GAVER TIL VALENTINSDAGEN

Ja, gutter blir også glad for å få blomster

Dropp det sexy undertøyet til valentinsdagen, og overrask heller kjæresten med dette.

En stor frokost og roser på sengen redder enhver kald februarmorgen. FOTO: Getty Images
En stor frokost og roser på sengen redder enhver kald februarmorgen. FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

Igjen er det tid for å feire kjærligheten. Noen vil si at valentinsdagen er hypet i et ellers overveldende forbrukersamfunn, men du trenger strengt tatt ikke å blakke deg helt for å glede din kjære.

Se her hva du bør gå for, og kanskje enda viktigere – hva du bør styre unna.

- Hvis vi legger til side kyniske betraktninger om at denne dagen er kuppet av kommersielle interesser, er jo Valentines desidert verd å feire, uansett om din kjære er ektefellen, kjæresten eller hunden din.

Det sier Kenneth Tangnes hos kulturbyrået Kontra Oslo. Han er klar på hva du bør overraske din utkårede med.

- En gave, blomster eller sjokolade er innafor, og det er jo tradisjonelt sett det man skal gi. Men det beste å gi i mine øyne, er en gave som viser at du har brukt tid og ofret omtanke. Gå for en kulturell opplevelse dere kan dele sammen, som for eksempel et besøk på galleri, konsertbilletter, kino, restaurantbesøk eller matlagingskurs.

Han anbefaler å gi noe som viser at du har investert litt tanke i det, som kanskje sier noe om dere som par, eller noe som er skikkelig typisk kjæresten din. Symbolske ladete gaver er med andre ord tingen.

OPPLEVELSER: Dropp dyre valentinsgaver, gå heller for en hyggelig opplevelse dere kan gjøre sammen. Hva med matlagingskurs? FOTO: Getty Images
OPPLEVELSER: Dropp dyre valentinsgaver, gå heller for en hyggelig opplevelse dere kan gjøre sammen. Hva med matlagingskurs? FOTO: Getty Images

Menn og blomster

Men så var det de blomstene, da. Blir egentlig menn glad for å få blomster?

Tips til hva du kan overraske ham med:

* Lag en spilleliste med hans favorittmusikk.

* Gi ham en god frokost på senga før jobb.

* Kjøp en bukett røde roser.

* Spander en hyggelig middag, konsertbilletter eller et matlagingskurs. Noe dere kan gjøre sammen er aldri feil.

* Gi ham noen flasker av favorittølen hans.

* Lag et søtt kort med et bilde av dere.

* Sist, men ikke minst: Gi ham tid og kjærlighet!

- Kun grinebitere eller sutrepaver blir vel ikke glad for å få blomster? Jeg vet ikke hvor god kunnskapen blant menn generelt sett er i forhold til håndtering av blomsterbuketter, som at de skal snittes og settes i vann, men de fleste har vel tilgang på internett på mobilen sin, sier Tangnes og legger til:

- Jeg tror imidlertid gutter og menn liker tanken på å få et lite prosjekt han kan sette seg inn i. Hva med et bonsaitre (et tre som er plantet i en skål og holdt i miniatyr ved hjelp av spesielle dyrkningsmetoder. Red. anm.) eller et mikrodrivhus … ?

PR-agent og moteblogger, Henrik Skansen, er enig i at menn også kan bli glad for å få blomster. Han er klar på hvilken type blomster du bør gå for.

- Blomster på Valentines-dagen er alltid hyggelig, men jeg synes man alltid fortjener å bli overrasket med blomster uansett anledning. Derfor mener jeg at blomstene du kjøper til Valentines bør være en stor bukett med klassiske, langstilkede, røde roser. Det slår aldri feil, sier han.

Dropp det sexy undertøyet

Hva med å kjøpe sexy undertøy til seg selv, da? Det kan vel ikke slå feil blant menn … Eller?

- Ingenting er vel objektivt sett feil å gi. Folk har jo forskjellige verdier, smak, preferanser og økonomi. Når det er sagt, synes jeg «sexy» undertøy og sånne klassiske, unødvendige og dyre luksus-merkevarer fort blir teit, kjedelig og lettvint. Og det er jo definitivt ikke det denne dagen skal handle om, sier Tangnes.

Stylist Eirik Mogseth råder deg også til å ikke falle for fristelsen om å gå for det dyre og lettvinte.

- Slips, sokker og undertøy synes jeg bare er teit å gi på Valentines-dagen. Jeg synes Valentines er litt påtatt. En hyggelig middag eller konsert kan varme de fleste hjerter, men gavepress blir helt feil. Gå for en enkel overraskelse, råder han.

JA TIL BLOMSTER: Kun grinebitere eller sutrepaver blir vel ikke glad for å få blomster? FOTO: Getty Images
JA TIL BLOMSTER: Kun grinebitere eller sutrepaver blir vel ikke glad for å få blomster? FOTO: Getty Images

Ikke overgå deg selv

Konklusjonen er klar: Ikke kjøp noe overdådig.

Styr unna dette:

* Undertøy.

* Sokker.

* Slips.

* Parfyme.

* Generelt overprisede «luksus-varer».

* Det viktigste er imidlertid at du går for noe du vet han liker. Du kjenner ham best, og alle er forskjellige!

- Hvis du overgår deg selv setter du listen høyt til neste gang dere skal kjøpe presanger til hverandre. Det er snart så mange gavehøytider i året at man så vidt rekker å trekke pusten mellom hver av de. Valentines er tross alt bare en ganske vanlig dag som fra gammelt av ikke har en sterk tradisjon i Norge, sier Skansen og fortsetter:

- Det viktigste er å tilbringe dagen med noen du er glad i fremfor å blakke seg helt på gaver kjæresten din egentlig kunne ha klart seg foruten. En stor frokost og roser på sengen før begge drar på jobb redder enhver kald februarmorgen.

Men selv om du holder det enkelt, er det viktig at du gjør noe.

- Uansett hvor ironisk distansert og lei av kommersialismen kjæresten din er, vil det nok innebære en ørliten skuffelse dersom du ikke ha gjort noe som helst. Det samme gjelder nok helt sikkert fra den andre siden. Sorry gutter, men her må dere nok trå til litt, dere også. Så får dere heller trøste dere med at mottakeren faktisk fortjener det. De fleste gaver kan være vanskelig å tenke ut, og stressende å skaffe, men til syvende og sist er det temmelig hyggelig å få, sier Tangnes.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning