Det jeg ikke sier høyt

Det er ingen skam å jobbe i butikk!

Kan man ikke føle seg vellykket selv om man jobber i en matbutikk, skriver Marthe (19).

TRIVES SOM KASSADAME: Marthe Kristine Aalton fra Oslo skriver om det å jobbe i butikk. Selv om Aalton trives som kassedame, føler hun at hun får mange stygge blikk og skriver om det i spalten «Det jeg ikke sier høyt».
TRIVES SOM KASSADAME: Marthe Kristine Aalton fra Oslo skriver om det å jobbe i butikk. Selv om Aalton trives som kassedame, føler hun at hun får mange stygge blikk og skriver om det i spalten «Det jeg ikke sier høyt». Foto: Illustrasjon/Colourbox
Publisert Oppdatert

Marthe Kristine Aalton, 19 år, Oslo:

Hei du, du som kommer til kassa med full handlekurv og tre unger på slep. Du som har mange år med utdanning og en jobb du trives i. Hva tenker du når du ser meg?

En tenåring som velger å ikke gå på skolen, men heller sitter der og slår inn varene dine på. Er jeg verdiløs? Ubrukelig? Lat?

Jeg skulle gjerne likt å visst hva du tenkte. Så kunne jeg motbevist alle tankene du har om at jeg sitter her fordi jeg ikke gidder gjøre noe annet.

Det har seg nemlig sånn, tro det eller ei, at det er mitt eget valg å sitte der. Jeg har selv valgt det, fordi det er noe jeg trives med. Jeg liker å møte kundene med et smil og veksle noen ord.

Jeg liker å se barn bli glade når de får betale selv, eller når de løper til enden av kassa for å ta i mot isen sin. Det gir meg glede.

Det høres kanskje rart ut for deg som jobber i bank, du som er eiendomsmegler eller ingeniør. Men jeg trives faktisk utrolig godt i den jobben jeg er i.

Jeg er lei av alle fordommer. Jeg har hørt uttallige ganger «du kan jo ikke sitte her resten av livet ditt», «du må jo ut i verden og finne deg en ordentlig jobb!» eller «du må jo gå mer skole!». Men ærlig talt, er ikke dette mitt valg da?

Hvem er det som har bestemt at alle skal gå skole etter videregående, eller at alle må være lærlinger og få seg et fagbrev? Hvem har bestemt at alle skal være så vellykkede?

Det går jo ikke. Det stopper av seg selv snart. Hvem i alle dager skal sitte i kassa å slå gjennom dine varer så du får mat etter en lang dag på jobben, hvis ingen kan føle seg vellykket av å jobbe i matbutikk?

Jeg har hørt mange foreldre (og lærere) skremme barn med å si «hvis du ikke går mer på skole, ender du opp med å sitte i kassa på Kiwi». Hva er dette for noe å si? Samme om det er på Kiwi, Rema 1000, Coop eller Spar.

Det er ingen skam å jobbe i butikk. Dette er noe vi burde være stolte av, det er i hvert fall jeg!

Jeg er stolt over å være en del av en stor kjede, jeg er stolt av å kunne gjøre mange kunder fornøyde hver eneste dag. Tenk litt på det neste gang du handler. At jeg er stolt, mener jeg.

Jeg har nettopp hjulpet gamle fru Hansen med å finne syltetøyet sitt, og fått et smil og et takk. Jeg har akkurat hjulpet lille Thomas med å rekke opp til kjeksen, og han sa jeg var kjempe snill. Det har gjort dagen min. 

Jeg trenger ingen lang utdanning for å være lykkelig. Jeg klarer meg helt fint. Det eneste som mangler er at jeg ikke føler jeg blir sett ned på fordi jeg velger og drive med det jeg gjør. Så vær så snill, folkens.

Neste gang du handler i en butikk, vær litt ekstra hyggelig. Ikke svar oss frekt når vi spør om du skal ha poser til den store handelen din, vi kan jo ikke vite om du har det med fra før av.

Ikke kjeft på oss fordi den ene varen som var på halv pris ikke gikk inn til halv pris i kassa, dette er mest sannsynlig ikke vår feil og kan veldig enkelt rettes opp i.

Vi er ikke feilfri. Men husk at butikken du handler i, ikke bare et sted du skal innom før du drar hjem fra jobb. Det er noen sin arbeidsplass

Husk på oss, vær så snill. For vi er egentlig veldig stolte av å få være der.

 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning