Ekspertenes hverdagshelter

Dette bør alle jenter ha i garderoben

Med disse plaggene i skapet, kan du ikke klage over at du ikke har noe å ha på deg i vinter.

HVERDAGSHELTER: Her er klærne som redder enhver kleskrise. Hvit skjorte fra Sand (kr 1295), svart, knelangt skjørt fra MQ (kr 499).
HVERDAGSHELTER: Her er klærne som redder enhver kleskrise. Hvit skjorte fra Sand (kr 1295), svart, knelangt skjørt fra MQ (kr 499). Foto: Foto: Fashionactive, produsenten
Publisert Oppdatert
MOTEANSVARLIG: Rubi Sørvik er moteansvarlig i magasinet Det Nye, og har flere års erfaring som stylist.
MOTEANSVARLIG: Rubi Sørvik er moteansvarlig i magasinet Det Nye, og har flere års erfaring som stylist. Foto: Foto: Trond W. Andersen
Maria Nguyen blogger på vanillascented.freshnet.se
Maria Nguyen blogger på vanillascented.freshnet.se Foto: Foto: privat

Noen plagg går aldri av moten, og kan redde en hvilken som helst kleskrise.

De klassiske basisplaggene passer til alt og alle, og er derfor det vi kan kalle våre hverdagshelter i klesverdenen. Med disse i klesskapet, har du alltid noe å ha på deg!

Dessuten kan de lett kombineres med hverandre, i hvert fall hvis du går for nøytrale farger, Du kan derfor sette samme flere ulike antrekk med disse klassiske klærne. Og siden de kan brukes i mange år fremover, er de også ting du gjerne kan bruke litt penger på.

Vi har snakket med Det Nyes moteansvarlig Rubi Sørvik og moteblogger Maria Nguyen, som står bak bloggen Vanillascented, om hvilke plagg de anbefaler alle jenter å ha i vintergarderoben.

Her er deres liste over de 10 plaggene enhver jente bør ha i klesskapet akkurat nå:

1. Den perfekte jeansen

Jeansen må bli den ultimate hverdagshelten! Det er nemlig få anledninger hvor man ikke kan bruke jeans. Den er perfekt i både jobb- og skolesammenheng, i tillegg til fritidssysler og fest.

- Den har også evnen til å få nesten alle og enhver til å føle seg komfortabel, for det skal godt gjøres å gjøre feil med skinny jeans - så lenge den sitter riktig, vel og merke, sier Rubi.

Maria påpeker at man ikke trenger en kort kjole for å føle seg sexy - den perfekte jeans kan gi akkurat den samme følelsen.

- Ja, jeg vet det. Prosessen med å finne den perfekte jeansen er en lang jakt for mange - men den finnes. En perfekt jeans skal stramme, forme og løfte på de riktige stedene og den skal gi deg en liten selvtillitsboost, mener hun.

2. Blazeren

Blazeren er et klassisk plagg som kommer i alle slags farger og varianter, og er et absolutt must i klesskapet.

- Finn en du føler deg vel i, men husk at dette er et plagg som gjerne skal brukes til flere anledninger. Velg derfor en variant i nøytrale farger og med et enkelt snitt, råder Maria, som selv foretrekker en blazer med et mer maskulint og herreinspirerte snitt.

Ta på deg en blazer over et par jeans og en enkel T-skjorte, og antrekket ditt når med en gang nye høyder.

- Denne jakken er ofte løsningen for å gi antrekket et litt strammere preg. Den gjør casual til casual chic på hverdager og er også råfin til kjoler når kvelden nærmer seg, sier Rubi.

PERFEKT ANTREKK: Jeans fra Never Denim/Bik Bok (kr 499), blazer fra Vero Moda (kr 700).
PERFEKT ANTREKK: Jeans fra Never Denim/Bik Bok (kr 499), blazer fra Vero Moda (kr 700). Foto: Foto: Fashionactive. produsenten

3. Strikkegenseren

Nå som den kalde sesongen er godt i gang, kommer man ikke unna de deilige strikkegenserne. Heldigvis er de også veldig trendy denne høsten og vinteren, så nå kan man holde seg varm og moteriktig på samme tid.

- Skaff deg en strikkegenser à la dem vi så på visningen til Stella McCartney! En genser som du kan krype inn i kalde morgener er et må-ha nå som vinteren er her, sier Rubi.

- Når det gjelder overdeler foretrekker jeg at det er oversized og at det er behagelig. En løs strikket genser er fin alle sesonger. Om våren er det veldig fint i kontrast til korte shorts og bare ben, mens om vinteren er alt i strikk godt verdsatt i garderoben, konstaterer Maria.

I vinter kan du gjerne skaffe deg en deilig, varm strikkegenser i kasjmir.

- Kjøp gjerne gensere i alle mulige farger, her kan man egentlig aldri få nok! Start med å gå til innkjøp av et par i beige og grå. Mine favorittfarger for sesongen er flaskegrønn og burgunder, men har du en beige så har du en redning hver dag du ikke helt vet hva du skal ha på deg, smiler Rubi.

4. En hvit skjorte

Noen dager prøver man utallige topper og ingen «føles helt riktige», det er dagen man kan prise seg lykkelig over den hvite skjorten!

- Half tucked i en jeans, eller stram og lekker til en knelangt skjørt, du ser uansett smashing ut. Personlig synes jeg at den gjerne kan være litt oversized, da blir den ekstra kul til jeans, særlig med oppbrettede ermer, stappet litt oppi buksa foran og med et enkelt smykke i halsen, sier Rubi.

Med den hvite skjorten som utgangspunkt, har man dessuten mange stiler fremfor seg. Finn en figursydd variant hvis du liker det veldig feminint, eller en løs og ledig variant for en avslappet look.

- Til hverdags kan den brukes sammen med jeans og til fest med et highwaist skjørt - dette er kun få av mange muligheter, forteller Maria.

5. Dressbukser

VARM OG TRENDY: Strikkegenser fra Mexx (kr 799) og hvit skjorte fra Bik Bok (kr 199).
VARM OG TRENDY: Strikkegenser fra Mexx (kr 799) og hvit skjorte fra Bik Bok (kr 199). Foto: Foto: Fashionactive, produsenten

Den androgyne stilen står sterkt denne sesongen, og da er dressbuksen et must!

- Smale dressbukser med press som slutter ved ankelen kan kombineres med nesten hva som helst og gir en elegant chic look. Den kan til og med styles med en hettegenser og fortsatt se smashing ut!, mener Rubi.

Spisse ankelstøvletter med hæl er de beste skoene å bruke til disse buksene, mener moteeksperten. Du kan også gjerne kombinere den med andre klassikere som den hvite skjorten og en blazer.

6. Bomullsgenser med høy hals

Den høyhalsede genseren har vi ikke sett på basisgarderobelisten siden 90-tallet, men nå er den her igjen og flere eksperter spår at der kommer den til å bli værende en god stund fremover.

Franskmennene har trofast holdt den i live gjennom de siste tiårene, og det er en god indikator på en ekte klassiker.

- Aller best liker jeg det hvis genseren er noe transparent, som hos motehuset BCBG, med en enkel blonde-BH gjør seg litt synlig under, sier Rubi.

Er du ikke typen til å bruke gjennomsiktige klær, er også de vanlige pologenserne veldig i tiden - bare se på visningen til Celine, Kenzo, Chloé, Blugirl og Haider Ackermann hvor modellene var kledd i en høyhalset genser.

7. Knelangt skjørt

50- og 60-tallsstilen er fortsatt tydelig i motebildet, og da kommer vi ikke unna det knelange skjørtet. Klassikeren er definitivt ikke lenger forbeholdt kontorrotter eller gamle tanter!

MOTERIKTIG: Smale dressbukser fra MQ (kr 599), okergul pologenser fra HM (kr 199).
MOTERIKTIG: Smale dressbukser fra MQ (kr 599), okergul pologenser fra HM (kr 199). Foto: Foto: Fashionactive, produsenten

- Det knelange skjørtet kan enten være helt enkelt i svart og gjerne med splitt opp på låret, eller i skinn eller mønstret hvis du ønsker en litt mer edgy stil, mener Rubi.

Bruk det sammen en trendy metallisk topp eller en litt voluminøs overdel i stedet for en hvit skjorte som fort kan gjøre at antrekket ser litt kjedelig ut.

8. En hvit T-skjorte

Den hvite T-skjorten er veldig viktige basisplagg i enhver jentes garderobe. Dette er fordi det er plagg som man kan bruker så og si hver eneste dag og til alle anledninger.

- Denne er et must i garderoben! Den går til jeans, blyantskjørt, knelange skjørt, dressbukser - rett og slett hva som helst, mener Rubi.

- Jeg tror det her er plagg som blir undervurdert av mange, men jeg mener at dette er plagg du kan legge litt mer penger i - en femhundrelapp i stedet for en femtilapp. Det utgjør en stor forskjell i kvalitet og du slipper å kjøpe en ny T-skjorte etter to vasker, er Marias tips.

9. Den lille sorte

Dette har du nok hørt om mange ganger før, men det er det en grunn til: Den lille svarte kjolen er et plagg du alltid kan stole på! Den passer til alle anledninger, og kan rett og slett løse enhver kleskrise.

- Se etter enkle snitt og former, tanken bak den lille sorte er at den skal kunne styles til ulike anledninger. La derfor kjolen være minimalistisk, og lek heller med sko, hår, sminke og annet tilbehør, oppfordrer Maria.

KLASSIKERE: Knelangt skjørt fra Ellos (kr 299), hvit T-skjorte fra Lindex (kr 99).
KLASSIKERE: Knelangt skjørt fra Ellos (kr 299), hvit T-skjorte fra Lindex (kr 99). Foto: Foto: Fashionactive, produsenten

Den lille sorte kan brukes som hverdagskjole så vel som til fint. Her er det et hav av stylingmuligheter.

- Enten du bruker den sammen ankelstøvletter eller grove boots, med en kimono eller lang kardigan utenpå, og kanskje et belte i midjen, så er hverdagsantrekket sikret.

10. En klassisk kåpe

Vintersesongen er en klassisk kåpe definitivt noe enhver jente bør eie minst én av. Grunnen er enkel: Tar du på deg en fin ullkåpe, er du med en gang velkledd og lekker.

- Nå på vinteren er det lurt å ha en klassisk kåpe hengende i garderoben. Enten du velger en i svart eller beige, så er dette kåpen for enhver anledning, mener Rubi

Hennes beste tips er å kjøpe en kåpe som rekker til knærne. Da er nemlig oddsen stor for at den passer til både dressbukser, jeans og skjørt.

Les også:

Her er høstens fineste støvletter

Slik får du maks ut av garderoben din

Dette plagget gjør deg til festens midtpunkt

SVART OG LEKKER: Svart kjole fra Vila (kr 300), svart kåpe fra Lindex (kr 1299).
SVART OG LEKKER: Svart kjole fra Vila (kr 300), svart kåpe fra Lindex (kr 1299). Foto: Foto: Fashionactive, produsenten

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning