Slik gjør du kupp på nettet

Gjør et designerveskekupp

Du kan enkelt spare både hundrelapper og tusenlapper.

DESIGNERVESKER: Fra venstre: Alexander Wang Diego Bucket Bag, Chanel 2.55 og Mulberry Bayswater.
DESIGNERVESKER: Fra venstre: Alexander Wang Diego Bucket Bag, Chanel 2.55 og Mulberry Bayswater. Foto: Foto: Net-a-porter.com, produsenten
Publisert Oppdatert
CHANEL: Denne klassiske 2.55 er kopiert av mange, men det er originalen alle vil ha. Den koster omtrent 20 000 kr ny i butikk, og kan ikke fås i Norge.
CHANEL: Denne klassiske 2.55 er kopiert av mange, men det er originalen alle vil ha. Den koster omtrent 20 000 kr ny i butikk, og kan ikke fås i Norge. Foto: Foto: Produsenten

Sikler du hemningsløst på en designerveske du bare rett og slett ikke har råd til? Kanskje har du lyst på en av vårens heteste trendvesker?

Ved et enkelt nettsøk kan du finne populære vesker fra Alexander Wang, Mulberry, Chloé, Louis Vuitton, Miu Miu, Marc Jacobs, Gucci, Chanel og mange flere til en langt hyggeligere pris enn den originale utsalgsprisen.

Veska er da ofte pent brukt, men det selges også nye vesker til hyggeligere priser.

Noen eksempler

Chanel

En klassisk Chanel 2.55 koster veiledende rundt 20.000 kroner dersom du kjøper den i butikk. På den danske kjøp og salg-siden Trendsales fant jeg ulike brukte varianter fra 5800 danske kroner (tilsvarer ca. 6300 norske kroner) og oppover.

På Ebay fant jeg en hel drøss med vesker på det samme søket. De som så mest seriøse og ekte ut, lå på omtrent 1000 $ (ca. 5900 norske kroner) og oppover.

Mulberry

Mulberry Bayswater er også en klassiker mange har lyst på, men ikke råd til. Fordelen med klassikere fremfor it-bager som er trendy akkurat nå, er at de er lettere å få tak i brukt. Veiledende utsalgspris hos Mulberry i Norge er kr 6350.

Finn.no fant vi flere Bayswater fra kr 4900 og opp til kr 5500.

Tradera.se fant jeg et eksemplar til 4500 svenske kroner (ca 3700 norske kroner), men husk at her kommer 25 % moms og tollutgifter på kr 188 i tillegg.

Hvis vi regner frakt på ca kr 100, vil faktisk pris vil da komme på omtrent 4950 norske kroner.

Alexander Wang - splitter ny

MULBERRY BAYSWATER: En av Mulberrys mest kjente veskemodeller.
MULBERRY BAYSWATER: En av Mulberrys mest kjente veskemodeller. Foto: Foto: Net-a-porter.com

Ønsker du å kjøpe splitter nytt, er det verdt å undersøke utsalgpris i Norge opp mot utsalgspris i utlandet.

DIEGO: Alexander Wang sin Diego Bucket Bag er det mang en fashionista som sikler på. Fås på Luxury Høyer på Eger til den nette sum av kr 7399.
DIEGO: Alexander Wang sin Diego Bucket Bag er det mang en fashionista som sikler på. Fås på Luxury Høyer på Eger til den nette sum av kr 7399. Foto: Foto: Net-a-porter.com

Jeg sjekket for eksempel Alexander Wang sin übertrendy og mye omtalte Diego Bucket Bag. Den koster kr 7399 hos Høyer Luxury på shoppingsenteret Eger.

Den finnes blant annet på Ebay.com til kjøp nå-pris 1095 $ (ca. 6450 norske kroner).

Men går du på Alexander Wangs egne hjemmesider, kan du kjøpe herligheten til bare 825 $ (ca. 4850 norske kr).

De sender ikke til Norge per i dag, men da kan du eventuelt opprette din egen amerikanske adresse via firmaer som for eksempel Jet Carrier som tilbyr frakt via fly eller båt.

Jeg sjekket hva det ville koste meg å kjøpe Wang-veska og få den sendt med fly til Norge, og kom frem til at det vil koste omtrent 355 kr (kanskje 420 kr, avhengig av hvor stor pakken er), pluss 25 % i moms.

Totalt blir prisen på Wang-veska da ca. kr 6400. Det er likevel billigere enn hva de selger veska for på Ebay og Eger.

....eller brukt...

En norsk selger på Finn.no selger samme veske til kr 6000. Veska fra Finn.no er altså det billigste alternativet, men den er brukt.

Slik finner du drømmeveska

Undersøk hva navnet på veska er. Ofte har veska et navn i tillegg til designermerket, eventuelt et nummer.

For eksempel heter Hermés sin mest kjente klassiker Birkin, også kalt The Birkin Bag. Her kan du forresten lese om historien bak de mest berømte veskene.

Fakta om piratkopier

 • Tollvesenet avslører privatkopier ut i fra kvalitet, pris, emballering og avsender.
 • Piratkopier fører ikke til offentlig påtale og har ifølge Tollvesenet aldri vært straffesak i norske domstoler.
 • Piratkopier er svært utbredt, man får kjøpt alle typer varer folk etterspør. Det er kun profitt som driver produsentene av piratkopierte varer.
 • Piratkopiering er den raskest voksende form for organisert kriminalitet, fortjenesten er høy og straffen er lav, så en kjøpt piratkopi er i dag en direkte støtte til kriminelle nettverk som ellers også driver traficking og annen smugling.
 • Reglene om piratkopier er først og fremst gjeldene for næringslivet og ervervsmessig virksomhet, og gjelder i utgangspunktet ikke privat import med unntak av opphavsrett i forhold til åndsverksloven. Tollvesenet foretar en egen vurdering av hva som anses å være til privat bruk.

Kilde: Tollvesenet

Disse søkemotorene er verdt å sjekke ut:

www.finn.no

www.ebay.com

www.trendsales.dk

www.blocket.se

www.tradera.se

De fleste selgerne, dog ikke alle, sender til Norge. Dersom det ikke står skrevet eksplisitt, er det verdt bryet å sende selger en mail og spørre. De aller fleste ønsker å få solgt varene sine, og sender internasjonalt.

Ikke la deg lure

Det finnes dessverre mange fake-vesker der ute, og det er nok mange veskefashionistaer som har gjort et bomkjøp eller to. Derfor er det veldig viktig å sjekke ektheten så godt du kan før du kjøper vesker på nett.

Klikk her for å lese vår guide som kan hjelpe deg å avsløre piratkopierte vesker.

Regel nummer én er å vite hva faktisk utsalgspris på veska er. Bare da vet du om får en god pris. Ofte er utsalgspris på designervesker i Norge høyere enn for eksempel i USA.

Gjør deg kjent med nettstedet, slik at du vet hva som betyr hva. NWT er for eksempel en forkortelse på Ebay som står for New With Tags.

Nå skal det sies at mange advarer mot å kjøpe NWT designervesker fordi de ofte viser seg å være fake. Hvis det følger med kvittering og oppbevaringspose, er det som regel trygt. Pent brukt med kvittering og oppbevaringspose, regnes også som trygt.

Avslør svindlerne

Toll og moms

Handler du fra utenlandske nettbutikker, vær klar over følgende:

 • Sendinger fra utlandet med vareverdi under 200 kroner er toll- og avgiftsfrie.
 • Det er i enkelte tilfeller toll på tekstiler med opprinnelse utenfor Europa. Tollsatsene ligger fra ca. fem til 15 prosent. Interiørartikler som ikke er tekstiler er uansett tollfrie.
 • Du må betale merverdiavgift (moms) på alle sendinger med verdi over 200 kr. Kjøper du en vare i utlandet pålegger staten deg denne avgiften (25 prosent) i det varen ankommer landet.
 • Det er firmaet som sender deg varen som tar betalt for frakt. Noen firmaer inkluderer fortollingsgebyr i fraktprisen. Sjekk fraktkostnadene når du sjekker priser, og finn ut om de inkluderer fortollingsgebyr.
 • Fraktfirmaet tar gjerne et gebyr for å fortolle varen og for å legge på momsen. Postens fortollingspris er 93 kr for varer med verdi inntil 1000 kr, og 188 kr for varer med høyere verdi.
 • Handler du over Internett har du rett til å gå fra avtalen (angrerettloven) innen 14 dager, uten å oppgi noen grunn.

(Kilde: Tollvesenet og www.posten.no)

Ebay har for øvrig mange slik avslører du fake veske-guider som er verdt å ta en titt på.

Søk på "how to spot fake Dior" for eksempel. Youtube har tilsvarende videoguider. Sjekk ut denne som avslører en fake Chanel-veske for eksempel.

Er du i tvil om ektheten fordi selger har lagt ut for få bilder, kan du insistere på å få flere bilder tilsendt på mail før du kjøper.

Dersom selger har lagt ut kun originalbilder fra produsenten, er det grunn til å være skeptisk. Be da om å få tilsendt bilder av den faktiske veska.

En svensk nettside kalt Kjeck.se har påtatt seg oppgaven å samle informasjon om piratkopierte merkevarer, ofte kalt designer-replika. Her finner du også mange tips og triks til hvordan unngå å kjøpe katta i sekken.

Husk at frakt, toll og moms tilkommer internasjonale bestillinger, så beregn alltid dette med i prisen. Mange utenlandske nettsteder trekker fra sin nasjonale moms (det varierer hvor mye dette er), slik at du slipper å betale dobbel moms. I Norge betaler du kun for frakt.

Les også:

13 kule miniclutcher

Stylistens kuleste fargetips

Vårens fineste ballerinasko

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning