Vi husker alle øyeblikket da Bridget Jones møter Mark Darcy på morens juletrefest. Han er kjekk og velutdannet, en klar tier!

Men så zoomer kameraet inn på genseren til Darcy, en julegenser med et dødsharry reinsdyrmotiv, og plutselig går han fra hot til not på null komma niks.

Etter å ha sett filmen, lovet jeg meg selv at jeg aldri skulle kjøpe en julegenser til hverken meg eller kjæresten min; men nå som selv Stella McCartney og Marc Jacobs sier at julegensere er kult igjen, vet jeg ikke om jeg klarer å holde løftet.

Masse å velge mellom

Nå selger nemlig både kjedebutikkene og de dyrere merkene morsomme og rare julegensere i alle slags farger og fasonger. Hvis du ikke vil, kan du altså unngå de mest fargerike og utfordrende variantene.

Det som bekymrer meg mest er at jeg ikke vil ende opp med å se ut som en ukul onkel på juletrefest.

For hvordan styler man egentlig julegenseren? Passer den til alle anledninger? Og kan den være sexy? Vi tok spørsmålet til moteekspertene. Under gir de deg masse gode tips du så absolutt bør få med deg!

Unngå at det blir for sukkersøtt

Cathrine Heienberg, bedre kjent som bloggeren Cath In The City, tror hovedgrunnen til at julegenserne har blitt såpass populære er fordi mange synes det perfekte har blitt litt kjedelig.

- Av og til er plagg så stygge at de blir kule. Jeg tror mange går med disse stygg-kule genserne fordi de rett og slett ønsker å ha det litt gøy med mote og klær, forklarer hun.

Julegenseren

JULEPYNTET: Øverst fra høyre: 1. Monki, kr 280. 2. 3.1 Phillip Lim/ Net-a-porter.com, kr 4266. 3. River Island, kr 380. 4. Tibi, kr 2609 5. H&M, kr 199. 6. Topshop, kr 550. © FOTO: Produsenten

For en kul kontrast kan man for eksempel matche genseren med en stram skinnbukse og svarte boots.

Et humoristisk element i antrekket

Heienberg tror ikke jeg trenger å være redd for å se ut som en ukul onkel så lenge jeg styler antrekket riktig.

- Det er viktig å huske at genseren kun er et humoristisk element i antrekket, og resten av stylingen må derfor balansere det ut. For en kul kontrast kan man for eksempel matche genseren med en stram skinnbukse og svarte boots. Det gjør ethvert antrekk kulere og mer edgy, sier Heienberg.

Personlig er hun litt usikker på om hun kommer til å kaste seg over trenden.

- Jeg kommer sikkert til å se bilder av fashionistaer med disse genserne og elske stylingen, men jeg kommer nok ikke til å gå med det selv. Jeg foretrekker det mer klassiske, og ville nok ikke gått med julegenserne til annet enn julemorgener hjemme.

Julegenseren

JULEGENSEREN: Øverst fra venstre: 1. Topshop, kr 480. 2. Monki, kr 280. 3. River Island, kr 333. 4. H&M, kr 299 5. Sea, net-a-porter.com, kr 3061. 6. Burberry Prorsum/Net-a-porter.com, kr 7980. © FOTO: Produsentene

En morsom gave

Blogger og eier av nettbutikken NeverNaked, Annette Haga, er mye mer positiv til julegensertrenden.

- Jeg synes den nye gensertrenden er kjempegøy! Jeg kjøpte selv verdens styggeste genser med et gigantisk nisseansikt og blinkende lys i fjor, og den får lov til å bli med på fest i romjulen i år også, forteller hun.

Haga anbefaler at man unngår å kjøpe gensere som er for trange, og at man holder resten av styling tilfeldig og enkel.

- Resten av antrekket kan gjerne være ensfarget, slik at genseren kommer i fokus. Selv ville jeg stylet genseren til et sort skjørt, strømper og høye hæler, forklarer hun.

I fjor kjøpte Haga en julegenser til kjæresten også, og anbefaler andre å gjøre det samme.

- Du får alle rundt deg til å smile, samtidig som du byr på litt ekstra julestemning. En perfekt julegave, sier hun.

Julegenser

BLOGGERNE TIPSER: Fra venstre: Cathrine Heienberg, Annette Haga og Karn Kjerstad har delte meninger om den festlige julegenseren © FOTO: Privat

Julegenser? Det er forferdelig barnslig. Like usexy som Hello Kitty-undertøy, spør du meg.

Gutta er ikke overbevist

Men hva synes egentlig gutta om denne gensertrenden?

Da jeg fortalte kjæresten min at jeg vurderte å kjøpe en harry julegenser, trodde han jeg tullet. Andre gutter som jeg også har snakket med, har ikke vært særlig positive heller.

- Nei, det er ikke fint. Hvorfor skal en jente skjule seg bak en stor genser med en snømann på? svarte Adam (21) da jeg spurte han hva han synes om trenden.

Dette støtter Tim (25):

- Julegenser? Det er forferdelig barnslig. Like usexy som Hello Kitty-undertøy, spør du meg.

Betyr det altså at man burde styre unna julegenseren på date?

Det tror ikke stylist ved This is PR, Anette Ousdal. Hun synes julegenseren er morsom, og så lenge man ikke styler genseren med et par slappe joggebukser, kan den være både fin og kul.

- Til date ville jeg stylet den med et par kule olabukser, et stort strass-smykke, og et par ankelstøvletter, forklarer Ousdal.

Hun synes det er gøy at selv de store motehusene selger julegensere, og at humor på nytt har blitt en del av motebildet.

Kan alle, uansett kjønn, alder og kroppsfasong, kaste seg på julegensertrenden?

- Dette er en trend som passer best til de yngre, svarer Ousdal.

Vintage er best

Vinner av Det Nye-jenta, Karn Kjerstad er derimot ikke enig, og påpeker at man ikke skal bry seg om hva andre synes.

- Kjønn, alder og kroppsfasong har ingenting å si i dette tilfellet tror jeg, men man bør nok ha en liten dose selvtillit og eventuelt selvironi for å kunne bære en slik genser med stil. Om man går rundt og føler at man ser ut som en gammel rar onkel. Ja, da ser det fort slik ut også, utdyper hun.

Kjerstad tror den vanligste stylingstabben er at man prøver for hard å se kul og trendy ut i julegenseren.

- Jeg føler at genseren må være noe man bare slenger på seg i farten, og som forhåpentligvis kommer til å se bra ut fordi du er så "fabulous" ellers, forklarer hun.

Karn planlegger å ringe mormoren sin for å spørre om hun har en julegenser liggende på loftet. Hun er ikke veldig opptatt av å følge trender slavisk, men innrømmer at det frister med en stor og god julegenser i desember.

- Trender er jo morsomme greier, det får oss alle til å plutselig bruke klær vi har sverget på å aldri noen sinne gå med igjen. Men for all del, ikke bruk den stygge julegenseren på juletrefest, da blir det litt "jule-overload" for min del, sier hun.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!