Nå skal vi opp i høyden igjen

Er du klar for monstersko?

Super-platå er sommerens heteste sko-trend.

BACK TO THE FUTURE: På 90-tallet løp alle rundt med klumpesko på beina. Nå er de tilbake. Til venstre: Platåsko fra Robins Kumla hos Lille Vinkel, kr 1498.
BACK TO THE FUTURE: På 90-tallet løp alle rundt med klumpesko på beina. Nå er de tilbake. Til venstre: Platåsko fra Robins Kumla hos Lille Vinkel, kr 1498. Foto: FOTO: Produsenten/Lille Vinkel
Publisert Oppdatert

Trender kommer og går, det vet vi altfor godt. Noen ganger så raskt at selv ikke de mest dedikerte moteløver rekker å få med seg når det ene er ut før det neste er in.

Nå er det ekstreme platåsko som gjelder - i alle fall om vi skal tro både butikkene som selger dem og ikke minst de mange motebloggerne som har omfavnet trenden i stor stil.

I nyere tid ble platåskoene først populære på 1930-tallet, og hadde en ny høydare på 1970-tallet.

Senere har platåskoen dukket opp med jevne mellomrom, i mange ulike former. På 90-tallet så trenden igjen dagens lys, og horder av unge jenter trippet rundt i klumpete fottøy og da spesielt de uforglemmelige Buffalo-skoene.

Og nå, etter noe år med feminint fottøy og luksushæler, er platåen tilbake. Men hvordan ser den ut i dag?

Inspirert av trendsettere

Ett sted som godt har merket trenden med ekstreme platåsko er skokjeden Lille Vinkel.

- Jeg tror i utgangspunktet ikke dette med slike kjempehøye platåsko er for alle, forklarer Marie Haugen Bævre hos Lille Vinkel i Oslo.

PLATÅSANDALER: Denne sommeren kan du parkere flip-floppene til fordel for monstersandalene. Fra venstre: Rizzo sandal, Jeffrey Campbell/Nelly, kr 1749, platåsandal fra Bronx/Lille Vinkel, kr 698, BeeBee platåsandal, Jeffrey Campbell/Nelly, kr 1495.
PLATÅSANDALER: Denne sommeren kan du parkere flip-floppene til fordel for monstersandalene. Fra venstre: Rizzo sandal, Jeffrey Campbell/Nelly, kr 1749, platåsandal fra Bronx/Lille Vinkel, kr 698, BeeBee platåsandal, Jeffrey Campbell/Nelly, kr 1495. Foto: FOTO: Produsentene

- De som liker å skille seg litt ut, og de som synes sko er morsomt vil nok være de som først omfavner denne nye platåskoen.

Visste du at...

  • Platåsko har eksistert i tusenvis av år. Man har funnet beskrivelser av platåsko som mannlige skuespillere brukte når de opptrådte i Hellas for over 2000 år siden.
  • På 1700-tallet var det bare velstående borgere som kunne gå med platå-hæler. Ofte var disse så høye at man måtte gå med stokk for å holde balansen.
  • Designeren Salvatore Ferregamo sies å ha introdusert den moderne versjonen av platåskoen på 1930-tallet.
  • Elton John sies å ha en enorm samling platåsko. Han har også solgt mange på auksjon til inntekt for veldedige formål.
  • På begynnelsen av 90-tallet re-introduserte motedesigneren Vivienne Westwood platåskoen i motebildet igjen.
  • Naomi Campbell snublet og falt på catwalken da hun hadde på seg Westwoods Super Elevated Gillie platåsko, som er 9 inches (like i underkant av 23 cm) høye.
  • Det ryktes om at både Tom Cruise og Sylvester Stallone har litt komplekser for høyden, og dermed alltid går med oppbygget platåsåle i skoene sine.

Kilder: Platformshoe.org , Wikipedia

Butikksjefen forklarer at de tok inn en del mer ekstreme platåsko etter å ha sett den svenske artisten Robyn opptre med slike på beina.

- Hun er jo en trendsetter og en dame som tør å tenke litt utenfor boksen, og av erfaring vet vi at jenter blilr påvirket av slikt, forklarer Haugen Bævre.

- Det har jo faktisk også vært en del designere som har ikledd modellene sine gode gamle Buffalo-sko på catwalken i det siste - så hvem vet om det også vil ta av etterhvert? Da snakker vi virkelig om å resirkulere mote.

Haugen Bævre røper at til tross sitt noe klumpete utseende, er "monsterskoene" faktisk svært så behagelige å ha på beina.

- Man kommer jo opp i høyden uten å ha for bratt kurve på foten, for det er jo ofte her problemet ligger med andre høye sko.

Haugen Bævre er usikker på hvor lenge denne trenden kommer til å holde seg.

- Ofte er det jo slik at noe som slår ned som et lyn ikke holder seg så veldig lenge i motebildet. Men ett merke som vi har bestilt mye av fremover, spesielt utover høsten, er skoene fra Jeffrey Campbell. Disse blogges det ekstremt mye om, både av norske og internasjonale bloggere. Og jeg har tro på at fenomenet med hans sko kommer til å holde seg en stund fremover.

Klar for ekstrem-mote

- Jeg liker platå, jeg, forklarer moteansvarlig i Det Nye, Rubi Sørvik.

- Det er tydelig at det er veldig riktig med denne trenden slik motebildet er nå. Jeg tror mange jenter er klar for litt "ekstrem-mote" nå, flere er villige til å leke seg litt med trender. Det er jo heller ikke alle variantene som er like heftige.

Sørvik forklarer at det jo finnes litt mindre ekstreme versjoner av trenden for de som har lyst til å prøve.

- Er det for eksempel et lite mellomrom mellom hæl og platå blir uttrykket mer jentete. Platåskoene med like mye platå foran og bak gir fremdeles et litt punktete utrykk, særlig de svarte. Jeg kjenner selv at de mest ekstreme blir litt for maskuline for min smak.

Men Sørvik er enig at det er en trend man kanskje må venne seg litt til før man er klar til å prøve den.

- For bare en måned siden var jeg personlig fortsatt veldig skeptisk til at platåtrenden helt tydelig var kommet tilbake, men nå kjenner jeg at jeg begynner å modnes for den igjen. Nå er jeg klar til å prøve.

Den internasjonalt kjente norske motebloggeren Ulrikke Lund er en av mange som også har forelsket seg i de stygg-fine skoene.

- Jeg synes disse er så kule, først og fremst fordi de er så rå og hardcore, forklarer Lund til Det Nye.

- Jeg liker ting som bryter litt, som ikke er så trygt og velprøvd.

Lund forklarer at dette med eksteme platåsko har vært et bloggfenomen en stund nå.

- Jeg tror faktisk ikke trenden med disse kommer til å forsvinne med det første heller.

Seriøst? Disse er jo helt jævlig stygge!

Det er ikke nytt under solen det faktum at menn og kvinner slett ikke deler samme syn på hva som er pent og hva som aldri burde sett dagens lys. Der hvor vi med glede kaster oss over playsuits og harembukser, står gutta forvirret igjen og lurer på hva i alle dager som skjedde.

Og ikke overraskende var ikke gutta med på denne nyeste trenden heller.

ELSKET AV MOTEBLOGGERNE: Disse blir kanskje vel ekstreme for mange av oss, men om du tør, er du i godt selskap. Fra venstre: Spike, Jeffrey Campbell/Nelly, kr 1895, Shadow Spike fra Jeffrey Campbell/Karmaloop.com, ca. kr 1700.
ELSKET AV MOTEBLOGGERNE: Disse blir kanskje vel ekstreme for mange av oss, men om du tør, er du i godt selskap. Fra venstre: Spike, Jeffrey Campbell/Nelly, kr 1895, Shadow Spike fra Jeffrey Campbell/Karmaloop.com, ca. kr 1700. Foto: FOTO: Produsenten/Jeffrey Campbell

Det Nye tok saken ut til den alminnelige norske mann på Facebook. Og reaksjonene på monsterskoene lot ikke vente på seg:

- Hele poenget med hæler, ja sånn bortsett fra å gjøre dere høyere, er vel at det skal være elegant? lurer Ole Richard Berglund fra Bodø på.

- Og disse er jo omtrent så langt fra elegante som man kan komme.

- Grusomme. Det er faktisk det eneste ordet jeg kan si om disse, helt jævlig, uttaler Jesper Molund fra Skien.

Kent-Are Johansen fra Trondheim er hjertens enig:

- De ser ut som noe dragqueens ville gått i. Eller transvestitter.

- Seriøst? Dette er trendy? Jenter er altfor ukritiske, når noen sier noe er trendy, så kaster de seg over det, enten det er fint eller fælt. Disse er fæle. Rett og slett, mener Mats Birgeresen fra Oslo.

Forventet reaksjon fra gutta

- Det er kanskje ikke så overraskende at gutta ikke er noen fan, ler Marie Haugen Bævre.

- Jeg tror de kanskje de fleste tenker at dette var noe som hørte 90-tallet til, og 90-tallet er definitivt over. Gutta er ofte ikke så glade i ting som kommer tilbake, slik vi jenter kanskje er?

Haugen Bævre forklarer at personlig elsker hun når en gammel trend kommer tilbake.

- Jeg digger det når trender kommer tilbake i en "ny utgave". Da har man på en måte funnet en ny måte å presentere trenden på, og det blir plutselig veldig riktig igjen.

Kule på bilder, ikke på beina

Vi kunne jo ikke bare sjekke med gutta, men måtte også høre hva gjennomsnittskvinnen hadde å si om monstersko-trenden.

- Jeg har sett mange bilder av motebloggere med sånne skikkelige digre klump-sko på beina, forklarer Vanja Hansen fra Oslo.

- Og det kan være så trendy det bare vil, men jeg synes ikke de er verken fine eller kule.

Ellen Haug-Øvre fra Hordaland er enig:

- Nei, de ser kanskje kule ut på bilder, men jeg ville aldri fått det til å fungere selv, med de klærne jeg går i til daglig.

- Jeg synes de er ganske kule, mener Madeleine Johanson fra Gävle.

- Men jeg vet ikke om de er så veldig behagelige å gå i. Men jeg må kanskje prøve om det er så trendy, da.

Les også:

Dette er sommerens største trend

Her er sommerens store sko-guide

Dette tenker gutta om bikinien din

Her er plaggene gutta hater

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning