Den nye modelltrenden

Dette er en mann

Andrej Pejic (19) er en av de hotteste modellene akkurat nå.

MANNLIG MODELL: Andrej Pejic viser en brudekjole under visningen til Jean-Paul Gaultier. Det er ikke alle som er klar over at det er en mannlig modell.
MANNLIG MODELL: Andrej Pejic viser en brudekjole under visningen til Jean-Paul Gaultier. Det er ikke alle som er klar over at det er en mannlig modell. Foto: Foto: Stella
Publisert Oppdatert

Denne unge mannen er blant de hotteste modellene om dagen, både på kvinne- og herrefronten.

Med sitt lange, blonde hår, smale kropp og feminine ansikt, har serbisk-australske Andrej Pejic blitt en favoritt blant motedesignere og fotografer.

Og han kan stille både som herre- og damemodell.

Kjente navn som Steven Meisel, Jean-Paul Gaultier, Marc Jacobs og og Paul Smith har alle lagt sin elsk på 19-åringen, som spås en stor karriere i motebransjen.

Del

Mer feminin enn maskulin

Det begynte med at publikum lurte på hvem den blonde jenta var, da Andrej Pejic gikk herrevisninger under moteuken i Paris i fjor. Etter det har Pejics feminine utseende også plassert ham på catwalken når designerne viser sine kvinnekolleksjoner.

Nå får han de mest ettertraktede jobbene i bransjen. Han har vært i både franske og italienske Vogue og er frontet i kampanjer for Marc by Marc Jacobs og Jean-Paul Gaultier. På sistnevntes couturevisning i januar, fikk Pejic det ærefulle oppdraget å avslutte showet i en brudekjole og slør.

- Noen ganger føler jeg meg som en mann, mens andre ganger mer som en kvinne. Mange finner meg sikkert mer feminin enn maskulin, men jeg er begge deler. Og akkurat nå føler jeg meg komfortabel med det, forteller Pejic til Zeit Magazine.

Drømmer om å bli undertøysmodell

ANDROGYN: Med sitt sensuelle utseende har Andrej Peijic blitt en populær modell. Her for Jean-Paul Gaultier.
ANDROGYN: Med sitt sensuelle utseende har Andrej Peijic blitt en populær modell. Her for Jean-Paul Gaultier. Foto: Foto: Stella

På spørsmål fra Daily Telegraph svarer Pejik at hans største drøm er å bli undertøysmodell, og spesielt for merket Victoria's Secret, som er kjent for sine sensuelle og smellvakre modeller.

Men han er foreløpig ikke villig til å gjøre kosmetiske inngrep for å kunne nå drømmen sin.

- Jeg er ikke en drag queen, jeg vil ikke gjøre meg om til noen annen enn den jeg er. Jeg vil være naturlig, sier Pejic, som også har uttalt at han ikke har noe problemer med å stille opp som kvinne.

- Jeg er veldig komfortabel med tvetydigheten jeg representerer. Jeg innser at jeg er veldig feminin, ikke bare rent utseendemessig, men også i måten jeg er på.

Det er vanskelig å sette Andrej Pejic i bås. Han viser både kvinne- og herreklær, men foran å kalles transseksuell blir han heller kalt en «femiman», altså en mann med feminine kvaliteter og trekk.

- Han er i forkant av en ny kjønnsflyt i motebransjen, der tradisjonelle holdninger til kjønn er mindre relevant. Det er en synspunkt som blir omfavnet av de mest prestisjetunge merkene i moteindustrien, og som også forbrukerne elsker, sier en talsmann for Pejics modellbyrå Storm til Vogue.com.

- En fornærmelse mot kvinner

Det er ikke bare de feminine trekkene som gjør at Andrej Pejik er så ettertraktet. Han har også en helt rett mannekropp uten hofter, bryster eller former. Det er også spesielt de homofile designerne som har trukket modellen til sitt bryst.

KAMPANJE: Supermodell Karolina Kurkova (t.v) og Andrej Pejic i vårkampanjen fra Jean Paul Gaultier.
KAMPANJE: Supermodell Karolina Kurkova (t.v) og Andrej Pejic i vårkampanjen fra Jean Paul Gaultier. Foto: Foto: Stella

Dette er ikke alle like begeistret for. Etter årevis med skremmende tynne modeller som ser mindre og mindre kvinnelige ut, er det mange som lar seg provosere av at en sylslank guttekropp er idealet som skal overta. Blant kritikerne er journalist Amanda Platell i den britiske avisen Daily Mail.

Platell kaller Andrej Pejics popularitet den ultimate fornærmelsen av kvinner.

- Det er det ultimate kvinnehat å skape en skapning som er halvt mann og halvt kvinne, fordi dagens modeller ikke strekker til det syke idealet som er skapt. Modellene er «for kvinnelige», selv når de tvinges til å sulte seg så tynne at livet at livet står på spill, skriver Amanda Platell i en kommentar.

Hun legger spesielt skylden på designerne, som lager klær som ikke er laget for normale kvinner. For å kunne passe inn i klærne må modellene være flatbrystede, sylslanke og uten hofter, med andre ord å se mindre ut som en kvinne og mer som en gutt.

Derfor er Andrej Pejic den perfekte hybridmodellen, med kroppen til en gutt og ansiktet til en kvinne.

Men det er heller ikke bare Pejic som markerer seg i dette segmentet. Den transseksuelle modellen Lea T gjør det også bra, selv om hun nå regner seg som kvinne. Givenchy har valgt henne som ansikt for høstkampanjen i år og hun har frontet flere av de store motemagasinene.

Les mer:

De største catwalk-tabbene

Hun forandret motebransjen

MODELL: Transseksuelle Lea T gjør det også bra som modell om dagen. Her på catwalken til Alexandre Herchcovitch og på coveret av Love Magazine med Kate Moss.
MODELL: Transseksuelle Lea T gjør det også bra som modell om dagen. Her på catwalken til Alexandre Herchcovitch og på coveret av Love Magazine med Kate Moss. Foto: Foto: AP/Stella

Sexy undertøyskampanje

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning