sex og samliv:

Kan jeg bli gravid når jeg har mensen?

4 myter om sex som ikke stemmer, og én som gjør det.

JO, DU KAN BLI GRAVID NÅR DU HAR MENSEN: - Det er en myte at man ikke kan bli gravid under menstruasjonen, skjønt sannsynligheten er mindre enn på andre tidspunkt, sier Else Olesen, som er utdannet sexolog, sykepleier, parterapeut og psykoterapeut.
JO, DU KAN BLI GRAVID NÅR DU HAR MENSEN: - Det er en myte at man ikke kan bli gravid under menstruasjonen, skjønt sannsynligheten er mindre enn på andre tidspunkt, sier Else Olesen, som er utdannet sexolog, sykepleier, parterapeut og psykoterapeut. Foto: Getty Images
Publisert Oppdatert

Eksperten:

Else Olesen er utdannet sexolog, sykepleier, parterapeut og psykoterapeut.

Hun har skrevet flere bøker om kjærlighet og sex.

 

Sex er noe de fleste av oss er opptatt av. Og når vi har sex, er det utrolig mye som skjer med kroppen vår. Vi blir i bedre humør, klitoris reiser seg og vi blir mindre stresset.

Rent fysisk vil også sex gjøre at blodet hoper seg opp i kjønnsorganene.

Likevel er det veldig mange rare myter om sex der ute - og det er ikke alltid like lett å vite hva som er sant eller ikke.

Her er fem av dem - feil eller fakta?

Ifølge Else Olesen, som er utdannet sexolog, sykepleier, parterapeut og psykoterapeut, er det bare én av dem som er riktig, en som både stemmer og ikke og tre som er helt feil:

1. Sex er uak­tu­elt når du har men­sen

FEIL: Fy­sisk og hel­se­mes­sig er det in­gen­ting i vei­en for å ha sex ved men­strua­sjon. Noen har til og mer lyst på sex når de har men­sen, fordi de fø­ler seg mer sen­su­el­le og kvin­ne­li­ge.

2. Menn har mer lyst enn kvin­ner

RIK­TIG OG FEIL: Menns sex­lyst er biologisk mer konstant, mens kvin­ners sexlyst ofte svinger i takt med syklusen. Det er likevel viktig å huske på at sexlyst også varierer fra individ til individ.

3. Du kan ikke bli gra­vid når du har men­sen

FEIL: Det er en myte at man ikke kan bli gra­vid un­der men­strua­sjo­nen, skjønt sann­syn­lig­he­ten er mind­re enn på andre tids­punkt. Derfor er det viktig å be­skyt­te seg også un­der men­strua­sjon.

4. Sex ska­der ditt ufød­te barn

FEIL: Har du en ukom­pli­sert gra­vi­di­tet, kan du ha sex uten pro­ble­mer. Verken sam­leie eller or­gas­me vil ska­de fos­te­ret. Har du en kom­pli­sert gra­vi­di­tet eller tid­li­ge­re spon­tan­abor­ter, så er det lurt å ta en prat med le­gen eller jord­mo­ren din først.

5. Stress mins­ker sex­lys­ten

RIK­TIG: Sex­lys­ten henger sammen med ytre fak­to­rer som stress, dag­li­ge gjø­re­mål og hver­da­gens ut­ford­rin­ger. For mye av det ene be­tyr mind­re av det andre − og om­vendt.

Kilde: Else Olesen, sexolog, sykepleier, parterapeut og psykoterapeut.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning