Tilbehør til dress

Bruker du denne skofargen til sort dress?

Her er farge- og tilbehørsreglene du må huske når finstasen skal på.

HELST UNNGÅ DETTE TIL SORT DRESS: Den mest riktige skofargen til sort dress er ikke brunt, men..?
HELST UNNGÅ DETTE TIL SORT DRESS: Den mest riktige skofargen til sort dress er ikke brunt, men..? Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert

Når man skal kle seg opp i dress, er det mange regler å forholde seg til: Så og så lange skal armene være, den fargen skal du ha på sokkene, beltet skal matche ditt og skoene skal matche datt.

Med andre ord er det ikke bare-bare å få alt riktig når dressen skal på.

For å gjøre det enklere for deg neste gang du skal hoppe i finstasen, har vi laget en oversikt over hva som er lov og ikke lov når det gjelder kombinasjoner og farger.

Unngå brunt til sort

Om brunt er fint til sort, er en omdiskutert sak. Når det da gjelder brune sko til sort dress, er svaret ganske klart: Unngå det, i alle fall i formelle settinger.

- Det er ansett som mest riktig å bruke sorte sko og belte til sort dress, sier Håvard Bråstein, avdelingsleder hos Follestad i Akersgata i Oslo.

Det er likevel anledningen som bestemmer hvilket tilbehør man kan og bør bruke.

- I mindre formelle sammenhenger har man større frihet med farger og tilbehør, men i de mest formelle settingene er sort det beste valget, sier Bråstein.

På en annen side mener stilblogger og eiendomsmegler Chris Skoug at det faktisk kan bli en bra kombinasjon med brune sko og sort dress.

- Jeg er litt uenig i at man ikke kan bruke det, alt kommer an på nyansene i brunfargen, beltet og tilbehøret, sier han.

Han mener videre at mørkebrune sko med et like mørkt belte til kan gå fint, og at det er når lysere brunt og forskjellige fargetoner kombineres det blir feil.

- Tilbehøret bør følge brunfargen som et bruntonet hankie, brun lapelpin (lommetørkle og pin til jakkeslaget, red.anm.) og slips med bruntoner i, sier Skoug og legger til:

- Det skal sies at balansen i denne kombinasjonen er ganske vanskelig, og at det lett kan bli et litt harry utfall. Det kan med andre ord være greit å holde seg til normalen ved valg av sort dress.

DISSE KOMBINASJONENE FUNKER: Brune sko er kjempefint og stilfullt til dresser i både blått og grått. Øverst fra venstre: Blå dress fra J. Lindeberg, kr 4400. Sko fra Vagabond, kr 1095. Grå dress fra Hugo Boss, kr 5499. Hvit skjorte fra Filippa K, kr 900. Sko fra Selected Homme, kr 995.
DISSE KOMBINASJONENE FUNKER: Brune sko er kjempefint og stilfullt til dresser i både blått og grått. Øverst fra venstre: Blå dress fra J. Lindeberg, kr 4400. Sko fra Vagabond, kr 1095. Grå dress fra Hugo Boss, kr 5499. Hvit skjorte fra Filippa K, kr 900. Sko fra Selected Homme, kr 995. Foto: FOTO: produsenten

Skal matche med noe annet i antrekket

Selv går stilbloggeren som regel med sorte sko til sort dress, siden sort dress i utgangspunktet ikke er det letteste å være kreativ med.

- Jeg synes at det enkle kanskje blir det beste ved å velge sorte sko, da gjerne med litt mønster, flettet skinn, semsket eller andre perforerte typer skinn, sier Skoug og legger til:

- Det kan også, med riktig balanse, være nokså kult med mørkeblå sko, sier Skoug.

Chris André Frost Skahjem, avdelingsleder i underetasjen hos Ferner Jacobsen i Oslo, mener brune sko bør brukes til alt annet enn til sort.

- Fargen på skoene skal alltid matche med noe annet du har på deg. Brune sko kan brukes til alt utenom sort. Det er superfint til grå dress, og veldig elegant til blått, sier han.

Brune sko er også veldig fint til dresser med brune nyanser, men du bør unngå å bruke skofargen på kveldstid.

- Dresser med brune nyanser er kanskje det letteste å bruke brune sko til, samtidig kan det være pent til en marineblå dress. Generelt bør man unngå brunes sko til aftenantrekk, sier Bråstein.

Universalregelen, ifølge Bråstein, om hvilken farge sko man bør bruke til dress, er at man bør bruke mørke sko til dress.

Likevel er det også sånn her at det er anledningen og hvilken type dress du går med som bestemmer om man bør bruke helt sorte sko eller om man kan bruke andre farger.

- Stoffet i dressen, farger og tykkelser bestemmer som regel hvilke sko man bør bruke. Til en lindress om sommeren, kan man velge friere blant farger og typer sko, mens det til en tweeddress kan passe med et par semskede brogues, sier avdelingslederen hos Follestad.

Vær nøye med sokker og belte

FINT TIL BLÅTT OG GRÅTT: Brune sko er finest til blå og grå dresser, noe som stilblogger Chris Skoug enkelt viser her. Legg merke til at skoene også matcher tilbehøret hans.
FINT TIL BLÅTT OG GRÅTT: Brune sko er finest til blå og grå dresser, noe som stilblogger Chris Skoug enkelt viser her. Legg merke til at skoene også matcher tilbehøret hans. Foto: FOTO: Einar Eliassen

Med mindre en dressbukse har hemper på sidene til å stramme inn buksen med, er belte et må-ha. Men også her er det regler å forholde seg til.

- Regelen med belter er at det skal matche skoene du har på deg. Det skal heller ikke ha noen logo - gå for pene belter. De skal ikke gi så mye fokus, ha spenner eller mange forskjellige farger, sier Skahjem.

Med andre ord, har du brune sko til for eksempel blå eller grå dress, bør du gå for brunt belte. Men husk på at brunfargene matcher og er mørk nok.

- Brunt belte kan brukes til brune sko så lenge fargetonen er helt mørk, sier Skoug.

Også sokker bør henge sammen med resten av antrekket.

- Sokker skal matche dressbuksen. Likevel selger vi for eksempel grønne sokker, men det kan være litt vanskelig for mannen i gata å få til. Da må man ha et godt øye til kontraster, sier avdelingslederen hos Ferner Jacobsen.

Bråstein mener sokker bør være forholdsvis enkle, og at man også ellers bør gå for nedtonet tilbehør til dressen.

- Sokkene bør være nøytrale og matche dressen fargemessig. Slips og tørkle kan være mannens "smykke", men må ikke være i samme kvalitet/mønster, sier han og fortsetter:

- Man skal være forsiktig med bruk av for mye kontraster og farger, husk at tilbehøret skal komplimentere antrekket og ikke konkurrere om oppmerksomheten.

Skjorter og yttertøy

Når det gjelder yttertøy, er ikke reglene når det gjelder farge like viktig, ifølge Skahjem. For nordmenn ser det ut til at varme kommer fremfor mote.

- Personlig synes jeg kamelfarget til grått er fint, og en mørkeblå frakk til mørkeblå dress, sier Skahjem og legger til:

- Likevel ser jeg ute på gaten når det er ordentlig kaldt at folk kler på seg hva som helst som gir mest varme.

Skal du kle deg helt etter boka, bør du være nøye med lengden på jakken eller frakken du kler på deg utenpå dressen.

- Et ytterplagg til dressen bør være lenger enn dressjakka, både på armene og i hel lengde. Fargen bør være nøytral og snittet i ytterplagg er trendmessig smalt, slik som i dressene, sier Bråstein.

Og kanskje en av de viktigste reglene: Når det gjelder dressjakka, knepp for all del ikke igjen den nederste knappen, enten du sitter, står eller går.

- Noe av det verste jeg ser er når begge knappene på dressjakken er kneppet igjen. Den nederste knappen skal alltid være åpen, det er regelen, sier Skahjem.

Har du for eksempel tre knapper på jakken din, kan du bestemme litt selv om du skal ha de to nederste eller bare den nederste knappen åpen.

Les også:

Disse skjortetriksene må du kunne

Slik rydder gutta i klesskapet

Dette er høstens herretrender

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning