Låvebryllup

- Løssluppent og uhøytidelig var stikkord vi syntes var viktige

Etter 13 år som kjærester giftet Stine og Martin seg, med påfølgende låvefest.

STINE OG MARTIN: Lykkelige og nygifte gjennom konfettiregn!
STINE OG MARTIN: Lykkelige og nygifte gjennom konfettiregn! Foto: FOTO: Anne-Margrethe Photography
Publisert Oppdatert
VIELSEN: Endelig står vi her!
VIELSEN: Endelig står vi her! Foto: FOTO: Anne-Margrethe Photography

På dagen 13 år etter de ble kjærester, holdt Stine og Martin bryllupsfest på sin egen låve.

Det ble akkurat så nært og personlig som de hadde drømt om.

De delte sin historie, bryllupsforberedelsene og den store dagen med magasinet Ditt Bryllup.

Hvordan møttes dere?

- Det var sommeren 2001. 17 år gamle Stine jobber i en kiosk på Hvaler, mens 21 år gamle Martin er på hytta sammen med brødrene sine og kamerater. Stadig vekk kommer denne guttegjengen til kiosken for å kjøpe hamburgere. De blir begge forelsket. Det ender med fest på hytta, hytteturer hver helg resten av sommeren, og den 30. august 2001 sender jeg Martin en tekstmelding, "Broren min spør om vi er kjærester, er vi det?" og vi var offisielt kjærester.

- Da vi 12 år senere finner ut at 30. august er en lørdag året etter, må jo dette bli bryllupsdagen vår.

Hvordan fridde han?

- Året er 2006 og vi har bodd sammen i tre år. En grytidlig morgen i slutten av november får vi sjokktelefonen fra moren til Martin om at Martins to år yngre bror har dødd i en ulykke ... Ukene som følger er noen av de tristeste vi har opplevd. Og når julen kommer blir det ekstra merkbart. Julaften feires med Martin sin familie.

- Alle gavene er delt ut, og jeg tenker ikke noe spesielt over at jeg ikke har fått gave av Martin. Han går ut i gangen og henter den "glemte" gaven, og i den er en flott forlovelsesring!

Hva slags bryllup ønsket dere?

- For oss var det veldig viktig at bryllupet ble veldig "oss", og at vi ikke hadde med elementer som "man må ha det bare fordi det er forventet". For Martin var det aller viktigst at vi hadde nok mat og drikke, som er en forutsetning for god stemning, mens for meg var det de små detaljene som kanskje hadde mest fokus i forkant. Alt for å skape god stemning der gjestene koser seg. Løssluppent og uhøytidelig var stikkord vi syntes var viktig, sier de til Ditt Bryllup.

(Artikkelen fortsetter under bildene.)

EGEN STIL: Stines søster hjelper henne på med toppen og den rosa sløyfen som de har tilført kjolen for å gjøre den litt annerledes og til «sin egen». EMIL AUGUST: Det er greit å få litt hjelp av mamma.
EGEN STIL: Stines søster hjelper henne på med toppen og den rosa sløyfen som de har tilført kjolen for å gjøre den litt annerledes og til «sin egen». EMIL AUGUST: Det er greit å få litt hjelp av mamma. Foto: FOTO: Anne-Margrethe Photography
HER KOMMER BRUDEN: Emil August og kusine Adriana går ned gresset. «Her kommer bruden din, onkel Martin», står det på skiltet hun bærer, mens han bærer ringene. STINE OG BROREN: Et følelsesladet øyeblikk når Stine blir fulgt ned gresset av sin bror, Simen.
HER KOMMER BRUDEN: Emil August og kusine Adriana går ned gresset. «Her kommer bruden din, onkel Martin», står det på skiltet hun bærer, mens han bærer ringene. STINE OG BROREN: Et følelsesladet øyeblikk når Stine blir fulgt ned gresset av sin bror, Simen. Foto: FOTO: Anne-Margrethe Photography

- Budsjettet var heller ikke av det høyeste, så vi måtte velge ut ting med omhu. Det å ha det her på gården følte vi skulle gjøre det personlig og litt "historisk", og det passer også fint i forhold til at Martin er odelsgutt, og vi alle skulle ha Branderud som etternavn. Vielse i egen hage ser vi på som ganske unikt, og vi tenkte det skulle bli et herlig minne hver gang vi stikker nesen utenfor. Vi ville også ha med minner av min pappa som døde av kreft 2 1/2 år tidligere, og Martin sin bror.

Haribo-godteriringer og taleforbud

Fortell om selve bryllupet?

- Bryllupet ble akkurat slik vi ønsket, og enda mer. Jeg ble fikset av en utrolig flink stylist, hjemme hos venninne og brudepike i Lillestrøm. Resten av bridesmaids-gjengen kom også etter hvert, hvor vi spiste litt sammen og gjorde oss klare. Jeg tror aldri jeg har vært så spent i hele mitt liv, som da vi kjørte fra Lillestrøm mot gården.

- Nervene roet seg flere hakk da vi kom til gården og så at ting fortsatt var litt på hodet, og Martin fortsatt ikke hadde kommet seg i dusjen. Klokken var 13 og vielsen skulle startet idet Martin går over til foreldrene sitt hus for å dusje, mens jeg smetter ut av bilen og inn i vårt hus for å kle på meg kjolen.

(Artikkelen fortsetter under bildene.)

GIFT: Endelig kan vi kysse!
GIFT: Endelig kan vi kysse! Foto: FOTO: Anne-Margrethe Photography
BRUDEN: En vintage, rosa sofa, et naturlig valg for bruden som elsker bruktfunn og pasteller.
BRUDEN: En vintage, rosa sofa, et naturlig valg for bruden som elsker bruktfunn og pasteller. Foto: FOTO: Anne-Margrethe Photography

- Litt kaos var det inne i huset også. Alle bridesmaids-ene, brudepiker og brudesvenner, pluss enda noen flere var der inne, og jeg kledde på meg og vi finpusset detaljer på alle. Blomster skulle hit og dit. Kaos!

Fem tips til kommende brudepar

- Gjør ting slik dere vil, det er jo tross alt deres dag.

- Ting tar lengre tid enn man tror, sørg for å ha ting godt planlagt.

- Med god mat og drikke så er hele dagen sikret, husk at gjestene skal kose seg.

- Nyt dagen, den går mye fortere enn man tror.

- Bilder er herlige minner å ta med seg videre, sørg for å ha en dyktig fotograf og at gjestene også har med seg sine egne kameraer.

- Broren min var klar til å følge meg ned hagen. Vielsen startet litt etter skjema, men det var ikke så farlig. Og heldigvis holdt været! Bridesmaids-ene gikk først, deretter brudepiker og brudesvenner, og til slutt jeg og min bror. En god venninne (som også var bridesmaid) holdt en fantastisk fin og personlig tale med mange morsomme og rørende elementer, og satte virkelig "føring" for resten av dagen.

- Vi utvekslet Haribo-godteriringer, og jeg fikk også en vanlig giftering, som var ringen mamma fikk av pappa da de giftet seg, for mange, mange år siden.

- Etterpå var det gratulasjoner og konfetti-kasting. Vi holdt oss i hagen, der vi spiste deilige snitter og drakk markjordbærjuice fra glassdispensere. Mens gjestene minglet, satte vi i gang den offisielle fotograferingen, rundt omkring på gården. Vi bar blant annet en gammel sofa ut på åkeren, og vi hadde lånt en kul folkevogn for anledningen.

- Fotograferingen var en utrolig fin opplevelse, og fotografen gjorde at vi begge slappet av og trivdes veldig godt foran kameraet. Underveis kom det også litt regn i sløret!

- Klokken nærmet seg fem, og vi samlet oss foran låven for "åpning" av låvedørene og det fine lokalet vi hadde stylet og jobbet med hele sommeren. Catering-folkene hadde for lengst satt i gang med grillingen utenfor låven, og det var duket for en uforglemmelig ettermiddag og kveld.

(Artikkelen fortsetter under bildene.)

- Gjestene ble sendt for å forsyne seg selv av mat og drikke etter hvilket fotballag de holdt med, et morsomt påfunn av en fotballglad brudgom. Vi valgte selvforsyning for å bevare den uhøytidelige stemningen, og det er også en fin måte å få folk i prat.

LÅVEBRYLLUP: Velkommen inn!
LÅVEBRYLLUP: Velkommen inn! Foto: FOTO: Anne-Margrethe Photography
DETALJER: En bukett bestående av vakre blomster i favorittfargene, noen sukkulenter og litt aks fra bygg. Laget av Ester Hage. Stines pappa døde av kreft for 2,5 år siden, og fikk «følge» henne ned gresset i form av en liten charm på buketten. Der hang også en brosje etter hennes avdøde farmor som døde samme året.
DETALJER: En bukett bestående av vakre blomster i favorittfargene, noen sukkulenter og litt aks fra bygg. Laget av Ester Hage. Stines pappa døde av kreft for 2,5 år siden, og fikk «følge» henne ned gresset i form av en liten charm på buketten. Der hang også en brosje etter hennes avdøde farmor som døde samme året. Foto: FOTO: Anne-Margrethe Photography

- Vi valgte å ha "taleforbud", og oppfordret heller gjestene til å finne på leker eller underholdning. Derfor ble kvelden fylt opp av masse spennende, flott koordinert av vår flinke toastmaster Lilja. Blant annet hadde min forlover satt 12 lapper under 12 stoler, uten at noen visste om dette, og på disse stod det forskjellige aktiviteter gjestene skulle utføre med brudeparet i løpet av det kommende året.

- Det ble også spørreleker hvor man skulle finne ut hvor like man er, godteri-quiz, og en flaske ble fylt opp med lapper med morsomheter fra gjestene, og den kan ikke åpnes før vi har vært gift ett år.

Hjemmelaget bryllupskake og Pussycat Dolls

- Desserten var også ganske uhøytidelig, med is-buffé, hvor man kunne forsyne seg av utallige toppinger og strøssel. Ungene fikk fly litt frem og tilbake, mellom hus, trampoline og låven. Godteri-bufféen ble en stor hit, med spann i pastellfarger, små plastskjeer å ta med og bittesmå poser å ha godteri oppi.

- Med mørket kom også regnet, men det gjorde ingenting, for låven ble fylt med musikk fra en DJ, god stemning og masse dans! Vi hadde kjøpt inn mange pledd så man ikke skulle fryse, men det var også fritt for å gå inn i et av husene for å varme seg litt.

- Kakebordet var enorm, og her hadde familie og venner stått på i ukesvis i forveien. Mamma hadde ansvaret for bryllupskaka, som var en naked cake i sjokolade, med oreo-krem. En venninne og bridesmaid hadde laget nydelige marsipanroser som pynt på kaken. Kakeskjæringen ble gjort med plastikksag, som seg hør og bør når brudgommen lager mye ved, sier paret til Ditt Bryllup.

- Brudevalsen ble en helt vanlig dans til Pussycat Dolls sin "Stickwitu", og da vi vinket opp gjestene litt uti danset og både gamle og unge ble med, ble vi innmari glade. Dansingen fortsatte, og det tok helt av til slutt! Når en av gjestene til slutt sovnet bak låven, sier det seg selv at det ble en vellykket dag!

Hvor lang tid brukte dere på å planlegge?

Vår bryllupsliste

Brudekjolen: Romantica of Devon, kjøpt hos Ski Brudesalong. Topp fra Lindex.

Sko: Mintgrønne ballerinasko fra New Yorker og mintgrønne høyhælte sko fra Tamaris.

Brudgommens antrekk: Dress fra Karaca. Sløyfe i halsen fra "FreshBow" på Etsy.

Frisør og makeup: Tomas Erdis.

Fotograf: Anne-Margrethe Photography, Annemargrethephotography.com

Lokale: Låven på gården.

Mat: Dønn Ærlig Catering, Dønn-ærlig.no.

Vielsesmusikk: Sang av Lars Petter Sauge. Inngang: "Stay With Me" av Jarle Bernhoft. Midt i: "All of Me" av John Legend.

Blomster: Ester Rude Andresen, Esters hage, @estershage. Charm med bilde til å henge på brudebuketten fra "YourCharmedWedding" på Etsy.

Kake: Naked cake, laget av mamma, dekorert med blomster laget av venninne, Katrine Skaali.

Dekor: En god miks av DIY's, Ikea, bruktfunn/loppefunn, Plantasjen og kjøpt på diverse nettsider.

Glassdispensere: Decorgarden.no.

Bil: Lånt av Martin Hansen, Mollythevwcamper.blogspot.com.

Invitasjoner: Designet selv i Photoshop, bestilt gjennom Zazzle.com.

Bordkort: Miss Papperista, Misspapperista.se.

Ringer: Godteributikken og mammas giftering fra da hun giftet seg med pappa.

Brudepiker: Kjoler fra Monsoon (Accessorize).

Brudesvenner: Shorts fra Alle Barna. Sløyfer fra "SugarSnapBoutique" på Etsy. Skjorter og bukseseler fra Lindex. Hatter fra Biotherm fra tax-free'n på Garderomen.

Hashtag: Se flere bilder fra bryllupet på Instagram, #branderudbryllup.

 

- Litt over et år. Men det aller meste ble gjort de siste tre månedene.

Hvor hentet dere inspirasjon fra?

- Jeg opprettet raskt en bryllups-inspirasjonskonto på Instagram, @chic_vintage_weddings, egentlig mest for å samle alle ideer. Den vokste raskt, og har nå mange tusen følgere. Pinterest har også vært en stor inspirasjonskilde. Ellers har jeg lest litt blogger, blader og også sett noen bryllupsprogrammer på YouTube. Jeg har også både servert og fotografert i en del brylluper opp igjennom, noe som har gitt meg mye inspirasjon på veien.

(Artikkelen fortsetter under bildene.)

Hva gjorde dere for å sette særpreg på bryllupet?

DETALJER: Stine valgte mintgrønne ballerinasko fra New Yorker, i tillegg til de høyhelte skoene fra Tamaris.
DETALJER: Stine valgte mintgrønne ballerinasko fra New Yorker, i tillegg til de høyhelte skoene fra Tamaris. Foto: FOTO: Anne-Margrethe Photography
Stine elsker pastellfarger, så bridesmaids-ene måtte velge hver sin farge. De nydelige bukettene er laget av Esters Hage.
Stine elsker pastellfarger, så bridesmaids-ene måtte velge hver sin farge. De nydelige bukettene er laget av Esters Hage. Foto: FOTO: Anne-Margrethe Photography

- Vi gjorde alt på vår måte. Å ha både vielse og fest hjemme på gården er jo også ganske spesielt. Vi tømte en hel låve og sto kun igjen med "skjelettet", som vi kunne dekorere slik vi ville. Det er jo enhver bryllupselskers våte drøm. Vi ble viet av en venninne, noe som også gjorde vielsen veldig personlig.

- Stolene rundt bordene var i mange forskjellige farger og var for det meste bruktfunn. Kaffeserviset kjøpte vi på bruktbutikker og loppemarkeder i løpet av året. Vi hadde også sukkulenter som både navnekort-holder og gjestegave. Vi ønsket et fargerikt bryllup!

Hvor mye var bryllupsbudjsettet på?

- Budsjettet ble på en måte til mens vi sparte igjennom året, men vi endte opp på 80 000 kr, tror vi. Vi har vært flinke til å ikke sløse, og har hatt ganske stramt budsjett der mat, drikke og fotograf har hatt høyest prioritet.

Hvor mange gjester hadde dere?

- 60 gjester.

Hvem tok størst del i planleggingen?

- Jeg er vel den som har ordnet og lagd ting underveis, og fikset detaljer, mens vi begge har bestemt maten. Og Martin har hatt ansvaret for drikken.

Var dere noen gang uenige?

- Nei, vi har stort sett vært enige i det meste. Det vi kanskje har vært litt uenige om er hvor mye penger vi skal bruke på de forskjellige tingene. Man prioriterer jo kanskje litt forskjellig.

(Artikkelen fortsetter under bildene.)

Uendelig mye jobb

Ble bryllupet slik dere hadde sett for dere?

KJÆRLIGHET: Den herlige bussen Molly fikk være med på fotograferingen, selv om brudeparet ikke skulle kjøre noen steder.
KJÆRLIGHET: Den herlige bussen Molly fikk være med på fotograferingen, selv om brudeparet ikke skulle kjøre noen steder. Foto: FOTO: Anne-Margrethe Photography
DETALJER: Et selvlaget skilt viste gjestene veien til de forskjellige hendelsene gjennom dagen. Lommetørkler til gledestårene. Kjøpt hos Aliexpress.com.
DETALJER: Et selvlaget skilt viste gjestene veien til de forskjellige hendelsene gjennom dagen. Lommetørkler til gledestårene. Kjøpt hos Aliexpress.com. Foto: FOTO: Anne-Margrethe Photography

- Bryllupet ble veldig, veldig bra. Vi var jo litt spente på om maten kom til å smake godt, og om gjestene kom til å kose seg, men det gikk over all forventning. Det ble skikkelig fest utover kvelden, og det er jo sånt man ikke vet på forhånd. Det vi ikke hadde sett for oss var hvor uendelig mye jobb det ville bli både i forkant og etterkant av bryllupet. Alt for å få det slik vi ville.

Er det noe dere ville gjort annerledes?

- Datoen var viktig for oss, siden det var 13 år siden vi ble sammen. Men skulle vi valgt litt annerledes så hadde vi kanskje giftet oss litt tidligere på sommeren, siden denne sommeren kun hadde ett mål: Bryllupet i slutten av august.

- Det ble en sommer med ett fokus, på en måte, og selv om vi fikk mange turer på stranda og litt ferie ellers, så fikk vi liksom ikke slappet ordentlig av, siden det alltid var noe som skulle fikses.

Hva er dere mest glad for i etterkant at dere la mye vekt på?

- Masse mat og drikke, og en dyktig fotograf.

Hva var det beste øyeblikket i løpet av dagen?

- Vielsen var en skikkelig "ut av deg sjæl-opplevelse", som var så utrolig fin, og som gikk så utrolig fort. Brudevals og annen dansing/festing var også utrolig morro!

(Artikkelen fortsetter under bildene.)

Brudeparets beste tips videre

Deres beste tips til kommende brudepar?

INNE PÅ LÅVEN: Stoff, lamper og lyslenker ble hengt opp i taket. Og gjestene fikk sitte på forskjellige pinnestoler.
INNE PÅ LÅVEN: Stoff, lamper og lyslenker ble hengt opp i taket. Og gjestene fikk sitte på forskjellige pinnestoler. Foto: FOTO: Anne-Margrethe Photography
1. Utklipp fra tapet (designet av Hanna Wendelbo for Boråstapeter) under glassasjett fra Ikea. Sukkulenter i grovpapir-potter og flotte bordkort håndskrevet av Miss Papperista.Til høyre er brudgom og brudens stoler med blomster.
1. Utklipp fra tapet (designet av Hanna Wendelbo for Boråstapeter) under glassasjett fra Ikea. Sukkulenter i grovpapir-potter og flotte bordkort håndskrevet av Miss Papperista.Til høyre er brudgom og brudens stoler med blomster. Foto: FOTO: Anne-Margrethe Photography

- Nyt dagen - den går så fort!

Brudens beste tips?

Invester i en god fotograf med din type stil, og ha fotografen med store deler av dagen. Minner for livet! Bruk også litt ekstra på en frisør/makeupartist du vet er flink og som legger sminke og hår som holder hele dagen.

Hvor fant du brudekjolen?

- Ski Brudesalong - den beste salongen! Utrolig god hjelp, engasjerte jenter, og de prøver ikke "prakke" på deg kjolen, men lar deg tenke og velge i ro og mak.

Dro dere på bryllupsreise?

- Vi ønsket oss penger til bryllupsreise, og den går nok til USA i løpet av det kommende året etter bryllupet. Vi elsker USA og har vært der mange ganger.

Hvis dere må trekke frem én gave dere fikk til bryllupet, hva var den beste gaven?

- Alt vi fikk var kjempefint, så klart. Vi ønsket oss penger til bryllupsreise og opplevelsesgaver. Men overnatting i tretopphytte var den aller mest kreative gaven. Selve gaven var et lite tre, med små lapper med fine ord fra de som gaven var fra.

Alle foto: Anne-Margrethe Photography

BRYLLUPSFEST: La middagen starte!
BRYLLUPSFEST: La middagen starte! Foto: FOTO: Anne-Margrethe Photography
LEKER: Det ble mange morsomme leker gjennom kvelden, og her testes det ut hvilket ektepar som er mest samstemte. MINNER: Mange minner har blitt laget gjennom 13 år, og det var gøy for gjestene å se på bilder.
LEKER: Det ble mange morsomme leker gjennom kvelden, og her testes det ut hvilket ektepar som er mest samstemte. MINNER: Mange minner har blitt laget gjennom 13 år, og det var gøy for gjestene å se på bilder. Foto: FOTO: Anne-Margrethe Photography

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning