Latisse – nytt mirakelmiddel

Lange vipper på resept

Et nytt reseptbelagt legemiddel skal gi deg lengre og fyldigere vipper.

DRØMMEVIPPER: Mange jenter drømmer om lange og fyldige vipper. Nå er et vidundermiddel som skal gi deg det like rundt hjørnet.
DRØMMEVIPPER: Mange jenter drømmer om lange og fyldige vipper. Nå er et vidundermiddel som skal gi deg det like rundt hjørnet. Foto: Foto: Stella
Publisert Oppdatert

Sliter du med korte og tynne øyenvipper, eller skulle du bare rett og slett ønske at vippene dine var litt mørkere? Du trenger nødvendigvis ikke lenger å ty til falske øyenvipper.

Allergan, det amerikanske legemiddelfirmaet som står bak Botox sin kommersielle suksess, skal nemlig introdusere nok et revolusjonerende produkt i slutten av denne måneden, melder New York Times.

Oppdaget ved en tilfeldighet

LANGE VIPPER: Nytt produkt skal gi deg lengre, fyldigere og mørkere vipper.
LANGE VIPPER: Nytt produkt skal gi deg lengre, fyldigere og mørkere vipper. Foto: Foto: Bulls

Klinisk test av Latisse

  • 280 frivillige kvinner deltok i den kliniske testen
  • Halvparten brukte Latisse hver dag i 16 uker
  • Studien viste at øyenvippene ble gjennomsnittlig 25 % lenger, 106 % tykkere og 18 % mørkere

Produktet, som har fått navnet Latisse, er den første godkjente reseptbelagte legemiddelet som skal gi deg lengre og tykkere vipper.

Latisse har den samme formelen som Lumigan - et legemiddel som man drypper i øynene få å redusere farlig trykk i øyeeplet. Folk som brukte dråpene, opplevde at en av bivirkningene var at vippene ble lengre og fyldigere, og det var slik legemiddelfirmaet fant ut at de skulle lage et eget produkt rettet mot det kosmetiske markedet.

Det nye mirakelmiddelet er godkjent av det amerikanske Food and Drug Administration (FDA), et organ som har ansvaret for å godkjenne alt av nye produkter, medikamenter og matvarer, blant annet.

Allergan holdt en klinisk test av produktet som ga oppløftende resultater.

- Folk sa til meg «Har du på deg falske øyenvipper?» - til og med min egen mor spurte om det, forteller en av kvinnene som deltok i testen.

Skeptiske eksperter

Til tross for de gode resultatene fra den kliniske testen, er noen medisinske eksperter likevel skeptiske. De frykter at det nye kosmetiske produktet også har de samme negative bivirkningene som øyendråpene.

Disse bivirkningene inkludere røde og irriterte øyne og forandring i pigmentene på øyenlokket. Noen av pasientene som hadde grønne eller lysebrune øyne, opplevde også at irisen permanent ble mørkere etter å ha brukt øyendråpene i seks til tolv måneder.

Allergan tilbakeviser kritikken, og viser til at bare 3,6 prosent av testpersonene opplevde røde og irriterte øyne. De hevder også at ingen av testpersonen opplevde at øyenfargen ble forandret. Dessuten er konsentrasjonen mye lavere, så Allergan mener at risikoen for dette er minimal.

Men som en av kritikerne poengterte, det var ikke så mange som deltok i testen, og de brukte heller ikke produktet over en veldig lang periode.

- Ville prøvd det

Den norske hudlegen Bjørn E. Bondevik er ikke like skeptisk. Han synes det høres spennende ut, og påpeker at FDA er veldig strenge med hva de godkjenner.

- FDA er kjempestrenge. Flere restylane-produkter som er godkjent her i Europa, er ikke blitt godkjent av dem. Siden det nye middelet er blitt godkjent av FDA, så høres det ganske trygt ut, sier han.

Han tror ikke det er risikofylt å bruke det nye produktet siden det er snakk om en svak oppløsning.

- Jeg ville prøvd det, sier Dr. Bondevik.

Han mener at det i prinsippet er greit å ta i bruk produkter som Latisse i kosmetisk øyemed, men at man selvfølgelig må ta hensyn til øyets status og om man er sensitiv mot stoffene som produktet inneholder.

- Jeg jobber innen kosmetikk, og er aldri skeptisk til nye ting. Man kan ikke være det hvis man skal komme seg videre, da må man være nysgjerrig, mener han.

Dyrt og lite tilgjengelig

Ulempen ved kosmetiske produkter som Latisse, er at de koster skjorta.

En måneds beholdning koster deg 120 amerikanske dollar, eller rundt 830 kroner. Det vil si at du må punge ut nesten 10.000 kroner i året.

Visste du at...

... Botox opprinnelig var et legemiddel som ble brukt til å bli kvitt muskelkramper på øyenlokket?

I tillegg trenger du altså også en resept fra legen for å kjøpe det kosmetiske legemiddelet, noe som ikke akkurat gjør at det er veldig tilgjengelig for den vanlige kvinnen i gata.

Allergan planlegger å introdusere Latisse i USA mot slutten av januar, først og fremst til kosmetiske leger som blant andre dermatologer. Om, og eventuelt når, produktet vil være i salg her i Norge vites ikke.

Vil du vite mer, kan du gå inn på Latisse sin hjemmeside.

Les også:

Få et intenst blikk

Sexy øyne på et blunk

Partylook på 1-2-3

Innlagt etter Jan Thomas-tips

AVLEGGS?: Allergan spår at salget av Latisse kommer til å overgå 500 millioner dollar i året. Vil det si at maskaraens dager er talte?
AVLEGGS?: Allergan spår at salget av Latisse kommer til å overgå 500 millioner dollar i året. Vil det si at maskaraens dager er talte? Foto: Foto: Scanpix

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning