DIY - SMINKEVIDEO: BLÅ ØYNE

Den beste sminken for blå øyne

Visste du at øynene dine kan bli enda blåere med riktig sminke? Tove viser oss hvordan!

Publisert Oppdatert

Tove Eggen

Tove Eggen (31) er utdannet makeupartist og hårstylist ved Art Complexion Make Up Skole, samt motejournalist ved London College of Fashion.

Ved siden av over et tiår med frilansvirksomhet, jobber hun også som makeuplærer og stylist, og har de siste fem årene bodd og jobbet i London og Barcelona.

Det morsomste med sminke er at det finnes så mange triks og knep som virkelig gjør en stor forvandling, på kort tid.

Selv har jeg grønne øyne, men veldig mange lurer på hvordan de får nettopp blå øyne sterkere, og det er nok enklere enn de fleste tror.

Tilbake på skolebenken

Det eneste vi trenger å forstå er litt grunnleggende fargelære, og spesielt komplementærfarge-teorien som jeg forklarer i videoen over.

Kort fortalt så har vi tre primærfarger som er komplementære til tre sekundærfarger - det betyr at disse fargene gjør hverandre sterkere.

Altså:

  • Rødt er komplementær til grønt
  • Gult er komplementær til lilla
  • Blått er komplementær til oransje

Dette betyr at for å få blå øyne til å virkelig «poppe», så må vi ty til øyenskygger og ansiktssminke som har oransje i seg.

Velg riktig fargetone

KOMPLIMENTÆRFARGER: Denne fantastiske teorien viser oss hvilke 6 farger som fremhever hverandre. Rødt og grønnt, gult og lilla, og til slutt - blått og oransje! Da gjelder det bare å finne de øyenskyggene som inneholder riktig farge!
KOMPLIMENTÆRFARGER: Denne fantastiske teorien viser oss hvilke 6 farger som fremhever hverandre. Rødt og grønnt, gult og lilla, og til slutt - blått og oransje! Da gjelder det bare å finne de øyenskyggene som inneholder riktig farge! Foto: FOTO: Tove Eggen.

Ok, så er kanskje ikke ren oransje en veldig vanlig farge å bruke. Men det finnes et hav av blandede farger som har oransje i seg.

Gull, bronze, kobber, fersken og champagne er alle farger som har mye, middels eller et hint av oransje i seg. Derfor er det nettopp disse fargene vi skal bruke mest.

I tillegg er også noen rødlige toner veldig passende som burgunder, lilla og vinrød fordi oransje jo er sammensatt av både gult og rødt.

Helt til slutt er det ikke tilfeldig at så mange med blå øyne liker brune øyenskygger. Dette er fordi i en hver brun farge finnes det litt av absolutt alle fargene vi har, så noe i fargen vil alltid være kledelig.

Men for å finne den optimale fargen til deg med blå øyne, bør du gå for en brunfarge som har tydelige spor av gult, rødt eller oransje.

Jobb i lag

Selv om man godt kan bruke kun én øyenskygge, gjerne innrammet av en fin eyeliner, så er det aller beste for å få mest ut av blåfargen, å jobbe i flere lag.

PRODUKTER FRA VIDEO: 1. Eyeshadow Primer Potion fra Urban Decay (ca. kr 250), 2. Eye Enhancing Shadow Palette for Blue Eyes fra Smashbox (kr 425), 3. Shadow Shader Brush 212 fra Makeup Mekka Pro (kr 79), 4. Eyeshadow i fargen Cut To Fit fra MAC (kr 160), 5. Blending Brush #217 fra MAC (kr 195), 6. Shading Angled Brush #115 fra Make Up Store (kr 195), 7. Tapered Blending Brush #224 fra MAC (kr 275), 8. Waterproof Shadow Liner i fargen Metallic Marble (ca. kr 260), 9. Aqua Eyes Water Proof Eye Pencil i fargen Gypsy fra Make Up For Ever (kr 183), 10. Jumbo Volume Mascara fra Nilens Jord (kr 199), 11. Golden Bronze løst solpudder fra MAC (kr 220), 12. Powder Brush fra Clinique (kr ), 13. PurePressed Blush i fargen Whisper fra Jane Iredale (kr 345), 14. Large Powder Brush 131 fra Makeup Mekka Pro  (kr 129), 15. Bright Luminizing Highlighter fra Makeup Mekka (kr 49 - salg), 16. Large Angled Blush Brush 411 Makeup Mekka Pro (kr 99), 17. Eye Brow Pencil i fargen Strut fra MAC (kr 160), 18. Marcel Marongiu Lip Gloss i fargen Apricot fra Oriflame (kr 89).
PRODUKTER FRA VIDEO: 1. Eyeshadow Primer Potion fra Urban Decay (ca. kr 250), 2. Eye Enhancing Shadow Palette for Blue Eyes fra Smashbox (kr 425), 3. Shadow Shader Brush 212 fra Makeup Mekka Pro (kr 79), 4. Eyeshadow i fargen Cut To Fit fra MAC (kr 160), 5. Blending Brush #217 fra MAC (kr 195), 6. Shading Angled Brush #115 fra Make Up Store (kr 195), 7. Tapered Blending Brush #224 fra MAC (kr 275), 8. Waterproof Shadow Liner i fargen Metallic Marble (ca. kr 260), 9. Aqua Eyes Water Proof Eye Pencil i fargen Gypsy fra Make Up For Ever (kr 183), 10. Jumbo Volume Mascara fra Nilens Jord (kr 199), 11. Golden Bronze løst solpudder fra MAC (kr 220), 12. Powder Brush fra Clinique (kr ), 13. PurePressed Blush i fargen Whisper fra Jane Iredale (kr 345), 14. Large Powder Brush 131 fra Makeup Mekka Pro (kr 129), 15. Bright Luminizing Highlighter fra Makeup Mekka (kr 49 - salg), 16. Large Angled Blush Brush 411 Makeup Mekka Pro (kr 99), 17. Eye Brow Pencil i fargen Strut fra MAC (kr 160), 18. Marcel Marongiu Lip Gloss i fargen Apricot fra Oriflame (kr 89). Foto: FOTO: Produsentene.

Her går jeg gjennom en festsminke, men til dag kan du bare velge ut lysere toner eller bruke færre, rett og slett.

Begynn med å legge en gull, champagne eller ferskenfarget øyenskygge (slik som jeg gjorde i videoen over) fra vippekanten og opp til bryn. Legg den samme fargen også under øyet.

Gå så over til en mellom-mørk farge som kan være bronze, kobber, mellom-brun eller burgunder (slik som jeg gjorde i videoen over). Denne skal vi legge langs hele globalen, men med mest fokus i ytterkant av øyet.

Legg den mellomste fargen lett under øyet også, cirka 2/3 fra ytterkanten og innover.

Så er det på tide med den mørkeste fargen, som virkelig kommer til å gi oss maks dybde. Bruk gjerne en dyp brunfarge med oransje i seg, og plasser den tynt innenfor den mellomste fargen vi akkurat la.

Dette gir et flott løft til øyet, og skaper ekstra dimensjoner som blåfargen i øynene kan spille på.

Ram inn øynene

For et fint spill, og en ramme til øynene, legger vi en gullblyant langs både øvre og nedre vippekant. Denne kan vi med hell la ligge kun i ytterkantene på øyet og duse det hele godt inn i huden.

Det neste steget kan man droppe, men en dyp brun eller sort kajal på våtkanten er virkelig med på å øke kontrastene mellom de blå øynene og øyenskyggene. Pass på at du legger kajalen jevnt og langs hele våtkanten - gjerne på øvre våtkant også.

JOBB I LAG: For maks dybde og fargespill, er det fint å bruke tre øyenskygger sammen. En lys tone, en mellom tone og en mørk tone. Hvilke farger det er, velger du innenfor de som har oransje, rødt eller gult i seg.
JOBB I LAG: For maks dybde og fargespill, er det fint å bruke tre øyenskygger sammen. En lys tone, en mellom tone og en mørk tone. Hvilke farger det er, velger du innenfor de som har oransje, rødt eller gult i seg. Foto: FOTO: Tove Eggen.

Avslutt med et godt lag med maskara, og øyensminken er klar!

Huden

Jo jevnere huden er , jo sterkere kommer kontrastene på øynene frem - så bruk en god foundation, som gir deg nok med dekk.

Bruk så en glødende bronzer, helst med litt skimmer (men ikke glitter!) og legg den så høyt opp på kinnbenet du kan - uten å tre over grensa til øyehulen. Jobb den godt nedover til under kinnbenet og opp langs hårfestet i pannen.

Bronzefargen vil igjen være med på å dra frem de blå øynene, så det er derfor vi ønsker å plassere bronzeren så høyt oppe.

RAM INN ØYNENE: For at blåfargen i øynene virkelig skal poppe og komme frem mer tydelig, er det viktig med en kontrast rundt de. Dyp brun eller sort kajal på våtkanten, og sort maskara er den perfekte finishen.
RAM INN ØYNENE: For at blåfargen i øynene virkelig skal poppe og komme frem mer tydelig, er det viktig med en kontrast rundt de. Dyp brun eller sort kajal på våtkanten, og sort maskara er den perfekte finishen. Foto: FOTO: Tove Eggen.

Det neste steget kan også droppes, men jeg liker å bruke en kraftig highlighter sammen med bronzeren, for å virkerlig dra fokuset oppover mot øynene. Legg den helt øverst på kinnbenet, og ned gjennom eplekinn for en superfresh glød.

Avslutt med en rouge i ferskentoner, og legg den kun i eplekinn. Da får vi den friskheten vi er ute etter, oransjetonen fra ferskenfargen spiller fint sammen med øynene, uten at resultatet blir for tungt.

Ferdig!

Som dere ser, så var jeg ute og kjøpte meg blå linser for å vise dere det endelige resultatet. Men det er også litt gøy å se hvordan det lille blåspekteret som jeg har i mine ellers ganske grønne øyne, kommer sterkere frem mens jeg sminker meg og virker nærmest mørkere - så dere det?

Husk at jeg lager videoer her på KLIKK MOTE hver tirsdag og fredag, og håper at du titter innom i neste video også.

Det er bare å legge igjen en kommentar under hvis du har noen spørsmål om sminke, og jeg tar kjempegjerne imot feedback på hva dere synes om denne videoen.

Les også:

FØR OG ETTER: Forskjellen med og uten sminke er virkelig stor når man velger riktige farger til sine øyne! Blåfargen blir kraftigere - som oftest litt mørkere enn vanlig og huden får en veldig fin flyt sammen med øynene.
FØR OG ETTER: Forskjellen med og uten sminke er virkelig stor når man velger riktige farger til sine øyne! Blåfargen blir kraftigere - som oftest litt mørkere enn vanlig og huden får en veldig fin flyt sammen med øynene. Foto: FOTO: Tove Eggen.

Disse skjønnhetstabbene kan koste deg jobben

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet

Trenger du hårinspirasjon? Sjekk ut Det Nyes store hårguide

Her er ekspertenes beste skjønnhetstips

Følg Klikk Mote på Facebook

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning