Garderobetips: Slik får du et velorganisert klesskap

Dette hjelper deg ut av enhver kleskrise

Overfylt klesskap, men ingenting å ha på deg? Vi lot oss inspirere av Karns lille og velorganiserte garderobe, med få og nøye utvalgte godbiter. Her er hennes tips!

GARDEROBETIPS: Et overfylt klesskap, men ingenting å ha på deg? Du er langt fra den eneste. Heldigvis finnes det et par tips og triks som kan redde deg ut av selv den verste kleskrisen. Her gir Karn Kjerstad deg sine beste garderobetips!
GARDEROBETIPS: Et overfylt klesskap, men ingenting å ha på deg? Du er langt fra den eneste. Heldigvis finnes det et par tips og triks som kan redde deg ut av selv den verste kleskrisen. Her gir Karn Kjerstad deg sine beste garderobetips! Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

Karn Kjerstad (22):

  • Stakk av med seieren i den TV-sendte konkurransen Det Nye-jenta denne høsten.
  • Kommer fra Skodje, men bor i Bergen.
  • Har et utrolig lite klesskap - og utrolig bra stil!
  • Er medisinstudent og jobber for Filippa K.
  • Blogger på urbanauburn.com - du finner også bloggen gjennom detnye.no.
  • Følg henne på Instagram: @karnfkj

Et nytt år, nye muligheter og en ny motesesong er like rundt hjørnet, så når passer det egentlig bedre med en grundig opprydning i garderoben enn akkurat NÅ?

Et velorganisert klesskap er godt for både sjel , timeplan og lommebok, og her er mine tips for hvordan du veldig enkelt kan gjenvinne kontrollen over klesskapet og unngå enhver kleskrise:

1. Få oversikt

For å finne ut hva du egentlig har i garderoben bør du begynne med å ta en skikkelig opprydning.

Du er avhengig av å ha oversikt over hva du faktisk har - også det som ligger sammenkrøllet helt bakerst i skapet, som du ikke visste at du fremdeles hadde! Ta ut alt og sorter det grundig - både klær, sko og tilbehør.

2. Behold, gi bort eller selg

Prøv å være litt streng med deg selv. Har du ikke brukt et plagg på flere år, da er det kanskje på tide å kvitte seg med det. Hvorfor ikke få hjelp av en kritisk venninne du vet er ærlig?

Du trenger absolutt ikke å kaste de klærne du vil kvitte deg med i søpla, gi dem bort til Fretex eller selg på Finn eller E-bay. Det er både miljøvennlig og økonomisk. Kanskje du til og med ender opp med å tjene noen kroner? Win-win!

3. Lag plass

Om du har begrenset med plass i klesskapet kan de plaggene du ikke bruker på denne tiden av året med fordel pakkes bort. Det vil både frigjøre hyller og gi bedre oversikt.

4. Quick fix

Man trenger ikke å ha symaskinsertifikat for å fikse en knapp som er løs eller en søm som har raknet. Ta nål og tråd fatt - og ikke gi deg med det første.

I verste fall kan du levere inn det aller meste til en profesjonell skredder (eventuelt en bestemor). Det er faktisk utrolig lite som skal til for at plagget får et helt nytt uttrykk!

HAR DU ALT DU TRENGER?: - Før du går til innkjøp av it-plagg med crazy mønstre bør du ha noen få, enkle og tidløse plagg som kan kombineres på utallige måter med hverandre, tipser Karn. Fra venstre: Den lille sorte fra Gina Tricot, kr 349. Hvit skjorte fra Baum und Pferdgarten, kr 1199. Miniskjørt fra H&M, kr 299. Kåpe fra Vila, kr 599. Skinnyjeans fra Vero Moda, kr 399.
HAR DU ALT DU TRENGER?: - Før du går til innkjøp av it-plagg med crazy mønstre bør du ha noen få, enkle og tidløse plagg som kan kombineres på utallige måter med hverandre, tipser Karn. Fra venstre: Den lille sorte fra Gina Tricot, kr 349. Hvit skjorte fra Baum und Pferdgarten, kr 1199. Miniskjørt fra H&M, kr 299. Kåpe fra Vila, kr 599. Skinnyjeans fra Vero Moda, kr 399. Foto: FOTO: Produsentene

5. Heng opp klærne

Det som kan, bør henges opp. Da er det mye lettere å vedlikeholde orden og god oversikt i klesskapet. Et tips kan være å bruke tynne hengere, da får man plass til mer og det ser ryddig ut.

6. Få system

Hvordan man organiserer og får orden i klesskapet er selvfølgelig helt individuelt, men min erfaring er at det hjelper å sortere etter farge. Jeans brettes sammen i stabler, da tar de mindre plass.

Tilbehør og pene sko kan gjerne settes frem på fine stativ eller hyller og fungere som dekorasjon. Praktisk og pent!

7. Sett opp et budsjett

Nå har du forhåpentligvis fått en god oversikt over hva du har, men også hva du trenger. Sett opp en liste over hva du ønsker deg til den nye sesongen, og bestem deg for et budsjett du vil prøve å holde deg til.

Skriv opp hva du er villig til å investere i, og hva som kan kjøpes for en billig penge. Om du liker å følge trendene kan du lese deg litt opp på hva som blir «in» og begynne å se etter det i butikkene allerede nå!

8. Prioriter

Om du ser at pengene ikke strekker til, så må man rett og slett prioritere hva som er viktigst, og hva du føler at du får mest igjen for. Velg for eksempel mellom å kjøpe en designerveske eller jakke til flere tusen kroner, eller flere rimelige plagg og sko. You can't have it all.

9. Unngå «shopping»

Jeg mener ikke at du skal slutte å handle klær, men prøv å unngå å ta med deg venninner på en shoppingrunde uten mål og mening. Bruk listen din over hva du trenger og hva du kunne tenke deg å ta med hjem, så slipper du å gjøre impulskjøp du angrer på og ende opp med noe du allerede har.

10. Ikke glem salget!

En ny motesesong er rett rundt hjørnet, det betyr at butikkene må kvitte seg med det de har inne fra den forrige. Og det resulterer i at du kan gjøre gode kupp!

HAR DU ALT DU TRENGER?

KARN: Vi lot oss inspirere av Karn og hennes lille og velorganiserte garderobe - med få og nøye utvalgte godbiter.
KARN: Vi lot oss inspirere av Karn og hennes lille og velorganiserte garderobe - med få og nøye utvalgte godbiter. Foto: FOTO: Ingvild Sunde

Etter min mening er det viktigste å ha basisgarderoben i orden. Før du går til innkjøp av it-plagg med crazy mønstre bør du ha noen få, enkle og tidløse plagg som kan kombineres på utallige måter med hverandre.

Her er en liten oversikt over det jeg mener alle bør ha i garderoben - uavhengig av personlig stil, trender og sesong. Du kan finne gode alternativer både i det øvre og nedre prissjiktet!

En hvit skjorte

En hvit skjorte kan styles med alt fra skinnskjørt til jeans, og er på mange måter det viktigste plagget jeg har i min garderobe. Mer formelt enn en hvit T-skjorte, men kan samtidig være avslappet og kult, alt etter hva man styler den med.

Skinny jeans

Det viktigste er egentlig at du har et par skinny jeans du føler deg vel i - og som ser bra ut på deg. Smale jeans er perfekt å kombinere med både lave sko eller pumps, og med en skjorte, bluse eller T-skjorte. Et hverdags-must-have som passer til alt!

Den lille sorte

En garderobeklassiker du alltid kan slenge på deg og se bra ut i, uansett anledning. Selv foretrekker jeg at den er litt enkel i seg selv, slik at jeg kan pynte den ned eller opp til både hverdag og fest.

Miniskjørt

Vi har vel alle våre assosiasjoner og erfaringer med miniskjørtet, men det er ikke til å stikke under en stol at det er et genialt plagg å ha i garderoben. Jeg bruker miniskjørt både med en pen bluse til fest, og med en stor strikkegenser og joggesko til hverdags. Komfortabelt, kult og veldig enkelt å style.

Svarte pumps

Et par svarte, spisse pumps er perfekt for å endre et hverdagsantrekk til et festantrekk på et blunk. Et viktig poeng er at disse bør være gode å gå i. Hvis ikke blir de bare stående ubrukt i skapet.

BASISPLAGG: - Etter min mening er det viktigste å ha basisgarderoben i orden, sier Karn. Her er plaggene hun mener alle bør ha i garderoben - uavhengig av personlig stil, trender og sesong. Fra venstre: Skinnyjeans fra H&M, kr 399. Kasjmirgenser fra H&M, kr 599. Sneakers fra Adidas, kr 800. Armbånd fra Maria Black, kr 799. Svarte pumps fra Zara, kr 599. Skinnskjørt fra H&M, kr 999.
BASISPLAGG: - Etter min mening er det viktigste å ha basisgarderoben i orden, sier Karn. Her er plaggene hun mener alle bør ha i garderoben - uavhengig av personlig stil, trender og sesong. Fra venstre: Skinnyjeans fra H&M, kr 399. Kasjmirgenser fra H&M, kr 599. Sneakers fra Adidas, kr 800. Armbånd fra Maria Black, kr 799. Svarte pumps fra Zara, kr 599. Skinnskjørt fra H&M, kr 999. Foto: FOTO: Produsentene

Skoene kan like godt styles til miniskjørt og skinny jeans, som til løse bukser av forskjellige materialer for en mer casual look.

Basic T-skjorte

En pen, basic T-skjorte må man ha! Det er alltid en redning når ingenting funker og alt blir feil.

Kåpe

En pen ytterkåpe trengs på kalde dager, eller rett og slett når du behøver å være litt mer pyntet. Gå for den klassiske svarte eller en litt mer feminin variant i lys grått eller kamel. Veldig delikat!

En genser

Alle trenger en god, gammeldags genser. Den kan du bruke med eller uten en hvit skjorte under og er fin til både jeans, skjørt og kjoler. Her synes jeg det lønner seg å velge en litt dyrere variant av kvalitet, da de syntetiske stoffene ofte blir fort stygge og nuppete. Kasjmir og mohair er noen gode alternativer som varer lenge.

Sneakers

For oss som ikke orker å gå i høye hæler til hverdags er noen kule og fargerike joggesko midt i blinken. De kan med fordel kombineres med både kjoler og skjørt for et avslappet og chic antrekk. Ikke vær redd for å gå for noen med litt sterke farger, det gir antrekket et skikkelig løft og ser fresht ut!

Tilbehør

Om man vil følge trendene er tilbehøret en smart måte å gjøre det på. Et statementsmykke, enkle ringer eller en liten fargerik veske kan endre inntrykket av et helt antrekk, og trenger ikke å koste skjorta. Det samme gjelder leppestifter og neglelakker i sterke farger. For ikke å glemme et par klassiske solbriller av god kvalitet.

Les også:

Denne omtales som «årets it-item»

Norske jenter bruker stadig mer penger på utseendet

Disse bloggerne vil prege 2014

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning