Gutta vil også ha ryggsekk:

- Jeg liker å holde den som en veske

Dette var en gang en traust tursekk. Nå er den hipsterfavoritt og damemagnet.

NYTT LIV: Den gamle tursekken har blitt popular i storbyene, også blant gutta. Matt Lindley er en av dem som sverger til ryggsekk, selv om han helst holder den i hånden som en veske.
NYTT LIV: Den gamle tursekken har blitt popular i storbyene, også blant gutta. Matt Lindley er en av dem som sverger til ryggsekk, selv om han helst holder den i hånden som en veske. Foto: FOTO: Martine Jonsrud
Publisert Oppdatert

Slik styler du sekken din

Det er mange måter å bære en ryggsekk på. Enten du eier en Kånken-sekk eller en liknende modell, kan det være kjekt med noen tips.

- Du trenger ikke å bære den på ryggen. Hold den gjerne i hånden som en veske. Du kan la den henge langs leggen, eller slenge den over skulderen.

- Sekken ser finest ut når den mikses med et ellers ordentlig og gjerne litt 'preppy' uttrykk. Lek med kontrastene. En ryggsekk gir gjerne assosiasjoner til fjell og natur, og det kan derfor være fint å blande inn noen urbane elementer i resten av antrekket.

- Prøv deg frem med farger. Det er ingenting i veien for å tenke kreativt. Det kan se veldig stilig ut med en fargerik ryggsekk mot et ellers nøytralt antrekk og omvendt.

Det er lenge siden Fjällräven Kånken-sekk ble populær i Skandinavia.

Først ble den redningen for slitne barnerygger på slutten av syttitallet, og deretter en viktig del av skandinavisk turliv.

For mange nordmenn hører Kånken-sekken sammen med snø, kvikk lunsj, hopprenn og såre lårmuskler.

I dag er den en favoritt blant urbane trendsettere, langt utenfor skibakken.

Det har først og fremst vært jenter som har stått i spissen for trenden, men nå følger også gutta etter.

- Vi selger flere sekker til unge voksne fra sentrale strøk enn noengang, forteller Mons Sveberg.

Han er daglig leder i Exist Internet AS, firmaet som driver og eier Fjällräven Shop i Norge. De siste to årene har de oppleved en enorm salgsøkning.

- Det har til tider vært vanskelig å produsere nok sekker, sier han.

Internasjonal trend

Samtidig som sekkene sprer seg i norske, danske og svenske byer, vokser etterspørselen utenfor Skandinavia. I London er Fjällräven blitt selve symbolet på kul skandinavisk mote.

- Det er noe med Skandinavia, sier Dee Dee O´Connell. Hun og partneren John White driver butikken The Brokedown Palace, som fokuserer på å bringe hyttelivsånden inn i en travel byhverdag.

De bestemte seg for å ta inn flere Fjällräven-produkter, inkludert Kånken-sekkene, for noen måneder siden.

- Fjällräven har blitt en kultgreie, sier John. De understreker at natur og hytteliv er blitt trendy, og at mange ønsker seg klær og ting som representerer noe annet enn det urbane.

- Det skandinaviske glir rett inn i denne trenden, og folk er blitt utrolig hekta på disse sekkene.

INTERNASJONAL INTERESSE: De siste årene har det det dukket opp flere butikker som selger Fjällräven-sekker. Her ser du en lilla versjon hos The Brokedown Palace.
INTERNASJONAL INTERESSE: De siste årene har det det dukket opp flere butikker som selger Fjällräven-sekker. Her ser du en lilla versjon hos The Brokedown Palace. Foto: FOTO: Martine Jonsrud

Kult og sexy

Matt Lindley (29) er en av dem som har fått øynene opp for Kånken-sekken. Da han flyttet til London for et par år siden, la han raskt merke til at den var fremtredende i bybildet.

- Sekken var overalt, spesielt i de mer hippe strøkene.

Det gjorde at Matt fikk ekstra lyst på den.

- Jeg ville gjerne passe inn. Kånken-sekken ble et slags symbol på den delen av London jeg likte.

Han fant frem til nettsiden I Love My Kanken, en av Storbritannias største Fjällräven-distributører, og fikk sekken sendt i posten.

- Det var ikke like mange butikker som hadde Fjällräven da som det er nå, så det var enklest å bestille på nettet.

I likhet med Dee Dee og John tror han at den skandinaviske stilen tiltrekker mange. Den lokker til naturen og livet utenfor storbyen. Dessuten blir sekken automatisk kulere når selve merket ikke er så lett å plassere, mener han.

- Det kan være finsk, svensk, norsk, dansk... Det er noe mystisk ved det, noe kult og sexy, sier han.

Sjekke jenter

STILIG: Matt liker kontraster, og synes ryggsekken passer inn i Londons gater. Han liker Kånken-sekken både fordi den er praktisk, etisk og ikke minst sexy.
STILIG: Matt liker kontraster, og synes ryggsekken passer inn i Londons gater. Han liker Kånken-sekken både fordi den er praktisk, etisk og ikke minst sexy. Foto: FOTO: Martine Jonsrud

Matt legger ikke skjul på at han får mye komplimenter for ryggsekkvalget sitt. Flere ganger har han opplevd at folk, som oftest jenter, har tatt kontakt med ham på grunn av sekken.

MOTESTYLIST: Frank Ragnarsson er utdannet motestylist ved SOFI School of Fashion Industry i Oslo, og drev lenge motebloggen Franka for menn. Tidligere i år var han deltager i Stylistene på VGTV.
MOTESTYLIST: Frank Ragnarsson er utdannet motestylist ved SOFI School of Fashion Industry i Oslo, og drev lenge motebloggen Franka for menn. Tidligere i år var han deltager i Stylistene på VGTV. Foto: FOTO: Malene Lilleheim

- Jeg husker spesielt ei svensk jente, forteller han. - Hun kom bort til meg på et utested og lurte på hvor jeg hadde fått tak i sekken min. Vi ble sittende å prate resten av kvelden.

Ifølge Frank Ragnarsson, motestylist og tidligere deltager i Stylistene på VGTV, er Kånken-sekkene spesielt stilige på menn med en litt voksen stil. Frank drev egen moteblogg for menn i mange år, og synes det er kult når menn tør å kombinere ulike uttrykk.

- Disse sekkene har noe vintage over seg, som går godt sammen med dress, slips og et mer strigla utseende, sier han.

Matt liker spesielt godt at sekkene ikke ser ut som om de er laget i dag. - Jeg liker den tidløse designen. Det føles som å bære noe fra en annen tid, sier han, og legger til at han tror unge mennesker i vår tid er litt nostalgiske.

- Vi romantiserer nok mye. Sånn sett er det ikke så rart at Fjällräven har slått an på ny.

Enkel å kombinere

Han tenker ikke så mye på hvilke klær sekken passer til, men han liker best å holde den i hånden i stedet for å ha den på ryggen.

FJELL OG BY: Hvis du vandrer langs gatene i London, kan det fort dukke opp et par velkjente sekker. Article Shop i Shoreditch er en av flere klesbutikker som tar inn Fjällräven-merket.
FJELL OG BY: Hvis du vandrer langs gatene i London, kan det fort dukke opp et par velkjente sekker. Article Shop i Shoreditch er en av flere klesbutikker som tar inn Fjällräven-merket. Foto: FOTO: Martine Jonsrud

- Jeg synes det ser litt stiligere ut, dessuten får jeg fort vondt i ryggen hvis jeg bærer ryggsekk, forteller han.

PASSE STØRRELSE: Du kan få Kånken-sekkene i flere størrelser, men Matt liker den minste. - Det er lettere å bære mini-versjonen som en veske, og jeg får likevel plass til laptopen min.
PASSE STØRRELSE: Du kan få Kånken-sekkene i flere størrelser, men Matt liker den minste. - Det er lettere å bære mini-versjonen som en veske, og jeg får likevel plass til laptopen min. Foto: FOTO: Martine Jonsrud

Frank er enig i at sekken ser best ut i hånden.

- Utrykket blir mye kulere da, sier han, og legger til at sekken generelt er veldig lett å style.

- Den kommer i utallige farger og det finnes alltids én til alle. Dessuten er den veldig klassisk, enkel og usminket, hvilket gjør at den kan brukes til ulike anledninger.

Matt foretrekker den originale grønne sekken, men synes det ser kult ut med en knall farge på andre.

- Noen gutter tar den helt ut, og kombinerer gjerne et moteriktig antrekk med en gul eller rosa Kånken-sekk, sier han, men understreker at det krever litt forberedelse.

- Jeg tror kanskje det ville sett litt rart ut hvis jeg plutselig dukket opp i rosa ryggsekk uten å kjøre stilen helt ut.

Litt hipster

Selv om han fortsatt er veldig glad i Kånken-sekken sin, synes han at den har fått et litt uheldig hipster-uttrykk.

- Det blir litt som barten, et hipster-symbol. I begynnelsen syntes jeg det var kult, men noen ganger går jeg litt lei. Samtidig klarer jeg ikke stoppe å bruke sekken, ler han.

HOLD DEN I HÅNDEN: Både Matt og Frank mener sekken ser best ut når den holdes i hånden. - Jeg tror flere menn synes det er greit med håndveske i storbyene, sier Matt. - Det er mer akseptert å mikse det feminine og maskuline.
HOLD DEN I HÅNDEN: Både Matt og Frank mener sekken ser best ut når den holdes i hånden. - Jeg tror flere menn synes det er greit med håndveske i storbyene, sier Matt. - Det er mer akseptert å mikse det feminine og maskuline. Foto: FOTO: Martine Jonsrud

John og Dee Dee forteller at de ofte får rare henvendelser fra forvirrede skandinavere, som ikke skjønner hvorfor alle er så opptatt av Kånken-sekken.

- Vi hadde nettopp noen svensker innom for en stund siden. De pleide å bruke sekkene på skolen da de var yngre, og lo litt da de så dem utstilt her hos oss, sier John.

Mange skandinavere er stolte av Kånken-sekken sin. På en salgsmesse tidligere i år kom det en nordmann bort på standen til John og Dee Dee. Han hadde tatt med seg den tredveår gamle Kånken-sekken sin for å vise dem ekte vare. Det var da de bestemte seg for å importere Fjällräven. De likte at merket og produktene betydde så mye for mange.

Baade Matt og Frank tror at sekkens bakgrunn gjor den mer tiltrekkende.

- Det er gøy å kle seg i noe som har en spennende historie, avslutter Frank.

Les også:

Ordene som får oss til å bruke penger

Trodde du parfymefri betydde uten lukt?

4 av 10 jenter føler seg stygge uten sminke

IKKE BARE FJELLREVEN: Det er mange ryggsekker å velge mellom. Uansett merke ser det ekstra stilig ut hvis du holder ryggsekken i hånden.
IKKE BARE FJELLREVEN: Det er mange ryggsekker å velge mellom. Uansett merke ser det ekstra stilig ut hvis du holder ryggsekken i hånden. Foto: FOTO: blog.netrobe.com
ULIKE STILER: La deg inspirere av ulike typer ryggsekker, og skap din egen stil. Hvis du ønsker å ha ryggsekken på ryggen og ikke i hånden, er det lurt å unngå at den faller for langt ned. Det kan fort se rotete ut.
ULIKE STILER: La deg inspirere av ulike typer ryggsekker, og skap din egen stil. Hvis du ønsker å ha ryggsekken på ryggen og ikke i hånden, er det lurt å unngå at den faller for langt ned. Det kan fort se rotete ut. Foto: FOTO: blog.netrobe.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning