Avatar-shopping

Fremtidens måte å nettshoppe på?

Er dette det neste store innen nettshopping? Vi spurte ekspertene. Og fant i samme slengen frem til et par av de siste nettshopping-trendene.

AVATAR-NETTSHOPPING: Ifølge The Huffington Post er avatar-shopping «det ferskeste, hotteste og nyeste innen nettshopping». Vi hørte med ekspertene om det stemmer. Svaret? Det får du nedenfor.
AVATAR-NETTSHOPPING: Ifølge The Huffington Post er avatar-shopping «det ferskeste, hotteste og nyeste innen nettshopping». Vi hørte med ekspertene om det stemmer. Svaret? Det får du nedenfor. Foto: FOTO: Printscreen Qvit.com
Publisert Oppdatert
Flere nettsider forsøker nå å gjøre den digitale og den fysiske shoppingen så lik som overhode mulig.

Å kun være noen tastetrykk unna drømmegarderoben, eller et lite klikk fra yndlingsplagget, er noe vi jenter har blitt nokså vant til.

Vi snakker selvfølgelig om nettshopping og de utallige sidene vi kan skrolle oss opp og ned, bort og frem på, i håp om å gjøre et kupp, finne skatter eller ramle over et supersalg der du kan «ta to og betale for en».

«Avatar-shopping»

Men det er nokså frustrerende de gangene pakken endelig deiser ned i postkassen din, og du finner ut at plagget (enten det er en jeans eller bh - som kan være vanskelig nok å finne i riktig fasong i butikken) er for lite, for stort, for trangt eller bare ikke sitter pent.

Vi ble derfor ganske opprømte da vi kom over det nyeste av det nye innen nettshopping - såkalt «avatar-shopping». Men kommer det til å slå an?

Og hvilke andre nettshopping-trender blomster opp akkurat nå? Vi bestemte oss for å høre med ekspertene!

- Det hotteste innen nettshopping

Ifølge The Huffington Post, er avatar-shopping «det ferskeste, hotteste og nyeste innen nettshopping».

- Flere nettsider forsøker nå å gjøre den digitale og den fysiske shoppingen så lik som overhode mulig. Personlige avatarer tillater kjøperen å «prøve» klærne på en figur som er nøyaktig lik hans eller hennes kropp slik at vedkommende kan se hvordan plagget sitter - og til og med føles på, skriver nettsiden.

For å benytte deg av tjenesten, må du plotte inn vekt, høyde, skostørrelse og flere ulike kroppsmål. Ja, du kan til og med velge hud- og undertøysfarge for å få avataren til å ligne så mye på deg som overhode mulig. Noen nettsteder gir deg også muligheten til å laste opp et bilde av deg selv.

Blant nettbutikkene som har forsøkt seg på «den nye trenden», finner vi Qvit.com.

- Du får, ved hjelp av en virtuell deg, se hvordan passer deg og din figur, sier en av nettsidens grunnleggere, Laura Pastrana til The Huffington Post.

DIN HELT EGNE AVATAR: «Avatar-shopping» tar utgangspunkt i en virtuell deg som, i teorien, skal vise deg nøyaktig hvordan plagget sitter på kroppen din - etter at du har oppgitt vekt, høyde, skostørrelse og flere ulike kroppsmål. Nettbutikken Qvit.com lanserte nylig en egen variant som du ser et eksempel på her.
DIN HELT EGNE AVATAR: «Avatar-shopping» tar utgangspunkt i en virtuell deg som, i teorien, skal vise deg nøyaktig hvordan plagget sitter på kroppen din - etter at du har oppgitt vekt, høyde, skostørrelse og flere ulike kroppsmål. Nettbutikken Qvit.com lanserte nylig en egen variant som du ser et eksempel på her. Foto: FOTO: Printscreen Qvit.com

Vil gi kundene flere muligheter

Ulike avatar-varianter:

En avatar er en replika, altså en nøyaktig kopi, av kundens kropp som tillater vedkommende å prøve klærne på tre ulike måter:

1. «Mirror Image» gir kjøperen, som navnet tilsier, et speilbilde av hvordan hun kommer til å se ut i plagget.

2. «Transparency» gjør klærne gjennomsiktige slik at kjøperen kan se hvor tettsittende eller løst plagget sitter på kroppen.

3. «The Heat Map» viser hvor løst eller stramt plagget sitter ved hjelp av ulike fargekoder. (Rød betyr: «Så stramt at du nesten ikke kan puste». Blått betyr: «Det er mer enn en centimeter mellom plagget og kroppen din»).

Kilde: The Huffington Post

Jostein Magnussen, markedssjef og gründer i Netlife Research, lager årlige lister over de største e-handel-trendene. Han forstår godt at nettbutikker nå ser etter nye og flere muligheter for kundene på nett.

- Et grunnleggende problem med netthandel innen klær, er usikkerheten omkring størrelser. Derfor har mange butikker innført gratis retur og jobbet med ulike former for størrelsesguider - alt for å gjøre kjøperen tryggere i kjøpsøyeblikket, sier Magnussen og fortsetter:

- Returordningene er likevel svært dyre for butikkene og størrelsesguidene er ofte omtrentlige. Avatar-shopping kan både redusere risikoen for kundene og antallet returvarer. I tillegg kan det gjøre kjøpsopplevelsen bedre ved at du kan teste ulike klesplagg kjapt på en figur som ligner deg.

- En bedre opplevelse på nett

Magnussen påpeker likevel at mange nettbutikker har eksperimentert en stund med slike løsninger - uten at det har slått skikkelig an.

- Det er relativt få butikker som bruker slike verktøy, sier Magnussen.

Det sier Thomas Moen seg enig i, merkevaresjef i Fanbooster og mannen bak uttrykket «rosablogger».

- Dette er en spennende utvikling, men jeg tror det er en ganske lang vei før vi er her at folk flest vil bruke dette. Second Life som er en tjeneste som har vært online siden 2003 - men har enda ikke tatt helt av. Disse baserer seg på digitale avatarer, sier Moen og legger til:

- Jeg vil ikke gå så langt som å kalle det en trend, men synes det er fantastisk at man hele tiden utfordrer folk til å få en bedre opplevelse på nett.

- Brukervennligheten blir essensiell

«THE HEAT MAP»: Denne avatar-typen består av fargekoder. Hver og en av disse fargekodene forteller deg noe om hvor løst eller stramt et plagg sitter på kroppen. Eksempelvis betyr rødt at du nesten ikke kan puste, mens grønt betyr at det er cirka en centimeter mellom plagget og kroppen din.
«THE HEAT MAP»: Denne avatar-typen består av fargekoder. Hver og en av disse fargekodene forteller deg noe om hvor løst eller stramt et plagg sitter på kroppen. Eksempelvis betyr rødt at du nesten ikke kan puste, mens grønt betyr at det er cirka en centimeter mellom plagget og kroppen din. Foto: FOTO: Printscreen Qvit.com

Ifølge Magnussen beror avatar-suksessen, til syvende og sist, på hvor mye kunden må investere i tid og fikling i forhold til hva vedkommende får igjen i shoppingopplevelse og trygghet.

Foreløpig virker Avatar-shopping litt for umodent og krøkkete til å virkelig slå an, men det løser så viktige utfordringer at det vil bre om seg i ulike varianter.

- Brukervennligheten blir essensiell for at dette skal lykkes. I tillegg må det komme en viss standardisering slik at du kan gjenbruke din avatar hos flere butikker. Få er villige til å bruke fem minutter på å lage en ny avatar for hver nettbutikk de er inne i, sier Magnussen.

Han nevner videre andre mulige alternativer og enklere løsninger.

- Et eksempel er Upcload der du bare oppgir vekt, høyde og noen få andre opplysninger, og Truefit som tar hensyn til at ulike klesmerker har ulike størrelser og baserer sine anbefalinger på din og andres erfaring med størrelser fra ulike merker, sier Magnussen og fortsetter:

- Foreløpig virker avatar-shopping litt for umodent og krøkkete, men det løser så viktige utfordringer at det vil bre om seg i ulike varianter. Når løsningene blir litt mer standardisert og enda enklere å bruke vil vi alle kle på disse virtuelle kopiene av oss selv og nettbutikkene vil gni seg i hendene da salget øker og returene går ned.

Magnussen påpeker videre at det er viktig å tenke på at det er rimelig følsom informasjon du laster opp og legger inn.

- Det er en stor utfordring å gi brukeren trygghet for at dette ikke kommer på avveie, sier han.

Andre trender

Magnussen lister opp flere nettshopping-trender som blomstrer akkurat nå:

SE HVORDAN KJOLEN SITTER: Flere nettsider forsøker nå å gjøre den digitale og den fysiske shoppingen så lik som overhode mulig. Personlige avatarer tillater kjøperen å «prøve» klærne på en figur som er nøyaktig lik hans eller hennes kropp slik at vedkommende kan se hvordan plagget sitter - og til og med føles på kroppen.
SE HVORDAN KJOLEN SITTER: Flere nettsider forsøker nå å gjøre den digitale og den fysiske shoppingen så lik som overhode mulig. Personlige avatarer tillater kjøperen å «prøve» klærne på en figur som er nøyaktig lik hans eller hennes kropp slik at vedkommende kan se hvordan plagget sitter - og til og med føles på kroppen. Foto: FOTO: Printscreen Qvit.com

Sosial shopping

Et par tips:

Hvilken nettbutikk skal jeg velge?

Utvalget butikker blir så stort at det er vanskelig å vite hvor man skal gå for å shoppe. Da kan aggregatorer som Shopstyle hjelpe deg. Her kan du finne produkter på tvers av nettbutikker og velge for eksempel bare de butikkene som shipper til Norge skal vises.

Brukervennlighet er en selvfølge

Det er slutt på de dagene da forbrukerne aksepterte at nettbutikkene var krøkkete designet, fraktprisen var uklar og navigasjonen alt annet enn enkel. Veien er kort til konkurrentene, så det er ingen grunn til å akseptere dårlig brukervennlighet.

Kilde: Jostein Magnussen, markedssjef og gründer i Netlife Research

- Kundene vil høre hva andre kunder mener om produktene og få tips til hvor de finner skattene. Kommentarfelt har vi hatt i nettbutikker lenge, men med Pinterest og tjenester som Kaboodle.com blir det enklere å finne inspirasjon hos andre shoppere. Diskusjoner om produkter foregår nå i alle kanaler og butikkeiere må virkelig være om seg for å spre produktene sine og ikke minst delta i diskusjonene, sier Magnussen.

Netthandel «goes personal»

- Hvis du ikke har en veldig kjent merkevare i ryggen, er konkurrentlandskapet slik at du virkelig må «stå ut» for å gjøre suksess med nettbutikk. Det nytter ikke med en nettbutikk som er lik de andre - alle kan sette opp dette. Du må differensiere deg. Få frem din kjerne. Få frem din personlighet. Det vil vi se mer av fremover, sier Magnussen og legger til:

- Vi kan også si at butikker blir mer gjennomdesignede og fremstår som enklere, mer brukervennlige og mer prioriterte. Disse nettbutikkene har et langt mindre produktutvalg enn større nettbutikker, men disse vil komme etter og hente inspirasjon fra de enkle og tydelige butikkene.

Les også:

- Solgte 40 luer på en halvtime

Her er høstens største skotrend

Gutta har talt - slik skal du kle deg

Følg oss på Facebook!

Vi har testet 17 populære nettbutikker

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet

Trenger du hårinspirasjon? Sjekk ut Det Nyes store hårguide

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning