Sandra Beijer

Toppblogger konfronterte mobberne: - De husker ikke

Sandra Beijer er hyllet blogger og forfatter, men populariteten er ikke noe hun er vant til.

SANDRA BEIJER: Vi har hengt med Sandra i New York, byen hun flyttet til da hun var nyutdannet tekstforfatter.
SANDRA BEIJER: Vi har hengt med Sandra i New York, byen hun flyttet til da hun var nyutdannet tekstforfatter. Foto: Krister Sørbø
Publisert Oppdatert

Sandra Beijer

Fra: Stockholm

Hva: Blogger og forfatter

Instagram: @sandrabeijer

Blogg: rodeo.net/niotillfem/

– Drivkraften min er ikke å ha en fin leilighet, barn og en vakker mann. Drivkraften min er å oppleve ting. Så mye som mulig. Før det er over.

Med 130 000 lesere i uken er Sandra én av Sveriges største bloggere. Hun har jobbet som tekstforfatter i New York, skrevet bok i Paris og funnet kjærligheten i Stockholm.

På bloggen oppsummerer hun interessene sine på denne måten: fredager, pasta carbonara, Scrabble og unge, kjekke menn.

Men det er langt fra bare dette hun skriver om. Hun skriver også om glede, sorg, kjærlighet, mat, mote og fest. Og om politikk. Forteller åpent at hun ved valget stemte Feministisk Initiativ, og hvor forbannet og skremt hun er over fremmedhat.

Hun skriver om klining som om det var en livsnødvendighet. Noe du må gjøre for at hjertet ditt skal fortsette å slå.

I vår debuterte Sandra som forfatter, med romanen «Det handlar om dig». Kjærlighet er temaet. Ikke hvilken som helst kjærlighet, men den første, opprivende ungdomsforelskelsen. Den som slår deg i bakken så hardt at du aldri mer tror du vil kunne reise deg igjen.

– Jeg husker selv når jeg var forelsket som tenåring. Jeg var så stresset av at jeg ikke visste om det noen gang skulle gå over. Jeg trodde jeg var den mest ensomme i hele verden. Den tiden er ganske heftig og fæl.

Boken med det rosa coveret høstet stående applaus blant svenske anmeldere. I dag sitter Sandra på kafeen Tartine i West Village i New York og snakker om at målet hennes er å ha det mest mulig bra. Sånn som nå.

FORFATTER: Sandra fikk strålende kritikker for sin første bok, «Det handlar om dig».
FORFATTER: Sandra fikk strålende kritikker for sin første bok, «Det handlar om dig». Foto: Krister Sørbø

Den verste kjærlighetssorgen

3. juni 2012: Innlegget med tittelen «Och nu» dukker opp på bloggen. Følgerne skjønner det med en gang. At Sandra er så dypt nede i mørket som hun aldri før har vært.

«Det her er alle ulykkelige slutter komprimert i én telefonsamtale. (…) Det føles som om jeg har glemt hvordan man puster. Jeg elsker ham så uendelig mye og håper at den følelsen en gang forsvinner. Nå vet dere.»

Ludvig, som var kjæresten hennes i fire år, hadde gjort det slutt. Tre dager senere delte hun sorgen med lesernesine. For de visste det. At hans pasta carbonara var den beste. At de etter fire år fortsatt delte timelange kyss og skulle bli gamle sammen. Og nå: At dette var katastrofe.

– Altså, jeg har merket at jo mer ærlig og åpen jeg er, desto mer får jeg tilbake, og desto mindre spiller det noen rolle. Det er ikke sånn at folk bruker det mot deg. Jo mer du viser av deg selv, desto nærmere kommer du andre mennesker.

Og nær leserne sine, det kom hun. Innlegget fikk over tusen kommentarer, de aller fleste fra skandinaviske jenter som heiet henne fram.

«Fineste, sterkeste du! Du er så sterk, du er så modig, og du er så klok. Du kommer til å klare det her! Vi er flere hundre som sender styrke i mengder over Atlanteren.»

– Det ble som å ha sin egen, lille hær, sier Sandra.

Les også: Uretusjert Beyoncé tar av i sosiale medier

Hun fortsatte å dele. Lange innlegg om at hun ikke klarte å spise eller jobbe. At hun gråt hysterisk inn i jakkeermet hans da de møttes igjen. Historien om hvordan hun kysset en annen etter noen uker. En som hadde feil lepper.

– Det er det verste bruddet jeg har hatt i mitt liv. Men det som var deilig, var at jeg visste at det kom til å gå over. Det kunne ta ti år, men det kom til å bli bra. Det synes jeg er fint å ha som et mantra: Det kommer til å bli bra!

Truet med bank

OPTIMIST: Sandra tror meningen med livet er å ha det best mulig.
OPTIMIST: Sandra tror meningen med livet er å ha det best mulig. Foto: Krister Sørbø

Sandra har ikke alltid hatt en egen hær til å ta seg av henne. På ungdomsskolen ble hun mobbet. Skikkelig. Hun hadde to venninner. Sammen ble de totalt utfryst av både jentene og guttene på skolen.

– Vi ble skreket etter, truet med bank og spredt rykter om. De kastet brev inn i skapene våre om at vi var stygge og ekle. Alle visste hvem vi var. Guttene buet når vi kom inn i klasserommet. Det var utrolig tøft.

Istedenfor å krumme nakken dro Sandra og venninnene på seg skyhøye Buffalo-platåsko, magetopp og glitter. Med vilje skilte de seg enda mer ut. Farget håret og viste finger'n til alle som hadde noe å si.

De hadde en hemmelig superkraft som ingen andre kunne forstå – Spice Girls.

– Vi syntes de var så jævla kule! Ha, ha! Kulere enn alle på skolen vår. Vi hadde Spice Girls, og de var våre bestevenner. Det ble som en hemmelig superkraft. Så vi bare: Fuck alle de andre! Nu kör vi!

Hun beskriver seg selv som en «knäppis». En som er litt rar. Det kan ha vært det som trigget mobberne, tror hun.

– I dag er jeg glad for å ha opplevd det. Jeg er blitt tryggere og sterkere av det som skjedde den gangen.

Konfronterne mobberne

At hun har vært åpen om mobbingen, har gjort henne til ambassadør for organisasjonen Friends. En organisasjon som bevisstgjør og jobber mot mobbing i skolen. Selv har hun i voksen alder konfrontert dem som gjorde livet hennes til et helvete.

OM VENNEGJENGEN SIN: - Vi har ikke vært elsket hele tiden, men vært ensomme og litt spesielle, sier Sandra Beijer.
OM VENNEGJENGEN SIN: - Vi har ikke vært elsket hele tiden, men vært ensomme og litt spesielle, sier Sandra Beijer.

– De husker det ikke. Det er så rart! Det bare finnes ikke der, i minnet deres.

Vennene dukker til stadighet opp på bloggen. Bestekompisen Joakim, som skrev «Nu kommer jag och redder dig» i en tekstmelding og flyttet inn hos Sandra da Ludvig forsvant. Michelle, Nina, Rasmus og Mathieu.

De som følger Sandras blogg, de kjenner også vennene hennes.

– Ingen av oss var populære da vi var yngre. Alle har vi på ulikt vis havnet litt utenfor. Vært litt rare.

– Det sier mer om oss enn man kanskje skulle tro. Alle i gjengen min har måttet bygge sin egen tilværelse. Vi har ikke vært elsket hele tiden, men vært ensomme og litt spesielle. Vi har måttet akseptere hvem vi er, og finne andre mennesker ut fra det, forklarer Sandra.

Les hele intervjuet med Sandra i Det Nye utgave 3, som er i butikk nå. Alle våre utgaver kan også lastes ned til iPad.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning