Høstens brilletrender

- Den runde fasongen preger motebildet

Her er høstens store brilletrender, både for han og henne.

BRILLETREND: Runde briller er noe av det kuleste du kan gå med i høst, noe Johnny Depp lett beviser her.
BRILLETREND: Runde briller er noe av det kuleste du kan gå med i høst, noe Johnny Depp lett beviser her. Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert
MASKULINT: Bjørn Bruun i designerduoen Bruuns Bazaar, mener maskuline briller regjerer brillemoten for menn.
MASKULINT: Bjørn Bruun i designerduoen Bruuns Bazaar, mener maskuline briller regjerer brillemoten for menn. Foto: FOTO: Bruuns Bazaar

Tidligere gikk man med briller bare fordi man trengte det på grunn av synet, men i dag har det også blitt et populært motetilbehør.

- Det er kulere å ha briller nå enn før, og det er mer mote for det, sier Bjørn Bruun, den ene halvdelen bak det danske merket Bruuns Bazaar.

Briller har gått fra å være bare et nødvendig synshjelpemiddel, til et tilbehør på lik linje med vesker og sko.

- En brille eller en solbrille kan virkelig gjøre et antrekk, sier Rikke Stenstad Hagen, markedskonsulent i Krogh Optikk.

Høstens brilletrender

Selv om hvilke briller du bør gå for i butikken er avhengig av ansiktsform, bør alle klare å finne noe de liker denne sesongen - det finnes virkelig noe for enhver smak. Likevel er det noen trender som dominerer litt mer enn andre.

- Vi ser nok at det er den runde fasongen som preger motebildet innen briller og solbriller mest. Den kommer i alle størrelser, fra stor med høy glamfaktor, til liten, mer Lennon-inspirert, sier Stenstad Hagen.

Når det gjelder farger, går det mye i jord- og høstfarger, som olivengrønn, burgunder, brunt og sort.

- Kamuflasjefarger, som khaki, olivengrønn, grått og nutmeg-brunt, er veldig i tiden nå og ganske typiske høstfarger. Fargene er inspirert av det som har blitt vist på catwalken for denne sesongen, som hos Ralph Lauren, Dolce & Gabbana og Gucci, sier Monica Bruland, produktsjef i Synsam.

Også leopardmønster er poppis i høst. Det blir eksperimentert mer med farger på kvinnebriller, fordi damer er åpne for og tør mer når det gjelder briller.

- Vi har for eksempel hatt inne et par med leopardmønster, som er klassiske med en tvist. De ble veldig populære, så de fikk vi inn igjen nå ved neste kolleksjon, sier Irma Jacobsen, informasjonsansvarlig i Specsavers.

DAMEBRILLER: Øverst fra venstre: Karl Lagerfeld, kr 1995. Dolce & Gabbana, kr 2290. Bruuns Bazaar, kr 1795. Replay, kr 1595. Ralph Lauren, kr 2140. Bvlgari, kr 3640.
DAMEBRILLER: Øverst fra venstre: Karl Lagerfeld, kr 1995. Dolce & Gabbana, kr 2290. Bruuns Bazaar, kr 1795. Replay, kr 1595. Ralph Lauren, kr 2140. Bvlgari, kr 3640. Foto: FOTO: Specsavers, Krogh Optikk og Synsam

Spreke farger og funksjonalitet

Likevel blir det også slått et slag for spreke farger.

- Vi ser at noen av merkene slår til med noen fargeglade modeller, i blant annet gult og rosa. Mange av designerne velger å ha forskjellige farge og/eller materiale på stang og front, ulik farge utenpå og inni brillen og så videre, noe som gir brillene det lille ekstra, sier Stenstad Hagen.

På herresiden er det trendy med funksjonalitet, à la briller fra merket Oakley, som du nesten ikke kjenner og som sitter på når du sporter. Også en litt strammere trend er aktuelt for gutta.

- Innenfor herremoten nå ser vi at menn dresser seg mer opp enn tidligere, og det går mye i sort og brunt - klassiske farger. Herrebrillene avspeiler og er inspirert av dette, dermed maskuline briller, sier Bruun.

Vi ser at den androgyne trenden er aktuell også denne sesongen, og mange kvinner velger faktisk en herremodell når de skal kjøpe briller.

- Sånn sett har jo kvinner veldig mye å velge mellom: Fra veldig feminin cat eye til mer maskulin, kantet innfatning, sier Stenstad Hagen og fortsetter:

- Det skjer naturlig nok ikke like ofte at menn velger feminine damemodeller. Men, menn begynner å bli skikkelig flinke til å velge litt spennende briller, og det er gøy å se.

Flere å velge i

HERREBRILLER: Øverst fra venstre: Karl Lagerfeld, kr 1995. Tiger of Sweden, kr 1795. Persol, kr 2490. Armani, kr 2280. Bruuns Bazaar, kr 1795. Tiger of Sweden, kr 1795.
HERREBRILLER: Øverst fra venstre: Karl Lagerfeld, kr 1995. Tiger of Sweden, kr 1795. Persol, kr 2490. Armani, kr 2280. Bruuns Bazaar, kr 1795. Tiger of Sweden, kr 1795. Foto: FOTO: Specsavers, Krogh Optikk og Synsam

Folk starter tidligere enn noen gang med briller, som har mye med hverdagen vår å gjøre og tiden vi lever i.

- Flere og flere bruker briller, og alle kommer til å gjøre det en gang i løpet av livet sitt. Det kan ha med at vi ser veldig mye på skjermer, blant annet, sier Bruun.

I dag er det ikke uvanlig at folk har tre eller ti briller å variere mellom. Briller har fått status som tilbehør, slik som klokker og smykker.

- Jeg vet om unge kvinner som alltid kommer med ulike briller når jeg møter dem, som kanskje har opptil ti brillepar. Briller er jo et motetilbehør, og er det første man ser og legger merke til hos en person, sier Bruun.

Også de som ikke trenger briller fordi de ser dårlig, går med det likevel.

- Det kommer ofte inn unge i butikkene våre og spør oss om vi har briller uten styrke, sier Jacobsen i Specsavers.

Det samme opplever Krogh Optikk.

- Det er jo ikke alle som trenger synshjelp, og da kan man velge glass uten styrke. De som gjør det, er ofte de som ønsker å bruke en brille som nettopp et tilbehør, og da kanskje en modell som gjør litt ut av seg og gir et statement, sier Stenstad Hagen.

At unge jenter ofte skifter briller, kan være fordi merkevarer står sterkt.

- Vi ser at jenter er opptatt av hvilket merke det er på brillen de kjøper. De har kanskje ikke råd til en Gucci-kjole, men Gucci-briller kan de ta seg råd til, sier Bruland.

Så ofte bør du skifte briller

Har man funnet seg en brille man liker og ikke er så opptatt av trender og farger, er det ikke nødvendig å skifte den ut så ofte.

UNISEXBRILLER: Øverst fra venstre: Céline, kr 3948. Ray Ban, kr 1990. G-Star Raw, kr 1440. Bruuns Bazaar, kr 1795. Tom Ford, kr 3490. Ralph Lauren, kr 2290.
UNISEXBRILLER: Øverst fra venstre: Céline, kr 3948. Ray Ban, kr 1990. G-Star Raw, kr 1440. Bruuns Bazaar, kr 1795. Tom Ford, kr 3490. Ralph Lauren, kr 2290. Foto: FOTO: Specsavers, Krogh Optikk og Synsam

- Går du for en tidløs og klassisk brillemodell, holder den i mange år, sier Monica Bruland, produktsjef i Synsam.

Det anbefales likevel at man sjekker synet annethvert år, siden synet er i stadig endring.

- Da er det selvfølgelig viktig at glassene oppdateres deretter. En brille er jo noe du har midt i ansiktet store deler av dagen, og vi opplever at folk synes det er gøy å bytte ut brillene sine, også uten at styrken nødvendigvis har endret seg, sier Stenstad Hagen.

Les også:

Slik sjekker du om du har gjort bomkjøp

Billigproduktene makeupartistene sverger til

Dette er høstens smykketrender

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning