyantskjørt og skyhøye stilletter.

Carines beste tips:

- Hvis du ikke vil tråkke feil, kjøp svarte klær. Det fungerer alltid. Hvert femte år bør du ta en kritisk gjennomgang av garderoben din og kvitte deg med det som ikke passer.

- Jeg bytter ikke håndveske hver sesong. Jeg tror på Yves Saint Laurent-kvinnen som har hendene i lommen i dressen sin. Hun trenger ikke veske.

- Du kan ikke lære å bli elegant, det eneste du kan lære deg er å unngå å gjøre feil. Resten handler om instinkt. Ekte eleganse handler om måten du legger beina i kors, ikke om å ha de nyeste klærne fra den nyeste kolleksjonen.

- Høye hæler gir deg makt. Du beveger deg annerledes, sitter annerledes, du til og med snakker annerledes.

- Jeg elsker å blande noe feminint med noe litt maskulint. Det er en grunn til at jeg elsker skjørt med høye hæler og en blazer over skuldrene.

=

CARINE ROITFELD: Moteredaktøren blander feminine plagg med maskuline elementer. © Stella pictures

Alexa Chung

Den britiske programlederen har blitt et stilikon verden over for sin quirky stil, som er inspirert av 60-tallet, skoleuniformer, vintage og Mick Jagger.

Alexas tips:

- De viktigste nøkkelplaggene i min garderobe er følgende: En Burberry trenchcoat, som både er klassisk og praktisk. En breton-stripete genser i sort og hvitt, de er alltid løsningen på dager hvor jeg ikke vet hva jeg skal ha på meg. Striper ser alltid fresht ut. Små, hvite kjoler, som jeg styler med boots for å røffe dem opp. Og alt som er inspirert av skoleuniformer - det er avslappet, velkledd og herreinspirert, men samtidig feminint.

- Jeg heller alltid mot de klassiske plaggene, siden de er enkle å tilpasse til forskjellige anledninger.

- Jeg tror på å kle seg etter fasongen sin. Jeg har ikke noe kløft, så jeg viser alltid fram de lange beina mine i stedet.

- Jeg foretrekker en nedtonet stil, jeg liker ikke når ting ser for gjennomtenkt eller sexy ut. Jeg elsker silhuetten av smale sigarettbukser, enkle, lave boots og en oppkneppet skjorte.

Les også: Augusts beste budsjettkjøp

=

ALEXA CHUNG: Programlederen og modellen elsker vintage og skoleuniformer. © Stella pictures

Kate Moss

Supermodellen regnes for å være en av våre aller fremste stilikoner og hennes rocka stil er en evig kilde til inspirasjon.

I november kommer coffee table-boken The Kate Moss Book, med bilder fra hele hennes modellkarriere.

Kates tips:

- Når du finner en stil som passer for deg, så hold deg til den. Jeg er mest komfortabel i jeans og blazer, og jeg er ikke redd for å bruke forskjellige jeansmodeller. Blyantskjørtet er et av de beste plaggene å ha i garderoben, for det er alltid i tiden og fungerer for nesten alle.

- Det gjør ingenting om du har en tendens til å bruke de samme plaggene hele tiden, det er holdningen og hvordan du styler dem som betyr noe.

- De fleste har et tiår som de dras mot for å finne inspirasjon. Jeg elsker slutten av 60-tallet og begynnelsen av 70-tallet, tiden da Rolling Stones var på topp. Det er viktig å ha noen referansepunkter når du kler deg.

- Om du skal i en viktig middag, bør du planlegge hva du skal ha på deg i forkant slik at du slipper å bomme på antrekket. Jeg planlegger alltid slik at jeg slipper å ha en kleskrise like før jeg drar ut.

- Jeg kler meg alltid etter humøret. Jeg kaster på meg det jeg føler for, som regel er det i fargene grått, svart eller rødt. Om jeg ikke har dagen, kler jeg meg i svart fra topp til tå.

- Tilbehør er viktig, og jeg går alltid for skjerf, hatter og solbriller til hverdags. Det viktigste tilbehøret? Helt klart smykker. Jeg tror aldri du kan ha for mye.

=

KATE MOSS: Supermodellen regnes som en av vår tids fremste stilikoner. © Stella pictures

Olivia Palermo

Den amerikanske sositetspiken ble kjent gjennom MTV-serien The City, og har siden den gang fått mye oppmerksomhet for sin feminine stil bestående av klassiske plagg med trendy elementer.

Nå har hun startet sitt eget motenettsted, Oliviapalermo.com, hvor hun skriver om mote, skjønnhet og shopping.

Olivias beste tips:

- Start med et nøkkelplagg når du kler deg og bygg opp resten av antrekket rundt det. Det handler ikke om hva et plagg koster, det handler om å gjøre antrekket ditt eget og å gjøre det interessant.

- Jeg elsker å blande budsjettkupp fra billigkjedene med enkelte plagg som er mer eksklusive. For eksempel klær fra Topshop, som er min favorittbutikk, med sko fra Jimmy Choo.

- Når du skal investere i et plagg, sørg for at det er et helt spesielt plagg som kan brukes sesong etter sesong.

- Jeg klarer meg ikke uten mine YSL Tribute-pumps og Ray-Ban Wayfarers. Det er nødvendigivs ikke klærne som gjør antrekket, for min del er det som regel tilbehøret.

- Når jeg kler meg om morgenen tenker jeg mest på at det skal være anvendelig. Jeg elsker å kle meg lag på lag med vester og jakker, men noen ganger er det ingenting som slår et par jeans og en enkel t-skjorte!

- De mest trendfokuserte glemmer noen ganger at det er de som skal bære klærne, og ikke klærne som skal bære dem. Ikke bli så opptatt av trendene at du glemmer din personlige stil.

- Du trenger ikke alltid kjøpe noe nytt for å se bra ut. Ta plaggene du allerede har i skapet, og test ut forskjellige kombinasjoner du ikke har prøvd før. Se i motemagasiner for inspirasjon om du trenger nye idéer.

=

OLIVIA PALERMO: Selv om det ikke ser sånn ut, er Topshop favorittbutikken til Olivia. © Stella pictures

Ines de la Fressange

Den tidligere modellen har i en årrekke vært Karl Lagerfelds muse, og er på The International Best Dressed List Hall of Fame, over de best kledde gjennom tidene for sin personlige stil.

Hun ga i fjor ut boken Parisian Chic: A Style Guide, om hemmeligheten bak hvordan franske kvinner kler seg.

Ines beste tips:

- Mine beste garderobeinvestering er en herregenser i kashmir i svart, brunt eller beige. Det er bedre å ha én god kashmirgenser enn 42 gensere i dårlig kvalitet. I tillegg trenger du et par smale bukser, ballerinasko og en fin, eksklusiv veske. Med dette antrekket kan du dra hvor som helst. Til kvelden kan du ta på ekstra sminke, parfyme og et smykke.

- Franske kvinner ønsker ikke å være trendy. De vet hva som kler dem. Det handler mye mer om stil enn om trender. Kvinner bør kle seg for seg selv, ikke for å vise seg fram, men for å føle seg vel. Når du føler deg bra, ser du bra ut.

- Det er bedre å gå i lave sko enn i høye hæler hvis du ikke vet hvordan du skal gå i dem. Og det er ingen vits i å bruke gjennomsiktige plaststropper på bh-en. Vi ser uansett at du har bh på, så da er det bedre å vise stroppen på en nydelig bh istedet.

- Kjøp plagg som virker kjedelige. En herregenser med V-form, en hvit skjorte, svarte, ankellange jeans, en svart veske, svarte solbriller. Looken du får med de plaggene er fantastisk! Se hvor enkelt motefolk kler seg - vi sier alltid at «less is more».

=

INES DE LA FRESSANGE: Karl Lagerfelds muse har gitt ut bok om hvordan du får den franske stilen. © Stella pictures

Kilder: Style.com, Telegraph.co.uk, Marie Claire, Der Spiegel, Teen Vogue, Vogue.co.uk og Lifestyle Mirror.

Les også:

Plaggene vi ønsker oss

- Følg alltid magefølelsen

Slik styler du sommerkjolen

Les alt om:

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!