Nødhjelp til deg

Tørr og dehydrert hud?

Har du tørr eller dehydrert hud? Her lærer du hva som er forskjellen, og hvordan du kan behandle det.

MASKER DEG: Gode ansiktsmasker kan hjelpe på tørr og dehydrert hud.
MASKER DEG: Gode ansiktsmasker kan hjelpe på tørr og dehydrert hud. Foto: Foto: Svein-Erik Tøraasen/Blueline Studio
Publisert Oppdatert

La oss aller først oppklare en vanlig misforståelse: Mange blander nemlig sammen hudtype og hudtilstand.

Vær obs på at hudtype er genetisk arv fra mor og far, mens hudtilstand er avhengig av ytre faktorer, for eksempel årstid, UV-stråling, forurensing, sykdom, medisiner, hormoner, stress, luftkvalitet og hvilke hudprodukter du bruker.

- Hudtypen vår kan måles etter hvor høy talgproduksjonen er, sier hudterapeut og fagsjef for Dermalogica, Ann-Kristin Stokke.

TØRR HUD TRENGER FETT: Decléor Nutri-delice ultra nourishing cream gir tilfører huden mye fettstoffer i tillegg til fuktighet. Kr 565.
TØRR HUD TRENGER FETT: Decléor Nutri-delice ultra nourishing cream gir tilfører huden mye fettstoffer i tillegg til fuktighet. Kr 565. Foto: Foto: Svein-Erik Tøraasen/Blueline Studio
MASKE: En fuktighetsmaske gjør godt for både tørr og dehydrert hud. Denne er fra MD Formulations og koster kr 398.
MASKE: En fuktighetsmaske gjør godt for både tørr og dehydrert hud. Denne er fra MD Formulations og koster kr 398. Foto: Foto: Svein-Erik Tøraasen/Blueline Studio
Hudtypen kan ikke endres, bare balanseres ved å behandle hudens tilstand.

- Overaktive talgkjertler gir fet hud, og underaktive talgkjertler vil gi en tørr hud. Hudtypen kan ikke endres, bare balanseres ved å behandle hudens tilstand, forteller hun.

Du kan altså ha en fet hudtype som føles tørr og stram fordi huden er fuktfattig. Dette er det som ofte blir kalt kombinasjonshud. Den gode nyheten er at hudtilstanden kan korrigeres ved hjelp av riktige produkter og smart kosthold.

Hudens tilstand vil ofte forandre seg flere ganger i løpet av et år. Det kan derfor være lurt å evaluere huden din hyppig. Mest sannsynlig er det ikke nødvendig å bytte ut alle produktene dine, men det kan lønne seg å bytte ut noen etter hvert som hudens behov endrer seg.

Les også: Fem hudpleietips for menn

Tørr hud

- Tørr hud er en hudtype du er født med, som i tillegg kan forsterkes av indre faktorer som sykdom, kosthold og medikamenter, sier Stokke.

- Tørr hud kalles også fettfattig eller oljefattig hud, og karakteriseres ved at huden produserer for lite talg. Tørrheten er ofte synlig i form av flass, at den ser stram ut og kan føles ru og ujevn. Med tørr hud er du mer utsatt for rynker, men til gjengjeld har du ofte småporet og fin hud som ung. Tørr hud er spesielt utsatt for å bli sensitiv, og reagerer raskere med betennelser og hudirritasjoner, forklarer hun videre.

Kjennetegn for tørr hud

Små eller usynlige porer

Huden føles stram, som et nummer for liten

Kan flasse

Kan være ru i enkelte områder

Lett for å få linjer og rynker

Les også: Ikke gå i sminkefella

Hudpleie for tørr hud

Stokke anbefaler å se etter produkter som karakteriseres som nærende og ultrarike, og som gir mye fukt i form av fett - ikke bare i form av vann (men kan godt ha begge deler).

- Tørr hud trenger i høy grad god peeling, slik at døde hudceller ikke blir liggende utenpå huden og forhindre fuktighet, fett og andre nyttige ingredienser å trenge inn, utdyper hun.

Kosttilskudd for tørr hud

Hudlege dr. Bjørn Bondevik som har spesialisert seg på å helbrede hudsykdommer gjennom ernæring og kosttilskudd, har flere tips på hva du bør spise for å bedre tørr hud.

- Omega 3 og 6 smører huden innenfra ved at fettsyrene inkorporeres i cellemembranen og den tørre huden tilføres fett, forklarer han.

- Det er også viktig å få i seg nok antioksidanter som E-, C- og A-vitamin samt mineralet sink, for at fettsyrene skal få den riktige effekten. Nattlysolje inneholder omega 6 blant annet og har fin effekt på tørr hud, forteller han videre.

Mat mot tørr hud

Hudlegen anbefaler matvarer som for eksempel fet fisk (laks, ørret, makrell), vegetabilske oljer, nøtter, bær, egg, helkornprodukter, frukt og grønnsaker.

Dehydrert hud

- Dette er en hudtilstand, og kan forekomme hos alle hudtyper. Dehydrering er en tilstand som forårsakes av indre og ytre faktorer som for eksempel årstid, lite vanninntak, for mye kaffe og gale produkter. Huden føles tørr, kan ha fine linjer, og den føles lite elastisk. Det er ganske vanlig å ha en kombinasjon av fet hud og dehydrert hud, mange opplever også at de har tørr og dehydrert hud samtidig. Dehydrert hud gir som ofte god respons på behandling, forklarer fagsjef Stokke.

Dehydrering er en tilstand som forårsakes av indre og ytre faktorer som for eksempel årstid, lite vanninntak, for mye kaffe og gale produkter.

Kjennetegn for dehydrert hud

Vil ofte flasse

Føles stram

Kan føles som du har fet og tørr hud på samme tid

Kan ha høy talgproduksjon og svarte prikker (fet t-sone for eksempel)

Huden har meget fine linjer

"Putemerker" i ansiktet når du våkner om morgenen

Hudpleie for dehydrert hud

Stokke har noen enkle hudpleietips for deg med dehydrert hud:

- Se etter produkter som først og fremst inneholder fuktighet (med null eller lite olje/fett), anbefaler hun.

DEHYDRERT HUD TRENGER FUKT: Clinique Moisture Surge gir fukt fremfor fett. Kr 360.
DEHYDRERT HUD TRENGER FUKT: Clinique Moisture Surge gir fukt fremfor fett. Kr 360. Foto: Foto: Svein-Erik Tøraasen/Blueline Studio

- Peel huden jevnlig, slik at du får kvittet deg med døde hudceller, sier hun videre. Og pøs på med gode fuktighetsmasker, avslutter hun.

Kosttilskudd for dehydrert hud

Dr. Bondevik har ernæringsråd også for dehydrert hud.

- Omega-fettsyrer (3-6-9) fukter huden innenfra. Kombiner med sink, vitamin E, A og C som er viktige antioksidanter. C-vitamin forsterker også bindevevet i huden, og er særlig viktig for tørr og dehydrert hud, forteller han.

Anbefalte matvarer

Når det kommer til mat for deg med dehydrert hud, er anbefalingen å drikke mye vann og pass på å få i deg nok fett.

- Fet fisk (laks, ørret, makrell), vegetabilske oljer, nøtter, bær, egg, helkornprodukter, frukt og grønnsaker er gode matvarer dersom du har dehydrert hud, avslutter Dr. Bondevik.

Les også:

Ukens utvalgte produkt: Klimakrem

Alt om mineralsminke

Juks deg til spretten rumpe

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning