The Slip Dress

Denne kjolen bør du satse på i høst

The Slip Dress, eller underkjole som det heter på godt norsk, er i følge moteekspertene en sikker vinner i lang tid fremover.

SLIP DRESS: Kjendiser som Nicole Richie, Selena Gomez og Miley Cyrus elsker at trenden med å bruke underkjoler alene endelig er tilbake.
SLIP DRESS: Kjendiser som Nicole Richie, Selena Gomez og Miley Cyrus elsker at trenden med å bruke underkjoler alene endelig er tilbake. Foto: FOTO: Stella Pictures.
Publisert Oppdatert

Har du opplevd en enorm déjà vu fra en av sommerens største trender? Det er slettes ikke merkelig.

Sommerens hotteste plagg, The Slip Dress - som rett og slett er en underkjole brukt som en vanlig sommerkjole - har nemlig vært en stor del av motebildet siden 90-tallet.

Den myke silketeksturen og formsittende silhuetten, med spaghettistropper og tidvis blondekanter, er svært populær blant både designere, så vel som moteikoner, og blir ofte omtalt som den letteste kjolen å designe.

- The Slip Dress er den enkleste og mest grunnleggende kjoleformen. Den er som en T-skjorte; det finnes en million forskjellige metoder til å få kjolen til å se ny og annerledes ut hver sesong, uttalte designeren Mark Badgley fra Badgley Mischka til The Chicago Tribune allerede i 1994.

Alle vil være som Madonna

Hvordan trenden oppsto, er moteekspertene fortsatt noe uenige om.

Enkelte hevder at The Slip Dress-fenomenet oppsto takket være Madonna og hennes silkekorsett med kjegleformet byste, designet av Jean Paul Gaultier, til sangerens Blonde Ambition Tour i 1990.

Andre påstår at det var gatemoten fra sent på 80-tallet, hvor ungdommer brukte undertøy utenpå klærne à la Madonna, som igjen inspirerte motedesignerne.

Uansett, så er det rimelig å påstå at Madonna er den største inspirasjonen bak The Slip Dress, eller bruken av undertøy som yttertøy generelt.

Supermodellen sin favorittkjole

Men er det ett moteikon som fortjener all kred for å ha gjort underkjolen til et fast innslag i motemagasiner og på moteblogger, så er det en viss britisk supermodell.

Kjolen som kan styles til å passe inn med alt fra en sukkersøt til rocka stil, er nemlig for mange selve essensen av Kate Moss sin storhetstid.

Under The noughties, eller på 2000-tallet om du vil, var det nemlig umulig å komme over et bilde av Moss uten underkjole på. Ofte stylet sammen med oversized jakke og hæler, eller mørke strømper og boots.

Den unektelige sensuelle formen og teksturen, som fortsatt ser tilfeldig og henslengt ut, matcher tilsynelatende supermodellens personlighet perfekt.

Faktisk til de grader at den tidligere sjefdesigneren for Dior, John Galliano, fikk det ærverdige oppdraget om å sy en skråkuttet jazzinspirert paljettunderkjole til Moss sitt bryllup med Jamie Hince i 2011.

Det at Moss har vist kvinner over hele verden at en slip dress kan brukes til så mangt, og at den passer like fint til store som til små byster, har nok vært med på inspirere mange kvinner og klesmerker til å prøve den ut.

TRENDSETTEREN: Supermodellen Kate Moss har rocka the slip dress siden tidlig 90-tallet og elsker kjoleformen så mye at til og med brudekjolen hennes var designet rundt den og kjolen nederst til høyre som hun designet for Top Shop ble utsolgt på rekordtid.
TRENDSETTEREN: Supermodellen Kate Moss har rocka the slip dress siden tidlig 90-tallet og elsker kjoleformen så mye at til og med brudekjolen hennes var designet rundt den og kjolen nederst til høyre som hun designet for Top Shop ble utsolgt på rekordtid. Foto: FOTO: Stella Pictures.

Mest solgte kjole

Funksjonen bak en tradisjonell underkjole er å klinge seg til kroppen slik at enhver kjole som benyttes over faller pent uten å rynke seg.

Problemet da underkjolen ble benyttet alene, var ofte at kjolen virket altfor avslørende og lite flatterende for kvinner flest. Hver minste og tenkelige cellulitt kom frem - uansett hvilken størrelse man var.

Derfor ble det mer og mer vanlig å designe The Slip Dress med en noe løsere passform, og i fotside, så vel som knekorte, lengder.

Så fort designerhusene mestret å skape underkjoler som var enkle å slenge på seg som faktiske kjoler, føk salgene til topps.

I 1989 ble Calvin Klein sin metalliske variant i sølv og gull merkets mest solgte plagg, og våren 1994 kunne den anerkjente butikken Bloomingdale's i New York rapportere at The Slip Dress var den mest solgte kjolen for sesongen.

- Da vi merket at motekunder shoppet faktiske underkjoler til å bruke alene som kveldsantrekk, ba vi underkjolemakere om å designe egne varianter til oss. De byttet ut justerbare stropper med spaghettistropper og tilførte sterkere farger for våren, fortalte Kalman Ruttenstein, moteansvarlig ved Bloomingdale's, til The New York Times i 1994.

En stor trend høsten 2014

ELSKER KJOLEN: Modellen og tv-personligheten, Heidi Klum, har lagt sin elsk på the slip dress og styler den både til hverdags og til spesielle eventer.
ELSKER KJOLEN: Modellen og tv-personligheten, Heidi Klum, har lagt sin elsk på the slip dress og styler den både til hverdags og til spesielle eventer. Foto: FOTO: Stella Pictures.

I dag ser vi underkjoler med spaghettistropper titt og ofte, og spesielt på den røde løperen er kjolen en stor hit i lange varianter med åpne rygger. Men trenden har hatt en liten pause blant oss alminnelige moteforbrukere - inntil nå.

Takket være designere som Jasun Wu og Helmut Lang sin renovering av minimalismen, så vel som 90-tallslooken, for sommeren 2014, har lange og enkle silkeunderkjoler igjen funnet veien inn i klesbutikker og moteentusiasters garderober.

Men selv om underkjoler umiddelbart kan virke enklest å bruke i sommermånedene, vil mange bli gledelig overrasket over at dette er en kjole vi kommer til å se mye av høsten 2014 også.

- The Slip Dress har med jevne mellomrom vært å finne i kolleksjonene våre siden den hadde sin peak på slutten av 90-tallet og begynnelsen av 2000-tallet, i takt med det globale trendbildet. Denne høsten går vi tilbake til den originale looken ved å vise smale skulderstropper, silke og blondedetaljer i antrekket, sier Susann Leikanger, showroom manager ved H&M Norge.

Vi spurte Leikanger om hvorfor hun tror dette er en trend som konstant kommer tilbake i trendbildet.

- At kjolen er ultrafeminin, og har et snitt som de fleste kvinner vil føle seg vakre og kvinnelige, gjør underkjolen til en klassiker. Med sine tynne stropper, delikate kvaliteter og gjerne skjøre detaljer som blondeinnfellinger, er dette et plagg vi kvinner elsker! I tillegg er den er perfekt å benytte som faktisk underkjole under en gjennomsiktig kjole, gjerne slik at en stropp eller blondekant kan titte frem.

Hvordan style The Slip Dress

Det er fort gjort å raske med seg en deilig og myk underkjole på shopping, men hva gjør man så når det er på tide å anvende kjolen?

DESIGNER SLIP DRESS: 1. Ruffles Satin-Crepe Gown fra Jason Wu (¿3,115 hos Net a Porter), 2. Lace-Trimmed Satin Midi Dress fra DKNY (¿350 hos Net a Porter), 3. Slip Dress fra Basso & Brooke Vintage (¿196 hos Farfecth), 4. Stretch-satin Slip Dress fra 3.1 Philip Li (¿751 hos Net a Porter), 5. Tank Slip Dress fra Rick Owens (¿ 335,98 hos Farfetch), 6. Sheer Lace Long Slip fra Christies (¿276,78 hos Farfetch), 7. Silk-satin Slip Dress fra Theory (¿567 hos Net a Porter).
DESIGNER SLIP DRESS: 1. Ruffles Satin-Crepe Gown fra Jason Wu (¿3,115 hos Net a Porter), 2. Lace-Trimmed Satin Midi Dress fra DKNY (¿350 hos Net a Porter), 3. Slip Dress fra Basso & Brooke Vintage (¿196 hos Farfecth), 4. Stretch-satin Slip Dress fra 3.1 Philip Li (¿751 hos Net a Porter), 5. Tank Slip Dress fra Rick Owens (¿ 335,98 hos Farfetch), 6. Sheer Lace Long Slip fra Christies (¿276,78 hos Farfetch), 7. Silk-satin Slip Dress fra Theory (¿567 hos Net a Porter). Foto: FOTO: Produsentene.
KJEDEBUTIKKENES SLIP DRESS: 1. Slip Dress fra Bok Bok (kr 249), 2. Crochet Short Dress fra Vero Moda (kr 349,95), 3. Iris Kjole fra Bik Bok (kr 249), 4. Halvlang Slip Dress fra Lindex (kr 299), 5. Back Strap Short Dress fra Vero Moda (kr 299,95), 6. Double Strap Summer Short Dress fra Vero Moda (kr 199,95), 7. Summer Short Dress fra Vero Moda (kr 199,95).
KJEDEBUTIKKENES SLIP DRESS: 1. Slip Dress fra Bok Bok (kr 249), 2. Crochet Short Dress fra Vero Moda (kr 349,95), 3. Iris Kjole fra Bik Bok (kr 249), 4. Halvlang Slip Dress fra Lindex (kr 299), 5. Back Strap Short Dress fra Vero Moda (kr 299,95), 6. Double Strap Summer Short Dress fra Vero Moda (kr 199,95), 7. Summer Short Dress fra Vero Moda (kr 199,95). Foto: FOTO: Produsentene.

- En sort og en nude Slip Dress er en god base da de kan brukes til så mangt. Til hverdags fungerer de fint med sneakers eller Converse, skinnjakke og en kul ryggsekk, tipser stylist og showroom manager ved This is PR, Anette Ousdal.

- Til fest kan man gjerne bruke litt kule mønster og farger på tilbehøret. Et par slangeskinnsmønstrete pumps i en knall farge og en bomberjakke eller skinnjakke setter prikken over i-en. Her kan man godt bruke en del smykker også, da kjolen er så enkel, legger hun til.

Hvis du ønsker å gå for den klassiske 90-talls looken, slenger du en enkel sort slip dress over en hvit T-skjorte. Gjerne sammen med sneakers eller plattformsko og et stramt halssmykke.

Men at dette er en look som kommer rett ut av de første sesongene av TV-serien «Venner for livet» eller en Spice Girls-musikkvideo, er det ingen tvil over. Så for en mer moderne tilnærming, er det kontraster og tekstur som gjelder.

- Kontraster er for meg viktig i et antrekk, og her kan man spille på kontraster mellom ulike kvaliteter eller kontraster mellom det feminine og maskuline, mener Leikanger.

Denne høsten kommer hun til å style The Slip Dress med høye skinnstøvletter og en tykk, lang ullkardigan, fuskepels eller en blazer med smokingdetaljer.

- Personlig ville jeg ikke benyttet så mye tilbehør i denne stylingen, men en glitrende signetring er kult som en tøffere kontrast til en feminin kjole, tipser Leikanger og slår samtidig til et slag for komfort:

- Man har utallige muligheter i stylingen av The Slip Dress, og det viktigste er at man føler seg vel i det antrekket man velger seg i forhold til sin kroppsfasong. De fleste av oss har kanskje kroppsdeler man ønsker å skjule, så bruk kjolen etter ditt ønske og behov. Gjerne sammen med en lang kardigan eller blazer, eller alene som kjole til fest. Og husk, riktig undertøy og hold-in strømper må ikke undervurderes!

Les også:

Det hotteste undertøyet akkurat nå

Stylistenes festfavoritter - og deres stylingtips

STYLINGSTIPS: 1. Fuskepels (kr 799), 2. Slip Dress (kr 399), 3. Strikkagenser (kr 499), 4. 2-pack Signetring (kr 199), 5. Skinnstøvletter (kr 1799), 6. Sandaler (kr 799), 7. 2-pack Signetring (kr 199) alt fra H&M.
STYLINGSTIPS: 1. Fuskepels (kr 799), 2. Slip Dress (kr 399), 3. Strikkagenser (kr 499), 4. 2-pack Signetring (kr 199), 5. Skinnstøvletter (kr 1799), 6. Sandaler (kr 799), 7. 2-pack Signetring (kr 199) alt fra H&M. Foto: FOTO: Produsenten.

Har du dette plagget i klesskapet, unngår du en ny kleskrise

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning