SLITER DU MED FETT OG SKITTENT HÅR?

Fett hår eller tørr hodebunn (mye dryss)? Velg denne sjampoen!

Én liten sjampoingrediens kan redde en hel sesong med bad hairdays, ifølge frisørene.

BRUK SJAMPO MED SINK: – Er man veldig plaget med flass/dryss så kan det være lurt å bytte på med en sjampo som inneholder sink. Det vil kunne bygge opp syrekappen i hodebunnen. Sink er det grunnstoffet som bygger cellene i huden og skaper balanse, sier frisør Signe Helene Tvetmarken til Det Nye.
BRUK SJAMPO MED SINK: – Er man veldig plaget med flass/dryss så kan det være lurt å bytte på med en sjampo som inneholder sink. Det vil kunne bygge opp syrekappen i hodebunnen. Sink er det grunnstoffet som bygger cellene i huden og skaper balanse, sier frisør Signe Helene Tvetmarken til Det Nye. Foto: Colourbox
Publisert Oppdatert
FETE TJAFSER: Velger du å ikke bli inspirert av hårstilen til Alexander Wang, er både sjampo med sink og fukt gode råd mot fett hår.
FETE TJAFSER: Velger du å ikke bli inspirert av hårstilen til Alexander Wang, er både sjampo med sink og fukt gode råd mot fett hår. Foto: Catwalkpix

Har håret mistet litt av glansen? Er hodebunnen fet og tuppene tørre?

Vi er mange som har livløst hår og tørr eller fet hodebunn for tiden, og mye av grunnen til det kan vi takke våre fire årstider for.

– I løpet av sommeren får vi en jevn tilførsel av sol og D vitamin som gjør at håret ser blankt og sunt ut. Sol og bading er med å tørke ut håret, men det synes ofte ikke før høsten kommer med kaldere dager, sier Signe Helene Tvetmarken, som er frisør hos Saxen.

Med høsten og vinteren kommer det nemlig også tørrere luft. Ute er det iskaldt og inne fyrer vi opp peisen og setter opp temperaturen, og alt dette påvirker både huden, håret og hodebunnen.

– Da trenger håret mer pleie og fuktighet. Det er lurt å ta seg tid til å ta regelmessig kur på håret for å gjenoppbygge fuktighetsbalansen igjen, anbefaler Tvetmarken.

Tørr luft = mer talg

De fleste med langt hår har nok opplevd at håret kan bli både livløst og statisk på vinterstid.

Vi pakker oss inn i ullgensere, luer og skjerf for å holde varmen i kulda, og når vi kommer inn i varmen og kler av oss står håret ofte til værs.

Anette Mathisen som er frisør hos HÅR Asker forteller at noen også vil være plaget med fet hodebunn som gjør at håret ser skittent ut allerede dagen etter det er vasket.

– Fet hodebunn er det mulig å få hele året, men på grunn av tørrere luft og hyppig luebruk kan man føle seg mer plaget på vinteren, sier hun og fortsetter:

– Akkurat som med resten av kroppen har også hodebunnen et beskyttelseslag med talg, altså fett. Dersom huden og hodebunnen blir tørr så vil kroppen derfor starte å produsere mer talg.

Fete røtter/tørre tupper

En overproduksjon av talg i hodebunnen vil føre til at håret raskt kan se fett ut ved hårrøttene, mens lengdene fortsatt er tørre og gjerne statiske.

Tvetmarken mener at dette gjerne er noe vi merker mest til i overgangen fra sommer til høst, og fra høst til vinter, når temperaturene skifter og luften blir tørrere.

– Dette påvirker håret som klapper mer sammen og blir matt og livløst. Det kan bli verre ved bruk av lue, skjerf og andre hodeplagg -muligens fordi det blir tett og varmt.

- Men vi må jo bruke lue og skjerf når kulden kommer, så mitt råd til kunder er å forebygge det du kan med gode produkter for håret og hodebunnen, anbefaler hun.

BLANKE RØTTER OG TØRRE TUPPER: Kan unngås om du bruker gode og pleiende produkter, tar jevnlige hårkurer og bruker produkter som beskytter håret ditt mot kulde, sol, styling og varme, ifølge frisøren.
BLANKE RØTTER OG TØRRE TUPPER: Kan unngås om du bruker gode og pleiende produkter, tar jevnlige hårkurer og bruker produkter som beskytter håret ditt mot kulde, sol, styling og varme, ifølge frisøren. Foto: Redaksjonen

- Bruk sjampo med sink

Det er heller ikke uvanlig å oppleve det motsatte problemet, nemlig at hodebunnen blir tørr, sensitiv og irritert.

LITT FETT HÅR À LA CHANEL: Det kan være veldig fint med litt glans i håret, så du trenger ikke å vaske det hver eneste dag - det er heller ikke så sunt for hodebunnen.
LITT FETT HÅR À LA CHANEL: Det kan være veldig fint med litt glans i håret, så du trenger ikke å vaske det hver eneste dag - det er heller ikke så sunt for hodebunnen. Foto: Catwalkpix

– Når hodebunnen blir tørr begynner den ofte å klø og dette gir igjen flass, eller dryss som vi frisører ofte sier. Dette er plagsomt og ser heller ikke pent ut når dryss faller ned på klærne, sier Tvetmarken.

På grunn av det varierende klimaet i Norge mener hun derfor at det er viktig å variere med hvilke produkter man bruker i håret til de ulike årstidene.

– På samme måte som huden trenger mer fuktighet og pleie etter sommeren så trenger hodebunnen og håret det også, sier hun og legger til:

– Er man veldig plaget med flass/dryss så kan det være lurt å bytte på med en sjampo som inneholder sink. Det vil kunne bygge opp syrekappen i hodebunnen. Sink er det grunnstoffet som bygger cellene i huden og skaper balanse.

Tipsene du trenger:

Om du sliter med tørt hår, tørr hodebunn eller fet hodebunn - her er tips til hva du bør se etter i dine hårprodukter:

Tørr hodebunn: Gå gjerne for en mild fuktighetssjampo som tilfører rikelig med fuktighet, uten å irritere hodebunnen. Hårprodukter med sink kan også hjelpe.

Fet hodebunn: Bruk helst en flass-sjampo. Du finner gode produkter hos både frisører og apotek, og spør gjerne om hjelp dersom du ikke vet hva du bør gå for. Også her kan hårprodukter med sink hjelpe.

Tørt hår: Sørg for å bruke gode og pleiende produkter, og ta jevnlige hårkurer. Det er også en fordel å bruke produkter som beskytter håret ditt mot kulde, sol, styling og varme.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning