17.mai-antrekket

- Dette er absolutt fy-fy på 17. mai

Ikke alle vårens trender egner seg like bra som 17. mai-antrekk.

NEI, NEI, NEI: Neonfarger, lårkorte skjørt og nagledetaljer er bare noen av tabbene du bør styre unna på selveste nasjonaldagen.
NEI, NEI, NEI: Neonfarger, lårkorte skjørt og nagledetaljer er bare noen av tabbene du bør styre unna på selveste nasjonaldagen. Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

Nasjonaldagen nærmer seg med stormskritt, og for mange betyr det stryking av bunadskjorten og lufting av stakken.

Men, vent. Hva skal man egentlig gå for dersom man ikke planlegger å ikle seg nasjonaldrakten?

Valgmulighetene er mange, men det er også fallgruvene.

Det finnes nemlig et par trender i motebildet som er både fine og flatterende. Bare ikke helt 17. mai-vennlig.

Vi har spurt ekspertene om de kan nevne et par av de verste klestabbene du kan gjøre på selveste nasjonaldagen.

- Ikke kle deg som om du skal på en nattklubb

At 17. mai skal være en dag med mye fest og moro, er det ingen tvil om.

Det derimot mange glemmer, er at det finnes litt andre retningslinjer for akkurat denne dagen enn det gjør til en vanlig fest. Det forteller stylist Christian Thorsbye.

- Ikke kle deg som om du skal på en nattklubb. Hadde du fått en invitasjon til 17.mai, tror jeg dresskoden hadde vært mørk dress/pent antrekk, sier Thorsbye.

NEON: - Styr unna neon, råder ekspertene.
NEON: - Styr unna neon, råder ekspertene. Foto: FOTO: Stella Pictures

Styr unna neonfarger

STYLISTTIPS: Stylist Anette Ousdal forteller at det er flere vårlige trender som ikke egner seg som 17.mai-antrekk.
STYLISTTIPS: Stylist Anette Ousdal forteller at det er flere vårlige trender som ikke egner seg som 17.mai-antrekk. Foto: FOTO: Picasa

Det er lett å slenge seg på en av vårens mange og friske fargetrender. Og det er sjelden feil. Bare pass på at du ikke går for de mest skrikende fargene.

- Neonfarger ville jeg holdt meg langt unna, sier stylist og showroom-koordinator i This is PR, Anette Ousdal, som heller ikke mener kombinasjonen rødt, hvitt og blått i ett og samme antrekk er helt heldig.

- Helhvitt eller helblått fungerer derimot bra. Jeg ville nok gått for noen duse eller klare farger som kongeblå eller fersken, sier Ousdal.

På andre siden av den fargerike skalaen finner vi en udødelig klesklassiker for de fleste jenter. Nemlig den lille sorte.

For mange er den en sikker vinner når alle andre antrekk ikke helt klarer å gjøre jobben. Og det forstår vi godt. Likevel kan den være grei å eliminere helt akkurat denne dagen.

- En svart, kort kjole er ikke et pent 17. mai-antrekk, sier Thorsbye.

Absolutt fy-fy

Det er flere av sesongens nøkkelplagg som fungerer like fint til hverdags som til pent - som for eksempel magetoppen og blondekjolen.

Ousdal mener begge disse trendene kan fungere fint også på 17. mai, men advarer deg mot særlig én ting:

- Ikke kle deg så dristig at du viser navlen dersom du skulle gå for en magetopp. Men en lite glippe på noen centimeter over navlen kan være pent - og da gjerne med en pen jakke eller blazer over.

Sørg imidlertid for at magetoppen ikke er utringet.

- Det er absolutt fy-fy. Velg gjerne en variant med høy hals. Fy-fy nummer to å kombinere magetoppen til et altfor kort skjørt, sier Ousdal.

En fin tommelfingerregel er at grensen på kjolelengden går ved rett over knærne. Husk at det tross alt er en dag hvor de fleste er på tilstelninger med hele familien, og da bør du kle deg sømmelig.

- Ønsker du å ha på deg en blondekjole, bør den hverken være for tettsittende, for kort eller med en dyp utringning, tipser Ousdal.

Denim og skinn

Denimstoffet kommer i alle mulige varianter og fasonger denne våren. Det være seg bukser, kjoler, skjørt, jakker og topper.

BLONDEKJOLEN: Går du for en blondekjole på 17.mai, bør ikke den være kort, for tettsittende eller med en dyp utrigning.
BLONDEKJOLEN: Går du for en blondekjole på 17.mai, bør ikke den være kort, for tettsittende eller med en dyp utrigning. Foto: FOTO: Stella Pictures

Ifølge Ousdal er dette en fantastisk trend, men ikke helt egnet som en del av finstasen. Hun nevner også skinn som et stoff det kan være greit å holde seg unna.

STYLIST: Christian Thorsbye mener du bør unngå å kle deg om om du skal på en nattklubb 17.mai.
STYLIST: Christian Thorsbye mener du bør unngå å kle deg om om du skal på en nattklubb 17.mai. Foto: FOTO: Stephen Butkus

- En pen skinnjakke eller clutch er selvfølgelig helt okay. Men tror jeg ville droppet skinnbuksene, sier Ousdal.

Ifølge Thorsbye kan trenden med grafiske kjoler også være en farlig vei å gå.

- Dette er en type kjole som kan være vanskelig å få til å se bra ut - særlig akkurat denne dagen. Jentene må gjerne vise både farger og mønster, men jeg ville heller gått for vårens florakjoler. Detaljer med både nagler og armymønster ser man også denne sesongen, men er helt uaktuelt på 17. mai, sier Thorsbye.

Vurderer du å ta på deg den lyse strømpebuksen? Dropp den - i hvert fall hvis du skal gå i sandaler med åpen tå. Et alternativ kan være en god selbruningskrem så du kan vise frem bare legger i det fine vårværet.

Hva med skoene?

La være å ta på deg de høyeste partyskoene. Det vil gjøre vondt når du har gått en stund, og det er ganske så usexy å halte i vei i finstasen.

- Unngå de altfor utfordrende skomodellene. Morsomme, lekne og røffe pumps bør stå igjen hjemme. Tenk at du skal se elegant, classy og stilfull ut, sier Thorsbye.

Heller ikke hettegenser, allværsjakke eller joggesko er å anbefale, mener stylisten.

- Og gutter, dere får ikke lov til å bruke hverken shorts eller kortermede skjorter - selv om det kan være litt varmt, sier Thorsbye.

Les også:

Vi har testet 17 populære nettbutikker

Slik skal skinnjakkene se ut i år

Følg Klikk Mote på Facebook

48 lekre skofunn i butikk nå

Glem BB Cream, nå er det CC som gjelder

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning