Kjendisenes unike brudekjoler

Glem tradisjon - nå skal brudekjolen skille seg kraftig ut

Sort, shorts eller slangeskinnsmøntret, nå trenger ikke brudekjolen være hvit.

SORT OG SHORTS: Trenger du brudekjoleinspirasjon? Prøv å tenke utenfor boksen som disse kjendisene gjorde.
SORT OG SHORTS: Trenger du brudekjoleinspirasjon? Prøv å tenke utenfor boksen som disse kjendisene gjorde. Foto: FOTO: Stella Pictures, Johannes Hueble/Instagram
Publisert Oppdatert

Klesmoter kommer og går, og som regel kaster vi oss - om enn i noe varierende grad - over nye trender, enten det nå er boyfriend jeans, peplum fasong eller ombre-hår.

Men det er ikke alle plagg som ser de helt store forandringene i verken trend eller popularitet.

Når det gjelder livets kanskje aller viktigste kjole, nemlig brudekjolen, velger fortsatt det aller største flertallet av vordende bruder en lang hvit kjole i enten silke, sateng eller blonder.

Men ikke alle er tradisjon tro, og som vanlig er det kjendisene som leder an. Så skal du stå brud, men føler ikke helt for den klassiske prinsessekjolen, ja da kan kanskje disse kjendis-brudene være den inspirasjonen du trenger til å velge en kjole som garantert kommer til å bli bryllupets store snakkis?

Dropper tradisjon

De siste ukene har det ifølge britiske Elle magazine vært mange oppslag rundt brudekjolevalget til IT-jenta og stilikonet Olivia Palermo - som nylig giftet seg med kjæresten Johannes Huebl i en intim bryllupseremoni utenfor New York iført en unik "brudekjole" bestående av en kasjmir-cardigan, en par hvite shorts og et langt tyllskjørt utenpå.

Det mildt sagt utradisjonelle antrekket var signert designeren Carolina Herrera, og Palermo, som regnes som en av de mest innflytelsesrike moderne stilikonene i dag, så intet mindre enn sensasjonell ut da hun stod brud.

DYREPRINT: Piper Perabo, kjent fra blant annet filmen Coyote Ugly, valgte alt annet enn tradisjonelt da hun nylig lot seg smi i hymens lenker.
DYREPRINT: Piper Perabo, kjent fra blant annet filmen Coyote Ugly, valgte alt annet enn tradisjonelt da hun nylig lot seg smi i hymens lenker. Foto: FOTO: Stella Pictures

Tidligere Girls Aloud stjerne og dommer i britiske X Factor, Cheryl Cole, sa også nylig ja i en mildt sagt utradisjonell kjole da hun giftet seg med sin franske kjæreste, Jean-Bernard Fernandez-Versini.

ROSA: Jessica Biel giftet seg med Justin Timberlake i en sukkertøy av en kjole.
ROSA: Jessica Biel giftet seg med Justin Timberlake i en sukkertøy av en kjole. Foto: FOTO: Faksimile, People Magazine

Cole - som tidligere var gift med fotballstjernen Ashley Cole - valgte nemlig å la seg smis i hymens lenker i en helsort kjole signert designduoen Ralph & Russo, og har i etterkant blitt hyllet av mange moteeksperter for sitt noe spesielle brudekjolevalg.

Ikke nytt fenomen

Til tross for at både Palermo og Cole høstet mye oppmerksomhet for sine unike kjoler, så er det ifølge Elle ikke et nytt fenomen at kjendisene våger seg til å bøye litt på brudetradisjonene.

- Olivia Palermo valgte kremfarget, et klassisk valg selv om antrekket i sin helhet var helt spesielt, men vi har også sett mange fargede kjoler på brude-catwalkene i det siste, forklarer magasinet.

- Og mange stjerner har allerede vært ute med sine fargede brudekjolevalg.

Kaley Cuoco valgte en tyggegummi-rosa kjole fra selveste Vera Wang da hun nylig giftet seg, og det samme gjorde skuespillerinnen Jessica Biel da hun for et par år tilbake ga Justin Timberlake sitt ja i Italia, iført en sukkerspillfarget kjole signert Giambattista Valli.

Og de var langt fra de eneste som har latt seg friste av farger.

YOKO OG GRACE: Yoko Ono valgte en veldig inspirert av tiden minikjole da hun sa ja, mens prinsesse Grace av Monaccos kjole regnes den dag i dag som en av de vakreste brudekjolene verden har sett.
YOKO OG GRACE: Yoko Ono valgte en veldig inspirert av tiden minikjole da hun sa ja, mens prinsesse Grace av Monaccos kjole regnes den dag i dag som en av de vakreste brudekjolene verden har sett. Foto: FOTO: All over Press/Ditt Bryllup
DRØMMEKJOLE: Oliva Palermo giftet seg nylig i en kombinasjon av shorts, cardigan-jakke og tyllskjørt. Og så helt fantastisk ut.
DRØMMEKJOLE: Oliva Palermo giftet seg nylig i en kombinasjon av shorts, cardigan-jakke og tyllskjørt. Og så helt fantastisk ut. Foto: FOTO: Johannes Huebl/Instagram

- Keira Knightley valgte en blush-farget Chanel kjole, som hun også har blitt fotografert i flere ganger i etterkant av bryllupet, forklarer magasinet.

- Sofia Coppola valgte en lilla Azzedine Alaïa kjole til bryllupet i 2011, mens da Gwen Stefani giftet seg med musikeren Gavin Rossdale i 2002, valgte hun sin nå ikoniske dip-dyed John Galliano kjole.

Og lenge før dem igjen giftet filmstjerne Elizabeth Taylor seg med sin kjære Richard Burton iført en kanarigul chiffonkjole.

Elsker det klassiske

Det er ingen tvil om at vi er både opptatte av og lar oss ofte påvirke av det kjendisene kler seg i, men når det gjelder kjolen til den store dagen, ja da velger de aller fleste av oss fortsatt trygt og tradisjonelt.

- Vi lar oss helt klart påvirke, men gjerne da i mer klassiske retninger, forklarer bryllupsplanlegger og daglig leder av It's Happening, Annette Elvhaug, til Kvinneguiden.

- Jeg opplever for eksempel at Mette Marit, Grace Kelly og Kate Moss - blant andre - ofte blir nevnt i beskrivelsene, kanskje litt mer klassiske stilikoner enn helt siste siste nytt.

Elvhaug tror at mange kanskje tenker at det hadde vært gøy å gjort noe litt "crazy" når det kommer til brudekjolen, men at de aller fleste likevel til syvende og sist velger temmelig tradisjonelt.

- Jeg tror veldig mange har drømt om den hvite kjolen siden de var ganske unge, det er noe som er så unektelig knyttet til det med å stå brud, forklarer bryllupsplanleggeren.

NEDTONET: Det var ikke mye kake-kjole aktig over antrekket Bianca Jagger giftet seg i.
NEDTONET: Det var ikke mye kake-kjole aktig over antrekket Bianca Jagger giftet seg i. Foto: FOTO: All over Press/Ditt Bryllup

- Noen strekker seg kanskje til ulike nyanser av pastell, men veldig mye mer vågale enn det har ingen av de brudene jeg har jobbet med vært til dags dato.

BRUDEBIKINI: Tidligere Baywatch-stjerne Pamela Anderson er kjent for å være komfortabel i badetøy, og valgte til og med å si ja i en bitteliten hvit bikini.
BRUDEBIKINI: Tidligere Baywatch-stjerne Pamela Anderson er kjent for å være komfortabel i badetøy, og valgte til og med å si ja i en bitteliten hvit bikini. Foto: FOTO: Stella Pictures

Elvhaug tror at det kanskje for de som skal stå brud for andre eller tredje gang kan være mer fristende å velge en kjole som er litt annerledes.

- Da har man kanskje allerede opplevd drømmen i hvitt, og synes det er morsomt å friske opp uttrykket litt?

Prinsesse-påvirket

Ellen Borgen Fegth hos Brudekjolen i Oslo tror de fleste norske bruder er mer påvirket av Europas vakre prinsesser enn av amerikanske kjendiser når de skal velge brudekjole.

- I tillegg til Hertuginne Kate, fyrstinne Charlene og Kronprinsesse Victoria av Sverige, tror jeg mange ble påvirket av kjolevalgene til kjente fjes som Kate Moss og Jenny Skavlan, forklarer Borgen Fegth til Kvinneguiden.

- Disse er idoler for mange, og da er det lett og også falle for det de velger av antrekk til sin store dag.

Tidløse trender

Borgen Fegth tror at brudekjole mote også svinger på lik linje med annen mote, men at den likevel på mange måter holder seg innenfor det som regnes som tidløst og tradisjonelt.

- De siste årene har kundene våre etterspurt vakre brudekjoler i blonde, med tyllskjørt og ofte i mange lag, forklarer eksperten.

BØYER BRUDETRADISJONENE: Terje Schrøder stilte i kjole da ha  giftet seg med kjæresten Paulo Tuci, mens skuespiller Ellen Barkin gikk for et nokså beskjedent antrekk da hun stod brud.
BØYER BRUDETRADISJONENE: Terje Schrøder stilte i kjole da ha giftet seg med kjæresten Paulo Tuci, mens skuespiller Ellen Barkin gikk for et nokså beskjedent antrekk da hun stod brud. Foto: FOTO: Stella Pictures

- Disse brudekjolene har fra våre leverandører gode korsett, er ofte i empiresnitt, og er for mange kvinner deres absolutte drømme-brudekjole.

Borgen Fegth tror filmen "The Great Gatsby" og Hollywoods klassiske 20-talls "look" begge er sterke trender for årets brudemote.

- Brudekjolene i silke, chiffon eller blonde er alle populære, og har en tendens til å alltid være det. Nå vil vi ha kjoler som smyger seg langsmed kroppen.

Trendene har gått fra bare ermer til ermer i tyll og blonde - mye takket være "The Kate Effect".

- Mange velger også brudekjoler hvor snittet beveger seg ned til hoftene og uttrykket er sexy og elegant, forklarer eksprten.

- Flere og flere ønsker også brudekjoler med stropper, eller med nydelige blonde- eller perlebroderte topper, og her er nå utvalget stort i flere kolleksjoner.

Eksperten forklarer at snittprisen på brudekjoler i dag ligger på mellom 10.000 og 15.000 kroner.

- Men vi kan ofte være behjelpelig med å tilby en pakkepris på kjole og tilbehør til være bruder, forklarer Fegth.

Les også:

Alle bør unne seg en tur hit en gang i livet

Skal du gifte deg må du prøve dette

Du trenger ikke bruke tusenvis på brudekjole

INSPIRASJON: Mange norske bruder har latt seg inspirere av Kate Moss' vakre brudekjole.
INSPIRASJON: Mange norske bruder har latt seg inspirere av Kate Moss' vakre brudekjole. Foto: FOTO: All over Press/Ditt bryllup

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning