Vaske klær

Dette redder fargen på klærne dine

Eddik, salt og kaldt vann - slik beholder du fargen når du vasker klær.

EDDIK: Her er mirakelmiddelet som visstnok holder på fargene på den nye jeansen din.
EDDIK: Her er mirakelmiddelet som visstnok holder på fargene på den nye jeansen din. Foto: FOTO: Trine Jensen
Publisert Oppdatert

Det er ingen tvil om at vi i dag vasker klær langt hyppigere enn det som er strengt tatt nødvendig. Og ikke nok med at dette ikke akkurat har en positiv effekt på klima og miljø, det har også en forkortende effekt på levetiden på klærne dine.

- Det stemmer at vi vasker i hjel klær, lenge før vi rekker å bruke dem i hjel.

Dette sier forsker og rengjøringsekspert hos Statens Institutt for Forbruksforskning (SIFO), Ingun Grimstad Klepp, til Det Nye.

- Spesielt gjelder dette klær med sterke farger, som ofte blekes unødvendig raskt og mye fordi man vasker både for hyppig og feil.

Heldigvis finnes det, ifølge magasinet Good Housekeeeping gode råd for å unngå farger som falmer.

Eddik holder på fargen

Mange har fått med seg at jeans ikke burde vaskes for ofte for å beholde både farge og passform.

Råd som å vaske på vrangen og å unngå og tørke i solen florerer på nett og i forumer, men har du hørt at det å legge jeansen til bløtt i eddik faktisk kan være det aller mest effektive du gjør for å holde på fargen?

«Det er kanskje ikke det midlet som lukter best, men å tilsette litt eddik i vasken når du vasker klær kan forhindre at farger i tøyet falmer eller løper i hverandre», forklarer magasinet.

I tillegg skriver de at eddik også fungerer ypperlig som tøymykner.

LEGG I BLØT: Noen timer i et bad av eddik og vann skal visstnok gjøre at fargen holder lengre.
LEGG I BLØT: Noen timer i et bad av eddik og vann skal visstnok gjøre at fargen holder lengre. Foto: FOTO: Trine Jensen

Jeans falmer raskt

Slik «setter» du fargen med eddik

Hvis du vil «sette» fargen i jeansen på denne måten, så er det i hovedsak to måter å gjøre det på.

Den første metoden går ut på å ha buksen i vaskemaskinen sammen med en kopp (ca. 1 desiliter) eddik.

Sett maskinen på en kaldvask og tilsett en kopp med eddik. Vent til den fylles opp med vann, og stopp så programmet.

La jeansen ligge i bløt i maskinen natten over. Om morgenen når du står opp, setter du bare på maskinen igjen og lar programmet kjøre seg ferdig.

Den andre metoden er litt mer enkel: Her legger du bare jeansen i en bøtte eller balje med vann- og eddikblandingen, og lar den ligge i flere timer før du vasker buksen på vanlig program i maskinen.

Kilde: Good Housekeeping magazine

Grimstad Klepp tror også eddiktrikset kan ha noe for seg.

- Det er absolutt mulig at dette trikset kan være med på å fiksere fargen på jeansene dine før vask, sier rengjøringseksperten.

- Dette er ikke noe vi har testet spesifikt i SIFO, men dersom fargen som er benyttet i plagget kan fikseres med syre, ja, så vil jeg tro at det helt klart kan være smart å legge jeansene i et eddikbad før du vasker.

Grimstad Klepp forklarer at det er mange forskjellige fargestoff som brukes til farging av klær, og at syre i mange tilfeller kan benyttes til å fiksere, og dermed bevare, enkelte av disse fargestoffene.

- Jeans, nesten uansett merke og produsent, har en tendens til å farge av mye i begynnelsen når du bruker de og kjører i vaskemaskinen. Særlig er det den mørke fargen som benyttes som falmer raskt.

Ifølge eksperten vil eddik uansett ikke på noen måte skade tekstiler, så dette trikset er helt trygt å prøve.

- Om du ikke liker den litt mer «utvaskede» looken da, og vil at jeansen skal blekne litt i fargen, sier Grimstad Klepp.

Skeptisk til effekt

Fysiker ved Fysisk Institutt på Universitetet i Oslo, Anja Røyne, tror det er mer effektivt å vrenge jeansen før vask for å bevare fargen, enn det er å legge den i et bad av eddik.

- Ved å vrenge jeansen unngår du mye mekanisk slitasje når du vasker, forklarer Røyne, som også er damen bak hverdagsfysikkbloggen Fysikk og fascinasjon.

Hun tror at eddik kan ha en effekt på å sette farge på klærne når de er nye, men er heller skeptisk til at dette skal være med på å bevare fargen som allerede er i klærne.

- Jeg tror nok ikke eddik kan få pigmentene til å sette seg noe mer etter at selve fargingen er ferdig, forklarer fysikeren.

- Det er forskjell på pigmenter, og kjemikalier som virker på en type pigment kan ha en helt annen betydning for andre pigmenter. Jeg vil altså gjette at eddikbadet ikke vil ha noen særlig effekt på å bevare fargen noe mer enn den allerede «sitter fast» i plagget.

Røyne råder alle som vil forsøke dette selv, til å passe på å holde alle andre variabler konstante.

- Det vil si at du kan bruke eddik eller ikke eddik, men da må plaggene vaskes på samme måte etterpå - vrengt eller ikke vrengt, samme temperatur, og så videre. Ellers kan du ikke vite om eddiken faktisk gjorde noe for plagget ditt eller ikke, forklarer hun.

Flere tips som holder på fargen

MØRKE FARGER: Noen smarte triks er alt som skal til for å beholde fargen på klærne lengre.
MØRKE FARGER: Noen smarte triks er alt som skal til for å beholde fargen på klærne lengre. Foto: FOTO: Trine Jensen

Det er ikke bare jeans som mister farge i vask, også andre plagg kan lide samme skjebne om man ikke tar noen enkle forholdsregler.

- Jeans og andre plagg med sterk farge av denne typen burde ikke henges ut til tørk slik at den utsettes for sollys, forklarer vaskeekspert og leder for Lilleborg Forbrukerservice, Malin Skaar.

- Sollys bleker lett klær med sterke farger, og du ender opp med stygge skjolder på klærne og farger som er merkbart blassere, legger hun til.

Å bruke et vaskemiddel beregnet på mørke eller fargede klær er et annet godt tips.

- Disse har en mer beskyttende effekt når det gjelder å holde på fargestoffene i klærne, og inneholder ikke blekemiddel, som jo en del vaskemidler for hvitt tøy gjør, forteller Skaar.

Når det gjelder vasketemperaturer, er det lurt å kjøre på en litt varmere vask første gang du vasker en ny jeans.

- Enkelte fargestoffer blir fiksert på høyere temperaturer. Etter de første vaskene kan du gå ned i temperatur hvis du ønsker det, og mange jeanseksperter anbefaler kald vask for å holde på både fargen og fasongen på jeansen din, sier Grimstad Klepp.

Skaar er snar med å poengtere at dagens vaskemidler vasker like godt på kalde temperaturer.

- Så ikke vær redd for at klærne ikke blir rene på 40 grader!

Les på lappen og vask klærne på vrangen

En ting svært mange hopper over når de både kjøper og gjør seg klar til å vaske nye klær, er å lese vaskeanvisningen på tøyet. Men det tar bare noen sekunder, og kan potensielt være det som redder klærne dine fra fullstendig ødeleggelse.

KALD VASK: Mørke farger burde vaskes på lave temperaturer for å unngå at fargen falmer.
KALD VASK: Mørke farger burde vaskes på lave temperaturer for å unngå at fargen falmer. Foto: FOTO: Trine Jensen

- Les alltid vaskelappen. Det kan redde deg fra mange katastrofer, sier Skaar

- Også når man kjøper klær, er det lurt å ta en kikk på lappen. Kanskje står det at plagget bare skal kjemisk renses og ikke vaskes i det hele tatt, og da må man jo ta stilling til om dette er noe man har rom for i budsjettet, påpeker hun.

Å vrenge klærne med innsiden ut er nok et triks som kan bevare både farge og også utseendet på plagget ditt.

- Slitasje som oppstår ved vask, noe det jo med tiden gjør på alle klær som vaskes, kan holdes litt mer til en minimum om man er flink til å vrenge klærne på vrangen før man vasker, forklarer Grimstad Klepp.

- Dette er også et spesielt godt triks for å unngå nupper på et plagg, legger hun til.

Ikke overfyll maskinen

Det er også en god idé å vaske mørke eller fargesterke klær sammen.

- Vær flink til å sortere vasken. Du vil unngå katastrofer som at én rød sokk havner i maskinen sammen med det hvite undertøyet ditt, og mørke farger blekes mindre om de vaskes sammen med andre mørke plagg, forteller Skaar.

Du bør heller ikke prøve å spare tid og penger ved å overfylle maskinen din når du skal vaske.

- Det er klart det er fristende å prøve å få vasket så mye som mulig i én omgang, men det er faktisk ikke spesielt heldig hverken for maskinen din eller klærne, råder Grimstad Klepp.

- Når maskinen overfull, og dermed ekstra tung, må den jobbe hardere - noe som kan medføre mer slitasje på klærne dine. Og i så stor grad som mulig, dropp tørketrommel på mørke og fargesterke klær, da dette også kan medføre at farger falmer raskere.

Og vær fornuftig og ikke vask klær før de virkelig trenger å vaskes:

- Husk at jo oftere du vasker et plagg, jo raskere blekner fargen, sier Grimstad Klepp.

- Da hjelper det ikke med hverken like farger sammen eller rett vaskemiddel. Vask er årsak nummer én til slitasje på klærne våre - i langt større grad enn bruk, legger hun til.

Les også:

Nøttene som vasker klærne dine rene

Dette redder klærne dine i ferien

Slik bir du kvitt svettelukt og gule flekker under armene

VASK SAMMEN: Vask mørke farger sammen og på lave temperaturer.
VASK SAMMEN: Vask mørke farger sammen og på lave temperaturer. Foto: FOTO: Trine Jensen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen