Klesklassikere

15 udødelige klassikere

Her er 15 udødelige klassikere som alle jenter bør ha i skapet.

I BUKSER: Marlene Dietrich i filmen "Angel" fra 1937.
I BUKSER: Marlene Dietrich i filmen "Angel" fra 1937. Foto: Foto: Stella
Publisert Oppdatert

Mote er tidløst - i hvert fall når det kommer til visse ting. Noen nøkkelplagg og tilbehør er klassiske og går derfor aldri av moten.

Disse plaggene og accessoirene er derfor sikre kjøp hvis du ønsker å fornye garderoben litt.

Vi har funnet fram til 15 udødelige klassikere som alle jenter bør ha i klesskapet til enhver tid siden holdbarheten er lang - du kan like lett bruke i dag som om ti-tyve år fram i tid.

Dette er også plagg du kan satse på å kjøpe på salg.

Listen er utarbeidet av Vibeke Stiansen (moteansvarlig i Det Nye), Julie Christine Botnen (skjønnhetsansvarlig i Det Nye), Cecilie Eggen (nisjeansvarlig Klikk Mote) og Silje Golf (journalist Klikk Mote).

1. Den lille svarte

DEN LILLE SORTE: Audrey Hepburn i "Breakfast at Tiffany's
DEN LILLE SORTE: Audrey Hepburn i "Breakfast at Tiffany's Foto: Foto: Bulls
One is never over- or underdressed with a little black dress

«Den lille sorte» ble et begrep da Coco Chanel for første gang viste fram kjolen i Vogue i 1926. Før den tid, var sort noe man forbandt med sorg. Coco mente at kjolen måtte ha en nøytral farge slik at den passet til alle jenter og anledninger - og for at den skulle ha lang holdbarhetsdato.

Kjolen ble siden udødeliggjort av Audrey Hepburn i den klassiske filmen «Breakfast at Tiffany's» fra 1961, og resten er historie.

«Breakfast at Tiffany's» har forøvrig blitt kåret til tidenes mest fasjonable film, mens hovedrolleinnehaveren har blitt kåret til tidenes mest fasjonable filmikon.

Men en svart kjole i skapet, har du alltid noe å ha på deg. Style den etter behov eller personlige stil, og du er klar for alt fra begravelse til bursdagsfest eller en tur på byen.

2. Blazer

En figursydd blazer kan du bruke til hverdags med slitte jeans og en T-skjorte når du ønsker å se litt funky ut, eller til fest over et par mørke jeans og en partytopp.

Blazeren er også kul å bruke over kjoler. Gjør som Kate Moss og bruk en herreblazer sammen med en fotsid kjole - da får du en annerledes og kul stil.

Supermodellen har også andre trendy stylingtips, som for eksempel å blande gammelt med nytt.

3. Svarte pumps

Mange jenter lider av skofetisj, og må ha så mange skopar som overhodet mulig. Men strengt tatt så er det bare et par pensko du trenger - svarte pumps.

Hælen kan være så høy du ønsker. Kjøper du et par enkle, svarte høyhælte sko uten detaljer eller pynt, har du en sko du alltid kan bruke.

4. Trenchcoat

Trenchcoaten ble opprinnelig laget til de franske og britiske soldatene som kjempet under første verdenskrig. Mange av soldatene beholdt jakken og brukte den i dagliglivet da de returnerte hjem etter krigen, og den ble raskt populær blant så vel menn som kvinner.

KJEKKAS: Humphrey Bogart var med på å udødeliggjøre trenchcoaten på 40-tallet.
KJEKKAS: Humphrey Bogart var med på å udødeliggjøre trenchcoaten på 40-tallet. Foto: Foto: Bulls

Trenchcoaten har vært fasjonabel helt siden den gang, og det skadet heller ikke dens kredibilitet at datidens ultimate mannebein Humphrey Bogart bar den i «Casablanca» fra 1942.

Den tradisjonelle trenchcoaten er beige. Kjøper du en de andre klassiske fargene som svart eller marineblå i stedet, har du likevel en jakke du kan bruke helt til den er slitt ut og fillete.

5. Veske

En klassisk svart veske kan også brukes til enhver anledning. Invester i en skinnveske i god kvalitet som er passe stor, og du har en veske hvor du har plass til det du trenger både når du skal på jobben eller ut på byen.

Har du råd kan du satse på de historiske it-veskene som for eksempel Hermès sin Kelly-veske eller Gucci sin Jackie-veske.

6. Kardigan

En kardigan i klassiske farger som beige, svart eller mørkeblått passer til alle stiler og går fint sammen med både kjoler, skjørt og bukser.

7. Smykke

Smykker i gull eller sølv med edelstener er tidløse og er derfor verdt å bruke litt ekstra penger på. Det samme er perler og hjerteanheng. Disse smykkene kan du like lett bruke når du er i 20-årene som når du har passert 60.

8. Svart bukse

Det var også under første verdenskrig at kvinner begynte å gå med bukser. Det hadde ingenting med mote å gjøre, det var bare mer praktisk å bruke bukse for å gjennomføre de nye oppgavene kvinnene fikk da mennene forsvant i krigen.

Marlene Dietrich var den første kvinnen som viste seg offentlig i bukse på begynnelsen av 30-tallet, noe som skapte en skandale. I dag er heldigvis bukser like mye et plagg jenter bruker som gutter.

I BUKSER: Marlene Dietrich i filmen _Angel_ fra 1937.
I BUKSER: Marlene Dietrich i filmen _Angel_ fra 1937. Foto: Foto: Stella

En svart bukse er, i likhet med den lille sorte, veldig anvendelig og kan styles etter anledning og personlige stil.

9. Hvit skjorte

Mange synes kanskje at en hvit skjorte er kjedelig, og den er ofte noe man forbinder med sekretærer eller businesskvinner. Men har du en hvit skjorte hengende i skapet, så er du forberedt på enhver anledning.

En hvit skjorte passer perfekt til et jobbintervju eller forretningsmiddag, og bruker du den sammen med trendy accessoirer og en kul jeans, så ser du langt fra ensformig ut.

10. Skjørt

Et skjørt i en klassisk form, som blyantskjørtet eller a-formet skjørt, er også noe som alltid kommer tilbake. Skjørt er dessuten et fint alternativ til bukse.

11. Skinnjakke

Den svarte skinnjakken fikk sitt ikoniske status i siste del av det forrige århundret - mye på grunn av filmheltene som bar plagget.

Hvem kan vel glemme Marlon Brando i «The Wild One» (1953), John Travolta og Olivia Newton-John i «Grease» (1978) eller Tom Cruise i «Top Gun» (1986)?

En svart skinnjakke er like fint til hverdags som til fest, og kan mikses med alle stilarter. Du kan enten investere penger i en ny jakke, eller kjøpe en billigere en på bruktbutikk. Bare husk at den heller skal være litt for liten enn for stor.

BIKERJAKKEN: Marlon Brando var den kuleste mannen i gata i filmen "The Wild Ones" fra 1953
BIKERJAKKEN: Marlon Brando var den kuleste mannen i gata i filmen "The Wild Ones" fra 1953 Foto: Foto: Stella

12. Skjerf

Skjerf er et veldig anvendelig tilbehør som alltid er til stede i motebildet. Enten kan du bruke det tradisjonelt og knyte det rundt halsen, eller du kan bruke det på hodet eller som et belte.

Et fargerikt skjerf kan sette en ekstra spiss på et fargeløst og kjedelig antrekk.

13. Støvletter

Svarte støvletter kan du bruke til hverdag og fest, og til bukser, shorts, skjørt eller kjoler.

Kjøper du klassiske støvletter som høye boots eller ridestøvler, har du et skopar du kan bruke i mange år fremover - såframt du tar godt vare på dem.

14. Hverdagskjole

I likhet med at man bør ha en svart kjole som man kan bruke til fest, bør man også ha en kjole man kan bruke til hverdags.

Finn en som passer deg og din kroppsfasong, og gå for klassiske snitt og farger som svart, mørkeblått, grått eller beige.

15. Jeans

Denimbuksen ble opprinnelig brukt av arbeiderne på grunn det slitesterke stoffet. På 50-tallet ble jeansen også populær blant tenåringene. For dem var buksen et symbol på deres protest mot konformitet.

Jeans er i dag et hverdagsplagg som kvinner og menn i alle aldere bruker, og som mange ikke klarer seg uten.

Jeanstrenden kan variere, men kjøper du et par klassiske jeans med rette bein og stretch, har du en bukse som ikke bare er anvendelig og praktisk, men også tidløs.

Les også:

Slik kler du deg slankere

Derfor bør du ikke kle deg i sort

Slik blir du kvitt cellulittene

 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning